Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Beetje groener

Hoe groen is mijn vak eigenlijk, en kan ik hier iets aan doen?

PW44 - 05-11-2021 | door Dinemarie Kweekel, ziekenhuisapotheker laboratorium
Weer of geen weer, ik houd van buiten zijn. En velen met mij, sinds COVID. Wel jammer dat je tegenwoordig overal zoveel achteloos verloren mondkapjes en tissues vindt (dubbel jammer dat mijn hond die probeert op te eten. Ik heb die zooi heel wat keren uit d’r bek moeten peuteren).
Beetje groener

Het lijkt heel normaal om dingen niet in, maar naast een vuilnisbak te gooien. En toen ik in de vakantie over het Kanaal zeilde bleek het zelfs op zee een rommel te zijn: visnetten, kapotte emmers, laarzen, you name it. Ik raakte hiervan opstandig, en wilde de barricades op! Maar dan wel als apotheker.

Hoe groen is mijn vak eigenlijk, en kan ik hier iets aan doen? Houdt het op bij recyclen van plastic en retourmedicatie? Na een presentatie op een refereeravond werd ik benaderd door het Landelijk Netwerk ‘de Groene OK’. Of ik wilde meedenken over één van de vijf missies: anesthesiedampen en medicijnresten terugdringen. Natuurlijk, echt iets voor mij!

Je moet weten, anesthesiologen lopen als medici voorop met hun klimaatinspanningen (daar kunnen de meeste apothekers nog iets van opsteken). Helaas is dit ook broodnodig, want narcosemiddelen zoals desfluraan zijn uiterst schadelijke broeikasgassen. Eén werkdagje narcose geven met desfluraan staat qua broeikaseffect gelijk aan een roadtrip van de Noordkaap naar Kaapstad (ruim 15.000 km). In de anesthesie is met een paar aanpassingen gelukkig een flinke winst te behalen. Hoe zit dat met de farmacie?

Neem gerust een kijkje en raak geïnspireerd op www.degroeneok.nl.

Document acties

Back to top