Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Geblinddoekt

Ik denk wel dat we nog een lange weg te gaan hebben.

PW48 - 02-12-2022 | door Chiara Bernoster-van Rodijnen, apotheker ouderenzorg
Een metafoor van een collega over het beoordelen van medicatie: geblinddoekt autorijden. Geblinddoekt omdat we geen inzicht hebben in de labwaarden tijdens het controleren van de medicatie.
Geblinddoekt

Ik was het met hem eens dat je in alle gevallen toch eigenlijk wilt zien wat er gebeurt en waar je naartoe wilt. Is het veilig om de medicatie te starten met de randvoorwaarden die er zijn? Maar ook: wat is ons behandeldoel en gaan we dat behalen?

Ook indicaties op het recept komen mondjesmaat binnen, en dan is het de vraag of deze goed zijn gekozen door de voorschrijver. Zo had ik de indicatie glomerulonefritis niet helemaal verwacht bij een oogarts. Bij navragen bleek dit dan ook een herpes keratitis te zijn.

Aan de ene kant ben ik blij met het steeds meer inzichtelijk krijgen van de labwaarden en de indicaties. Ik mag van geluk spreken dat ik in een setting werk waarbij ik de volledige meetwaarden van het diagnostisch dossier van al mijn patiënten kan inzien, mits deze natuurlijk toestemming hebben gegeven.

Maar ik denk wel dat we nog een lange weg te gaan hebben. Een vraag als “Mogen we de triple-antistolling continueren bij deze kwetsbare oudere?”, kunnen we met de gegevens die we nu binnenkrijgen bijvoorbeeld onmogelijk beantwoorden. Wat is de reden en heeft er misschien een bloeding plaatsgevonden? Dat maakt het lastig om onze rol als zorgverlener goed te kunnen uitvoeren.

Document acties

Back to top