Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Columns

Opgegeven

Zonder uitleg, duiding van een professional gaat menigeen van het slechtste uit.

“Ze hebben me opgegeven, jongen”, aldus een destijds 90-jarig familielid. Er was kanker in de kleine teen geconstateerd en de artsen zagen af van operatie. In zijn ogen was hij dus de palliatieve fase ingegaan. Navraag leerde dat de kans dat hij zou overlijden door hoge leeftijd veel groter was dan dat dit door de tumor zou gebeuren. En een operatie op zijn leeftijd was niet zonder risico. Hij is 98 geworden en de tumor was niet de doodsoorzaak.

PW37 - 16-09-2022 | door Jaap Dik, apotheker in Vianen

Samenwerking

Tegenwoordig zijn er voor samenwerking in onderzoek diverse opties.

Daar zaten we dan, mijn collega en ik met een groep artsen en researchverpleegkundigen in het ziekenhuis. Zij vanuit hun expertise als zorgverlener in het directe contact met de patiënt, wij als geneesmiddelleverancier met de bijbehorende expertise.

PW36 - 09-09-2022 | door Iris Beerthuis, apotheker en medical adviser Novartis

Vastloper

Dat is toch nog steeds heel veel.

Onrust aan de balie als een geneesmiddel niet leverbaar is; u weet er alles van. Ik bewaar de frustratie (en ja, soms ook agressie) die in me opkomt als mijn geneesmiddel niet leverbaar is tot ik thuis ben. Helaas hebben niet alle patiënten aan de balie die zelfbeheersing.

PW35 - 02-09-2022 | door Agnes Kant, directeur Bijwerkingencentrum Lareb

Chocolade

'Het bijzondere zit soms ook gewoon in het alledaagse.'

“Zooo, jij hebt een mooie reep chocola gekregen!” Ik wijs naar een dikke verpakking waarop duidelijk zichtbaar ‘bedankt’ staat gedrukt.

PW33en34 - 19-08-2022 | door Dinemarie Kweekel, ziekenhuisapotheker laboratorium

Hot hot hot!

Blij dat we onze patiënten tijdig hadden geïnformeerd.

Terwijl ik dit schrijf hebben we net enkele dagen tropische temperaturen achter de rug. Heerlijk op vakantie, met mijn benen in een koud badje, gingen mijn gedachten wel uit naar mijn patiënten. Voor mijn vakantie hadden we nog net een bericht de deur uitgedaan over wat te doen met medicatie tijdens een hittegolf.

PW31en32 - 05-08-2022 | door Chiara Bernoster-van Rodijnen, apotheker ouderenzorg 1 reactie

Slallergie

Zo gaf een meneer aan soms allergisch te zijn voor NSAID’s.

Bij alle patiënten die wij spreken voor medicatieverificatie, vragen we ook eventuele allergie uit. Het bekende “Ik mag nooit meer antibiotica want daar word ik heel misselijk van” en “ik mag alleen het spécialité van alles want tegen generiek kan ik écht niet”, wordt vast breed herkend.

PW29en30 - 22-07-2022 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen, ziekenhuisapotheker

Personeel

Het personeel is hier van harte welkom!

Sinds 1 juli 2021 ben ik de eigenaar van de apotheek, wat gepaard gaat met lusten en lasten. Een van die lasten is het stukje ‘personeel’. Beter gezegd: personeel dat er niet is.

PW27en28 - 08-07-2022 | door Nancy Valentin-Ong, apotheker in De Lier

Opbouwen

Alles gericht op samenwerking in de eerste lijn.

In menig regio zijn de O&I-gelden (Organisatie en Infrastructuur) nu multidisciplinair geworden. Naast de huisartsen doen ook fysiotherapeuten, diëtisten, (thuis)zorgmedewerkers en apothekers mee aan de projecten.

PW26 - 01-07-2022 | door Jaap Dik, apotheker in Vianen

Niet zo commercieel

Eerste ervaring met een nieuw geneesmiddel is idealiter een goede.

Enige tijd geleden sprongen mijn collega en ik een gat in de lucht toen een oncoloog positief reageerde op ons verzoek voor een afspraak in het ziekenhuis. Niets bijzonders zou je denken voor een farmaceut die vaker met artsen in gesprek is. Ware het niet dat deze oncoloog erom bekend stond dat zij zelden tot nooit mensen uit de farmaceutische industrie ontving.

PW25 - 24-06-2022 | door Iris Beerthuis, apotheker en medical adviser Novartis

De tijd vliegt

Een rare gewaarwording.

Het is inmiddels twaalf jaar geleden dat ik de politiek achter me liet. En nog steeds krijg ik regelmatig de vraag: “Mis je het niet?” Ja en nee. Ja, soms jeukt het en zou ik me wel weer eens willen roeren. Maar vaker nog ben ik blij dat ik niet altijd overal een mening over hoef te hebben.

PW24 - 17-06-2022 | door Agnes Kant, directeur Bijwerkingencentrum Lareb

Droge poeders

Hier is dus nog wel ruimte voor een duurzaamheidsscholing.

Toen dit voorjaar de ergste COVID-golven ons dorp gepasseerd waren en iedereen gevaccineerd was, leek het mij weer ’ns tijd voor een bezoek aan de astmaverpleegkundige. Immers: ik wilde nog steeds de puffer van mijn zoon ‘vergroenen’.

PW23 - 10-06-2022 | door Dinemarie Kweekel, ziekenhuisapotheker laboratorium 1 reactie

2041

Een kleurrijke toekomst creëren voor apothekers.

De VJA en de vervolgopleiding hebben leuke, toevallige overeenkomsten. Toen de VJA haar 25ste verjaardag vierde, bestond de vervolgopleiding ook 25 jaar. Zo’n mijlpaal zette alle betrokken partijen weer aan het denken. Wat hebben we bereikt in deze 25 jaar en wat willen wij in de toekomst nog bereiken?

PW21en22 - 27-05-2022 | door Iris de Jong, voorzitter Vereniging van Jonge Apothekers

Wat een ramp

De afgelopen twee jaar leken wel op een rampenfilm.

Ik heb een guilty pleasure. Ik kijk heel graag naar rampenfilms. Liefst zo catastrofaal mogelijk, met meteorieten, totale verwoesting en zombies.

PW20 - 20-05-2022 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen, ziekenhuisapotheker

Eigenwijs

Tot mijn verbazing vond ik het afbouwschema nog in onze afhaalkast.

Omdat maprotiline niet beschikbaar was, nam ik op vrijdagmiddag contact op met de huisarts om een alternatief voor te stellen: nortriptyline. In dit geval was het afbouwen van maprotiline relevant, dus ik stelde voor een schema te maken.

PW19 - 13-05-2022 | door Nancy Valentin-Ong, apotheker in De Lier

Opnieuw crisis

Het nut van een landelijk werkend crisisteam van apothekers.

Crisis? What crisis? Een mooi album van Supertramp, en helaas voortdurend actueel. De coronacrisis was voor velen een moment om over crisisbeheersing in de apotheek te gaan nadenken.

PW18 - 06-05-2022 | door Jaap Dik, apotheker in Vianen

Kennis delen

Communicatie is essentieel voor optimaal geneesmiddelgebruik.

Een voorrecht vind ik het, dat ik mocht studeren en van alles over geneesmiddelen kon leren. Dit brengt ook verantwoordelijkheid met zich mee, misschien wel een verplichting, om de kennis te delen met de mensen voor wie die informatie is bedoeld: patiënten en collega-zorgverleners.

PW17 - 29-04-2022 | door Iris Beerthuis, apotheker en medical adviser Novartis

Hinnikend paard

Zou het een bijwerking zijn?

Ja, ik heb een beroepsdeformatie. Ik denk best vaak als iemand iets heeft: dat kan wel eens een bijwerking zijn. Maar daar kun je ook in doorslaan.

PW16 - 22-04-2022 | door Agnes Kant, directeur Bijwerkingencentrum Lareb

Studiekeuze

Zou de Delftse aanpak hier misschien ook werken?

Sinds een paar maanden ben ik aan het kijken naar studies aan de faculteit 3mE, in – hoe kan het ook anders met zo’n naam – Delft. Heb ik spijt gekregen van mijn studiekeuze? Gelukkig niet! Nee, mijn oudste zoon (5 vwo) is zich aan het oriënteren op universiteiten.

PW15 - 15-04-2022 | door Dinemarie Kweekel, ziekenhuisapotheker laboratorium

Vertrouwen

Na mijn uitleg durfde ze nog steeds niet.

Hoe belangrijk is een vertrouwensrelatie met de patiënt? Onderstaande casus heeft mij er nogmaals aan herinnerd dat het niet voldoende is je kop te vullen met kennis over geneesmiddelen.

PW14 - 08-04-2022 | door Ze-ning Lee, masterstudent Farmacie Universiteit Utrecht

Mr Mackey

Op je 21ste een hartinfarct door te veel gebruik van cocaïne.

‘Drugs are bad mmm’kay’. Met deze tekst (wie kent ’m nog?!) in mijn achterhoofd, in combinatie met mijn behoefte aan controle, heb ik het nooit aangedurfd om iets met drugs te doen. Oké, heel eerlijk, op het eten van een stukje bewerkte cake na, zonder effect overigens.

PW13 - 01-04-2022 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen, ziekenhuisapotheker

Document acties

Back to top