Columns
Patiëntcontact
Dát is onze kracht als lokale apotheker.
Bijna geen van mijn studievriendinnen werkt in een openbare apotheek. Laatst is er weer eentje overgestapt naar the dark side, de industrie dus, zoals we met elkaar grappen. Door diezelfde vriendinnen werd me gevraagd of ik patiëntencontact nog wél leuk vind. In een reflex dacht ik aan de cliënt die van de preferente vezels niet kan poepen en tierend beschreef wat dat met zijn reet (dat zei hij echt) doet. Ik geloof hem op zijn woord.
Beter begrepen
Zelfs mensen die normaal op C1-niveau communiceren, vinden de tekst prettiger leesbaar.
U wilt informatie delen met uw patiënten, maar begrijpen ze die dan ook? In iedere taal kennen we niveaus.
Duw vooruit
Succes is teamwork, en teamwork is topsport!
Ik laat mij graag inspireren door de topsportwereld. Zo ook door de afgelopen Olympische Winterspelen.
Verkeerd (2)
Haal het uit de schappen en de internetshops.
Drie jaar geleden schreef ik hier over het verkeerde flesje. Het is treurig dat ik daarover nu deel twee kan schrijven.
Risicokids
Is daar wel over nagedacht?
Lucas, 10 jaar, is sinds enkele jaren bekend met chronisch astma. Zijn onderhoudsmedicatie bestaat uit: fluticason 50 µg neusspray 1dd bz, beclometason 50 ug inhalatie 2dd en desloratadine 2,5 mg tablet 1dd.
Verheugen
Van iedereen wordt in meer of mindere mate aanpassingsvermogen gevraagd.
In deze tijden is het belangrijker dan ooit om je op iets te kunnen verheugen. NRC wijdde hier in januari zelfs een ‘verheugspecial’ aan.
Hulplijn
Bijna altijd stuit ik weer tegen een blok.
Stel, je zit als kandidaat in de finale van een quiz en je bent bij de laatste vraag. Je weet het antwoord niet, wat nu?
Pitbull
Gelukkig kan ik mij ook aardig vastbijten en uiteindelijk gaf ze zich over.
Een tijdje geleden kwam een assistent naar mij toe met een recept voor midazolam-neusspray bij epilepsie. De dosering was erg laag.
Korte lijntjes
Even een berichtje naar de arts.
Het is 24 december. Met kerstavond zijn we ieder jaar om vier uur ’s middags gesloten, maar natuurlijk zorgen we ervoor dat de zorg voor de patiënten is gewaarborgd. Voordat we dichtgaan doen we een belrondje langs de praktijken: “Zit er nog iemand binnen?”
(On)gelijkheid
De wetenschap brengt ons veel mooie dingen.
Op het moment van schrijven is het nieuwjaarsdag. Een dag waarop ik het afgelopen jaar achter mij laat en vooruitkijk. Waar wil ik heen als apotheker? Met de apotheek in de wijk? Met mijn vak? Meer voor de wetenschap betekenen? Promoveren?
Ongerustheid
Zo kan een relatief onschuldige bijwerking, toch een vervelende bijwerking hebben.
Bij een infectie met een virus of bacterie worden de lymfeklieren regelmatig groter (lymfadenopathie). De meeste lymfeklieren zitten in de hals, oksel en de liezen. En lymfadenopathie is, zoals te verwachten, ook een bekende bijwerking van de coronavaccins. We kregen daarover best al wat meldingen, maar het lijken er bij de boosterprik relatief nog meer.
Derde generatie
De cirkel was rond, zogezegd.
Voor zover ik weet zijn er binnen mijn familie geen andere apothekers te vinden. Ik val dus een beetje uit de toon in dit PW, zonder ‘farmafamilie’. Maar er is wel iets bijzonders met mij: ik ben namelijk derde-generatie-LUMC‘er! Hoe zit dat?
Het bloed kruipt …
'Ga jij nou later de apotheek overnemen?'
Het was een zaterdagavond in de jaren tachtig. Ze zaten net gezellig aan tafel, ging de telefoon weer. Met spoed moesten er geneesmiddelen worden gebracht naar het ziekenhuis in het dorp.
Contacturen
Het duurde tot het Mediq-hockeytoernooi in 2010 voordat de vonk oversloeg
Farmacie is zoals bekend een studie met veel contacturen en een hechte studievereniging, waar studenten veel tijd met elkaar besteden. Het is daarom mijns inziens niet verwonderlijk dat er relaties voortkomen uit dit hechte contact tussen studenten farmacie. In onze omgeving zijn tijdens onze studententijd dan ook veel ‘farmakoppels’ ontstaan.
Nieuwe weg
Hoe beter je elkaar kent, hoe makkelijker je elkaar ook kunt vinden.
Het is de hype van dit moment in ons zorglandschap. De wijksamenwerkingsverbanden komen van lieverlee overal tot leven en zelfs een multidisciplinaire bekostiging zal hieraan komen te hangen. Hoe ontwikkelt zich dat in de toekomst verder voor ons vakgebied?
Angstig
Vol enthousiasme besprak de geriater ons plan met de patiënt.
76 jaar was ze, nam veertig “pillen” per dag in, en wilde graag minderen. De geriater en ik keken elkaar aan: hiermee kunnen we haar toch helpen?
Verdeeldheid
De laatste tijd knaagt er iets.
Het virus zorgt de laatste maanden voor verdeeldheid. We snuffelen voorzichtig aan elkaar. Ben je voor Ajax of Feyenoord? Stem je rechts of links? Ben je trouwens gevaccineerd of niet?
Niet voor mij
Om kwart voor vijf begon de ellende.
Zeer bijzonder was dit jaar de griepvaccinatie bij de huisartsen. Onze apotheek ligt in een gezondheidscentrum met zes huisartsen en we waren voorbereid op deze dag. We deden een andere deur open in onze glazen wand en probeerden wachtenden voor de apotheek te scheiden van wachtenden voor de prik.
Goede buur
‘Gedoe’ klinkt makkelijker op te lossen, toch?
Tijdens een inspiratiedag bij onze zuiderburen werd door een Belgische collega-apotheker het woord proximiteit geïntroduceerd.
Menstruatiecup
Het is goed dat we het heel goed uitzoeken.
De afgelopen maanden stroomden zo’n 14.000 meldingen over menstruatiestoornissen na coronavaccinaties bij ons binnen. Variërend van doorbraakbloedingen, hevige menstruatie, uitblijven of vaker menstrueren tot postmenopauzale bloedingen.