Columns
Vaccineren
Een vertrouwde plek waar het naast curatieve zorg, ook draait om preventieve zorg.
Vorige maand liep ik door de Sardijnse straten van Alghero waar ik tegen een mooi oud pand aanliep met daarop in sierlijke letters: La Casa della Salute.
Bijvangst
We ontvangen niet zo vaak meldingen van bijwerkingen als mensen middelen op internet hebben gekocht, terwijl het helaas waarschijnlijk wel steeds vaker voorkomt.
Bij het bekijken van meldingen van bijwerkingen komen we soms meer op het spoor dan alleen bijwerkingen. Zo meldde een jonge vrouw een ernstige depressie en zelfmoordpoging na een dosisverhoging van methylfenidaat. De melder geeft aan dat ze de methylfenidaat heeft gekocht via medicijnen-kopen.net.
Complimentjes
En er gaat niets boven complimentjes, zo nu en dan!
Het is vijf uur, einde practicumdag. De vaatwassers met maatkolven staan op de achtergrond gezellig te ronken. Samen met een analist loop ik de zaal na en zet alles klaar voor de laatste groep die morgen de experimenten afrondt.
Weggooien
Het argument “we kunnen de kwaliteit ervan niet garanderen” zal op een gegeven moment moeten verdwijnen.
In de auto naar huis hoorde ik op de radio dat er een petitie was opgestart tegen het vernietigen van de restvaccins van AstraZeneca. Hierin wordt verzocht deze restvaccins naar Namibië te sturen.
Duurkoop
Goedkoop is duurkoop realiseer je je op een bepaald moment in je leven.
Het is zomer, althans volgens de kalender. Terwijl ik naar de regen buiten kijk, denk ik met de assistenten na over de planning.
Lastige vragen
Moet je bij klachten iedere keer een sneltest doen?
Op het moment van schrijven hebben we net weer een piekje in de besmettingscijfers. De “we-gaan-weer-naar-de-disco-piek” en de “yes-gezellig-toch-nog-een-sportzomer-piek”! Ik heb het gevoel nog dagelijks beleid te moeten maken. Lastige keuzes die potentieel grote gevolgen kunnen hebben. Van de gedachte dat in de vakantietijd één, twee of meerdere assistenten (langdurig) thuis moeten blijven krijg ik slapeloze nachten.
Humor
Lachen is een ondergewaardeerd medicijn.
Na een eerdere column over mopperende patiënten, is het misschien goed om ook eens de andere kant te laten zien. Velen hebben, ondanks lichamelijke problemen, nog volop humor. En dat trekt ze er soms doorheen, is mijn idee.
Veerkracht
Ik ben trots dat we de apotheek steeds open hebben kunnen houden.
Voor de veiligheidsregio Fryslan ben ik onlangs geïnterviewd over mijn werk in de apotheek. Ik heb hier in volle overtuiging aan meegewerkt, omdat ik het belangrijk vind dat apothekers ook eens in beeld komen; wij worden voor mijn gevoel namelijk vaak vergeten.
Spijtoptanten
Waarom jezelf wel laten vaccineren maar dat niet willen laten registreren?
Je kunt op basis van het aantal meldingen van bijwerkingen niet zeggen hoe vaak iets voorkomt. Niet alles wordt gemeld …
Gierfalen
Als apotheker ben ik feitelijk een soort ‘ambassadeur van het geneesmiddel’.
Als mijn agenda niet te druk is en ik me niet hoef te haasten, kijk ik ernaar uit: mijn woon-werkverkeer. Tijdens dat halve uurtje fietsen naar mijn werkplek is veel te zien en te horen: vogels! Het begint al in het voorjaar als de trekvogels elkaar afwisselen op het meertje; grote aantallen kuifeenden, krak- en tafeleenden dicht op elkaar. Na een paar weken zijn ze allemaal weg en komen de weidevogels weer terug om te broeden.
Cascade
Hopelijk zorgt het vertellen over de voorschrijfcascade aan anderen voor een cascade op zich.
Voorschrijfcascades; je herkent ze bijvoorbeeld tijdens medicatiebeoordelingen. Wanneer er in het gesprek met de patiënt naar voren komt dat het ene pilletje voor de bijwerking van het andere is ingezet en zo verder.
Semi-(il)legaal
Tijd voor een Spotify voor wetenschappelijke literatuur!
Steeds vaker voel ik me oud. Bijvoorbeeld wanneer een stagiair mij uitlegt dat je een YouTube-filmpje ook met ondertiteling kan kijken (oh), of wanneer ik ontdek dat ik blijkbaar tot de patatgeneratie behoor (dubbel oh). Bij deze dus een ‘oma-Lieke-vertelt-verhaal’, vanwege een recente ontdekking.
Duurzaam
Laten we ervoor zorgen dat patiënten alleen medicatie bij de eigen apotheek halen.
Na maanden wachten mag ook ik eindelijk mijn boodschappen bestellen bij de duurzaamste online supermarkt van ons land. Op een door mij gekozen moment staat een uiterst vriendelijke bezorger met zijn elektrische auto voor de deur.
Symbooltje
Zou er voor de pin-optie ook een symbool bestaan in Hix?
Meneer P aan de balie, of we hem willen vergiftigen? Een nieuwe preferentie-periode, dus nieuwe doosjes. Nou, daar gaat hij niet mee akkoord. Biedt wel aan om te helpen met een – niet geplande – verbouwing van de balie. Waarschijnlijk had hij hetzelfde aanbod gedaan bij de huisarts, want even later kwam het elektronische recept met MN erop binnen.
Risico's
“Sjonge, bij de supermarkt doen ze niet zo moeilijk.”
Onderweg naar de apotheek luisterde ik in de auto een stukje van de Apothekers Podcast. Dit vernieuwende initiatief van Harm Geers, wat mij betreft de terechte winnaar van de KNMP Zorginnovatieprijs 2021, zet de apotheker mooi op de kaart als medicatiespecialist. En hoewel ik niet echt tot de doelgroep behoor, vond ik de aflevering over besluitvorming en risico-inschatting erg interessant.
Vergrootglas
Schoenmaker blijf bij je leest; dat moeten meer mensen doen.
Het is slecht nieuws dat van het AstraZeneca-vaccin een nieuwe ernstige bijwerking – die gelukkig weinig lijkt voor te komen – is ontdekt. Het is goed nieuws dat het meldsysteem van bijwerkingen werkt. Begrijpelijkerwijs is er veel aandacht voor bijwerkingen van coronavaccins. Ze liggen onder een vergrootglas, en ja dat kan leiden tot onrust. Maar als ze in plaats van onder een vergrootglas te liggen, onder het tapijt worden geveegd, zou dat terecht veel meer onrust geven.
Oppervlak
Wat zou er over tien, twintig jaar aan het licht komen over COVID-vaccins?
Laatst kreeg ik van een aardige collega heel attent het boekje Bottle of Lies. Voor wie het, net als ik, nog niet kent: dit is een journalistieke reconstructie van het ontstaan en de werkwijze van de generieke productiebranche. Mijn collega wist namelijk van mijn interesse in de kwaliteit en veiligheid van geneesmiddelen, de plek waar deze geproduceerd worden en de impact hiervan op de duurzaamheid van de medicijnketen.
Te paard
Waarom kiezen we er voor de tweede keer voor het vaccineren te pauzeren?
Nu ligt meer dan ooit de focus op vertrouwen. Vertrouwen in de politiek na het debacle “Pieter Omtzigt, functie elders”, vertrouwen in de politieke keuzes omtrent de coronamaatregelen, vertrouwen in de vaccinatiestrategie en vertrouwen in de keuze om vaccinatie tijdelijk stop te zetten. Binnen de maatschappij horen we dagelijks de sputteringen tegen het beleid. Moeten we wel blindelings vertrouwen en in hoeverre hebben we hier zelf invloed op.
Voorstelbaar
Voorstelbaar dat je een overdrachtslijstje per ongeluk ergens laat liggen.
In 2019 werd een zorgmedewerker ontslagen omdat de overdrachtslijst, gebruikt als boodschappenlijstje, in een winkelwagentje was gevonden. Heel Nederland had een mening. “Schande, terecht ontslagen”, werd gezegd. Maar ik had medelijden.
Tak van sport
De VJA is klaar voor de campagneweek over zichtbaarheid.
Afgelopen weekend werd ik voor de zóveelste keer toegeroepen tijdens het wielrennen, terwijl ik bij mijn weten toch een aardig nette fietser ben. Blijkbaar ontkom ook ik niet aan het imago dat een wielrenner dé aso van de weg is.