Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Columns

Bureaucratie

Oorzaak van lastige dilemma's ligt vaak in wet- en regelgeving.

Afgelopen week verbaasde ik me weer eens over ons zorgsysteem. We hadden een afspraak met een huisarts om medicatiebeoordelingen te bespreken. Die liep echter uit omdat de arts nog een acute situatie moest oplossen.

PW04 - 24-01-2020 | door Chiara Bernoster-van Rodijnen, apotheker ouderenzorg

Dat ene incident

Bij een tuchtrechtzaak denk ik ook aan de zorgverlener.

PW03 - 17-01-2020 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen, ziekenhuisapotheker

Döner

Ons probleemoplossend vermogen kent geen grenzen.

PW01/02 - 10-01-2020 | door Nancy Valentin-Ong, apotheker in De Lier

En jij gelooft dat?

Menig patient ziet de specialist als afvaardiging van Onze Lieve Heer.

Het was tijdens de “omruilweken” van de ranitidine. We hadden snel, voor sommige artsen iets te snel, een plan met een omzettingslijst klaar. Soms kon er gewoon, of na afbouwen, gestopt worden met de maagzuurremmer of werd de patiënt overgezet op een ander type maagzuurremmer. Teruggebrachte medicatie werd vergoed; menig patiënt was verbaasd over de lage prijs van deze middelen en de collectebus op de balie deed goede zaken.

PW51/52 - 20-12-2019 | door Jaap Dik, apotheker in Vianen

Ongevraagd advies

Supermarkt verkoopt UAD-medicatie, gewoon in het schap.

Recent las ik in het PW over de rechtszaak over de verkoop van zelfzorgmiddelen zonder actief toezicht. Een supermarkt verkoopt UAD-medicatie gewoon in het schap, zonder dat er fysiek iemand aanwezig is die een goed advies kan geven over de genees-middelkeuze of het gebruik.

PW50 - 13-12-2019 | door Esther Kuipers, apotheker en onderzoeker

Levensbelang

Volgens artsen was het een kwestie van minuten.

Het tijdig herkennen van een bijwerking kan soms letterlijk van levensbelang zijn. Dat blijkt soms ook uit meldingen die wij ontvangen. Zo ontvingen we 150 meldingen van angio-oedeem bij gebruik van ACE-remmers leidend tot een ziekenhuisopname. In vier meldingen was sprake van een fatale afloop.

PW49 - 06-12-2019 | door Agnes Kant, Lareb

150 gram paracetamol

Geen tijd voor patiëntenzorg.

Bekend met gebruik? Deze vraag had ik op zijn minst verwacht toen ik enigszins ongemakkelijk 300 tabletten paracetamol ging afrekenen. Maar het was druk in de winkel, en deze drogisterijmedewerker was meer geïnteresseerd in het efficiënt wegwerken van klanten dan in patiëntenzorg.

PW48 - 29-11-2019 | door Dinemarie Kweekel, ziekenhuisapotheker

Nieuwe inzichten

Ik ben nu blij met transmurale samenwerking bij medicatiebeoordelingen.

In een recent PW stond een artikel over medicatiebeoordelingen die werden uitgevoerd in het ziekenhuis. De ziekenhuisapotheker en de geriater hebben hun handen ineengeslagen en voerden bij een selecte groep medicatiebeoordelingen uit.

PW47 - 22-11-2019 | door Chiara Bernoster-van Rodijnen, apotheker ouderenzorg

Tekort

Laten wij de patient niet óók te kort doen.

De grote tekorten aan geneesmiddelen; dat ene probleem waar we met z’n allen veel te veel tijd aan hebben besteed de afgelopen jaren. Dat de schuld niet bij ons apothekers ligt, is inmiddels hopelijk ook veel artsen en patiënten duidelijk. Toch kijken zij richting ons voor een oplossing.

PW46 - 15-11-2019 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen, ziekenhuisapotheker 4 reacties

Maagzuur

We moeten ons wéér verdedigen voor het in rekening brengen van ons werk.

Kl*te boeren! Wij hadden die dag een audit, dus het besluit van de boeren om te staken kwam ons bijzonder slecht uit. Maar toen al die kleurige trekkers in een stoet op de A12 naar huis reden, maakte mijn ergernis plaats voor bewondering. De boeren hebben zich op spectaculaire wijze weten te verenigen. Ze stapten voor dag en dauw op hun tractor en deden er úren over om in Den Haag te komen. Ze maakten met z’n allen een vuist, de boodschap was duidelijk: de maat is vol!

PW45 - 08-11-2019 | door Nancy Valentin-Ong, apotheker

Kopje koffie

Je kunt erop wachten: telefoontjes over de prestatievergoeding.

Als de nota’s van de verzekeraars aan hun cliënten weer verzonden zijn, kun je erop wachten: de telefoontjes over de prestatievergoeding. Ja, het eigen risico is nog niet op, dus het moet uit eigen zak komen. En dan staat op de factuur één euro voor medicijnen en zes euro terhandstelling, of meer, bij een eerste uitgifte.

PW44 - 01-11-2019 | door Jaap Dik, apotheker in Vianen

Reviews

Ik ben toch benieuwd naar wat men over de apotheek schrijft.

Na een bijeenkomst reed ik terug naar de apotheek en ik gebruikte de alom bekende zoekmachine om de meest snelle route te vinden. Even de naam van de apotheek intikken, en ik had gevonden wat ik nodig had.

PW43 - 25-10-2019 | door Esther Kuipers, apotheker en onderzoeker

Leg vast, draag over

Deze keer in mijn column een hartgrondig pleidooi.

Helaas kennen velen van ons voorbeelden uit de praktijk van wat kan misgaan bij onvolledige of onjuiste medicatieoverdracht en de gevolgen daarvan. En niet zelden gaat het in die voorbeelden om het optreden van ernstige bijwerkingen.

PW42 - 18-10-2019 | door Agnes Kant, Lareb

Weerwolfjes

Nu maar hopen dat de hummeltjes iets krijgen dat wél helpt.

Nog maar net terug van vakantie, kon ik meteen aanschuiven bij de cursus ‘hoorcollege geven’. Ik keek er enorm naar uit en mijn enthousiasme werd nog groter door de interactie met andere cursisten. Echt een feest van herkenning, want iedereen worstelt (uiteraard) met dezelfde issues: hoe zorg je ervoor dat studenten geboeid zijn, wat kun je doen als iedereen na vijftien minuten in een concentratie­dip raakt, hoe voorkom je power point-overload?

PW40/41 - 04-10-2019 | door Dinemarie Kweekel, ziekenhuisapotheker laboratorium

Verademing

Dat was nieuw voor mij: hoe kan ik jullie, apothekers, helpen?

Recent werd ik door een doktersassistent benaderd om een scholing te verzorgen voor dokterassistenten en apothekers in de regio. Het onderwerp ‘polyfarmacie’ was mij op het lijf geschreven, dus ik wilde maar wat graag hieraan een bijdrage leveren. In eerste instantie verliep de samenwerking wat moeizaam. Ik had al een idee hoe ik invulling wilde geven aan de scholing, maar deze was nog ver weg. Je herkent het vast: op je to do-lijst categorie belangrijk/niet-urgent.

PW39 - 27-09-2019 | door Chiara van Rodijnen, apotheker ouderenzorg

Beddendans

Ik werk dus in het ziekenhuis dat bepaalde verzekerden niet meer kan aannemen.

Ik werk dus in dat ziekenhuis dat per juli verzekerde patiënten bij een bepaalde zorgverzekeraar niet meer als nieuwe patiënt kan aannemen, vanwege het te lage plafond dat door hen met ons ziekenhuis is afgesproken. Het zal niemand verbazen dat dit leidt tot vervelende, lastige en onnodig complexe situaties, waarvan uiteindelijk de patiënt de dupe is. Zoals meneer X, verzekeringsstatus mij onbekend (van het feit dat ik dit moet noteren krijg ik overigens al jeuk).

PW38 - 20-09-2019 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen, ziekenhuisapotheker

Antistollingsbeleid

Wie bepaalt het antistollingsbeleid, de cardioloog of de neuroloog?

Een 36-jarige man wordt op donderdag de spoedeisende hulp binnengebracht met uitval van spraak- en rechterarmfunctie. De MRI wijst uit dat sprake is geweest van een herseninfarct. Een heftige diagnose voor een sportieve, fitte man, die drie maanden geleden voor het eerst vader is geworden.

PW37 - 13-09-2019 | door Nancy Valentin-Ong, apotheker

Ons kent ons

Onlangs kwam een patient ter sprake met een onbegrepen ziektebeeld.

De trend in de zorg is schaalvergroting. Dat zou de kosten drukken. Echter, als je een band met de patiënt opbouwt, kan de zorg beter en vaak tegen veel lagere kosten.

PW36 - 06-09-2019 | door Jaap Dik, apotheker

Zorg op maat

De psycholoog haalde alleen maar haar schouders op: geen idee

Laatst vertelde een kennis over haar ervaringen met een traject binnen de geestelijke gezondheidszorg. Er bestonden vermoedens van ADHD bij haar zoon. Na een intake met een psychiater volgden tientallen vragen en uitgebreide gesprekken bij een psycholoog, die uiteindelijk ook de diagnose mocht mededelen.

PW35 - 30-08-2019 | door Esther Kuipers, apotheker en onderzoeker

Knutselen

Alle zakjes in de baxterrol waren opengeknipt en weer keurig dichtgeplakt.

De baxterrol is een geweldige uitkomst voor oudere mensen. Ook mijn moeder ging door elkaar halen wanneer ze welke pil moest innemen en vergat of ze dat al wel of niet had gedaan. Meteen heb ik geregeld dat ook haar medicatie voortaan via de baxterrol in de brievenbus kwam. Lastig blijft wel dat de paracetamol en vitamine D niet in de rol zitten. Zij moet die zelf kopen. Gevolg is dat ze die dan ook regelmatig vergeet.

PW33/34 - 16-08-2019 | door Agnes Kant, Lareb 2 reacties

Document acties

Back to top