Columns
Veilig gesprek
“Als patiënt merk ik dat ik een soort vertrouwensband opbouw met die apotheker en dat leidt tot een heel veilig gesprek …”
Pimpen
Eind vorig jaar verwierf Martin Shkreli de dubieuze titel ‘Most hated man in America’.
Duur dossier
In de ziekenhuizen waar ik werk komt een nieuw EPD/ZIS. Op zich een fijne ontwikkeling.
Angst overwinnen
Na het islamitische vrijdagmiddag-gebed word ik regelmatig door patiënten aangesproken op mijn uiterlijk, maar vooral op mijn kledingkeuze.
Apotheeksoftware
Menig collega heeft mij al aangesproken – men kent mijn ICT-verleden – over de problemen met het apotheekinformatiesysteem (AIS). Er ontstaan, naast het AIS, steeds meer aanvullende pakketten die de lacunes opvullen. Denk aan logistieke modules als track and trace, herhaalmodules, financiële modules, zorg-inhoudelijke modules en ga maar door.
Eerlijk delen
Het is Thyrax wat de klok slaat. Ook na de hamsterweek komen er nog regelmatig vragen en verontruste telefoontjes. De emoties lopen soms hoog op; mensen maken zich zorgen en dat uit zich in vele vormen. Sommige patiënten zijn boos, andere gefrustreerd of letterlijk in tranen. De één gaat alle apotheken in de regio langs, in de hoop overal wat Thyrax bij elkaar te shoppen om het jaar door te komen, de ander wil zich nu nog niet te druk maken en “ziet het tegen die tijd wel”.
Met mes op tafel
De verhoudingen tussen overheid c.q. maatschappelijke organisaties en farmaceutische industrie lijken zich te verharden.
Big Short
“Maar u móét mij nú Thyrax afleveren, anders dien ik een klácht tegen u in!” Als we al dachten in rustiger vaarwater te komen na 1 januari dan was dat een flinke misrekening.
Cuiusvis hominis est errare
“Lieke, jij bent apotheker, vind jij ook dat wij dokters ons werk zo slecht doen?” Het persbericht dat apothekers jaarlijks tien miljoen recepten moeten aanpassen omdat er zo vaak fouten inzitten, schiet bij veel artsen in het verkeerde keelgat.
Uit het raam
In huize Tinke is het mijn wekelijks corvee om zaterdags de boodschappen in te slaan. In onze keuken hangt een prominente bestellijst die zich gedurende de week vult met de zeer specifieke en soms zonderlinge behoeften van mijn gezinsleden. Zolang ik die boodschappenlijst maar thuisbreng, blijft de huisvrede intact.
Grenzen van privacy
Toen ik een jaar geleden van start ging met het activeren van het elektronisch patiëntendossier (EPD) rezen bij mij al snel vele vragen over het daadwerkelijke belang hiervan. Een trigger om mij te verdiepen in deze nieuwe en mogelijk ingrijpende ontwikkeling.
Contracten
Als eerste columnist van het jaar mag ik u een goed en voorspoedig 2016 wensen.
Timemanagement
Door: Esther Kuipers
‘Er is nooit genoeg tijd om alles te doen, maar er is altijd genoeg tijd om het belangrijkste te doen’ – Brian Tracy.
Wittejassencriminaliteit
Illegale geneesmiddelen hebben beduidend minder moeite de grens over te komen dan illegale vreemdelingen. Het aantal meldingen van verboden handel is in een paar jaar tijd verveelvoudigd en vooral intensivecare-artsen maken steeds vaker melding van gebruiksellende. Volgens Edith Schippers is de helft van alle via internet gekochte geneesmiddelen vervalst. Voor criminelen is het een interessante business: de potentiële verdiensten zijn hoger dan de handel in drugs, terwijl de pakkans en de straffen een stuk lager zijn. Geen witteboordencriminaliteit, geen witteneuzencriminaliteit, maar wittejassencriminaliteit.
Doodeenvoudig
“Heeft u niet zo’n pil voor mij? U weet wel, die uit de krant. Dat-ie er al was en ik dacht: je kunt het maar vast in huis hebben.” Niet ondenkbaar dat u deze vraag vandaag of morgen krijgt aan de balie. Het initiatief van de NVVE voor een pil voor zelfeuthanasie is door velen met instemming ontvangen.
Volkswagen
Heeft u een reisverzekeraar zichzelf wel eens op de schouders zien slaan voor de mooie reizen die wij maken? Of een autoverzekeraar zichzelf zien complimenteren met onze degelijke bolides? In een tijd van sjoemelsoftware en belastingontwijkende stekkerslurpers is het niet onlogisch dat verzekeraars daarmee niet op de foto willen.
Drug executive
Veel mensen in mijn omgeving zijn niet-medici met interessant werk. Maar alleen uit hun hippe beroepsnamen als business development manager (verkoper), strategic account manager (ook verkoper) of sales executive (ook al verkoper) kan ik niet afleiden welke dagelijkse bezigheden ze uitvoeren.
Slagen maken
“De tijd van mooie woorden is geweest, er moeten nu echt slagen worden gemaakt.” Dat vindt André Rouvoet, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland. Dat willen apothekers ook. En wel meteen per 2016.
Geld terug
We worden de laatste tijd steeds weer verrast met nieuwe geld-terug-regelingen. De AIP is hoger dan de vergoedingslimiet en de patiënt zou het verschil moeten bijbetalen.
Laaggeletterdheid 2.0
Passanten die de Nederlandse taal niet spreken en komen voor een handverkoopadvies; af en toe krijgen we daarmee te maken. Ik merk dat de assistenten in mijn apotheek er wat nerveus van worden, terwijl zij proberen deze mensen in hun beste Engels te helpen. Op het moment zelf is het zoeken naar de juiste woorden, hopen dat de uitspraak een beetje klopt en nog belangrijker: goed helder krijgen wat de zorgvraag is en samen zoeken naar de juiste oplossing.