Columns
Systeem werkt
Het is de hoeksteen van de farmacovigilantie.
Regelmatig vertel ik in lezingen over de Softenon-affaire. De Britse arts McBride zag aangeboren afwijkingen bij kinderen van vrouwen die tijdens de zwangerschap Softenon gebruikten tegen misselijkheid. Hij stuurde in 1961 een ingezonden brief naar The Lancet met de vraag: wie heeft vergelijkbare aangeboren afwijkingen gezien na gebruik van dit middel? Naar schatting kwamen tienduizend kinderen met ernstige aangeboren afwijkingen ter wereld. Zonder de oplettende arts waren het er waarschijnlijk meer geweest.
Uit balans
We willen zo groen mogelijke medicatie gebruiken.
In een eerdere column ging het over astma. En meer specifiek: over de problemen die ik ondervond toen mijn jongste zoon (11) ging switchen van een aerosol naar een poederinhalator.
Hatsjoe!
Wat kunnen we nu weer bedenken als alternatief?
Hatsjoe! Gesnif en gesnotter om mij heen. De een na de ander verscheen met knalrode ogen aan de balie. De hooikoortsepidemie brak uit in Nederland. Nog nooit was het aantal mensen met hooikoorts zo groot in de apotheek. Een piek aan pollen door het warme weer en de droogte.
Consult(ent)
Oeps, weer een gratis consult gedaan.
Een consult van mij is gratis. Of ik nou één of 399 keer per maand geconsulteerd wordt, mijn salaris zal hier niet om veranderen.
Branding
Hoe willen we ons positioneren naar de toekomst toe?
Mijn vader opende op 1 oktober 1980 de deuren van Apotheek De Lier. In de loop der jaren is er natuurlijk ontzettend veel veranderd.
Oxycodon
De vrouw naast ons was verslaafd aan oxycodon en 3-MMC.
Dit keer geen ervaring uit de oude doos. Pensionering heeft als voordeel dat je ook meer tijd hebt voor reizen. Deze keer naar Zuid-Afrika. Bekend om de safari’s, maar ook om de afkickklinieken.
Heldhaftige reis
Buiten de box-denken in combinatie met toewijding en inlevingsvermogen.
De patient journey: een bekend begrip in de farmaceutische industrie maar niet bij eenieder daarbuiten. Wie het begrip niet kent kan denken dat het een heldhaftige ontdekkingsreis is die een persoon maakt als patiënt. Het zit iets anders: een patient journey heeft betrekking op het zorgpad, met fases en beslissingen in een behandeling. Maar desalniettemin kan die heldhaftig tegemoet worden getreden door patiënten en hun naasten.
Pandemielessen
We zijn beter voorbereid op een volgende crisis.
Gelukkig ligt de coronacrisis achter ons. Tijdens de crisis bleek welke beroepen cruciaal waren in de samenleving. Bleek dat er wel degelijk goed samengewerkt kan worden in de gezondheidszorg, in plaats elkaar te beconcurreren. Bleek het belang van publieke gezondheidszorg. Volop zijn er evaluaties gaande over welke lessen geleerd kunnen en moeten worden van de pandemie.
De Groene OK
Een positieve impact op de hele keten.
Recent was ik aanwezig op een invitational conference van het landelijk netwerk ‘De Groene OK’. Het thema was innovatie door inspiratie.
Lekker puffen
We konden bij bijna iedereen wel een verbetering aanbrengen.
Afgelopen week stond onze apotheek in het kader van de longweek. We organiseerden een week waarin we mensen met inhalatoren uitnodigden voor een medicatiegesprek.
Zorgrecht
Ik was aan de late kant.
Als apothekers kennen wij schaarste. Schaarste aan geneesmiddelen, personeel en voldoende tijd voor alle lopende dossiers, maar wel met de zorgplicht om ons werk goed te doen. Gezegend met een goede gezondheid was ik tot op heden als patiënt nog niet tegen schaarste aangelopen.
Positieve toon
"Ik heb ook nog iets voor u...”
Dit schrijvende is het zaterdag zes uur ’s ochtends. Normaliter rolt de column zo uit mijn vingers, maar op dit moment heb ik geen inspiratie. Waar zal ik het over hebben? Misschien over het toenemende probleem van niet-leverbare medicijnen? Over Ozempic, dat een etterende terugkerende niet-leverbare zweer is? Of ik kan schrijven over het preferentiebeleid dat een onhoudbaar, duister vergoedingsmodel is geworden met geheime onderhandse deals over medicijnen die er niet zijn. Maar ik wil eigenlijk een positieve toon aanslaan.
Medicijnknaak
Gelukkig vroeg de arts of wij voor hem op het potje wilden passen.
In 1983 werd de medicijnknaak ingesteld. Twee gulden vijftig per receptregel met een maximum van 125 gulden per jaar. Vijf jaar later zag ook het specialistengeeltje het levenslicht.
Eind- of startpunt
Individuele aanpak op patiëntniveau is cruciaal.
De presentatie van data van fase III-studies volgt vaak op een eerdere aankondiging van het behalen van het primaire eindpunt van de studie. Een eindpunt kan in dit geval ook een startpunt zijn voor onder meer een registratiedossier, vergoedingsdossier en tenslotte marktintroductie.
Weight Watchers
Tijden veranderen.
Weight Watchers stond bekend om zijn gezamenlijke weegmomenten. Nu stopt het bedrijf met deze live-bijeenkomsten. Het programma blijft wel. Deelnemers houden hun eten en drinken bij in een app, maar voor veel deelnemers was het gezamenlijke weegmoment een stok achter de deur. Tijden veranderen.
Out-of-the-box
Iets lijkt normaal, maar is dat voor de ander niet.
“Jij kan moeilijke dingen zo makkelijk uitleggen”, luidde de feedback van enkele aios ziekenhuisfarmacie. Wat een mooi compliment! Ik ben bewust bezig met micro teaching; fijn als dat wat oplevert. Maar naast trots ben ik ook wel verbaasd. Want in mijn hoofd schieten de gedachten vaak als een raket van links naar rechts en weer terug. Maar blijkbaar lukt het toch om op simpele wijze, zeg, een AUC-berekening uit te leggen.
Voor ’t grijpen
Miljarden liggen klaar om de zorg anders in te vullen.
Op verschillende plekken worden geldpotjes vrijgemaakt voor een transformatie naar een duurzame samenleving. Zo ook de IZA-gelden, met als doel “de zorg optimaal bij te laten dragen aan het gezond (samen)leven van alle mensen in Nederland, in het besef dat daarvoor verhoudingsgewijs niet meer mensen en middelen beschikbaar zijn dan nu en met de laagst mogelijke impact op klimaat en milieu”.*
AVNeeeee!
Eén dossier is niet mogelijk.
Werkend in een stad met maar liefst acht ziekenhuizen om en nabij, zie ik vaak dat patiënten hun medische behandeling opsplitsen. Zo is het niet ongebruikelijk dat een patiënt de internist in ziekenhuis I, de cardioloog in ziekenhuis M en de oogarts in ziekenhuis V bezoekt. Als vakgroep werken wij in vier van deze ziekenhuizen, die ook gezamenlijk een EPD hebben aangeschaft. Handig, hoopten wij, één dossier voor vier ziekenhuizen.
Sorry
'Sorry seems to be the hardest word.'
Laten we het hebben over communiceren en omgangsvormen. Mijn kinderen zijn 1 en 3 jaar oud. We proberen ze op die leeftijd al omgangsvormen bij te brengen. “Alsjeblieft”, “dank je wel” en “sorry” als je een Barbie tegen het hoofd van je broertje aan gooit. We leven nu in de tweede maand van het jaar. Ondertussen hebben we al drie nieuwsberichten van zorgverzekeraars ontvangen waarin werd vermeld dat er iets niet goed is gegaan in de aanmerking van het preferente artikel in de taxe.
Zetpillen
De zetpillen werden tegen het plafond gegooid.
Vroeger was de zetpil een veelvoorkomende bereiding in de apotheek. Op het apothekersexamen kwam minimaal één complexe zetpilbereiding voor.