Redactioneel
Remmen of stoppen
“Een vrouw die aan een tafeltje met een begonia erop koffie zit te malen (...) ze heeft geen molen tot haar beschikking maar haar bewegingen zijn zo levensecht dat je de geur van koffie kunt ruiken (…) er wordt hier alleen nog maar geïmiteerd (…) men klampt zich vast aan zijn laatste herinnerde resten.”
Vrijwilligerswerk
Vroeger spaarden we zilverpapier (melkdoppen, snoeppapiertjes) voor de missie in Afrika. Hoe het een nou precies te rijmen was met het ander wisten we niet, maar we spaarden ons te pletter.
Wenselijk
Ook in de apotheek komt grensoverschrijdend gedrag voor. We horen verhalen over apothekers en apothekersassistenten die hiermee te maken hebben en hebben gehad. Seksuele toespelingen, aanrakingen, intimidatie, agressie, pesten. En meldingen waarmee niks wordt gedaan. Dat de voorzitters van de KNMP en NVZA hier nu aandacht voor vragen is daarom terecht en van essentieel belang.
Zongedrag
Huidkanker. Zodra de temperaturen omhoog gaan klinken weer de waarschuwingen van dermatologen en andere specialisten: ga niet onbeschermd en te lang in de zon zitten want het risico op huidkanker is groot. Wees kortom kritisch op je zongedrag.
Aandacht
De patiënt, daar zou meer tijd aan worden besteed. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft VWS-minister Ernst Kuipers dat hij zich hier samen met veldpartijen voor blijft inzetten, maar dat “meer tijd voor de patiënt organiseren geen gemakkelijke opgave is in een sector die nu al een krappe arbeidsmarkt kent”.
Keukentafel
Wat ik me uit mijn jeugd vooral nog herinner is de vieze smaak van levertraan. Geen echt medicijn, maar mijn moeder geloofde heilig in de heilzame werking en gaf ons gedurende de wintermaanden aan de keukentafel dagelijks een lepel van het goedje.
Indruk
Druk, druk, druk. We hebben het er maar druk mee om iedereen de hele dag te laten weten dat we het vooral erg druk hebben.
Cruciale rol
De maat was vol. Ruim driehonderd wetenschappers riepen in een ingezonden brief in de Volkskrant Tweede Kamerleden en de media onlangs op veel krachtiger stelling te nemen tegen ongefundeerde beschuldigingen en verdachtmakingen tegen wetenschappers.
Dieren
Het dier als donor. De hond als proefkonijn. De afgelopen weken kwamen er twee interessante berichten naar buiten waarin dieren een belangrijke rol spelen.
Vertekend beeld
Je zou het niet zeggen als je de met frisdrank en chips volgepropte winkelwagentjes de supermarkt ziet verlaten – evenals de wekelijkse aanbiedingen voor deze producten – maar de meerderheid van de Nederlanders vindt dat er meer aandacht moet gaan naar het bevorderen van een gezonde leefstijl. Tenminste, dat is wat een peiling van het Zorginstituut Nederland onder tweeduizend mensen uitwijst.
Pionieren
Of het nu gaat om geneeskunde, milieu, taalwetenschap, sterrenkunde of biologie, data science is een vaste waarde geworden in bijna alle disciplines van wetenschappelijk onderzoek, lees ik op de website van de Universiteit Leiden.
Leuk en nuttig
Het allerleukste symposium van het jaar noemt Jacqueline Hugtenburg, de kersverse voorzitter die het stokje overneemt van Katja Taxis, het PRISMA-symposium, dat dit jaar op 19 mei plaatsvindt in Amersfoort.
Virtueel
Ziekenhuisopname is slecht voor de spieren. In een ziekenhuisbed raakt een patiënt dagelijks 1 tot 5% spiermassa kwijt. We moeten daarom structureel anders gaan denken over het verblijf in een ziekenhuis, vindt Karin Valkenet, die fysiotherapie en gezondheidswetenschappen combineert.
Nieuwe rubriek
De regio wordt steeds belangrijker. Ook in de farmaceutische zorgverlening. Apothekers zijn daarom volop bezig hun positie in de regio te versterken. Door zich in regionale apothekersorganisaties te verenigen – er zijn er inmiddels zo’n 43 – en door zich aan te sluiten bij regionale multidisciplinaire zorgnetwerken.
Verschuiving
Een mooie opsteker voor ons, bereiders, noemt Paul Lebbink de uitspraak van de Haagse rechtbank van 22 februari. De rechter oordeelde in een door de fabrikant van Namuscla (mexiletine) aangespannen kort geding dat de minister van Volksgezondheid het volste recht had dit merkgeneesmiddel niet te vergoeden, maar de magistrale bereiding wel. Fabrikant Cresco had geëist dat de staat dit besluit zou intrekken. Maar de rechter gaat daar dus niet in mee.
Schorsing
Het zou gaan over de apotheek als gezondheidscentrum, niet slechts een plaats waar geneesmiddelen worden verstrekt, die 24ste februari in de Ternopil National Medical University.
Kledingkeuze
Hij is er niet, maar nooit ver weg: de witte jas. Om de zoveel tijd laait de discussie weer op over zin en onzin van het dragen van een witte jas in de openbare apotheek. In december 2017 schreef ik er voor het laatst over. Aanleiding was de vraag op een districtsledenbijeenkomst wat de apotheker kan doen om zijn bekendheid onder patiënten te vergroten.
Pijnlijk
Bijna een half miljoen mensen overleden tussen 1999 en 2016 door het gebruik van zware pijnstillers en tientallen miljoenen anderen waren en zijn er nog steeds aan verslaafd. Een deel raakte zelfs aan de heroïne. Dat zijn in een notendop de Amerikaanse toestanden waar het onder meer in het interview met Marcel Bouvy over gaat.
Heldhaftig
Hij is geen soldaat, ook geen politieagent, zegt Oleg Klimov, voorzitter van de Oekraïense apothekersvereniging; hij is al 46 jaar apotheker. Maar Oekraïne is zijn land en moet van hem en zijn landgenoten blijven, voegt hij er met klem aan toe. Dus gaat hij ’s nachts met zijn zoon de straat op om zijn stad Kiev te verdedigen. Kalashinikov over de schouder.
Doorzetters
Werken je nieren niet, dan ga je dood. De Nierstichting windt er op haar website geen doekjes om. Jaarlijks overlijden duizend dialysepatiënten. Tegelijkertijd verzekert de stichting er alles aan te doen om mensen met een nierziekte in leven te houden.