Redactioneel
Houdbaarheid
Het was even zoeken naar relevante informatie in de op Prinsjesdag gepresenteerde VWS-begroting voor 2022, maar uiteindelijk vond je wel wat. Grootse nieuwe beleidsplannen blijven door de demissionaire status van het kabinet echter uit.
Prijspop
Ze had eigenlijk de Nobelprijs moeten krijgen, maar kreeg een Barbie. Wel een speciale, helemaal naar haar gemodelleerd, tot aan haarkleur (rood) en -stijl (steil) toe.
Beloning
Ze zoeken dagelijks naar het beste alternatief voor niet-beschikbare medicijnen, maar worden vervolgens afgeblaft omdat de patiënt teleurgesteld is over de andere kleur van het doosje of omdat hij niet van plan is te betalen voor die “flutuitleg die hij toch niet nodig heeft”. Ze willen meneer helpen met incontinentiematerialen maar mogen die niet leveren. Wanhoop, bij patiënt en assistent.
Werk aan de winkel
Farmabuddy’s, medicatiemaatjes, valvoorkomers, naobervrijwilligers; op allerlei manier zetten heel veel mensen zich dag en nacht in om kwetsbare, nog thuiswonende ouderen te helpen bij hun medicatie, bij het voorkomen van vallen en het terugdringen van eenzaamheid.
Stroop
Ruim vijf jaar geleden sprak ik Rob van Marum en Toine Egberts over de dringende noodzaak van een richtlijn deprescribing, zodat het voor artsen makkelijker zou worden te schrappen in vaak lange medicijnlijstjes van vooral oudere patiënten.
Morele stress
Moreel beraad is niet hetzelfde als intervisie. Laat dat vooraf duidelijk zijn, onderstrepen Martina Kruijtbosch en Adrianne Faber, de auteurs van het artikel ‘Moreel beraad: leren reflecteren op ethische dilemma’s’.
Piraterij
Het woord medicijnkaping dook onlangs overal op in de media. Maar ik kwam ook pillenpiraterij tegen. De berichten gingen allemaal over de boete van een kleine € 20 miljoen die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) het Italiaanse Leadiant had opgelegd voor het rekenen van een veel te hoge prijs voor het geneesmiddel CDCA-Leadiant.
Steeds gezonder
Preventie moet de boventoon voeren en als het aan Rogier Larik ligt gaan apothekers daar een belangrijke rol bij spelen
Hoe gezond leef jij eigenlijk? Met die vraag zullen we elkaar steeds vaker om de oren slaan. Dat is in ieder geval de verwachting van Rogier Larik, voorzitter van de kersverse Club van leefstijlapothekers.
Uitdaging
Moet je gezien alle eerdere pogingen niet gewoon constateren dat het nooit wat wordt met die therapietrouw, hield ik Liset van Dijk voor. Mensen hebben simpelweg te veel weerstand tegen het nemen van medicijnen. Zij was het niet met mij eens.
Schaduwkant
In meer (na decennialang de brandende tropenzon op mijn hoofdhuid te hebben gehad, ben ik nu aangewezen op lichttherapieën om de schade nog enigszins binnen de perken te houden) of mindere mate lopen we allemaal risico door de ultraviolette stralen van de zon. In meer (na decennialang de brandende tropenzon op mijn hoofdhuid te hebben gehad, ben ik nu aangewezen op lichttherapieën om de schade nog enigszins binnen de perken te houden) of mindere mate lopen we allemaal risico door de ultraviolette stralen van de zon.
Kicken
Bij de introductie van de DNA-pas in april was het enthousiasme groot bij media en publiek
Voor positieve input voor een artikel over farmacogenetica ben je bij Jesse Swen en Pierre Bet aan het juiste adres. Het enthousiasme spat ervan af als beiden vertellen over de voordelen van een genetisch profiel en de grootschalige toepassingen die steeds dichterbij lijken te komen. Al was daar wel even tijd voor nodig.
Ongegrond
Een van de hardnekkigste kwesties die de relatie apotheker-patiënt voortdurend op scherp zet is de medische noodzaak. Wie een blik werpt op conflicten die bij officiële instanties worden aangekaart, ziet dat het onderwerp nogal eens tot onvrede en onbegrip leidt.
Historisch besef
Diezelfde Cornelia Gerarda van Arkel schreef nota bene ook regelmatig artikelen voor het Pharmaceutisch Weekblad
De musea mogen weer open!, schrijft Wim Rakhorst van de Stichting Farmaceutisch Erfgoed vol enthousiasme in zijn mail waarin hij aankondigt dat iedereen weer van harte welkom is in het Centrum voor Farmaceutisch Erfgoed in Urk. En natuurlijk ook in het Nationaal Farmaceutisch Museum, waar nu de tentoonstelling Geneesmiddel in Beeld is te zien. Maar dat heeft, gezien zijn virtuele status, uiteraard geen last gehad van de beperkende coronamaatregelen.
Euforie
Ook heel klein, net als een virus, en al even dodelijk: de malariaparasiet. Niet alleen in een bepaald pandemiejaar, maar ieder jaar. Jaar in jaar uit, honderdduizenden doden, vooral kinderen jonger dan 5 jaar. Maar waar is het vaccin? In ontwikkeling, horen we al jaren.
Spannend
Mensen zijn tevreden over hun apotheek – ook over privacy en wachttijden – maar weten weinig over werk en expertise van de apotheker
Antoinette, eigenares van een apotheek en moeder van twee kinderen, is dood aangetroffen in de Kager Plassen. De politie staat voor een raadsel. Zoon Olivier is ervan overtuigd dat zijn moeder is vermoord. Maar door wie? Heeft Oliviers vader contacten in de onderwereld?
Heel praktisch
Praktijk Research In Samenwerking Met Apothekers, daar staan de letters PRISMA voor. Aan de vooravond van het jaarlijkse congres klinkt steevast de oproep aan openbaar apothekers aan de slag te gaan met praktijkonderzoek, en aan het PW om hiervoor reclame te maken. Want het aantal onderzoekende openbaar apothekers mag best omhoog.
Losse eindjes
Apothekers die nog steeds worstelen met hun opiumadministratie verdienen ook een luisterend oor
Een inspectie door medewerkers van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd is niet altijd fijn. Zorgt voor spanning. Logisch, want hoe leuk is het als iemand even je werk dat je naar eer en geweten verricht komt doorlichten? En dan ook nog constateert dat je steken laat vallen. En daar bovenop ook nog eens een fikse boete (een kleine zeventienduizend euro) oplegt. Logisch dat je daar dan niet al te relaxed op reageert. Woedend soms. Met de inspecteur als de gebeten hond.
Thuis
Apothekers blij, apothekersassistenten blij en thuiszorgmedewerkers blij. En vooral ook de thuiswonende patiënten natuurlijk.
Het VWS-programma Langer Thuis, dat tot doel heeft ouderen zo lang mogelijk in hun eigen omgeving zelfstandig oud te laten worden met een goede kwaliteit van leven, is lovenswaardig en verdient alle ondersteuning. Zodat ouderen voldoende eten, bijvoorbeeld, en hun medicatie goed innemen. Volgens staatssecretaris Paul Blokhuis blijkt uit onderzoek dat ondervoeding relatief vaak voorkomt bij ouderen die alleenstaand, laagopgeleid en (chronisch) ziek zijn. En dat kan weer tot gezondheidsproblemen leiden.
Medicijnmeester
Terwijl de medicijnmeester geniet van de vele positieve reacties op het boek, rust hij zeker niet op zijn lauweren
Een ode aan de meester van de medicijnen. Zo werd bij de recente online-presentatie het boek van Karel Berkhout genoemd, dat ook als titel Meester van de medicijnen meekreeg. Oftewel, hoe een apotheker strijdt tegen dure geneesmiddelen. De apotheker in kwestie: Paul Lebbink van Transvaal Apotheek in Den Haag.
Geel bloempje
De risico’s die aan het gebruik van deze producten kleven zijn volgens het RIVM te groot.
Sint-janskruid is een lieflijk plantje, maar je moet het niet nuttigen. De afgelopen jaren hebben we regelmatig artikelen gepubliceerd van Bijwerkingencentrum Lareb en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) over sint-janskruid in kruidenpreparaten. De rode waarschuwingsdraad was steeds: het plantje is minder onschuldig dan het eruit ziet.