Redactioneel
Lucht
Om de lucht helemaal te klaren willen apothekers ook nog graag zekerheid over een andere kwestie: hoe zit het met de vergoeding?
De internationale federatie van apothekers (FIP) brengt voortdurend onder de aandacht dat openbaar apothekers heel veel goede zorg verlenen, maar eigenlijk nog veel meer zouden kunnen doen. Vaccineren bijvoorbeeld. En, zoals ze in een recent rapport aangeven, een proactieve rol spelen in de preventie van luchtwegklachten. Voorkomen is ten slotte altijd beter dan behandelen.
Preparaten
Een eigen voedingssupplement ontwikkelen? Deze vraag werd mij onlangs gesteld op LinkedIn. Door de “ideale partner voor startende en middelgrote ondernemers voor professionele productie van voedingssupplementen”, die bereid was om jarenlange ervaring, tips & tricks met mij te delen. Mocht ik met hem/haar in zee willen gaan, uiteraard.
Stoppen met spuiten
De behoefte aan meer persoonsgerichte diabeteszorg is groot. Een belangrijke reden om in 2018 de NHG-richtlijn te wijzigen. Uit het Nationaal onderzoek behandelwijze diabetes mellitus type 2, waaraan 869 zorgverleners deelnamen, blijkt nu dat het merendeel van hen sinds de richtlijnherziening vaker met de patie¨nt alternatieven voor insuline bespreekt en vaker gebruikmaakt van middelen als DPP-4-remmers, GLP-1-agonisten en SLGT-2-remmers.
De bereiders
De eerbiedwaardige druïde die met zijn gouden snoeimes maretak snijdt, waarmee hij zijn befaamde onoverwinnelijk-makende toverdrank bereidt, dat is Panoramix uit de strip Asterix, die zich afspeelt in Gallische tijden, zo’n vijftig jaar voor Christus. Panoramix in het heden is een club van twee bevlogen apothekers en een patiënt die zich tot doel hebben gesteld de paar honderd ‘druïden’ die Nederland nog rijk is waar nodig te ondersteunen in hun belangrijke werk van magistrale bereidingen, ten einde deze snel slinkende groep voor uitsterven te behoeden.
Zoet en zacht
Honing heeft een bacteriële werking. Het verzacht de keel. Is goed voor de bronchiën. Meng honing door een glas melk of een kop gember-citroen-thee en je voelt je herboren. Aan het zoete goedje worden al eeuwenlang de meest wonderbaarlijke werkingen toegedicht. Maar is er ook ooit wetenschappelijk bewijs voor al die claims gevonden?
Moreel beraad
Patiëntenzorg eerst of eerst voor je medewerkers zorgen?
Een van de eerste en belangrijkste dilemma’s waarmee apothekers tijdens de coronacrisis werden geconfronteerd. “We moesten continu risico-afwegingen maken in onzekere tijden”, zegt Wilma Göttgens, die zich al decennia verdiept in morele dilemma’s in de farmaciepraktijk.
Taal en pijn
Taal kan pijn veroorzaken, maar deze juist ook stillen. Miljoenen Nederlanders hebben moeite met lezen en schrijven waardoor ze instructies van hun apotheker niet goed begrijpen.
Altijd
De apotheker is er altijd, daarom ben ik er ook zo ongelooflijk trots op, zei een professor farmacie onlangs tegen mij, en wees ter illustratie op het feit dat apotheekteams tijdens de coronacrisis altijd klaarstonden voor patiënten. En ik kan hem alleen maar gelijk geven.
Zware dobber
In een brief aan de Tweede Kamer doet zorgminister Hugo de Jonge uit de doeken hoe de Europese Commissie met een groot aantal aanbieders intensieve gesprekken voert om kansrijke kandidaat-coronavaccins te reserveren. Er wordt op meerdere paarden gewed om straks niet achter het net te vissen.
Apotheekabonnement
In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van maart volgend jaar duiken interessante rapporten op die van invloed kunnen zijn op de partijprogramma’s van politieke partijen en dus ook op een toekomstig regeerakkoord.
Gapen
De gaper is een typisch Nederlands verschijnsel, schreef historicus en gaperkenner Peter van den Hooff in het jubileum-PW van 10 maart 2017. Zo ook de discussie die er onlangs in ongekende hevigheid over losbrandde, zou ik eraan willen toevoegen.
Crisiszorg
Propofol - tijdens de coronacrisis veelvuldig genoemd als onmisbaar op de intensive care en onderwerp van een artikel in dit PW - waar kenden we dat ook alweer van? Toen ik de naam Michael Jackson voorbij hoorde komen wist ik het weer: de King of pop stierf 11 jaar geleden aan een overdosis propofol, na er al enige tijd aan verslaafd te zijn geweest.
Gezonde generatie
Een rookvrije generatie wil Paul Blokhuis realiseren. Een nobele maar niet makkelijk te realiseren ambitie van de staatssecretaris van Volksgezondheid, de drijvende kracht achter het Nationaal Preventie-akkoord. Instrumenten die hij tot zijn beschikking heeft zijn rookwaren onaantrekkelijk maken en zoveel mogelijk uit het zicht leggen, producten heel duur maken en als dat allemaal niks uithaalt producten verbieden. Dat laatste gebeurt nu met e-sigaretten met een smaakje.
Cruciaal
Bang om achter het net te vissen hebben Nederland, Duitsland, Frankrijk en Italië de Inclusieve Vaccin Alliantie in het leven geroepen om samen sterk te staan en – nog voordat is gebleken dat vaccin ChAdOx1 nCoV19 effectief en veilig is – alvast driehonderd miljoen doses te kunnen bestellen bij de universiteit van Oxford en AstraZeneca.
Fingers crossed
De wereld van potentiële behandelingen voor COVID-19 is grillig. Geprezen, verguisd, gerehabiliteerd is in het kort gezegd het lot dat menig middel ondergaat. Na aanvankelijk de hemel te zijn in geprezen kan het de volgende dag heel diep de grond in worden gestampt.
Initiatief
Afkortingen zijn een plaag. Ook in de zorg vliegen ze je te pas en te onpas om de oren. Vaak zonder duidelijke uitleg. Daardoor worden letters niet zelden door elkaar gehusseld en in de verkeerde volgorde geplaatst, met nog meer verwarring tot gevolg. In dit PW staat een artikel over I&O. Ik moest even goed nadenken waar die letters ook weer voor staan. Maar kwam er niet uit. Niet verwonderlijk trouwens, want de juiste term is O&I. Organisatie en infrastructuur.
REGIE
In het Nederlands Dagblad stond onlangs een intrigerend stuk van een apothekersassistent over haar corona-ervaring in de apotheek. Over “een oude baas” die een volgnummertje pakt en de apotheek inloopt, tegen de richting van de pijlen op de vloer in. Een duidelijk niet meer zo schone katoenen zakdoek uit zijn broekzak vist, zijn voorhoofd afwist, zijn neus snuit en de zakdoek weer terug stopt. Het herhaalrecept voor zijn medicijnen legt hij op de statafel die voor de balie staat om de anderhalve meter afstand te waarborgen en leunt dan voorover tot vlak voor het plexiglazen scherm.
Panacee
De president van Tanzania was laaiend enthousiast. Hij stuurde een vliegtuig naar Madagaskar om een lading van het even bejubelde als omstreden elixer Covid-Organics op te halen. Ook Congo-Brazzaville, Guinea-Bissau en Equatoriaal Guinea kochten fikse partijen in. De leider van Madagaskar had daarvoor al uitgebreid reclame gemaakt voor het kruidendrankje – gemaakt van artemisia, een plant die gebruikt wordt bij de behandeling van malaria – dat COVID-19 zou genezen en gratis beschikbaar was voor de armen.
Scheikunde
Epidemieën teisteren Europa, heet het hoofdstuk. Het gaat over de pest, over cholera, syfilis, de pokken, kinkhoest, difterie, tyfus, longontsteking, tuberculose. “Rond 1870 was de gemiddelde leeftijd in Europa en de Verenigde Staten slechts 36 jaar”, schrijft Piet Pijper in zijn indrukwekkende, ruim 550 pagina’s tellende populair wetenschappelijke boek ‘Schatgravers en Scheppers, verhalen over de ontdekkers en makers van geneesmiddelen’.
Out of the box
De publicaties over dit onderwerp knallen de grond uit. Beeldend taalgebruik van een onderzoeker die zich ook enigszins verbaast over de stortvloed aan studies naar de werking van chloroquine en hydroxychloroquine bij COVID-19-patiënten. Vrijwel dagelijks worden studieresultaten gepubliceerd die ook nog eens steeds iets anders beweren. Met de uitersten van “veilig” en “effectief” tot “levensgevaarlijk” en “dodelijk”, en alles daartussen. Dit prikkelt sommige wetenschappers de gebaande paden links te laten liggen en out of the box te treden.