Redactioneel
Beperkingen
Het is net oorlog. Tegenwoordig is dat regelmatig te horen en te lezen. “Want ook toen mocht je niet naar buiten.” Of: “In de openbare ruimte mogen we niet gaan en staan waar we willen, we weten niet hoe lang de maatregelen duren en hoe dit verder gaat.”
Trots en troost
Troost in tijden van corona. Het zou de titel kunnen zijn van een boek vol verhalen over mensen die troost bieden en troost ontvangen. Zoals de internist die tijdens zijn dienst Bach speelde op zijn viool voor de opgenomen coronapatiënten. Of de vele mensen die een T-shirt met rood hart voor hun raam hangen om alle zorgverleners een hart onder de riem te steken. Of de buurman van de apotheek die op een kaartje met bloemen schrijft dat ‘de meiden wel een bosje verdiend hebben’.
Beloning
Al jaren is er in Nederland een nijpend tekort aan apothekersassistenten. De uitstroom is veel groter dan de instroom, en dat zal vanwege de vergrijzing de komende jaren alleen maar toenemen.
Surrealistisch
“Dit heb ik in vijftig jaar niet meegemaakt”, schrijft Ele Visser in een mail. Normaal zou hij als assistent in de Haagse Transvaal Apotheek met een zware verkoudheid doorwerken, maar nu zit hij preventief thuis “om mogelijke besmetting van collega’s en patiënten te voorkomen. Bij verdenking van corona thuisblijven, geen risico’s nemen.”
Waardering
Voor de ingang is met stoepkrijt een groot hart getekend met daarin de tekst ‘Voor de zorg’. Bossen tulpen, rozen en narcissen worden bezorgd. Een slagroomtaart met de tekst ‘Jullie zijn toppers’, cupcakes, dozen Merci-chocolaatjes. Een filmpje op SBS6 met de boodschap ‘Lieve apothekers, bedankt voor jullie tomeloze inzet’. En heel veel kaarten met teksten als ‘Iets lekkers voor bij de koffie omdat jullie het hebben verdiend’, ‘Kanjers in de apotheek die werken als gekken nu’, ‘Wij waarderen het zeer dat jullie er blijven zijn voor de mensen’.
Zorghelden
Een gekkenhuis, was nog de meest gehoorde kreet als gevraagd werd naar de situatie in de apotheek. Telefoonlijnen overbezet, de voordeur noodgedwongen op slot vanwege een enorme aanloop van mensen die extra medicatie of een voorraadje paracetamol wilden inslaan, verloven ingetrokken, alle hens aan dek. Maar we rooien het, was tegelijkertijd de stellige overtuiging. Met vereende krachten wordt ultieme patiëntenzorg geleverd!
Media-aandacht
Interessant aspect van de mega media-aandacht voor corona is de berichtgeving over apotheken. Zo lezen we dat heel Frankrijk vol staat met groene kruizen van apotheken waar je veel meer kunt krijgen dan bij een apotheek in Nederland. “Hoestsiroop van het soort waarvan Amerikaanse rappers grootverbruikers zijn bijvoorbeeld, spul dat vanwege de sederende werking in Nederland al decennia geleden uit de handel is genomen. Zeg tegen een Franse apotheker dat je keelpijn hebt, en je gaat met drie doosjes antibiotica de deur uit”, schrijft de correspondent van de Volkskrant. En de Fransen klagen vaak en veel over hun gezondheid, net zo frequent als wij over het weer.
Harmonisatie
DOAC’s vragen een andere blik van de apotheker op medicatiebewaking, schrijft Marcel van den Broek, ziekenhuisapotheker-klinisch farmacoloog van het St. Antonius ziekenhuis. Maatwerk is noodzakelijk en medisch-farmaceutische beslisregels kunnen volgens hem een belangrijke rol spelen om de veiligheid van het gebruik van antistollingscombinaties verder te vergroten.
Metamorfose
Een nieuwe lente, een nieuw geluid; de beginregels van het befaamde gedicht van Herman Gorter zijn te mooi om te negeren bij deze aankondiging van de metamorfose van het PW, bij het begin van de lente, ook al zal ons geluid niet of nauwelijks veranderen. De grote vernieuwing betreft het uiterlijk van het weekblad. Nieuw ontwerp, nieuwe cover, nieuwe lettertypen en nieuw papier, waarop foto’s en andere illustraties nog beter tot hun recht komen.
Neveneffecten
Zorgverleners zijn al zo terughoudend met het toepassen van innovaties en het helpt dan niet als het Pharmaceutisch Weekblad een artikel publiceert waarin de risico’s van kunstmatige intelligentie worden benadrukt (PW 6), zonder een tegengeluid over de kansen die KI biedt in een wereld waarin de zorgvraag toeneemt en personeelstekorten aan de orde van de dag zijn, schreef een lezer onlangs. Hij was bang dat uitspraken van universitair docent Pim Haselager als argument gebruikt worden door sceptische apothekers om verre te blijven van kunstmatige intelligentie.
Wisselen
Als een minister meerdere keren het woord teleurstellend gebruikt en daar ook nog eens spijtig aan toevoegt in een brief aan de Tweede Kamer over het bestuurlijke traject ‘verantwoord wisselen van geneesmiddelen’, dan kun je gevoeglijk aannemen dat hij not amused is.
Kostbaar
Hoe druppel jij? En wil je het even laten zien? Nooit eerder begon een interview zo merkwaardig. De verpleegkundige van Het Oogziekenhuis Rotterdam reikte mij een miniflaconnetje aan met vocht dat ik in m’n oog moest druppelen. Ik wilde het hebben over het onderzoek waaruit bleek dat maar heel weinig mensen goed druppelen, zij wilde mij dat liever meteen helder laten aantonen.
Computer
Computer says no, is een sublieme slogan uit de Britse serie Little Britain die perfect weergeeft wat er gebeurt als je ieder – makkelijk of moeilijk – door een mens van vlees en bloed te nemen besluit overlaat aan een computer. Voor veel patiënten die levensreddende medicatie nodig hebben zou dat zeer noodlottig uitpakken.
Hamsteren
Preppers worden ze genoemd, mensen die zich voorbereiden op het einde der tijden (of andere rampspoed). Maar de term wordt de laatste jaren ook gebruikt voor de Britten die, beducht voor lang aanhoudende tekorten door de Brexit, voorraden aanleggen van voedsel en medicijnen die van het Europese vasteland komen.
Huid
“U heeft huidkanker”, of: “U heeft een basaalcelcarcinoom, dat is een vorm van huidkanker, maar heel goed te behandelen.” De ene zorgverlener is de andere niet, zo bewijzen deze ervaringen van twee patiënten maar weer eens. De eerste patiënt schrok enorm van de recht voor z’n raap-opmerking van de dermatoloog, de tweede was meteen gerustgesteld.
Professionaliteit
Patiënt komt bij de apotheek en zegt dat ze SLE heeft. Haar vertrouwde pijnmedicatie blijkt niet beschikbaar, waarop ze benadrukt dat ze echt iets nodig heeft vanwege een ontsteking aan haar nekwervel en hernia. De apotheker reageert met: “O, je bedoelt ALS”. Nee, zegt de patiënt, “ik heb SLE”. De apotheker glimlacht volgens de patiënt neerbuigend en houdt voet bij stuk: ”Ik heb heel wat kennis en weet zeker dat het ALS is.”
Storm
Gaat het stormen dit jaar? Brexit, tekorten, vervuilingen, nog hogere prijzen; allemaal potentiële stormen en stormpjes die farmacieland kunnen aandoen en vernietigend kunnen uithalen. Laat maar komen, dacht de werkgever, en gaf al zijn medewerkers een stormparaplu cadeau. Om goed bewapend alle op ons afkomende gevaren te kunnen pareren.
Wereld te winnen
Een zieke die onder behandeling is. Iemand aan wie medische, paramedische en/of verpleegkundige hulp wordt verleend. Een zorgbehoevende die de zorgen of het toezicht van een zorgverlener geniet. Iemand met een zelfzorgtekort. Iemand die een ziekte, aandoening of letsel heeft.
Koffieautomaat
We moeten allemaal gezonder gaan leven om niet dik en ziek te worden. In ons zorgstelsel ontstaan gelukkig steeds meer initiatieven die erop gericht zijn mensen hiervan bewust te maken en tot actie te bewegen en bovendien vergoed worden door zorgverzekeraars. Zoals de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI), zorg die gericht is op het krijgen en behouden van een gezonde leefstijl en het tegengaan van overgewicht, obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten.
Hart-APK
Naast het behandelen van hart- en vaatziekten is er de laatste jaren gelukkig steeds meer aandacht voor het voorkomen van deze aandoeningen, waardoor het langzaamaan tot mensen begint door te dringen dat ze zelf veel kunnen doen aan preventie.