Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Redactioneel

Gif

Daar kun je gif op innemen, is een fijne uitdrukking om je gelijk kracht bij te zetten. Wordt ook veelvuldig gebruikt, wij zijn tenslotte een gelijkhebberig volkje. Minder fijn zijn de gevolgen als je de tekst iets te letterlijk neemt. Toch komen er jaarlijks nogal wat mensen in een giftige situatie terecht, heel soms bedoeld maar meestal volkomen onbedoeld, blijkt uit cijfers van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC).

PW36 - 07-09-2018 | door Frans van den Houdt

Zoeken

De masteropleiding farmacie in Leiden vraagt haar les te geven in onderzoek en onderzoeksvaardigheden. Dat komt in het begin neer op het overbrengen van de beginselen van de statistiek. Niet het meest populaire vak als je net gekozen hebt voor een op patiëntenzorg gerichte master, dacht Martina Teichert, zelf ook geen statisticus maar wel apotheker (met een master epidemiologie). Maar ach, concludeerde ze, je groeit met je uitdagingen, dus hield ze in haar eerste les een vlammend betoog over het toepassen van nieuwe inzichten op de farmacotherapie van de individuele patiënt.

PW35 - 31-08-2018 | door Frans van den Houdt

Vernieuwing

Berichten over drones van Amazon die de via een online-apotheek bestelde en verwerkte medicatie voor je deur afleveren halen steevast de media, omdat het allemaal zo lekker futuristisch klinkt. Je hoeft de deur niet meer uit en geen menselijk wezen meer te zien.

PW33en34 - 17-08-2018 | door Frans van den Houdt

Restricties

Toen in november vorig jaar bekend werd dat het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) van Londen naar Amsterdam zou verhuizen – vanwege de Brexit – ontstond bij ons onmiddellijk het plan een kijkje achter de EMA-schermen te gaan nemen. Gemakkelijker gedacht dan gedaan.

PW31en32 - 03-08-2018 | door Frans van den Houdt

Thee

De helende werking van thee. Die gedachte kwam bij me op toen ik in het piepkleine tuintje van het piepkleine theewinkeltje in een klein straatje in hartje Leiden aan een forse kop kruidige thee zat te nippen. Thee die ik binnen had uitgekozen uit een groot aantal in glazen potten geëtaleerde soorten. Het was moeilijk kiezen, dus hielp de eigenaar een handje, die overigens al snel doorhad dat ik geen groot theeliefhebber was, maar de enorme keus aan geurige bladeren en mixen wel kon waarderen. Hij serveerde de thee in speciale glazen met bijbehorend zandlopertje, zodat je wist wanneer de vers getrokken thee klaar was. Als herboren verliet ik het Leidse zaakje.

PW29en30 - 20-07-2018 | door Frans van den Houdt

Privacy

Dan wil je het goed doen als apotheker en weiger je medicatie mee te geven aan een onbekende vrouw, trekt die persoon een vuurwapen…..! Bleek achteraf een nepwapen te zijn , maar toch, de schrik zat er begrijpelijkerwijs goed in bij het personeel van de apotheek in het Limburgse Hoensbroek dat hier onlangs mee werd geconfronteerd.

PW27en28 - 06-07-2018 | door Frans van den Houdt

NPFO

Het Nederlands Platform voor Farmaceutisch Onderzoek (NPFO), dat één keer per maand prominent aanwezig is in het PW, presenteert onderzoek in de farmaceutische wetenschappen, met de nadruk op klinische toepassingen zoals medicatieveiligheid, patiëntenzorg, analyse, farmacologie en casuïstiek.

PW26 - 29-06-2018 | door Frans van den Houdt

Erkenning

Zijn dochtertje vroeg of ze hem zouden genezen toen de Spaanse openbaar apotheker Manex Bettan Arguinzoniz vertelde dat hij naar Londen ging vanwege zijn aandoening. Nee, antwoordde hij, ik ga erheen om te voorkomen dat jou in de toekomst hetzelfde overkomt.

PW25 - 22-06-2018 | door Frans van den Houdt

Kafka

Kafka in de polder. Zodra mensen vermalen dreigen te worden door ambtelijke molens, lijkt het gerechtvaardigd deze uitdrukking van stal te halen om aan te geven dat je ook – of misschien wel juist – in het overgereguleerde Nederland tegen een betonnen overheidsmuur kunt knallen.

PW24 - 15-06-2018 | door Frans van den Houdt

Preuts

De wegen van Facebook zijn ondoorgrondelijk. Dagelijks wordt een schrikbarende hoeveelheid klinkklare nonsens gepost door miljoenen gebruikers wereldwijd. Zonder dat er een haan naar kraait. Zeker geen Facebook-haan.

PW23 - 08-06-2018 | door Frans van den Houdt

Magistraal

De strijd tegen de almachtige farmaceutische industrie en de hoge prijzen voor bepaalde geneesmiddelen is de laatste tijd een vaak terugkerend thema in de media, zowel in vak- als publieksbladen. Zo kwam de Volkskrant onlangs met het “spannende jongensboekverhaal” van Jan Schellens, oncoloog bij het Antoni van Leeuwenhoek (AvL) en zijn collega’s René Bernards, hoogleraar moleculaire carcinogenese, en ziekenhuisapotheker Jos Beijnen.

PW21en22 - 25-05-2018 | door Frans van den Houdt

Kinderlijden

Lijden is er in vele gradaties. Een kind zien lijden is een van de ergste vormen. En als het om je eigen kind gaat is het nog zwaarder. Toen ik in Afrika woonde en mijn zoontje op tweeënhalf jarige leeftijd malaria kreeg, geen van de pillen die de kinderarts voorschreef bleken te helpen en het jongetje alsmaar zieker en zwakker werd, was dat een ware beproeving. Gelukkig was er uiteindelijk een laatste redmiddel: kinine. Een paar dagen aan het infuus deed wonderen.

PW20 - 18-05-2018 | door Frans van den Houdt

Vaccinatietwijfelaars

Kent Nederland een vaccinatiegraad van ongeveer 95% voor de meeste vaccinaties, zo bevestigen twee functionarissen van het RIVM in dit PW, andere landen in Europa blijven ver achter. Je kunt er de situatie gerust belabberd noemen waar het gaat om vaccinaties tegen mazelen, difterie, kinkhoest en tetanus. Zo belabberd dat de Europese Commissie onlangs de noodklok luidde.

PW19 - 11-05-2018 | door Frans van den Houdt

Mr. Biosimilar

Het is uiterst aangenaam hoogleraar Arnold Vulto te horen vertellen over verleden, heden en toekomst van de farmacie, over medicatieveiligheid, opleidingen en gentherapie. En natuurlijk over biosimilars. Als dé autoriteit, zowel nationaal als internationaal, is zijn bijnaam mr. Biosimilar daarom zondermeer op z’n plaats.

PW18 - 04-05-2018 | door Frans van den Houdt

Kraanwater

Veroorzaken farmaceutische bedrijven in een land als India grootschalige milieuvervuiling en antibioticaresistentie door gebrek aan wet- en regelgeving (én naleving), in Nederland vinden gelukkig steeds meer initiatieven plaats om medicijnresten uit het oppervlaktewater te houden.

PW17 - 27-04-2018 | door Frans van den Houdt

Te zoet, te zout

Bedrogen uitkomen, hoe vaak ervaren we dat niet? Bijvoorbeeld bij de keuze van in jouw ogen gezonde producten, zoals ontbijtgranen en saladedressing. Volgens het Diabetes Fonds kan in een pak ontbijtgranen 90 gram suiker zitten en een fles dressing maar liefst achttien suikerklontjes bevatten.

PW16 - 20-04-2018 | door Frans van den Houdt

Verspilling

Verspilling is een hardnekkig probleem in de zorg. Tientallen miljoenen euro’s worden jaarlijks verkwist in zowel de eerste als tweede lijn. Terminale patiënten krijgen ondanks het feit dat ze nog maar kort te leven hebben veel te veel medicatie mee naar huis die na hun dood wordt weggegooid. Medicatie die mensen bij opname in het ziekenhuis van huis meebrengen, wordt weggegooid.

PW15 - 13-04-2018 | door Frans van den Houdt

The battle continues

Eind jaren vijftig, begin jaren zestig dacht de medische wereld dat het probleem was opgelost: we waren bacteriële infecties de baas. Medisch microbioloog Bas Zaat van het AMC vertelt het nog vaak tijdens colleges, zegt hij in een interview met het PW. Er was zelfs een document van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat repte over ‘the final battle’ tegen bacteriën. Er waren tenslotte antibiotica en die waren allesvermogend, die zorgden voor de totale eliminatie van de ziekteverwerkers.

PW14 - 06-04-2018 | door Frans van den Houdt

Hawking

Stephen Hawking was ongetwijfeld ’s werelds beroemdste ALS-patiënt. Op zijn twintigste merkte hij dat hij steeds onhandiger werd, tegen dingen aanliep en moeite kreeg met duidelijk praten. De diagnose: amyotrofe laterale sclerose (ALS). Een ongeneeslijke ziekte die de zenuwcellen aantast en het lichaam uiteindelijk totaal verlamt.

PW13 - 30-03-2018 | door Frans van den Houdt

India

Tweede Kamerlid Sharon Dijksma (PvdA) zag een uitzending van het NOS Journaal waarin bericht werd over betaalbare medicijnen in India en wil nu van minister Hugo de Jonge (VWS) weten wat hij doet om de hoge geneesmiddelprijzen in Nederland omlaag te brengen.

PW12 - 23-03-2018 | door Frans van den Houdt

Document acties

Back to top