Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Redactioneel

Smeren

Smeren, smeren, smeren. Een advies van KWF Kankerbestrijding om je huid te beschermen tegen huidkanker. Smeer je in. Een landelijke campagne voor kinderen met speciaal insmeerlied om hen duidelijk te maken dat smeren tegen de zon net zo gewoon moet zijn als tandenpoetsen. Op de huid zitten. Het thema van het KNMP Najaarscongres, dat in het teken staat van dermatologie.

PW40 - 07-10-2016 | door Frans van den Houdt

Resistentie

Zevenhonderdduizend doden vallen jaarlijks wereldwijd door antibioticaresistentie, is de schatting van de Organisation for Economic Cooperation and Development (OECD). Als het probleem niet snel en gezamenlijk wordt bestreden, zal het dodental de komende decennia in de miljoenen gaan lopen. Ziektes als long- en blaasontsteking zullen niet meer bestreden kunnen worden en levensbedreigend zijn.

PW39 - 30-09-2016 | door Frans van den Houdt

Moed

Een goed begeleidingsgesprek nieuw geneesmiddel is één ding. Als apothekers bij een overstap naar een medicatierol heldere uitleg willen geven en daarvoor op huisbezoek gaan, waarderen patiënten dat. En als ze dan ook nog meteen een medicatiebeoordeling doen; dat is de ideale wereld.

PW38 - 23-09-2016 | door Frits Baltesen

Onderzoek

Is farmaceutisch onderzoek het geld wel waard? Rond geneesmiddelenonderzoek en vooral rond het geld dat daar omgaat hangen wolken van twijfel. Wat is waar, wat is betrouwbaar?

PW37 - 16-09-2016 | door Arjan Polderman

Blogpatiënten

Eigen schuld, dikke bult, krijgen longkankerpatiënten vaak te horen. Uit een peiling van patiëntenvereniging Longkanker Nederland (LN) blijkt dat 55% van de Nederlanders er zo over denkt. Patiënt Edgar Dinkelaar – nooit gerookt – uit in dit PW het vermoeden dat dat de reden is dat er in zijn ogen weinig onderzoek wordt gedaan naar nieuwe geneesmiddelen tegen longkanker.

PW36 - 09-09-2016 | door Frans van den Houdt

Souvenirs

Je kunt tegen het eind van je buitenlandse vakantie nog even snel op zoek gaan naar prullaria om als souvenirs mee terug naar huis te nemen, voor de achterblijvers of voor jezelf. Maar je kunt ook poeders en pillen meenemen als souvenir. Omdat ze in eigen land (tijdelijk) niet te krijgen of veel duurder zijn of niet gemakkelijk worden voorgeschreven. Met daarnaast nog een groep toeristen die wondermiddelen mee naar huis slepen omdat er een zeer verleidelijke, exotische zweem van mystiek omheen hangt.

PW35 - 02-09-2016 | door Frans van den Houdt

Mediatumult

Het voelt steeds ongemakkelijker om aan de balie voor Jodocus te staan omdat je nauwelijks een ander verweer hebt dan ‘dit is wat de verzekeraar wil’; het wordt tijd dat het preferentiebeleid wordt afgeschaft; het merendeel van de apothekers is hier helemaal klaar mee; ik ben het beu dat apothekers de zwarte piet krijgen toegespeeld voor de handelwijze van de zorgverzekeraars.

PW33 - 19-08-2016 | door Frans van den Houdt

Knippen in zakjes

Sommige patiënten knippen hun baxterzakjes ’s avonds open om de medicatie vervolgens te verdelen over cupjes en glazen of om ze los op tafel te leggen. Waarmee het hele idee achter de zakjes – het vooral voor ouderen makkelijker maken om op het juiste moment de juiste pillen te nemen – teniet wordt gedaan.

PW31 - 05-08-2016 | door Frans van den Houdt

Hepatitis

In het rijtje grootste killer diseases wereldwijd hoort naast hiv/aids en tbc inmiddels ook virale hepatitis thuis, schrijven Britse en Amerikaanse wetenschappers in The Lancet. In 2013 overleden 1,45 miljoen mensen aan de ziekte, tegen 1,2 miljoen aidsdoden en 1,5 miljoen doden door tuberculose, blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het grootste aantal slachtoffers valt onder patiënten met hepatitis B en C.

PW29 - 22-07-2016 | door Frans van den Houdt

De plasvlieg

Je hebt onder meer de huisvlieg, de fruitvlieg, de strontvlieg, de dansvlieg. En de plasvlieg. Anders dan die anderen kan hij niet vliegen, zelfs niet bewegen; een plaatje van een vlieg dat in urinoirs wordt geplakt om mannen te helpen bij het richten.

PW27 - 08-07-2016 | door Frans van den Houdt

Prudent use

Het mag niet, maar het gebeurt wel. Op grote schaal. In de meeste landen in Zuid- en Oost-Europa kun je zonder problemen, zonder recept, antibiotica kopen bij de apotheek. Het wordt als zelfmedicatie gezien. Alsof het paracetamolletjes zijn.

PW26 - 01-07-2016 | door Frans van den Houdt

Imago

“Te vaak krijg ik, of een assistent, nog de opmerking waarom er vragen worden gesteld over een voorschrift terwijl de dokter alles toch gewoon duidelijk heeft opgeschreven”, schrijft een apotheker.

PW25 - 24-06-2016 | door Frans van den Houdt

Verheffing

“Reeds in de jaren veertig van de negentiende eeuw was de wens geuit de apothekersstand te verheffen door invoering van academisch farmaceutisch onderwijs met bijbehorende staatsexamens”, lees ik in een geschrift van Gewina, het Belgisch-Nederlands Genootschap voor wetenschaps- en universiteitsgeschiedenis.

PW24 - 17-06-2016 | door Frans van den Houdt

Tbc uitroeien

Tuberculose de wereld uit. Met die ambitieuze doelstelling in het achterhoofd heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de ‘Global End TB Strategy’ ontwikkeld, waarmee de tuberculose-incidentie in 2035 met ten minste 90% moet zijn teruggebracht.

PW23 - 10-06-2016 | door Frans van den Houdt

Medicijnafval

Apotheken betalen maandelijks tot wel € 500 aan de afvalverwerker voor het ophalen van oude geneesmiddelen. In zo’n geval doet de gemeente niks en leveren gesprekken hierover niks op; ambtelijke muren blijken niet te slechten. “Aangezien dit grapje ons € 6000 per jaar kost, denk ik erover maar gewoon te stoppen met de inname”, schrijft een apotheker in haar reactie op een enquête onder KNMP-leden.

PW22 - 03-06-2016 | door Frans van den Houdt

Deprescribing

Een goede Nederlandse term is er eigenlijk niet voor deprescribing. Het betekent simpelweg het tegenovergestelde van voorschrijven: medicatie afbouwen of helemaal stoppen. Hoogleraren Toine Egberts en Rob van Marum pleiten in dit PW voor een richtlijn deprescribing bij ouderen.

PW21 - 27-05-2016 | door Frans van den Houdt

App-zorg

De appende apotheker; het allitereert niet alleen lekker, het fenomeen is ook in opkomst. Zo liet VJA-voorzitter Ron Bartels zich onlangs in dit blad nog ontvallen hoe hij in het weekend de huisarts even een WhatsApp’je stuurt over de palliatieve sedatie die op vrijdag is gestart, waarna hij onmiddellijk een app’je terugkrijgt. Korte, effectieve lijntjes.

PW 20 - 20-05-2016 | door Frans van den Houdt

Waakzaamheid

“Apotheker mag op zijn hoede zijn”, schreef het Belgische PW, De Apotheker, onlangs boven een artikel over de aanslagen op luchthaven Zaventem en bij metrostation Maalbeek. In het stuk wordt gerefereerd aan bommen die “gewoon aan de keukentafel” kunnen worden gemaakt, “met ingrediënten die je gemakkelijk in … de apotheek kunt kopen”.

PW 18 - 06-05-2016 | door Frans van den Houdt

Het pharmaceutje

In een tijd waarin vrijwel alleen nog in korte bites wordt gecommuniceerd via WhatsApp’jes, sms’jes en e-mailtjes is het ontroerend om weer eens een ouderwetse, uitvoerige, getypte brief te ontvangen per gefrankeerde post. Je ziet helemaal voor je hoe de schrijver een maagdelijk wit vel papier uit de lade van zijn eikenhouten bureau haalt, in de schrijfmachine draait en begint met het opstellen van zijn tekst.

PW 17 - 29-04-2016 | door Frans van den Houdt

Cumulatieve transparantie

Wat is belangrijker: openheid over prijsafspraken of lagere prijzen voor peperdure kankermedicijnen? Een duivels dilemma, dat het Kamerdebat met vws-minister Schippers over haar geneesmiddelennota onlangs bepaalde.

PW 16 - 22-04-2016 | door Frans van den Houdt

Document acties

Back to top