Geneesmiddelennieuws
Nivolumab breder inzetbaar bij niet-kleincellig longcarcinoom
Het oncolyticum nivolumab (Opdivo) heeft groen licht gekregen van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP voor uitbreiding van het indicatiegebied.
Nieuw middel voor bepaalde vorm cardiomyopathie
Voor de behandeling van een bepaalde vorm van cardiomyopathie komt een nieuw middel beschikbaar. Mavacamten (Camzyos), een reversibele cardiale myosineremmer, heeft een positief advies gekregen van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP voor een handelsvergunning.
Ipilimumab nu ook in combinatie met nivolumab toe te passen bij kinderen
Door een positief advies van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP kunnen artsen het oncolyticum ipilimumab (Yervoy) breder inzetten.
Foslevodopa: eerste dagen niet rijden
Het nieuwe parkinsonmiddel foslevodopa heeft een licht tot matige invloed op de rijvaardigheid. Patiënten zouden daarom na start van dit middel en bij elke dosiswijziging de eerste paar dagen niet moeten rijden. Dat staat beschreven in een nieuw verkeersdeelname-advies van het Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC) en de KNMP-werkgroep Verkeersdeelname.
PRAC vraagt opnieuw aandacht voor de risico’s van fluorchinolonen
De Europese geneesmiddelenbewakingscommissie PRAC vraagt opnieuw aandacht voor de risico’s bij het gebruik van fluorchinolonen.
Nieuw doseeradvies voor sirolimus bij kinderen
Voor de orale toediening van sirolimus heeft het Kinderformularium een nieuw doseeradvies ontwikkeld. Dit is toe te passen bij de behandeling van kinderen met de zeldzame vaattumor Kaposiform hemangioendothelioom (KHE) en vasculaire malformaties. Dit laatste zijn aangeboren afwijkingen van de bloedvaten of lymfevaten.
CHMP geeft positief advies voor uitbreiding indicatiegebied nivolumab
Nivolumab (Opdivo) heeft groen licht gekregen van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP voor uitbreiding van het indicatiegebied. Het middel was al in te zetten als monotherapie of in combinatie met ipilimumab voor de behandeling van gevorderd inoperabel of gemetastaseerd melanoom bij volwassenen. Door het positieve advies is het middel nu ook toepasbaar bij kinderen vanaf 12 jaar.
Mifepriston niet combineren met CYP3A4-inductoren gebruiken
De werking van mifepriston kan afnemen bij combinatie met een CYP3A4-inductor. Dit blijkt uit een nieuw medicatiebewakingsadvies van de werkgroep Interacties & MFB’s van het Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC). De fabrikant adviseert om de dosering van 200 mg dan niet toe te passen en in plaats daarvan de dosering van mifepriston 600 mg eenmalig aan te houden. Het bewakingsadvies geldt alleen voor gebruik van 200 mg mifepriston bij de indicatie afbreking van een intra-uteriene zwangerschap. Voor de andere indicaties van mifepriston en bij gebruik van de sterkte van 600 mg geldt dit advies niet.
CHMP geeft ublituximab positief advies voor handelsvergunning
Voor volwassen patiënten met recidiverende vormen van multiple sclerose (RMS) met actieve ziekte komt er een nieuw geneesmiddel bij. Ublituximab (Briumvi) heeft een positief advies gekregen van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP voor een handelsvergunning. Uit twee onderzoeken bij patiënten met recidiverende multiple sclerose is gebleken dat het middel, in vergelijking met teriflunomide, leidt tot een vermindering van zowel het jaarlijkse aantal aanvallen als het aantal acute inflammatoire laesies.
hiv-combinatiepreparaat bij jongere patiëntengroep toepasbaar
Artsen kunnen het hiv-combinatieprepraat dolutegravir/abacavir/lamivudine (Triumeq) breder gaan inzetten. De Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP heeft goedkeuring gegeven voor het toepassen van de filmomhulde tabletten bij kinderen met hiv en een lichaamsgewicht vanaf 25 kg.
Combinatiepreparaat met sacubitril en valsartan toepasbaar bij kinderen
De Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP heeft goedkeuring gegeven voor zowel uitbreiding van het indicatiegebied als een nieuwe farmaceutische vorm van het combinatiepreparaat Entresto, dat sacubitril en valsartan bevat. Artsen kunnen het medicijn al voorschrijven voor volwassen met symptomatisch chronisch hartfalen met verminderde ejectiefractie. Door het positieve advies is het nu ook geïndiceerd bij kinderen vanaf één jaar en adolescenten voor de behandeling van symptomatisch chronisch hartfalen met linker ventrikel systolische disfunctie.
Narcolepsie-middel goedgekeurd voor pediatrische toepassing
Artsen kunnen het narcolepsie-middel pitolisant (Wakix) nu ook bij kinderen vanaf 6 jaar toepassen. De Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP heeft een positief advies afgegeven voor de pediatrische toepassing. Pitolisant is al geregistreerd voor volwassenen en sinds 2016 hiervoor in de handel.
Hydroxycarbamide inzetbaar bij kinderen vanaf 9 maanden met sikkelcelziekte
Hydroxycarbamide (Xromi) is na een positieve beoordeling van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP bij jongere kinderen toe te passen.
Sirolimus als gel toepasbaar bij angiofibroom in het gezicht
Sirolimus voor dermaal gebruik (Hyftor) heeft van de geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP groen licht gekregen voor een handelsvergunning. Hyftor, dat beschikbaar zal komen als gel met de sterkte 2 mg/g en is bedoeld voor lokaal gebruik, is geïndiceerd voor de behandeling van volwassenen en kinderen ouder dan 6 jaar met een angiofibroom (goedaardige tumor) in het gezicht die is geassocieerd met tubereuze sclerose complex (TSC). TSC is een erfelijke aandoening die wordt veroorzaakt door een afwijking in één van de twee TSC-genen en leidt tot goedaardige tumoren in bijvoorbeeld de hersenen, de longen, de nieren en de huid.
Nieuwe doseeradviezen voor antibiotica bij kinderen in Kinderformularium
Voor een aantal antibiotica zijn nieuwe doseeradviezen opgenomen in het Kinderformularium. Het gaat om de middelen amoxicilline, amoxicilline/clavulaanzuur, ceftazidim, cefuroxim, ciprofloxacine, cotrimoxazol, levofloxacine en piperacilline/tazobactam.
Monoklonaal antilichaam cemiplimab breder inzetbaar bij NSCLC
Het monoklonale antilichaam cemiplimab (Libtayo) kreeg groen licht van de geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP voor uitbreiding van het indicatiegebied. Artsen kunnen het middel al als monotherapie voorschrijven als eerstelijnsbehandeling van lokaal gevorderd (geen kandidaat voor chemoradiotherapie) of gemetastaseerd niet-kleincellig longcarcinoom (NSCLC) met een PD-L1-expressie van 50% of meer zonder EGFR-, ALK-, of ROS1-mutaties.
Pirfenidon ook bij gevorderde longaandoening toe te passen
Artsen kunnen pirfenidon (Esbriet) breder inzetten. Het middel is al geregistreerd bij volwassenen met een lichte tot matige vorm van de chronische longziekte idiopathische pulmonale fibrose (IPF). De Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP heeft geoordeeld dat het ook bij volwassenen met de gevorderde vorm van IPF is toe te passen.
Middel voor sikkelcelziekte-patiënten mogelijk toch niet effectief
Voor patiënten met sikkelcelziekte is crizanlizumab (Adakveo) mogelijk toch niet effectief. Het middel kreeg een aantal jaren geleden een handelsvergunning van het Europees Medicijn Agentschap (EMA). Doel van de behandeling met crizanlizumab is pijnlijke aanvallen te voorkomen, echter nu lijkt de meerwaarde van dit middel twijfelachtig, zo blijkt uit tussentijdse resultaten van een effectiviteitsstudie.
Nieuw middel op de markt voor behandeling magnesiumdeficiëntie
Voor patiënten met magnesiumdeficiëntie is nu ook magnesiumcitraat (Magmedi) op de markt. Het middel, dat beschikbaar is als tablet van 97 mg, overeenkomend met 4 mmol, is zowel profylactisch als therapeutisch te gebruiken.
Uitbreiding arsenaal pijnstillers door komst nieuwe varianten
Voor volwassenen met milde tot matige pijnklachten is het combinatiepreparaat paracetamol/ibuprofen (Nuralgan) beschikbaar. Een tablet bevat 500 mg paracetamol en 200 mg ibuprofen.