Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Herexamen 2015 PW 12

PW Magazine 12, jaar 2015 - 19-03-2015
U heeft capsaïcinecrème 0,075% FNA laten analyseren bij het RAL (Regionaal Apotheek Laboratorium). Er werden duplogehaltes gevonden van 83% en 85%. U bestudeert de bereidingsgegevens en ziet onmiddellijk de oorzaak: a. het gebruikte mengapparaat was niet gevalideerd; b. het capsicumextract was bijna over de datum; c. er is niet gefactoriseerd voor het grondstofgehalte; d. een samenspel van alle drie genoemde oorzaken.
Oleoresina capsici
B.P.C. 750 mg
Cremor lanette I FNA 99,25 g
––––––
100 g

Goede antwoord: c.

Een mengapparaat (a) zou de oorzaak kunnen zijn als de mengtijd niet is gevalideerd. In dat geval zouden door slechte menging zowel hoge als lage gehaltes worden gevonden.

De expiratiedatum van de grondstof (b) doet niet ter zake, want zolang deze niet is verstreken mag de grondstof worden verwerkt.

Het grondstofgehalte speelt wel een rol. Het FNA gaat uit van capsicum-extract met 10% capsaïcine. In de praktijk is dit vaak minder, tussen de 8 en 9%. De af te wegen hoeveelheid moet dan worden gecorrigeerd (c).

 

Bronnen:

• LNA-mededeling Factoriseren (februari 2014), kennisbank.knmp.nl.

• Boeke W, Prins M, Asperen J van. Apparatuur. In: Bouwman-Boer Y, Le Brun P, Oussoren C, et al. Recepteerkunde. Productzorg en bereiding van geneesmiddelen. Houten: Bohn Stafleu van Loghum, 2009: 204-5.

Document acties

Back to top