Herexamen 2015 PW 3
Goede antwoord: b.
Tijdens de eerste helft van de zwangerschap kunnen sommige NSAID’s incidenteel en in normale doseringen worden toegepast, wanneer paracetamol onvoldoende effect heeft. De voorkeur wordt dan gegeven aan de al langer beschikbare middelen diclofenac, ibuprofen en naproxen, omdat daarmee de meeste ervaring is. Met de overige NSAID’s is weinig ervaring in de eerste helft van de zwangerschap.
Van salicylaten en de oudere NSAID’s zijn tot nu toe geen duidelijke aanwijzingen dat ze teratogeen zijn bij de mens. In de literatuur wordt echter op basis van enkele studies gediscussieerd over een mogelijk licht verhoogd risico op spontane abortus en hartafwijkingen. Salicylaten zouden een licht verhoogd risico op gastroschisis geven. Dit is ook beschreven bij gebruik van ibuprofen. Een definitieve uitspraak over het risico kan nog niet worden gedaan. Bij incidenteel gebruik en normale doseringen lijkt het risico echter zeer klein.
NSAID’s en salicylaten dienen tijdens de tweede helft van de zwangerschap niet te worden gebruikt. In deze periode wordt het gebruik van NSAID’s in verband gebracht met complicaties als verminderde weeënactiviteit, versterkt bloedverlies tijdens de baring, vroegtijdige sluiting van de ductus arteriosus en mogelijk persisterende pulmonale hypertensie bij de neonaat. Tevens wordt bij hoge doseringen en langdurig gebruik in de tweede zwangerschapshelft verminderde foetale urineproductie beschreven, waarna oligohydramnion en irreversibele neonatale oligo- en anurie kunnen optreden.
Necrotiserende enterocolitis en periventriculaire malacie werden bij zeer premature baby’s waargenomen na gebruik van indometacine door de moeder. Ook wordt bij premature kinderen na indometacinegebruik door de moeder voor vroegtijdige weeën vaker een persisterende open ductus arteriosus gezien. Dit kan mogelijk verklaard worden door beschadiging van de intima van de ductus arteriosus door indometacine.
Bron: Commentaren Medicatiebewaking 2014/2015, Stichting Health Base.
http://www.pw.nl/nieuws/nieuwsberichten/herexamen/herexamen-2015-pw-
Het herexamen gaat wel erg kort door de bocht.
“Goede antwoord: b.
Tijdens de eerste helft van de zwangerschap kunnen sommige NSAID’s incidenteel en in normale doseringen worden toegepast, wanneer paracetamol onvoldoende effect heeft. De voorkeur wordt dan gegeven aan de al langer beschikbare middelen diclofenac, ibuprofen en naproxen, omdat daarmee de meeste ervaring is. Met de overige NSAID’s is weinig ervaring in de eerste helft van de zwangerschap.
“
De 3 tabletten naproxen 250mg zijn wel te overzien, maar toch stelt de FDA in een rapport van 9 januari jongstleden inzake :
Prescription and Over-the-Counter (OTC) Pain Medicines: Drug Safety Communication - FDA Review of Possible Risks of Pain Medicine Use During Pregnancy:
The published studies we reviewed reported on the potential risks associated with the following three types of pain medicines used during pregnancy (see Data Summary section for more information about these studies):
Prescription NSAIDs and the risk of miscarriage in the first half of pregnancy.2-6 Examples of prescription NSAIDs include ibuprofen, naproxen, diclofenac, and celecoxib
http://www.fda.gov/Drugs/DrugSafety/ucm429117.htm?source=govdelivery&utm_medium=email&utm_source=
Ook het Farmacotherapeytisch Kompas waarschuwt:
Gegevens uit epidemiologisch onderzoek suggereren dat gebruik van prostaglandinesynthetaseremmers in de vroege fase van de zwangerschap kan leiden tot een vergroot risico van miskramen, cardiale malformaties en gastroschisis. Aangenomen wordt dat het risico toeneemt met de dosering en duur van de behandeling. Prostaglandinesynthetaseremmers dienen dan ook tijdens de eerste twee trimesters van de zwangerschap uitsluitend op strikte indicatie te worden gebruikt en dan in zo laag mogelijke dosering voor een zo kort mogelijke behandeling.
http://www.farmacotherapeutischkompas.nl/inleidendeteksten/I/inl%20prostaglandinesynthetaseremmers.asp
De vraag moet luiden of de vragenstellers zelf daadwerkelijk NSAID’s innemen ofwel laten innemen bij kinderwens tijdens de eerste zes maanden van de betreffende zwangerschap.