Herexamen 2017 PW 12
Hoe wordt in kaart gebracht welke medicatie de cliënt gebruikt bij in zorg komen?
-
a. Aan de hand van het actueel medicatieoverzicht van de apotheek.
-
b. Aan de hand van de medicatiegegevens uit het dossier van de huisarts.
-
c. In een gesprek met de cliënt (en mantelzorger) aan de hand van de toedienlijst en de meegebrachte medicatie.
-
d. In een gesprek met de cliënt (en mantelzorger) aan de hand van het actuele medicatieoverzicht en de meegebrachte medicatie.
Toelichting
Het juiste antwoord is: d. In een gesprek met de cliënt (en mantelzorger) aan de hand van het actuele medicatieoverzicht en de meegebrachte medicatie.
Bij opname in een zorginstelling of bij in zorg komen bij de thuiszorg, is het vaak lastig te achterhalen welke medicatie de cliënt precies gebruikt. Belangrijk is om de medicatie die de cliënt gebruikt in kaart te brengen aan de hand van een actueel medicatieoverzicht.
Het actueel medicatieoverzicht heeft de voorkeur boven een toedienlijst. De reden is dat op een toedienlijst meestal medicatie ontbreekt die niet wekelijks wordt gegeven, zoals de depotpreparaten. Bovendien staat op het actueel medicatieoverzicht wanneer wat gestopt is. Het actueel medicatieoverzicht van de apotheek heeft de voorkeur boven dat van de huisarts, omdat het overzicht van de apotheek meestal completer is.
Het is essentieel dat de informatie op het actueel medicatieoverzicht wordt besproken in het gesprek met de cliënt (en mantelzorger). De cliënt kan zijn gestopt met medicatie zonder dit aan de arts te melden of zelf een andere dosering gebruiken. Bij voorkeur neemt de cliënt alle medicatie mee die hij in huis heeft, omdat dit een extra informatiebron is om in kaart te brengen wat een cliënt daadwerkelijk gebruikt.
Ten slotte moet expliciet worden gevraagd naar het gebruik van zelfzorgmedicatie. Zelfzorgmedicatie ontbreekt vaak op het actueel medicatieoverzicht.