Herexamen 2017 PW 44
Een patiënt gebruikt voor hypertensie 20 mg nifedipine retard tweemaal per dag, maar moet vanwege slikproblemen dit geneesmiddel toegediend gaan krijgen via een maagsonde. Wat adviseert u?
-
a. Switchen naar nifedipine capsules; die kunnen immers worden opengemaakt.
-
b. Bereiden van een nifedipine-drank.
-
c. Switchen naar een ander dihydropyridinederivaat zonder gereguleerde afgifte, zoals amlodipine.
-
d. Fijnmalen van de nifedipine retard tabletten.
Toelichting
Het juiste antwoord is: d. Fijnmalen van de nifedipine retard tabletten.
De aanduiding ‘retard’ wijst bij veel geneesmiddelen op een geavanceerde toedieningsvorm waaruit de werkzame stof gereguleerd wordt afgegeven, maar bij nifedipine is dat niet het geval. Nifedipine retard wordt slechts ‘retard’ genoemd, omdat nifedipine langzaam oplost (tmax: 1,5-4,3 uur). Vermalen zal dus geen geavanceerd toedieningssysteem doorbreken en de absorptiesnelheid van nifedipine niet al te sterk beïnvloeden.
De absorptiesnelheid ten opzichte van nifedipine retard is wel anders bij de nifedipine capsules of drank. Daarin is nifedipine al in opgeloste vorm aanwezig, waardoor de tmax veel korter is (0,5-2,2 uur). In de ‘retardvorm met gereguleerde afgifte’ (ook bekend als OROS) is het traag oplossende nifedipine wel in een geavanceerde toedieningsvorm verwerkt, die niet mag worden fijngemalen. Hierbij wordt de tmax veel later bereikt (16-18 uur na een aanloopfase van 2-4 uur).
De nifedipine capsules zijn ongeschikt voor toediening via een maagsonde: het zijn vloeistofcapsules die niet opengemaakt kunnen worden.
Bron: knmp.kennisbank.nl. monografie nifedipine, geraadpleegd 2 oktober 2017