Herexamen 2018 PW49
Verschillende geneesmiddelen kunnen problemen veroorzaken wanneer een patiënt zachte contactlenzen draagt. Welke uitspraak is waar?
-
a. Bij hypromellose-oogdruppels (zonder conserveermiddelen) moeten lenzen uitgedaan worden in verband met viscositeit van de druppels.
-
b. Oogdruppels met benzalkonium kunnen zonder probleem met lenzen gebruikt worden.
-
c. Tetracycline-capsules kunnen het traanvocht en daarmee de lens donkerbruin-zwart verkleuren. De lenzen kunnen daarom het beste uitgedaan worden tijdens de gehele behandeling.
-
d. Tobramycine-oogdruppels kunnen lenzen donkergeel verkleuren. De lenzen dienen daarom uitgedaan te worden tot vijftien minuten na toediening van de oogdruppel.
Toelichting
Het juiste antwoord is: c. Tetracycline-capsules kunnen het traanvocht en daarmee de lens donkerbruin-zwart verkleuren. De lenzen kunnen daarom het beste uitgedaan worden tijdens de gehele behandeling.
Systemische toegediende tetracycline kan zachte contactlenzen donkerbruin-zwart verkleuren doordat het geneesmiddel wordt uitgescheiden in het traanvocht. Het advies is om de lenzen de gehele behandeling uit te laten.
Bij conserveermiddelvrije oogdruppels bestemd om het oog te bevochtigen mogen de lenzen tijdens de behandeling wel in het oog gelaten worden. Een voorbeeld hiervan zijn hypromellose oogdruppels (zonder conserveermiddelen).
Het conserveermiddel benzalkonium wordt veel toegepast in oogdruppels. Dit kan de zachte lenzen doen ontkleuren. Daarnaast kan het opgenomen worden door de contactlens, met als gevolg hoge concentraties benzalkonium die een schadelijk effect kunnen hebben op de cornea.
Van tobramycine-oogdruppels is niet bekend dat ze de lens verkleuren. Desondanks is het advies om de contactlenzen niet te dragen tijdens en tot twee dagen na de behandeling omdat het zal gaan om een bacteriële ooginfectie.
Bron: Contra-indicatie 102 Contactlenzen. Commentaren Medicatiebewaking 2017/2018. Stichting Health Base: geraadpleegd 29 juni 2018.