Herexamen 2022 PW24
Voor een zuigeling van zes weken (4 kilogram) wordt Furosemidedrank 2 mg/ml FNA voorgeschreven, 2 maal daags 1 ml. Deze drank is geconserveerd met Methylparabeenoplossing 150 mg/ml FNA en bevat daardoor 9,1 mg/ml propyleenglycol. Met de voorgeschreven dosering krijgt het kindje dagelijks 18,2 mg propyleenglycol binnen. Moet u een alternatief adviseren zonder propyleenglycol?
-
Ja, want de acceptabele dagelijkse inname (max. 1 mg/kg per dag) wordt overschreden.
-
Ja, want oraal is propyleenglycol gevaarlijk voor zuigelingen en moet altijd worden vermeden.
-
Nee, want bij kinderen vanaf één maand tot en met vier jaar is een dagelijkse inname tot 50 mg/kg per acceptabel.
-
Nee, want propyleenglycol is een onschuldig oplosmiddel.
Toelichting
Het juiste antwoord is: nee, want bij kinderen vanaf één maand tot en met vier jaar is een dagelijkse inname tot 50 mg/kg per acceptabel.
Propyleenglycol is niet bijzonder gevaarlijk, maar het is ook niet geheel onschuldig (A en D onjuist). Bij hoge doseringen kunnen intoxicatieverschijnselen optreden, waaronder effecten op het centraal zenuwstelsel, hematologische en cardiovasculaire effecten en melkzuuracidose. Het Europees Medicijnen Agentschap (EMA) verplicht registratiehouders daarom om boven bepaalde grenswaarden in de bijsluitertekst te waarschuwen voor de aanwezigheid van propyleenglycol. De strengste grens geldt voor kinderen tot 1 maand, waar de grens gelegd wordt bij max. 1 mg/kg per dag. Bij kinderen vanaf 1 maand tot en met 4 jaar geldt een veel ruimere grens van max. 50 mg/kg per dag. Het kind uit het voorbeeld wordt belast met 4,55 mg/kg per dag zodat de grens niet wordt overschreden (B onjuist). Voor volwassenen en kinderen vanaf 5 jaar geldt zelfs een grens van max. 500 mg/kg per dag.
Bron: LNA-mededeling Propyleenglycol in dranken (KNMP Kennisbank)