Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Herexamen 2022 PW4

PW4 - 26-01-2022 | door Suzan Gipmans, Geneesmiddel Informatie Centrum/KNMP

Pramipexol en ropinirol kunnen worden overwogen bij de behandeling van ernstige klachten ten gevolge van restless legs-syndroom. Welke bijwerking op de lange termijn komt regelmatig voor bij deze behandeling?

  1. misselijkheid en braken
  2. orthostatische hypotensie
  3. plotselinge slaapaanvallen
  4. verergering van het restless legs-syndroom

Toelichting

Het juiste antwoord is: verergering van het restless legs-syndroom

Bij restless legs-syndroom kan bij ernstige klachten met onacceptabele lijdensdruk behandeling met de dopamine-agonisten pramipexol en ropinirol worden overwogen. Bij langdurig gebruik van deze dopamine-agonisten komt regelmatig augmentatie ofwel verergering van de klachten voor. Ook kan het voorkomen dat de klachten eerder op de avond of zelfs al in de namiddag optreden of dat de klachten zich uitbreiden naar andere extremiteiten. Geadviseerd wordt daarom om de behandeling met een dopamine-agonist na 3-6 maanden geleidelijk af te bouwen.

Orthostatische hypotensie, misselijkheid en braken zijn bijwerkingen die veelal kort na de start van de behandeling optreden. Plotselinge slaapaanvallen komen zelden voor (bij minder dan 1% van de patiënten) en bij restless legs-syndroom zelfs zeer zelden. Het risico op ernstige slaperigheid neemt namelijk toe bij hogere doseringen en bij het restless legs-syndroom worden relatief lage doseringen gebruikt. 

Bronnen:

• NHG-Standaard Slaapproblemen en slaapmiddelen (2014).

Informatorium Medicamentorum, geraadpleegd 3 november 2021.

• SmPC Sifrol (07-10-2019)

Document acties

Back to top