Herexamen 2024 PW14
Wat is waar over de toepassing van ondansetron bij kinderen van ≥3 maanden met (een verhoogd risico op) dehydratie als gevolg van braken bij acute gastro-enteritis? Behandeling met ondansetron is voor deze patiëntengroep:
-
een geregistreerd indicatie
-
een off label-mogelijkheid beschreven in richtlijnen
-
een off label-mogelijkheid beschreven in richtlijnen
-
geen registreerde indicatie en ook geen off label-mogelijkheid beschreven in richtlijnen
Toelichting
Het juiste antwoord is: een off label-mogelijkheid beschreven in richtlijnen
Zowel de NHG-Behandelrichtlijn Misselijkheid en braken (2022) als het Kinderformularium benoemen ondansetron als behandelmogelijkheid bij (een verhoogd risico op) dehydratie als gevolg van braken bij acute gastro-enteritis bij kinderen ≥3 maanden. Dit gebruik is off label en alleen geadviseerd als aanvulling op ORS als de ORS-rehydratie wordt bemoeilijkt door zeer frequent braken, of meermaals braken direct na ORS-toediening.
Bron: NHG-Behandelrichtlijn Misselijkheid en braken (2022). Utrecht: NHG, 2022; Kinderformularium (2024). Uit: GO-KIDS ‘Gepast gebruik Ondansetron bij Kinderen In De huisartSenpraktijk’, een gezamenlijk project van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), gericht op het verbeteren van de zorg voor kinderen met buikgriep.
Jammer dat ondansetron stroop alleen in een fles van 50 ml bestaat en de patiënt vaak alleen een eenmalige gift krijgt en de rest weer moet inleveren in de apotheek.