Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Herexamen 2024 PW24

PW24 - 12-06-2024 | door Annemarie Heersche, Geneesmiddel Informatie Centrum/KNMP

Een vrouw van 75 jaar gebruikt de volgende medicatie: metoprolol 1dd 100 mg, isosorbidedinitraat 1dd 40 mg, rosuvastatine 1dd 10 mg, acetylsalicylzuur 1dd 80 mg. In verband met een depressie wordt fluoxetine gestart. Met welk van de geneesmiddelen geeft fluoxetine een klinisch relevante farmacodynamische interactie?

  1. acetylsalicylzuur
  2. isosorbidedinitraat
  3. metoprolol
  4. rosuvastatine

Toelichting

Het juiste antwoord is: acetylsalicylzuur

Interacties kunnen farmacokinetisch of farmacodynamisch van aard zijn. Bij een farmacokinetische interactie beïnvloeden de interacterende middelen elkaars absorptie, distributie, metabolisme of excretie. Bij een farmacodynamische interactie beïnvloeden de middelen elkaars farmacologisch effect.

Fluoxetine heeft een farmacodynamische interactie met acetylsalicylzuur. Zowel fluoxetine als acetylsalicylzuur remmen de plaatjesaggregatie. De combinatie geeft een verhoogd risico op bloedingen. Bij patiënten ouder dan 70 jaar wordt maagprotectie aangeraden bij gebruik van deze combinatie [1]. De vrouw in de casus voldoet met haar leeftijd van 75 jaar aan dit criterium. Maagprotectie in de vorm van een protonpompremmer is hier aangewezen [2].

Fluoxetine is een sterke remmer van het enzym CYP2D6 [3]. Het heeft een relevante interactie met metoprolol, dat een substraat is van CYP2D6. De combinatie kan leiden tot een stijging van de metoprololspiegel [4]. Het gaat hier echter om een farmacokinetische interactie: fluoxetine beïnvloedt het metabolisme van metoprolol. Antwoord a is daarom niet juist.
Fluoxetine geeft geen klinisch relevante interacties met isosorbidedinitraat en rosuvastatine. De antwoorden b en c zijn niet juist.


Literatuur

1. KNMP Kennisbank, MFB 108: Maagbescherming bij salicylaat-/coxibgebruik. Geraadpleegd via https://kennisbank.knmp.local op 27-02-2024.
2. NHG-Behandelrichtlijn Preventie van maagcomplicaties door geneesmiddelgebruik. Geraadpleegd via https://richtlijnen.nhg.org op 27-02-2024.
3. Drug Interactions Flockhart Table. Geraadpleegd via https://drug-interactions.medicine.iu.edu op 27-02-2024.
4. KNMP Kennisbank, MFB 701 Metoprolol + CYP2D6-remmers. Geraadpleegd via https://kennisbank.knmp.local op 27-02-2024.

Document acties

Back to top