Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Herexamen 2024 PW33/34

PW33/34 - 14-08-2024 | door Marijn Westphal, Laboratorium der Nederlandse Apothekers/KNMP

Vanwege vakantie heeft een patiënt met spoed zijn vertrouwde resorcinolcrème 5% nodig. U heeft alleen een zelfbereide tube Resorcinolcrème 15% FNA met een houdbaarheid van twaalf maanden op voorraad, en besluit deze met een basiscrème door te verdunnen tot een concentratie van 5%. Welke basiscrème gebruikt u, en welke houdbaarheid kent u toe aan de verdunde crème?

  1. Cetomacrogolcrème FNA, de houdbaarheid van de 5%-crème is gelijk aan de houdbaarheid van de 15%-crème (twaalf maanden).
  2. Cetomacrogolcrème FNA, de houdbaarheid van de 5%-crème is één maand.
  3. Lanettecrème I FNA, de houdbaarheid van de 5%-crème is gelijk aan de houdbaarheid van de 15%-crème (twaalf maanden).
  4. Lanettecrème I FNA, de houdbaarheid van de 5%-crème is één maand.

Toelichting

Het juiste antwoord is: lanettecrème I FNA, de houdbaarheid van de 5%-crème is één maand.

Cetomacrogolcrème is onverenigbaar met fenolische verbindingen zoals resorcinol. Toevoegen van resorcinol aan cetomacrogolcrème leidt direct tot scheiding van de vet- en waterfase in de crème. Als basis voor de Resorcinolcrème 15% FNA is daarom Lanettecrème I gekozen.

Resorcinol verkleurt snel via roze en rood naar oranjebruin onder invloed van lucht en licht. Resorcinolcrème 15% FNA bevat daarom natriummetabisulfiet en dinatriumedetaat als hulpstoffen om oxidatie van resorcinol tegen te gaan. Bij doorverdunnen van de crème met Lanettecrème I is de werkzaamheid van het antioxidans niet meer gegarandeerd. Volgens de LNA-procedure ‘Crème, hydrofiel’ is een hydrofiele crème waarvan de chemische en/of fysische stabiliteit onbekend is, maximaal één maand houdbaar (beneden 25°C, niet in de vriezer). De houdbaarheid van de verdunde crème wordt daarom veiligheidshalve verkort van twaalf maanden naar één maand.

Resorcinol werkt jeukstillend en zwak keratolytisch. Het kan in (matig) hoge concentraties (15%) worden gebruikt als ondersteunende behandeling van milde tot matig ernstige hidradenitis suppurativa. De werkzaamheid van resorcinol bij acne is niet aangetoond. De voorschriften voor Resorcinolcrème 5% en Resorcinolgel 5% zijn om die reden in 2011 uit het FNA vervallen.

Bronnen:
• FNA-voorschrift Resorcinolcrème 15%, juli 2019.
• LNA-procedure Crème, hydrofiel, paragraaf 1.9 Bewaring, januari 2019.
• Monografie resorcinol en hoofdstuk ‘Onvoldoende rationele therapieën en schadelijke stoffen’ in Dermatica op Recept, geraadpleegd via KNMP Kennisbank juni 2024.

 

Document acties

Back to top