Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Herexamen 2024 PW43

PW43 - 23-10-2024 | door Rik Wagenaar, Laboratorium der Nederlandse Apothekers/KNMP

Ditranolsalicylzuurcollodium wordt soms toegepast bij hardnekkige wratten wanneer salicylzuurpreparaten of vloeibare stikstof onvoldoende effectief zijn. Conform het FNA is de houdbaarheid van dit preparaat beperkt tot maximaal tien dagen na bereiding. Wat is daarvoor de reden?

  1. Een combinatie van deze drie factoren.
  2. Ondanks de aanwezigheid van dl-alfa-tocoferol raakt ditranol zeer snel geoxideerd.
  3. Ondanks de aanwezigheid van salicylzuur is het mengsel microbiologisch zeer kwetsbaar.
  4. Ondanks een glazen verpakking raakt collodium zeer snel uitgedroogd.

Toelichting

Het juiste antwoord is: ondanks de aanwezigheid van dl-alfa-tocoferol raakt ditranol zeer snel geoxideerd.

Collodium is een oplossing van cellulosenitraat (pyroxyline) in een mengsel van alcohol, diethylether en water. Om met ditranol en salicylzuur een goed opschudbaar preparaat te verkrijgen wordt aanvullend aceton toegevoegd.

Door de hoge concentratie organische oplosmiddelen, maar ook vanwege de conserverende eigenschappen van salicylzuur, is ditranolsalicylzuurcollodium niet microbiologisch kwetsbaar. Wel zorgt verdamping ervoor dat het collodium uitdroogt, maar door de flacon goed af te sluiten kan dat risico afdoende worden beperkt. Uitdroging is te herkennen aan korstvorming langs de rand van het flesje.

De hoofdreden voor de korte houdbaarheid is de snelle oxidatie van ditranol. Ondanks de aanwezigheid van het antioxidans dl-alfa-tocoferol treedt snel oxidatie op, te herkennen aan een geleidelijke verkleuring van het collodium van geel via oranje naar bruinpaars. 

Bron: Formularium der Nederlandse Apothekers

Document acties

Back to top