KNMP
Tekorten en acties rondom Cao Apotheken tekenen 2024
Apothekers staan regelmatig in het middelpunt van de belangstelling in 2024. Zij spreken in diverse media over actuele zaken, zoals de geneesmiddelentekorten en acties van apotheekmedewerkers voor een betere Cao Apotheken. Ook in het laatste kwartaal van dit jaar verschijnen apothekers op televisie, de radio en in de krant.
Wijzigingen op een rij die de apotheek in 2025 raken
Ook in 2025 verandert het een en ander voor apotheken en apothekers. Hieronder staan de belangrijkste wijzigingen.
Europapa
In 2024 mocht ik namens de KNMP voorzitter zijn van de PGEU. Een eervolle en belangrijke rol, die door de meesten binnen onze beroepsgroep als ‘ver van mijn bed’ wordt beschouwd. Ook in de politiek wordt Europa door bepaalde partijen als niet belangrijk geacht. Toch was dat niet mijn ervaring in 2024, want wettelijke bepalingen in Europa hebben gevolgen voor Nederland en de huidige geneesmiddelenvoorziening.
Focus op niet-kleincellig longcarcinoom in het IM
Meer structuur in complexe oncologische behandelregimes
Het hoofdstuk Oncolytica in het Informatorium Medicamentorum (IM) is continu in ontwikkeling. Er komen steeds meer oncolytica beschikbaar, zoals tyrosinekinaseremmers, monoklonale antilichamen en geheel nieuwe geneesmiddelgroepen zoals bispecifieke antilichamen. Ook worden oncolytica steeds vaker als combinatietherapie ingezet in chemokuren, bijvoorbeeld bij niet-kleincellig longcarcinoom.
Samen werken aan veilig medicatiegebruik oudere
Interprofessioneel onderwijs verlaagt drempel voor samenwerking eerstelijns-zorgverleners
Zorgprofessionals als huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde en openbaar apothekers zorgen samen voor de medicatieveiligheid voor thuiswonende ouderen. Maar soms weten ze niet van elkaar welke kennis ze in huis hebben. Met interprofessioneel onderwijs willen het LUMC en het Charlotte Jacobs Instituut al vroeg laagdrempelig contact stimuleren.
Contracten ondertekend voor Medicatieproces 9 en Medicatiebewaking
De contracten voor het inbouwen van Medicatieproces 9 en Medicatiebewaking zijn ondertekend. De Stichting ICT & Farmacie tekende hiertoe namens de sector Openbare Farmacie een contract met PharmaPartners en Sanday. Een belangrijke mijlpaal, omdat hiermee verbeterde gegevensuitwisseling een stap dichterbij komt.
Zaadjes planten
Zoals in dit PW is te lezen, zijn het LUMC en het Charlotte Jacobs Instituut bezig met het opzetten van interprofessioneel onderwijs. Dit is mijns inziens een hele goede ontwikkeling. Al een aantal jaren mag ik interprofessioneel onderwijs verzorgen bij de masteropleiding in Leiden. Studenten Farmacie voeren samen met geneeskundestudenten een medicatiebeoordeling uit.
OVA
Onderhandelen Voor onze Assistenten, we zitten midden in de contractonderhandelingen. Voor de patiënt een onzichtbaar proces; die kiest de goedkoopste polis. De geboden zorg is immers gelijk in het basispakket. Dit tot onvrede van de verzekeraars die onderscheid zouden willen laten zien. Misschien kunnen we ze helpen.
Nieuwe SRI-richtlijn VTGM buiten de apotheek en toediening medicatie
De nieuwe richtlijn Voor toediening gereedmaken (VTGM) buiten de apotheek en toediening medicatie van Samenwerkingsverband Richtlijnen Infectiepreventie (SRI) is gepubliceerd. De KNMP en de NVZA maakten deel uit van de richtlijnwerkgroep.
Apotheek.nl wint zevende award bij verkiezing Website van het Jaar
Apotheek.nl wint de zevende award op rij voor Website van het Jaar, in de categorie ‘gezondheid’. De award werd voor het eerst gewonnen in 2018.
VWS: aanwijzing IGJ in kader tekortenbesluiten
De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft besloten de IGJ op zeer korte termijn een aanwijzing te geven om tijdens een tekort tijdelijk niet handhavend op te treden tegen een overtreding van de inzet van vergelijkbare geneesmiddelen uit het buitenland. Dat schrijft de bewindspersoon in een brief aan de Tweede Kamer.
Flexibiliteit
In de dagelijkse omgang met geneesmiddelentekorten passen apothekers vaak maximale flexibiliteit toe. Op is geen optie voor apothekers als het om medicatie gaat. Alle zeilen worden bijgezet om de patiënt toch te helpen en dat lukt heel vaak.
KNMP verlengt vanwege succes de campagne ‘Samen met je apotheker’
De KNMP verlengt vanwege succes nogmaals de campagne ‘Samen met je apotheker’. De campagne wordt vanaf 18 november een maand onder de aandacht gebracht van het Nederlandse publiek, waarmee de rol van de apotheker als medicatiespecialist wordt onderstreept.
Vergoeding van apotheekzorg 2025 inzichtelijk op baliekaart
De KNMP maakt met een baliekaart eenvoudig inzichtelijk hoe zorgverzekeraars de apotheekzorg in 2025 gaan vergoeden. Dit overzicht laat zien welke soorten farmaceutische zorg bij de lokale apotheek worden vergoed vanuit de basisverzekering.
Groene impact
Mijn 11-jarige zoon weet dat ik met duurzame zorg bezig ben. Een van de leukste en meest impactvolle projecten is de paracetamolchallenge. Het idee van de challenge is om 25% minder intraveneuze paracetamol voor te schrijven en voor tabletten te gaan. Dit scheelt een zestienvoud aan CO2, maar ook geld, afval en tijd.
Nederlandse lijst van kritieke geneesmiddelen gepubliceerd
De Nederlandse lijst van kritieke geneesmiddelen is gepubliceerd. Deze bestaat uit een lijst voor volwassenen en een lijst voor kinderen. Hierop staan geneesmiddelen die voor de Nederlandse gezondheidszorg van groot belang zijn.
RESV
Binnen de Visie eerstelijnszorg 2030 heeft de openbaar apotheker een stevige positie in het hechte wijkverband, samen met de huisarts, wijkverpleging en sociaal domein-professional. Om deze wijkteams lokaal goed te laten samenwerken, moet er op regionaal niveau ondersteuning komen van het Regionaal Eerstelijns Samenwerkingsverband, afgekort RESV. Onthoud de afkorting, deze gaat u de komende jaren vaker horen.
‘Jong en oud helpen elkaar om bij te blijven in het vak'
Generaties in het apothekersvak: samenwerken aan vernieuwing en diversiteit
Wat is de invloed van generatieverschillen op het apothekersvak? En op welke manier kan er binnen een apotheekteam rekening worden gehouden met diversiteit? Eva Siedenburg en Shanice Jankie, beiden werkzaam bij de Bohemenwijk Apotheek in Den Haag, delen hun inzichten over de veranderingen in hun vakgebied en het belang van samenwerken tussen generaties.
Cao-acties: veelgestelde vragen, patiëntvoorlichting en meer
Veelgestelde vragen en antwoorden omtrent de cao-acties, posters, brieven en beelden voor wachtkamerschermen zijn te vinden in een dossier op de KNMP-website. Blijf up-to-date en houd het dossier in de gaten.
Minister: onderzoek bekostiging van apotheekzorg in eerste lijn
Minister Fleur Agema van VWS gaat samen met de KNMP en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) onderzoeken hoe via de bekostiging meer zorg mogelijk kan worden gemaakt in de openbare apotheek. Dat blijkt uit de brief die de minister naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.