KNMP
Apotheek.nl wint zevende award bij verkiezing Website van het Jaar
Apotheek.nl wint de zevende award op rij voor Website van het Jaar, in de categorie ‘gezondheid’. De award werd voor het eerst gewonnen in 2018.
VWS: aanwijzing IGJ in kader tekortenbesluiten
De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft besloten de IGJ op zeer korte termijn een aanwijzing te geven om tijdens een tekort tijdelijk niet handhavend op te treden tegen een overtreding van de inzet van vergelijkbare geneesmiddelen uit het buitenland. Dat schrijft de bewindspersoon in een brief aan de Tweede Kamer.
Flexibiliteit
In de dagelijkse omgang met geneesmiddelentekorten passen apothekers vaak maximale flexibiliteit toe. Op is geen optie voor apothekers als het om medicatie gaat. Alle zeilen worden bijgezet om de patiënt toch te helpen en dat lukt heel vaak.
KNMP verlengt vanwege succes de campagne ‘Samen met je apotheker’
De KNMP verlengt vanwege succes nogmaals de campagne ‘Samen met je apotheker’. De campagne wordt vanaf 18 november een maand onder de aandacht gebracht van het Nederlandse publiek, waarmee de rol van de apotheker als medicatiespecialist wordt onderstreept.
Vergoeding van apotheekzorg 2025 inzichtelijk op baliekaart
De KNMP maakt met een baliekaart eenvoudig inzichtelijk hoe zorgverzekeraars de apotheekzorg in 2025 gaan vergoeden. Dit overzicht laat zien welke soorten farmaceutische zorg bij de lokale apotheek worden vergoed vanuit de basisverzekering.
Groene impact
Mijn 11-jarige zoon weet dat ik met duurzame zorg bezig ben. Een van de leukste en meest impactvolle projecten is de paracetamolchallenge. Het idee van de challenge is om 25% minder intraveneuze paracetamol voor te schrijven en voor tabletten te gaan. Dit scheelt een zestienvoud aan CO2, maar ook geld, afval en tijd.
Nederlandse lijst van kritieke geneesmiddelen gepubliceerd
De Nederlandse lijst van kritieke geneesmiddelen is gepubliceerd. Deze bestaat uit een lijst voor volwassenen en een lijst voor kinderen. Hierop staan geneesmiddelen die voor de Nederlandse gezondheidszorg van groot belang zijn.
RESV
Binnen de Visie eerstelijnszorg 2030 heeft de openbaar apotheker een stevige positie in het hechte wijkverband, samen met de huisarts, wijkverpleging en sociaal domein-professional. Om deze wijkteams lokaal goed te laten samenwerken, moet er op regionaal niveau ondersteuning komen van het Regionaal Eerstelijns Samenwerkingsverband, afgekort RESV. Onthoud de afkorting, deze gaat u de komende jaren vaker horen.
‘Jong en oud helpen elkaar om bij te blijven in het vak'
Generaties in het apothekersvak: samenwerken aan vernieuwing en diversiteit
Wat is de invloed van generatieverschillen op het apothekersvak? En op welke manier kan er binnen een apotheekteam rekening worden gehouden met diversiteit? Eva Siedenburg en Shanice Jankie, beiden werkzaam bij de Bohemenwijk Apotheek in Den Haag, delen hun inzichten over de veranderingen in hun vakgebied en het belang van samenwerken tussen generaties.
Cao-acties: veelgestelde vragen, patiëntvoorlichting en meer
Veelgestelde vragen en antwoorden omtrent de cao-acties, posters, brieven en beelden voor wachtkamerschermen zijn te vinden in een dossier op de KNMP-website. Blijf up-to-date en houd het dossier in de gaten.
Minister: onderzoek bekostiging van apotheekzorg in eerste lijn
Minister Fleur Agema van VWS gaat samen met de KNMP en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) onderzoeken hoe via de bekostiging meer zorg mogelijk kan worden gemaakt in de openbare apotheek. Dat blijkt uit de brief die de minister naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
AGM-profiel
Tijdens de afgelopen bijeenkomst van de Apothekers Geneesmiddel en Maatschappij (AGM) op 7 november in de Jaarbeurs blikten we vooruit naar de toekomst van de AGM. Er staan spannende ontwikkelingen voor de deur!
Van Berckel eerste AGM'er in rol districtsafgevaardigde
Wouter van Berckel is sinds 25 september afgevaardigde voor District Zuidwest II van de KNMP. En dat is uniek, want hij is de eerste Apotheker Geneesmiddel & Maatschappij (AGM) die deze rol op zich neemt.
KNMP Kennisbank: vernieuwde vormgeving en update techniek
De KNMP Kennisbank krijgt op 5 november een vernieuwde vormgeving. Ook wordt een technische update gedaan, waardoor de stabiliteit van het platform verder verbetert.
Goed gedaan joh!
Tijdens het recente KNMP Najaarscongres vroeg één van de sprekers aan de zaal of we niet kunnen stoppen met leveren van een bepaald generiek, want volgens haar heeft dat echt meer bijwerkingen dan het spécialité. Er was zelfs een pollvraag over oorzaken van bijwerkingen, waarbij één antwoord luidde: ‘apotheek heeft verkeerde middel geleverd’. Geroezemoes in de zaal, één collega stak haar vinger op en legde haarfijn uit waarom we het preferente generiek moeten leveren en daarmee in de tang zitten tussen zorg en zorgverzekeraar.
Dossier op KNMP-site met veelgestelde vragen en antwoorden abortusmedicatie
Veelgestelde vragen en antwoorden en meer informatie over abortusmedicatie staan nu centraal verzameld op KNMP.nl in een zogeheten dossier. Apothekers vinden hier ook een patiëntenfolder en handige links en documenten.
Nieuwe Zorgstandaard Somatische screening
Er is een nieuwe Zorgstandaard Somatische screening ontwikkeld door Akwa-GGZ, in samenwerking met verschillende zorgpartijen, waaronder de KNMP en de NVZA. De WSO ziet kansen in deze zorgstandaard voor de (instellings)- apotheker in de regionale samenwerking.
Ledenwensen
De districtsafgevaardigden van de KNMP halen via de klankbordgroepen regelmatig op waaraan onze leden behoefte hebben. Deze wensen komen dan in het College van Afgevaardigden terecht.
Introductie subsidiedesk voor apothekersorganisaties regio
De KNMP en VvAA introduceren een subsidiedesk voor regionale apothekersorganisaties voor hulp bij het aanvragen van subsidies. Beide organisaties hebben als doel om zoveel mogelijk subsidiegelden daar te krijgen waarvoor ze zijn bedoeld: de zorg.
Nieuwe materialen: leerlingen inspireren voor apothekersvak
De KNMP heeft op 25 september – Wereld Apothekersdag – materialen ontsloten die apothekers kunnen gebruiken bij het geven van voorlichting over het vak. De materialen bestaan uit onder meer presentaties, lesplannen en opdrachten die kunnen worden ingezet voor jong en oud.