‘Bekijk en oefen ze samen met de patiënt’
Nu ook inhalatie-instructies op apotheek.nl
Karen de Leest maakt niet alleen de KennisTesten, ze is ook nauw betrokken bij het maken van instructiefilmpjes voor op apotheek.nl. Zij heeft voor de inhalatie-instructiefilmpjes zelfs de teksten ingesproken. De Leest is werkzaam bij de KNMP en is apotheker. “Door deze combinatie weet ik waar in de praktijk behoefte aan is en wat apothekers patiënten kunnen bieden.”
Spartelende baby
Uiteindelijk zijn er vijftien verschillende filmpjes over dit onderwerp gemaakt. “Zoveel zijn er echt nodig”, legt De Leest uit, “want het gaat om verschillende (hulp)middelen en dus verschillende technieken. Het geeft wel aan dat het nog best lastig is om goed te inhaleren. Daar kwamen we tijdens het maken van de filmpjes ook achter.”
Voor het produceren van de filmpjes was het nodig dat alle betrokkenen de handelingen eerst zelf uitvoerden. “Dan zie je ook waar het misgaat”, vertelt De Leest. “Een baby leg je bijvoorbeeld automatisch neer, maar beter is om met de baby te zitten. Om de filmpjes zo realistisch mogelijk te houden, spartelt de geïllustreerde baby ook tegen.”
Attenderen
De filmpjes staan online sinds 15 maart, de dag waarop de KNMP Richtlijn COPD gepresenteerd is. “De richtlijn heeft de timing van de filmpjes gestuurd, maar die filmpjes waren er sowieso gekomen.
Ze zijn nodig; patiënten hebben behoefte aan deze visuele ondersteuning.” De Leest vraagt zich wel af of patiënten zich hier bewust van zijn. “Vermoedelijk denken ze dat ze het wel goed doen. Apothekers weten daarentegen dat het meestal beter kan. Zij kunnen hun patiënten actief attenderen op deze instructiefilmpjes.”
Longweek in de apotheek
Volgens De Leest zijn de filmpjes daarom een kans om zowel nieuwe als huidige patiënten te binden aan de apotheek. “Vaak blijkt dat ze na jaren gebruik het toch verkeerd doen. Beste is om samen met de patiënt het filmpje door te nemen. Nodig deze vervolgens uit om na oefening thuis weer samen in de apotheek te kijken of het goed gaat. Bij sommige inhalatiemiddelen weet je namelijk direct of het helpt en dus of het inhaleren goed is gegaan. Bij bijvoorbeeld ontstekingsremmende middelen weet je dit echter soms pas na een maand. En dan nog weet je niet of het aan de dosis ligt of aan de techniek. De Longweek in de apotheek begin mei is een mooie gelegenheid om patiënten hiervoor uit te nodigen.”