2012
Medicamenteuze ondersteuning bij alcoholverslaving
Afgekickt van alcohol: en nu?
In Nederland drinken 8,5 miljoen mensen alcohol. Meestal is dit geen probleem, maar in sommige gevallen ontstaat er een alcoholverslaving. Tussen 2007 en 2009 voldeden 82.400 mensen aan de criteria voor alcoholverslaving.
Aanmelding als lid
Personalia
Belanghebbenden wordt gewezen op de artikelen 3 en 5 van het Huishoudelijk Reglement.
Juiste informatie voor betere indicatoren
“Registreren van farmaceutische zorg”
Indicatoren zijn ‘in’, voor transparantie, toetsing, contracten en implementatie van richtlijnen. Hoeveel zeggen de huidige indicatoren echter over het situationele handelen van de apotheker? In 2012 zullen wij processen in de apotheek en bijzondere omstandigheden bij de patiënt beter meten.
Aanmelding als lid
Personalia
Belanghebbenden wordt gewezen op de artikelen 3 en 5 van het Huishoudelijk Reglement.
Uitgave Informatorium Medicamentorum 2012
Eind deze maand komt het Informatorium Medicamentorum in boekvorm uit. Het Informatorium wordt maandelijks geactualiseerd op de KNMP Kennisbank en op smartphone (IM Mobiel) en het wordt jaarlijks in boekvorm uitgegeven.
Herziene richtlijn Osteoporose bijna klaar
Taak apotheker bij therapietrouw osteoporosepatiënt
De herziene richtlijn Osteoporose en Fractuurpreventie gaat bijna de autorisatiefase in. Zodra deze definitief is, geldt de richtlijn voor alle beroepsgroepen. Deze bevat ongeveer 190 pagina’s en een samenvattingskaart van 2 A4'tjes. De focus voor apothekers is echter duidelijk: therapietrouw.
Apothekers positief
Diabetesweek in apotheek goed verlopen
Bij 1400 apotheken konden mensen tijdens de Diabetesweek in november hun bloedsuiker laten testen. Topkok Pierre Wind zei bij de opening: “Ik hoop dat er een tsunami aan mensen de apotheek in komt.” De opkomst was inderdaad hoog; gemiddeld zo’n 100 mensen per apotheek.
AIS-instellingen gecontroleerd?
Bijna 20% van alle apotheken heeft het AIS nog niet ingesteld conform het KNMP-voorschrift basisinstellingen AIS.
KNMP actief met sociale media
De KNMP gaat met de tijd mee; op internet vindt u KNMP ook op Linkedin, Facebook en Twitter.
Aanmelding als lid
Personalia
Belanghebbenden wordt gewezen op de artikelen 3 en 5 van het Huishoudelijk Reglement.
Bevorder therapietrouw bij bisfosfonaatgebruikers
De rol van de apotheker
De therapietrouw onder bisfosfonaatgebruikers is zeer wisselend. Patiënten kunnen verschillende redenen hebben om voortijdig te stoppen met de behandeling, ook in het eerste gebruiksjaar. Welke farmaceutische zorg en mogelijkheden heeft een apotheekteam om deze groep patiënten te begeleiden?
Verificatie geneesmiddelen in apotheek
Nieuw Europees systeem op komst
In juli 2011 heeft de Europese Unie de Falsified Medicines Directive aangenomen. Deze Europese richtlijn, die uiterlijk in 2013 in de Geneesmiddelenwet moet zijn geïmplementeerd, omvat een aantal maatregelen om te voorkomen dat vervalste geneesmiddelen via de reguliere distributieketen de patiënt bereiken.
Aanmelding als lid
Personalia
Belanghebbenden wordt gewezen op de artikelen 3 en 5 van het Huishoudelijk Reglement.
Tamoxifen bij anovalutoire infertiliteit
Vragen over geneesmiddelen toegepast bij de behandeling van verminderde vruchtbaarheid
Op een recept van een gynaecoloog staat behalve Puregon en Decapeptyl ook tamoxifen 20 mg vermeld. Wat is de toepassing van tamoxifen?
KennisTesten voor alle openbare apotheken
Heeft uw team de basiskennis in huis?
Hebben uw apothekersassistenten de benodigde basiskennis op het gebied van patiëntenzorg? Of hebben zij meer nascholing nodig? Met de KennisTesten is het direct duidelijk. Goed nieuws; de SBA en de KNMP hebben deze testen nu voor alle openbare apotheken vrij beschikbaar gesteld.
Nieuwe KNMP-website live
De website www.knmp.nl is vernieuwd; sinds 1 december is de site in de lucht.
KNMP Nieuwsbrief vernieuwd
Met het live gaan van de nieuwe website, is ook de KNMP Nieuwsbrief vernieuwd.
Inzendingen FPZ-prijs bekend
Nieuwe dimensies toegevoegd aan farmaceutische zorg
“We hopen op innovatieve verrassingen”, vertelde een jurylid van de FPZ-prijs in PW 41. Eind november boog de jury zich over de dertien inzendingen en concludeerde dat dit gelukt is. Centrale thema’s dit jaar: medicatieveiligheid en zorg rond de grote aandoeningen diabetes, CVRM en COPD.
Negen leveranciers met predicaat betrouwbaar
Audits uitgevoerd bij leveranciers
De leden van de NVZA-werkgroep Beoordeling Toeleveranciers hebben in 2010 zes audits uitgevoerd bij leveranciers van grondstoffen, verpakkingsmaterialen en medische bulkgassen. Airliquide, een leverancier van medische bulkgassen aan ziekenhuisapotheken, is nieuw opgenomen in de overzichtslijst.
KNMP op alle fronten in beweging
Terugkijkend op de AV van 7 december
“Het zijn roerige tijden en we zetten alle zeilen bij. De hele sector is in beweging.” Arno Hammers kijkt enthousiast terug op de Algemene Vergadering van 7 december. “Het is een nieuwe werkelijkheid, met een nieuwe cultuur, samenwerkingsrelaties en een KNMP die in hoog tempo daarin meebeweegt.”
Apothekersberoep in beeld
Het nationaal farmaceutisch museum in Gouda heeft een beeldpresentatie van de bekende Goudse apothekersfamilie Grendel in de vaste collectie opgenomen.
Landelijke Kwaliteitsdag Apotheken 2011
In samenwerking met de KNMP organiseert AMP op 19 januari 2011 voor de elfde keer de Landelijke Kwaliteitsdag Apotheken. Dit jaar is het thema Ketenzorg.
Symposium over LESA’s was succes
Knelpunten en tips in de praktijk
‘Zorg voor een actueel medicatieoverzicht in de eerste lijn’; dit symposium trok 30 november zo’n 140 deelnemers. Een succesvolle bijeenkomst, vond Rian Lelie. “De KNMP heeft veel gedaan op dit gebied. De deelnemers wilden nu wel horen wat in de praktijk kan worden gedaan.”
Gradatie naar ernst symptomen
Interacties met serotonerge toxiciteit
In de G-Standaard staan diverse interacties waarbij serotonerge toxiciteit kan optreden. Bij serotonerge toxiciteit is er een grote variatie in aard en ernst van de symptomen. Daarom worden serotonerge interacties gegradeerd naar ernst van de waargenomen symptomen.
Apothekersland bereidt zich voor op 2012
De KNMP heeft een ambitieus jaarplan 2011 opgesteld
De KNMP richt zich in 2011 vooral op de overgang naar een nieuw bekostigingsmodel, gericht op de versterking van de zorgtaken van de apotheker. De patiënt zal hier veel van gaan merken. Directeur KNMP Léon Tinke: “Samengevat blijft de focus echter op medicatiebegeleiding en medicatiebewaking, waarbij de patiënt centraal staat. Het is noodzakelijk dat wij met onze leden belangrijke stappen zetten.”
Nieuwe brochure openbare apotheek en ziekenhuisapotheek
Alle apothekers ontvingen deze week de nieuwe brochures ‘Prijzen 2011 KNMP producten en diensten Openbare apotheek’ of ‘Prijzen 2011 KNMP producten en diensten Ziekenhuisapotheek’.
Aanmelding als lid
Personalia
Belanghebbenden wordt gewezen op de artikelen 3 en 5 van het Huishoudelijk Reglement.
Bijsluiters FNA geactualiseerd
Nieuwe Geneesmiddelenwet vroeg om herziening
Bijsluiters FNA, ook wel Geneesmiddel Informatie Folders genoemd, zijn bijsluiters voor de patiënt. Deze worden meegegeven bij apotheekbereidingen die zijn opgenomen in het FNA. Sinds begin december beschikt u weer over actuele bijsluiters voor de FNA-preparaten.
LNA-helpdesk onder de loep
Uitkomst klanttevredenheidsonderzoek
Eind 2011 is een klanttevredenheidsonderzoek gehouden over de LNA-helpdesk onder bijna honderd apotheken. We werden met een acht als rapportcijfer beloond. Het is belangrijk om feedback te krijgen zodat we onze dienstverlening kunnen blijven verbeteren.
Aanmelding als lid
Personalia
Belanghebbenden wordt gewezen op de artikelen 3 en 5 van het Huishoudelijk Reglement.
Nieuwe richtlijn Neusmaagsonde
Rol weggelegd voor apotheker
Eind 2011 is een nieuwe landelijke multidisciplinaire richtlijn Neusmaagsonde gepubliceerd. Deze richtlijn is ontwikkeld door de beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN).
Vastleggen van zorg meer dan ooit belangrijk
‘Registreren van farmaceutische zorg’
Apotheken mogen per 1 januari verschillende prestaties in rekening brengen bij de patiënt of de zorgverzekeraar. Een goede vastlegging van geleverde zorg vergemakkelijkt het aantoonbaar maken ervan.
Toestemming van de patiënt
Privacy bij overdracht van medicatiegegevens
Voor een goede en veilige zorgverlening dienen medicatiegegevens van een patiënt beschikbaar gesteld te worden. Het is daarbij van belang om rekening te houden met verschillende wet- en regelgeving waarin staat dat medicatiegegevens niet zonder toestemming van de patiënt mogen worden verwerkt en overgedragen.
Aanmelding als lid
Personalia
Belanghebbenden wordt gewezen op de artikelen 3 en 5 van het Huishoudelijk Reglement.
‘We doen het voor de patiënt’
Districtsledenbijeenkomsten in teken van veranderingen
Een verdere verbetering van de farmaceutische zorg, dat is het doel van alle veranderingen die begin dit jaar hun beslag hebben gekregen. Maar hoe gaat dat in de praktijk, met prestatiebekostiging, contracteerbeleid, vrije prijzen, declaraties en teamwerk? En met de zorg aan de patiënt? De KNMP ontving tijdens negen districtsledenbijeenkomsten in februari feedback vanuit de achterban.
Het medicatieoverzicht uit het AIS van alle apotheken
In de richtlijn Overdracht van medicatiegegevens in de keten is de verplichting opgenomen dat medicatiegegevens van een patiënt beschikbaar moeten worden gesteld aan andere zorgverleners. Het medicatieoverzicht uit het AIS is een hulpmiddel om medicatiegegevens over te dragen aan andere zorgverleners.
Het veld aan de slag
Ketenzorg antistolling moet sluitend worden
In de keten antistolling valt veel te verbeteren. De Stuurgroep Ketenzorg Antistolling werkt hard aan praktische informatie en implementatiemateriaal om met zorgverleners, ook apothekers, de keten sluitend te krijgen.
Aanmelding als lid
Personalia
Belanghebbenden wordt gewezen op de artikelen 3 en 5 van het Huishoudelijk Reglement.
Dubbele antistolling zorgvuldiger inzetten
Dubbele en driedubbele combinaties met een oraal anticoagulans (OAC), acetylsalicylzuur (ASA) en/of clopidogrel zijn voor bepaalde indicaties effectiever om ernstige cardiovasculaire complicaties te voorkómen dan één van deze middelen afzonderlijk.
Bloedstollend
Foto-impressie van een wetenswaardig KNMP-congres
Ruim 1500 bezoekers waren 13 maart aanwezig op de KNMP Wetenschapsdag in het Beatrix Theater in Utrecht. ‘Bloedstollend’ luidde het thema, verwijzend naar het centrale onderwerp antistolling, dat sprekers van diverse kanten belichtten. Congresgangers spijkerden hun kennis bij, maar namen ook de gelegenheid te baat met elkaar bij te praten.
Ontwikkeling kinderformuleringen
Subsidie toegekend door ZonMw
Voor kinderen zijn vaak geen geregistreerde geneesmiddelen beschikbaar in een geschikte toedieningsvorm. Voor hen worden wel bereidingsvoorschriften ontwikkeld die farmaceutisch-technisch goed zijn, maar klinisch onderzoek ontbreekt vaak. In het kader van het programma Priority Medicines voor Kinderen is subsidie verstrekt door ZonMw voor het ontwikkelen van een raamwerk hiervoor.
In memoriam: Rudolf Eekhof
Na het overlijden van mr. Evert Harderwijk vorig jaar, heeft de KNMP nu met droefheid kennisgenomen van het overlijden van drs. Rudolf Eekhof na een korte ziekte. Hij is 81 jaar geworden. Zij waren als niet-apothekers twee KNMP-coryfeeën in hart en nieren. Gedurende vele jaren gezichtsbepalend vanuit de Alexanderstraat.
Bewaking op overgevoeligheid met de G-Standaard
Overgevoeligheid en ongewenste middelen
Met behulp van informatie in de G-Standaard is medicatiebewaking op overgevoeligheid voor bepaalde middelen mogelijk. Zo kunt u voorkomen dat een patiënt een middel krijgt waar hij overgevoelig voor is.
Medicatieveiligheid bij leverfunctiestoornis
Bewaken op leverfunctie blijft moeilijk
Een goed advies aan patiënten met leverfunctiestoornissen is lastig. Zeker als niet bekend is waarom de contra-indicatie aan de patiënt is toegekend. Effectiviteit en toxiciteit van een geneesmiddel kunnen worden beïnvloed door leverfunctiestoornissen.
Aanmelding als lid
Personalia
Belanghebbenden wordt gewezen op de artikelen 3 en 5 van het Huishoudelijk Reglement.
Vernieuwde Farmanco website
In een nieuw jasje
Sinds januari is de website van Farmanco vernieuwd. Met de nieuwe zoekfunctie is snel te zien of een beschikbaarheidsprobleem speelt. Daarnaast is op de startpagina in één oogopslag te zien wat de impact is van het beschikbaarheidsprobleem.
Kwaliteit en doelmatigheid van longmedicatie kan beter
Landelijke infrastructuur voor eenduidige inhalatie-instructies
Veel patiënten maken essentiële fouten bij het gebruik van inhalatoren en de therapietrouw is in veel gevallen laag. De SIG Longaandoeningen van de KNMP zet zich binnen de LAN in om te komen tot een landelijke infrastructuur voor eenduidige inhalatie-instructies.
Apotheker meerwaarde bij verminderde nierfunctie
Veld positief over nierfunctieproject
Apothekers en de KNMP hebben het afgelopen jaar extra ingezet op medicatiebewaking op basis van nierfunctiewaarden. Apothekers die al langer met het onderwerp bezig waren en beginnende apothekers deelden kennis en werkten samen aan implementatie, instrumenten en meer bekendheid.
Aanmelding als lid
Personalia
Belanghebbenden wordt gewezen op de artikelen 3 en 5 van het Huishoudelijk Reglement.
www.apotheek.nl voor patiënt én apotheek
5,3 miljoen unieke bezoekers per jaar
www.apotheek.nl is meer dan alleen een website voor patiënten. U kunt apotheek.nl ook gebruiken ter ondersteuning van de zorgverlening in uw apotheek. En u kunt de informatie op uw eigen website plaatsen. Daarnaast speelt deze site een centrale rol in de publiekscampagnes.
Salicylzuur op maat
Kwaliteit van individuele bereidingen
Veel apotheekbereidingen kunnen tegenwoordig worden ingekocht. Toch blijft in veel apotheken de behoefte bestaan om op kleine schaal te kunnen bereiden. Op die manier kan de individuele patiënt ‘zorg op maat’ worden geboden, en kan de patiënt snel worden geholpen.
KNMP Zorgondersteuning Diabetes/CVRM: update
Sinds november 2011 gebruiken de eerste apothekers de nieuwe zorgondersteuning Diabetes/CVRM. In juni 2012 wordt deze uitgebreid met verdere aandachtspunten en verrijkt met functionaliteiten in de evaluatiemodule. Dit is de derde in de reeks van de beschikbare zorgondersteuningen.
Aanmelding als lid
Personalia
Belanghebbenden wordt gewezen op de artikelen 3 en 5 van het Huishoudelijk Reglement.
Goede Distributie Praktijken richtlijnen
Nieuwe versie op komst
Fabrikanten en groothandelaren moeten voldoen aan de richtlijnen voor Goede Distributie Praktijken (GDP) om de kwaliteit van geneesmiddelen in de distributieketen van fabrikant tot patiënt te waarborgen. In de tweede helft van 2012 verschijnt een nieuwe versie.
Zelfzorg bij vaginale schimmelinfectie
Nieuwe Zelfzorgstandaard
Sinds kort is clotrimazol voor vaginale schimmelinfectie vrij verkrijgbaar (UAD). In de nieuwe Zelfzorgstandaard op de Kennisbank leest u waar u op moet letten bij het adviseren. Ook is de folder Vaginale Schimmelinfectie beschikbaar en komt er eind juni een KennisTest over dit onderwerp.
Mensen zonder milt beschermen tegen infecties
Uniform beleid bij asplenie
In februari 2012 is een landelijke richtlijn verschenen voor de preventie van infecties bij mensen met (functionele) hypo- of asplenie. Zowel vaccinaties als antibioticumprofylaxe zijn hierbij van belang. De richtlijn moet bijdragen aan een uniform beleid in Nederland.
Stage lopen bij de KNMP
Voor de wetenschappelijke onderbouwing van het apothekersvak is praktijkonderzoek onmisbaar. Stagiairs kunnen hierbij een belangrijke bijdrage leveren. Tegelijkertijd profiteren zij van de bij de KNMP beschikbare netwerken en expertises.
Aanmelding als lid
Personalia
Belanghebbenden wordt gewezen op de artikelen 3 en 5 van het Huishoudelijk Reglement.
Antimycotica cutaan en cumarines
Clotrimazol als vervanging voor miconazol
Miconazol kan de bloedstolling zodanig beïnvloeden dat het niet voorgeschreven en afgeleverd mag worden als een patiënt ook een cumarinederivaat gebruikt. Het alternatief voor miconazol cutaan is clotrimazol. In het FNA is hiervoor een aantal gestandaardiseerde preparaten opgenomen.
Extra zorgvuldigheid bij kwaliteitsindicatoren
Informatie over kwaliteit van zorg moet valide zijn
Met het doel te komen tot een zorgvuldige kwaliteitsmeting bij apotheken, is momenteel een expertgroep van openbaar apothekers bezig de kwaliteitsindicatoren farmacie te beoordelen.
KNMP Zorginnovatieprijs najaar 2012
Ook dit najaar vindt de uitreiking van de KNMP Zorginnovatieprijs plaats.
Online veel vragen over medicijngebruik
Analyse van vragen op apotheek.nl
Patiënten willen graag weten of een combinatie van medicijnen verantwoord is en welke bijwerkingen ze kunnen verwachten. Regelmatig hebben patiënten ook vragen over de verkrijgbaarheid en over het preferentiebeleid. Dat komt naar voren uit een analyse van de vragen die mensen stellen op de site apotheek.nl.
Aanmeldingen als lid
Personalia
Belanghebbenden wordt gewezen op de artikelen 3 en 5 van het Huishoudelijk Reglement.
Zichtbare verantwoordelijkheid
In de maanden april en mei van dit jaar heeft 95% van de openbare apotheken de Kwaliteitsindicatoren Farmacie over 2011 ingevuld. Eind juli zijn hun resultaten in een benchmarkverslag teruggekoppeld. Een expertgroep van praktijkapothekers heeft de indicatoren beoordeeld op validiteit. De uitkomsten van de valide bevonden indicatoren worden in september herleidbaar tot apotheekniveau gepubliceerd.
Bereidingsvragen over oogdruppels: de top drie
Parenteralia VTGM ook hulpmiddel bij oogdruppels
Wat is de overeenkomst tussen ciclosporine, ascorbinezuur en chloorhexidine? Bij de LNA-helpdesk staan deze stoffen momenteel bovenaan de lijst van veelgestelde vragen over oogdruppels.
Aanmelding als lid
Personalia
Belanghebbenden wordt gewezen op de artikelen 3 en 5 van het Huishoudelijk Reglement.
Specialistenregister van openbaar apothekers
Veel vraag naar Specialistenregister
Per 1 januari 2012 is het Specialistenregister openbaar apothekers opengesteld en daarmee in de plaats gekomen van het bestaande KNMP-register. Alle in het KNMP-register opgenomen apothekers zijn conform een overgangsregeling overgegaan naar het nieuwe Specialistenregister.
Nieuwe richtlijn Uitvoering euthanasie en hulp bij zelfdoding
Eind augustus 2012 is de nieuwe richtlijn Uitvoering euthanasie en hulp bij zelfdoding verschenen. Deze richtlijn is de opvolger van de Standaard Euthanatica. Deze richtlijn is door apothekers en artsen gezamenlijk opgesteld. U kunt de richtlijn downloaden van www.knmp.nl en raadplegen op de KNMP Kennisbank.
Parenteralia VTGM
Herziene gereedmaakteksten en nieuwe toelichting
Parenteralia VTGM is dé uitgave met informatie over het gereedmaken, bewaren en toedienen van parenterale geneesmiddelen. Parenteralia VTGM bevat uitgewerkte informatie over ruim vierhonderd geneesmiddelen. Dit zijn allemaal geneesmiddelen die parenteraal worden toegediend en op de verpleegafdeling worden klaargemaakt.
Nieuwe Richtlijn Uitvoering Euthanasie
De KNMP en KNMG hebben eind augustus 2012 de Richtlijn Uitvoering Euthanasie en hulp bij zelfdoding gepubliceerd. Ook de bijbehorende vragenformulieren zijn herzien. Gezamenlijk invullen van de vragenformulieren is belangrijk om continue zorgvuldigheid en verbetering van de richtlijn te garanderen.
Medicatieoverdracht praktisch beschouwd
Vragen en antwoorden in het juridische kader
Naar aanleiding van de Richtlijn Overdracht van medicatiegegevens in de keten hebben zorgverleners veel praktische vragen over medicatieoverdracht. De richtlijn geeft daarop niet direct een antwoord. Een juridische expertgroep heeft 57 vragen en antwoorden gebundeld in een ‘Juridisch kader’.
Apothekers: geen vervalste hulpmiddelen
IGZ ontving 31 meldingen
Niet alleen geneesmiddelen zijn lucratief voor vervalsers, ook medische hulpmiddelen blijken te worden vervalst. Om de omvang van het probleem te inventariseren werd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) daarom de ‘Meldmaand vervalste medische hulpmiddelen’ georganiseerd.
Stand van zaken Specialistenregister
Specialistenregister openbaar
Per 1 januari 2012 is het Specialistenregister openbaar apothekers opengesteld. Het Specialistenregister is openbaar, dat wil zeggen dat aan een ieder die daarnaar vraagt, door de Specialisten Registratie Commissie (SRC) wordt meegedeeld of een persoon in het register is ingeschreven.
FNA, bouwt u mee?
Praktijkapothekers en LNA: sparringpartners
Voor apotheekbereidingen gaat de voorkeur uit naar gestandaardiseerde voorschriften. U vindt ze in het Formularium der Nederlandse Apothekers (FNA). Als onderdeel van de standaardisatie wordt de robuustheid van het voorschrift altijd nagewerkt door apothekers uit de praktijk.
AIS herkent dialysepatiënt
Contra-indicatie-aarden Hemodialyse en Peritoneaaldialyse in G-Standaard
In de G-Standaard zijn per 1 november 2012 de contra-indicatie-aarden Hemodialyse en Peritoneaaldialyse opgenomen. De contra-indicatie-aarden zijn niet beoordeeld door de werkgroep Geneesmiddelen bij verminderde nierfunctie.
Samenscholing? Twee weten meer dan één
SIG’s Diabetes en Hart- & Vaatziekten
Voor het eerst in de nog jonge geschiedenis van de KNMP SIG’s, werd een gezamenlijke SIG-nascholingsbijeenkomst georganiseerd op 27 september. Deze coproductie, met als ondertitel ‘Verdieping door SIG kennis bij elkaar te brengen’, werd enthousiast ontvangen. Voor herhaling vatbaar, luidde het oordeel.
Medicatieveiligheidsladders, waar staat u?
Hoe hoger op de ladder hoe pro-actiever u bent
De KNMP heeft medicatieveiligheidsladders ontwikkeld die overzicht én inzicht geven in de te nemen stappen om de medicatieveiligheid nog verder te verbeteren. Hoe hoger u op de medicatieveiligheidsladder staat, hoe pro-actiever u bent.
Kinderformularium: van nul tot nu
Slechts weinig geneesmiddelen zijn geregistreerd voor kinderen. Bij neonaten wordt zelfs 80% van de geneesmiddelen off-label voorgeschreven. Om de kennis over toepassing van geneesmiddelen bij kinderen te bundelen, is in 2008 het landelijk Kinderformularium gelanceerd.
Farmanco: heeft u ook een manco?
Beschikbaarheid geneesmiddelen
Farmanco is de internetsite van de KNMP met informatie over geneesmiddelen, verpakkingen en grondstoffen die niet beschikbaar zijn. De site is te benaderen via www.farmanco.knmp.nl. Voor het achterhalen van beschikbaarheidsproblemen zijn wij afhankelijk van het veld: apotheken die problemen melden via het meldingsformulier.
Orale oncolytica, uitgeteld?
Beschermingsmaatregelen
Zowel in de apotheek als in zorginstellingen komen medewerkers in contact met orale oncolytica. Apotheken pakken deze geneesmiddelen om en in zorginstellingen worden ze toegediend. Welke beschermingsmaatregelen zijn nodig?
Alcoholinname via medicatie
Zwangerschap: bewaking op hulpstof ethanol
De zwangere mevrouw Karels heeft in de bijsluiter gelezen dat Zantac drank ethanol bevat. Zij heeft een duidelijke indicatie voor ranitidine. Ze maakt zich zorgen over het effect van ethanol op haar ongeboren kindje. Kunt u haar geruststellen?
Aanmelding als lid
Personalia
Belanghebbenden wordt gewezen op de artikelen 3 en 5 van het Huishoudelijk Reglement.
Elf leveranciers met predicaat betrouwbaar
Grondstoffen, verpakkingsmaterialen, medische bulkgassen
De NVZA-werkgroep Beoordeling Toeleveranciers heeft in 2012 vijf audits uitgevoerd bij toeleveranciers van grondstoffen, verpakkingsmaterialen en medische bulkgassen. Alle leveranciers hebben hun certificaat behouden. Daarnaast is de groep uitgebreid met Westfalen, een leverancier van medische bulkgassen.
Astma bij kinderen & jongeren en Astma bij volwassenen
Twee nieuwe zorgstandaarden
Na de publicatie van de zorgstandaard COPD in 2010 komt de Long Alliantie Nederland nu met twee nieuwe standaarden voor de integrale zorg aan mensen met een chronische longziekte: de Zorgstandaard Astma bij kinderen & jongeren en de Zorgstandaard Astma bij volwassenen.
Triptanen tijdens of na de aura?
Beste innamemoment bij migraine
Mevrouw Hoofd is in de war. Haar apotheker vertelt haar dat zij sumatriptan pas tijdens de hoofdpijnfase moet innemen. Haar huidige neuroloog adviseert sumatriptan al tijdens de aurafase in te nemen. Wie heeft gelijk?
Triptanen tijdens of na de aura?
Beste innamemoment bij migraine
Mevrouw Hoofd is in de war. Haar apotheker vertelt haar dat zij sumatriptan pas tijdens de hoofdpijnfase moet innemen. Haar huidige neuroloog adviseert sumatriptan al tijdens de aurafase in te nemen. Wie heeft gelijk?