Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Bewaking op overgevoeligheid met de G-Standaard

Overgevoeligheid en ongewenste middelen

PW Magazine 15, jaar 2012 - 13-04-2012 | door Froukje Harkes-Idzinga
Met behulp van informatie in de G-Standaard is medicatiebewaking op overgevoeligheid voor bepaalde middelen mogelijk. Zo kunt u voorkomen dat een patiënt een middel krijgt waar hij overgevoelig voor is.

Hoe de bewaking op overgevoeligheid voor geneesmiddelen in de G-Standaard is verwerkt en hoe u hiermee om kunt gaan in uw zorginformatiesysteem, leest u hieronder.

Bewaking op overgevoeligheid voor een werkzaam bestanddeel of handelsproduct

U kunt in uw zorginformatiesysteem bewaken op overgevoeligheid voor een specifiek werkzaam bestanddeel of handelsproduct. Dat doet u door in de allergiemodule de werkzame stof of het handelsproduct in te voeren. Sommige systemen bieden de mogelijkheid bij de werkzame stof ook de toedieningsweg aan te geven. Let op: als u in de allergiemodule een specifiek werkzaam bestanddeel of handelsproduct vermeldt, bewaakt het systeem niet op kruisovergevoeligheid! Vermeldt u bijvoorbeeld ‘flucloxacilline’, dan bewaakt het systeem niet op overgevoeligheid voor andere penicillines.

Bewaking op kruisovergevoeligheid voor werkzame bestanddelen

Bewaking op kruisovergevoeligheid voor werkzame bestanddelen is mogelijk met bestand Ongewenste Groepen in de G-Standaard. Als een patiënt bijvoorbeeld een penicilline-allergie heeft, kunt u in uw zorginformatiesysteem in de allergiemodule de Ongewenste Groep ‘penicillines’ invoeren. U krijgt dan een signaal als u een penicilline voorschrijft of aanschrijft.

Verder bevat de G-Standaard de mogelijkheid te bewaken op kruisovergevoeligheid tussen twee groepen, bijvoorbeeld ‘penicillines’ en ‘carbapenems’. Voert u in de allergiemodule bijvoorbeeld de Ongewenste Groep ‘penicillines’ in, dan kan het systeem vragen of u ook wilt bewaken op Ongewenste Groep ’carbapenems’. U krijgt dan een signaal als u een penicilline of een carbapenem voorschrijft of aanschrijft.

De onderbouwing van de bewaking op kruisovergevoeligheid is in het algemeen theoretisch. De bewaking is gebaseerd op informatie in de SPC en/of het Informatorium Medicamentorum, en soms ook op aanvullende literatuur.

Bewaking op overgevoeligheid voor hulpstoffen

Met behulp van de G-Standaard kan ook op overgevoeligheid voor bepaalde hulpstoffen worden bewaakt, zoals cetostearylcalcoholbevattende emulgatoren (bijvoorbeeld cetomacrogolwas), formaldehyde, oculair toegepaste kwikverbindingen, thiomersal (ook voor niet-oculair gebruik) parahydroxybenzoaten, rozenolie, sulfieten en wolvet(alcoholen). Alle handelsproducten waarbij in de samenstelling de desbetreffende hulpstof is opgenomen, zijn in de bewaking opgenomen. Of een samenstelling, inclusief hulpstoffen, is opgenomen in de G-Standaard, kunt u zien op de KNMP Kennisbank onder het tabblad Prijs en Logistiek.

Bewaking op de hulpstoffen die niet bij bepaalde aandoeningen gegeven mogen worden, zoals tarwezetmeel bij coeliakie, loopt via de bewaking op contra-indicaties.

Meer informatie

Meer inhoudelijke informatie over de bewaking op overgevoeligheid voor geneesmiddelen in de G-Standaard vindt u op www.knmp.nl/producten-diensten/g-standaard. Technische informatie hierover vindt op www.z-index.nl.

Document acties

Back to top