Zelfzorg bij vaginale schimmelinfectie
Nieuwe Zelfzorgstandaard
De zelfzorgstandaard in het kort
Een vaginale schimmelinfectie ontstaat meestal door overgroei van Candida albicans. Dit krijgt een kans als het evenwicht van de vaginale flora is verstoord. Maatregelen om een vaginale schimmelinfectie te voorkomen zijn onder andere: de vagina wassen met water (niet met zeep) en geen inlegkruisjes gebruiken (of deze vaak verwisselen). Symptomen zijn een witte, brokkelige, niet sterk ruikende vaginale afscheiding en vaginale jeuk. Soms is het slijmvlies van de vagina rood, gezwollen en pijnlijk. Een vaginale schimmelinfectie veroorzaakt echter niet altijd klachten en gaat vaak vanzelf weer over. Als de vrouw er veel last van heeft, kunt u clotrimazol als zelfzorg adviseren.
Tablet of crème
De vaginale tablet van 500 mg heeft als voordeel dat deze slechts eenmalig hoeft te worden ingebracht. De crème van 10 mg/g moet vaker worden ingebracht, namelijk 1x per dag gedurende 6 dagen. Voordeel van de crème is dat deze ook uitwendig kan worden gebruikt bij jeuk aan de schaamlippen. U kunt het advies dus laten afhangen van het gebruiksgemak en de klachten. Vergeet bij de uitgifte van het middel niet te vermelden dat de vaginale tablet en de crème het rubber van condooms kunnen aantasten. Deze zijn hierdoor minder betrouwbaar tijdens en tot 1-2 dagen na de behandeling. En geef de nieuwe folder Vaginale schimmelinfectie mee.
KennisTest
Eind juni komt de KennisTest Vaginale schimmelinfectie beschikbaar om dit nieuwe zelfzorgonderwerp te kunnen implementeren in uw apotheek. Maakt u als openbare apotheek nog niet kosteloos gebruik van de KennisTesten? Vraag dan inloggegevens aan via kennistest@knmp.nl. Voor meer informatie over de KennisTest, zie www.knmp.nl/kennistest.
Vergoeding
Clotrimazol vaginale tablet 500 mg en vaginale crème 10 mg/g (voorheen UR) zijn door het CBG goedgekeurd als UAD (uitsluitend apotheek en drogisterij). De fabrikant levert deze producten in vernieuwde doosjes met een UAD-bijsluiter. De UAD-producten worden niet vergoed door zorgverzekeraars; de ‘oude’ UR-doosjes van deze sterktes ook niet meer. Mocht u deze nog in uw lade hebben liggen, dan kunt ze als UAD verkopen, mits u de UAD-bijsluiter erbij geeft. Deze kunt u downloaden vanaf www.cbg-meb.nl. De overige sterktes van clotrimazol vaginaal zijn nog wel uitsluitend op recept verkrijgbaar en worden nog steeds vergoed.