2013
Verbetering
In het artikel over leveranciers met het predicaat ‘betrouwbaar’ in PW 50 van 2012 staat in het overzicht het bedrijf Blockland IJsselstein genoemd.
Medicatiebewaking op nierfunctiewaarden
Ondersteuningsmaterialen beschikbaar
Nierschade komt veel voor in Nederland: ongeveer een op de tien mensen heeft ‘verborgen nierschade’. Bij een op de twintig Nederlanders is sprake van nierschade met verlies van de nierfunctie; bij een op de tweehonderd gaat het om een ernstig gestoorde nierfunctie.
LAD behartigt belang apotheker in loondienst
Voortaan kunnen ook apothekers die werkzaam zijn in dienstverband terecht bij LAD, de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband, voor de behartiging van hun arbeidsvoorwaardelijke en rechtspositionele belangen. LAD is de grootste werknemersorganisatie voor artsen.
Na vijftig jaar gratis lid
Wie meer dan vijftig jaar lid is van de KNMP hoeft met ingang van 1 januari niet langer contributie te betalen.
Bereidingen voor rectaal gebruik: de top drie
Klysma’s, zetpillen en vette crèmes
Wat is de overeenkomst tussen corticosteroïden, tacrolimus en polystyreensulfonzuur? Bij de LNA-helpdesk stonden deze stoffen in 2012 bovenaan de lijst van veelgestelde vragen over toedieningsvormen voor rectaal gebruik.
Informatorium 2013 verschenen als boek
Wijzigingen worden maandelijks digitaal bijgehouden
Kortgeleden is de editie 2013 van het Informatorium Medicamentorum in boekvorm uitgekomen. Het Informatorium wordt maandelijks geactualiseerd op de KNMP Kennisbank en op IM Mobiel. Er zijn 3 nieuwe rubrieken geïntroduceerd, namelijk Verminderde nierfunctie, Farmacogenetica en Verkeersdeelname.
Medicatieoverzicht 2.0: van logistiek naar therapie
Verandering vraagt omslag in denken en doen
Afgelopen maanden is hard gewerkt aan een verbeterde versie van het medicatieoverzicht. De belangrijkste verandering: waar de eerste versie is gericht op logistiek, is het medicatieoverzicht 2.0 ook gericht op therapeutische informatie.
Publieksfolder privacy
De publieksfolder Persoongegevens, medicijnen en uw privacy is weer beschikbaar.
KNMP-lidmaatschap 2013: meer waar voor je geld
Minder papier, kosten en rompslomp
Apothekers ontvangen dit jaar via e-mail het aanbod producten en diensten van de KNMP. Ook het voorstel voor Zakelijke Contributie voor de openbare ziekenhuizen en de pakketten Z en Z+ voor de ziekenhuizen gaan niet meer via de post.
Porfyrie: een bijzondere contra-indicatie
De reactie op geneesmiddelen verschilt sterk tussen verschillende vormen van porfyrie: van uitlokking van mogelijk levensbedreigende aanvallen tot helemaal geen reactie. Verder bestaat voor de geneesmiddelgevoelige vormen van porfyrie slechts een beperkte lijst van bewezen veilige geneesmiddelen.
Productzorg: deugdelijke verpakkingen
FNA-verpakkingen
Uitgangsmaterialen voor gebruik in de apotheek moeten van deugdelijke kwaliteit zijn. Dit geldt voor verpakkingen net zo goed als voor grondstoffen. De apotheker kan hieraan voldoen door in te kopen bij een betrouwbare leverancier en waar beschikbaar FNA-verpakkingen te gebruiken.
Samen in actie voor een betere leefstijl
KNMP in diverse partnerschappen
Gezondheidswinst is niet alleen te behalen door de behandeling van ziekten, maar ook door een gezonde leefstijl. Daarbij gaat het onder meer over een gezond gewicht en niet roken. De KNMP werkt met andere organisaties van zorgverleners samen in een aantal partnerschappen op het gebied van leefstijl.
Aandacht voor unieke expertise van de apotheek
Farmaceutische momenten zichtbaar maken
Het blijft belangrijk dat de werkzaamheden van de apotheker zichtbaar zijn voor het publiek. Dit jaar doet de KNMP dat niet via themaweken, maar via het zichtbaar maken van farmaceutische momenten in ieders leven.
De apotheker als productspecialist
Vraagbaak voor psychofarmaca
De apotheker is als productspecialist de zorgverlener bij uitstek om vragen of problemen rondom productzorg van psychofarmaca te beantwoorden of op te lossen.
Bacillen de baas
KNMP Congres in beeld
Een volle beursvloer, wetenswaardige lezingen, gezellige drukte en veel gelegenheid tot bijpraten. Ruim 1400 bezoekers waren 12 maart present op de KNMP Wetenschapsdag in het Beatrix Theater in Utrecht. Onder de noemer ‘Bacillen de baas’ belichtten diverse sprekers daar het probleem van de infectieziekten.
Geen voorkeur meer voor paroxetine
Nieuw advies SSRI’s tijdens de zwangerschap
Depressieve klachten tijdens de zwangerschap komen veel voor: 7 tot 20% van de zwangeren heeft er last van. Van hen gebruikt 2 tot 3% een selectieve serotonine-heropnameremmer (SSRI). Dit gaat om 3600-5400 vrouwen per jaar [1]. Behandelen is noodzakelijk, want depressie kan nadelige effecten hebben voor zowel moeder als kind [2].
Longdagen: zicht op nieuwste ontwikkelingen
Lezingen en presentaties over longaandoeningen
Tijdens de Longdagen 2013 staat de Jaarbeurs in Utrecht gedurende twee dagen in het teken van de wetenschap, met lezingen en posterpresentaties over de laatste ontwikkelingen op het gebied van onderzoek en zorg bij respiratoire aandoeningen.
Apotheekpensioenen in beweging
KNMP neemt voortouw voor toekomstbestendig pensioen
De financiële crisis heeft ook huisgehouden bij de apotheekpensioenen, die toch al onder druk staan. Reden voor de KNMP om samen met alle betrokken partijen een visie op pensioenen voor de sector openbare apotheken te ontwikkelen.
Richtlijn CVRM ‘bijschaven’, zorgstandaard updaten
SIG HVZ door op de ingeslagen weg
De SIG Hart- en vaatziekten (HVZ) is één van de Special Interest Groups (SIG’s) binnen de Wetenschappelijke Sectie Openbaar apothekers (WSO). Een terugblik op 2012 en een vooruitblik op 2013.
Nascholing op KNMP tv
U kunt op KNMP tv een nieuwe nascholing vinden over de praktijk rond de KNMP Richtlijn Cardiovasculair Risicomanagement (CVRM).
Geneesmiddeltekorten uitdaging van de toekomst
Problemen met levering lijken trend
Een plotseling tekort aan digoxine rond de Paasdagen, amoxicillinesuspensie niet beschikbaar midden in het griepseizoen. Problemen met levering van geneesmiddelen doen zich steeds vaker voor en lijken een trend.
Apotheek.nl voor patiënt én apotheek
Informatie is praktisch en makkelijk te begrijpen
Apotheek.nl is dé website met betrouwbare geneesmiddelinformatie voor patiënten. Maar apotheek.nl biedt meer. U kunt de site ook gebruiken aan de balie in de apotheek. Er staan bijvoorbeeld handige instructiefilmpjes voor verschillende toedieningsvormen van medicijnen op. Daarnaast kunt u teksten van apotheek.nl op uw eigen website plaatsen.
Gezamenlijk nadenken over de toekomst
‘Goede farmaceutische zorg, voor vandaag en morgen’
Tijdens de aanstaande districtsledenbijeenkomsten start de KNMP met de ontwikkeling van een gezamenlijke visie op de farmaceutische zorg in 2023. De KNMP wil dit gezamenlijk doen met de eigen leden, met stakeholders en opinieleiders in de zorg. Het motto: ‘goede farmaceutische zorg, voor vandaag en morgen’.
Herziening van de Richtlijn Bereiden
Publicatie voorzien eind 2013
In samenwerking met de Special Interest Groep Productzorg en Bereiden herziet de KNMP momenteel de Richtlijn Bereiden. De certificerende instanties van openbare apotheken krijgen een toelichting over de interpretatie.
Adviezen gewijzigd
Evaluatie voedingsnormen vitamine D
De adviezen voor vitamine D-suppletie zijn kortgeleden gewijzigd. In september zijn de nieuwe voedingsnormen voor vitamine D van de Gezondheidsraad gepubliceerd [1]. De KNMP is betrokken geweest bij de commentaarfase van de normen.
Kennisdocument Hyponatriëmie voor apothekers
Nieuw in de KNMP Kennisbank
Sinds april 2013 is op de KNMP Kennisbank het ‘Kennisdocument Hyponatriëmie’ voor apothekers beschikbaar. Dit document is het eerste van een reeks kennisdocumenten over laboratoriumwaarden. De volgende kennisdocumenten gaan over kalium en farmacogenetische parameters.
‘CAO biedt meer zekerheid dan richtlijnen’
Loondienstapotheker kan terecht bij LAD
Apothekers die in dienstverband werkzaam zijn, kunnen voortaan terecht bij de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) voor de behartiging van hun arbeidsvoorwaardelijke en rechtspositionele belangen.
Gebruik foliumzuur nog te laag
Vrouwen beter informeren
Nog steeds gebruiken te weinig vrouwen in Nederland foliumzuur bij een kinderwens en aan het begin van de zwangerschap.
Parallelgeïmporteerde producten: verschil in hulpstoffen mogelijk
Het Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC) adviseert om bij het ter hand stellen van parallelgeïmporteerde producten erop bedacht te zijn dat de hulpstoffen, bewaarcondities en houdbaarheidstermijn kunnen verschillen van het Nederlandse specialité.
Een thuis voor weesgeneesmiddelen
KNMP Farmanco geeft hulp en informatie
De bestelprocedure en vergoedingstatus van weesgeneesmiddelen kan u veel hoofdbrekens bezorgen. KNMP Farmanco biedt hierbij uitkomst.
Extra werk door dubbele zorgregistratie
Eén systeem binnen de apotheek
Apothekers verlenen zorg en deze zorg dient inzichtelijk te zijn. Daarom staat zorgregistratie hoog op de agenda. Ketens en systeemhuizen brengen verschillende systemen op de markt. Binnen één apotheek lijkt deze diversiteit niet aan te raden.
Werkvloer nauw betrokken bij opstellen kwaliteitsindicatoren
Goede meting levert goede resultaten
Om de kwaliteit van dienstverlening inzichtelijk te maken, werken apothekers al jaren met indicatoren. Het afgelopen jaar is veel kennis opgedaan die heeft geleid tot concrete verbeteringen. Dankzij de input van openbaar apothekers ligt er nu een op de praktijk toegesneden vragenlijst die inzicht geeft in de geleverde farmaceutische zorg.
Districtbijeenkomsten komen er weer aan
BO3 een van de gespreksonderwerpen
Het is weer zover; de voorbereiding van de Algemene Vergadering op 6 oktober start met acht ledenbijeenkomsten. De eerste is 13 september in Zwolle. Alle leden hebben persoonlijk bericht gekregen over hun eigen districtsbijeenkomst, maar mogen ook elders een bijeenkomst bijwonen.
G-Standaard levert internationale bijdrage
Welke apotheker in Nederland kent de G-Standaard niet? Maar ook buiten onze landsgrenzen is deze in 1986 ontstane databank geen onbekende. De G-Standaard krijgt internationaal veel waardering. De KNMP is daarom gevraagd een bijdrage te leveren in een internationale werkgroep.
FNA-licentiepreparaten van goede kwaliteit
INCI- of Farmacopeenomenclatuur
FNA-licentiepreparaten hebben een samenstelling volgens het FNA en de bestanddelen worden op de verpakking vermeld. Een enkele keer worden echter vreemde ingrediënten genoemd. Is dit wel farmaceutische kwaliteit?
Naslagwerk bij bewerken orale geneesmiddelen
Oralia VTGM beschikbaar
Mag een disopyramide mga tablet doormidden worden gebroken? Waarom mag een ciclosporine capsule niet worden opengemaakt? Kan een biscacodyl maagsapresistente tablet wel door een duodenumsonde? Antwoorden op dit soort vragen en meer kunt u terugvinden in Oralia VTGM, na een preview vanaf nu volledig beschikbaar.
Meer aandacht voor medische zelfzorghulpmiddelen
Het marktaandeel medische zelfzorghulpmiddelen binnen de Nederlandse zelfzorgmarkt groeit snel: in 2011 was dit aandeel 6%, een stijging van 20% ten opzichte van 2010. Maar welke evidence is er voor medische zelfzorghulpmiddelen? In de volgende herziene druk van Standaarden voor Zelfzorg – zomer 2014 – komt hiervoor meer aandacht.
Zorg rond afval in de apotheek
Een ontploffing in de afvalton?
Volgens de NAN zorgt de apotheek voor een verantwoorde afvoer en vernietiging van geneesmiddelen. Het gaat om geneesmiddelen die door de patiënt zijn teruggebracht of die over hun houdbaarheidsdatum heen zijn. Hoe pakt een apotheek dit in de praktijk aan?
Conferentie Medicatieveiligheid en ICT
Hoe ondersteunt ICT medicatieveiligheid?
In samenwerking met de KNMP en de NVZA organiseert Nictiz de conferentie Medicatieveiligheid en ICT. Centraal staat deze dag: hoe kunnen zorgverleners een actueel medicatieoverzicht tijdig, veilig en werkbaar aan elkaar beschikbaar stellen en hoe kan ICT hierbij ondersteunen?
Museum bezoeken
Liefhebbers van de historie van de farmacie kunnen ook een bezoekje aan het Nationaal Farmaceutisch Museum in hun agenda noteren.
Farmaceutische Historische Dag
Ook dit jaar is de Farmaceutische Historische Dag de moeite waard. Deze vindt voor de negenentwintigste keer plaats op donderdag 28 oktober in Arnhem.
Vier uitgangspunten nieuw kabinet
Kwaliteit vanuit apotheker verbeteren en garanderen
De zorgsector verandert sterk en zal de komende jaren verder veranderen. Aan een nieuw kabinet geeft de KNMP vier uitgangspunten mee om de zorgkwaliteit vanuit apothekersperspectief te garanderen en te verbeteren. Rob Sebes, woordvoerder bij de KNMP, licht deze toe.
Ruim vierhonderd studenten bij Utrechts farmaciecongres
Meer dan vierhonderd studenten farmacie vanuit 65 landen waren van 30 juli tot en met 9 augustus present tijdens het 59th IPSF World Congress 2013 in Utrecht. Het congresprogramma had als thema ‘Global Healthcare for the Individual Patient’.
KNMP districtsadviseurs
Schakel tussen u en uw vereniging
Als KNMP-lid maakt u deel uit van een van de elf districten. Elk met een eigen afgevaardigde, klankbordgroep en districtsadviseur. Zo speelt het district een belangrijke rol binnen de vereniging.
Orale oncolytica in strips
Voorkomen van medicatiefouten en verspilling
De laatste jaren zijn diverse incidenten gemeld van medicatiefouten met los verpakte orale oncolytica, vooral door het afleveren van meer medicatie dan voorgeschreven. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) pleit voor stripverpakkingen.
‘Betrouwbare zorg dichtbij’ – de campagne van start
Najaar 2013: de apotheker in beeld
Ter vervanging van landelijke themaweken wordt dit najaar een toolkit aangeboden waarmee apotheken aan de slag kunnen om zichtbaar betrouwbare zorg dichtbij te bieden.
Dezelfde geneesmiddelinformatie voor apotheek en patiënt
Het Informatorium Medicamentorum en apotheek.nl worden jaarlijks miljoenen keren geraadpleegd. Apotheekmedewerkers en patiënten krijgen zo dezelfde informatie. Dit draagt bij aan een goede communicatie in de apotheek. Het Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC) brengt jaarlijks duizenden wijzigingen in beide producten aan.
Dezelfde geneesmiddelinformatie voor apotheek en patiënt
Het Informatorium Medicamentorum en apotheek.nl worden jaarlijks miljoenen keren geraadpleegd. Apotheekmedewerkers en patiënten krijgen zo dezelfde informatie. Dit draagt bij aan een goede communicatie in de apotheek. Het Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC) brengt jaarlijks duizenden wijzigingen in beide producten aan.
Risicoanalyse vaak nog onbekend
Onderbouwing medicatiebewaking in G-Standaard
Een adviestekst moet kort, duidelijk en overzichtelijk zijn. Het is vaak niet mogelijk om alle informatie over de bewaking in deze tekst weer te geven. Bij vragen kan de risicoanalyse mogelijk uitkomst bieden.
Classificatie triamcinolon(acetonide) herzien
Wijziging gevaarsklasse
Per juli is de gevaarsklasse van triamcinolon en triamcinolonacetonide gewijzigd van 3 naar 4 in het Risico-instrument Farmaceutische Stoffen (RiFaS). Bereiding van dermatica met triamcinolonacetonide kan nog steeds veilig plaatsvinden, mits de juiste beschermingsmaatregelen getroffen worden.
Medicatieveiligheid & samenwerking
KNMP en NVZA organiseerden samen inspirerende dag
De keten is zo sterk als de zwakste schakel. Daarom is het van belang elkaar te versterken. Succesvolle initiatieven werden op 12 september belicht vanuit de invalshoek van zowel de eerste- als tweedelijns apotheker en voorschrijver. Er namen 55 ziekenhuis-, openbaar en poliklinische apothekers deel.
Orale oncolytica
Orale oncolytica en groeihormonen worden per 1 januari 2013 overgeheveld van het extramurale naar het intramurale budget.
Fundamenten voor de toekomstvisie
Van handvest naar visie op zorg
Samenwerking! Daarover moeten de discussies gaan bij de toekomstvisie van de KNMP, zeggen de deelnemers aan de KNMP BIO (by-invitation-only) meeting.
Praktijkonderzoek met beleid
Onderzoek nodig om zorg te onderbouwen
De Wetenschappelijke Sectie Openbaar Apothekers (WSO) heeft een Wetenschappelijke Advies Raad (WAR) ingesteld die een onderzoeksbeleid heeft ontwikkeld voor het onderbouwen en bevorderen van de farmaceutische zorgverlening door apothekers.
Voorkom spuitplekken bij gebruik van insuline
Apotheek.nl kan u ondersteunen
Mevrouw Van Kanten komt insuline ophalen. U vraagt haar naar haar ervaring. Het valt haar tegen. Ze heeft een harde plek op haar buik. Hoe komt dit? En wat moet ze doen?
Meer invloed leden op het beleid van de KNMP
Laat uw stem horen!
De bestuurlijke vernieuwing van de KNMP is in volle gang. Zo kunnen de leden binnenkort de bestuursleden kiezen van de nieuw te vormen secties voor apotheekeigenaren en voor wetenschappelijke ontwikkeling.
Invloed op de farmaceutische zorg
Speciale Interesse Groepen zoeken nieuwe leden
Op de praktijkdag van het KNMP Congres verzorgden de Speciale Interesse Groepen (SIG’s), waaronder SIG Diabetes en SIG Hart- en Vaatziekten (HVZ) workshops. De KNMP Richtlijnen kwamen aan bod evenals casuïstiek met cardiovasculaire knelpunten.
Tevredenheid over Oralia VTGM
Uitkomst klanttevredenheidsonderzoek
Het LNA heeft onlangs een klanttevredenheidsonderzoek gehouden over Oralia VTGM onder 75 apotheken. Oralia VTGM werd met een rapportcijfer 7,8 beloond. Naast een algemene indruk krijgen we ook waardevolle feedback om het product te verbeteren.
Apothekers in de media
‘Betrouwbare zorg dichtbij’, dat is het motto van de lopende publiekscampagne. De farmaceutische zorg die apothekers lokaal en regionaal leveren moet zichtbaar zijn bij het publiek in en om de apotheek.
Apotheker in basisteam osteoporosezorg
Patiënt wil begeleiding door de apotheek
Het gebruik van medicatie is een onderdeel van de effectieve behandeling van osteoporose, maar de therapietrouw is laag. Veel vragen waar de patiënt mee zit, kunnen door de apotheek worden beantwoord.
FNA-licenties: kwaliteit geborgd
Onafhankelijk toezicht op kwaliteit
Het heeft voordelen om preparaten met een FNA-licentie te kopen. Gelicenseerde preparaten herkent u aan het woordmerk ‘FNA’ achter de preparaatnaam. Het Laboratorium der Nederlandse Apothekers (LNA) heeft de kwaliteit ervan beoordeeld.