2014
Een nieuwe generatie medicatiebewaking
Medisch Farmaceutische Beslisregels
Een patiënt krijgt diclofenac voorgeschreven. Op het scherm verschijnt de melding dat een protonpompremmer moet worden toegevoegd omdat de patiënt geen maagbescherming heeft. Dit signaal verschijnt omdat de patiënt een verhoogd risico op maagcomplicaties heeft.
Geslaagden vervolgopleiding geregistreerd
Specialistenregister Openbaar Apothekers
Het Specialistenregister Openbaar Apothekers is per 1 januari 2012 opengesteld. Apothekers die nog niet geregistreerd waren maar wel de nodige ervaring hadden, kregen de gelegenheid een door de KNMP ontwikkelde aangepaste vervolgopleiding te doorlopen. Na succesvolle voltooiing hiervan volgt registratie in het register.
Bewaken nierfunctie: maatwerk
Medisch Farmaceutische Beslisregels
Een patiënt krijgt allopurinol. Op het scherm verschijnt de melding dat de nierfunctie moet worden gecontroleerd. De patiënt is namelijk ouder dan 70 jaar en de nierfunctie is niet bekend.
Kosteneffectiviteit
Apothekers zijn niet de boekhouders van de samenleving
Zorguitgaven leggen een groeiend beslag op onze welvaart. Dit dwingt ons tot een gerichte keuze, middels kosteneffectiviteit. Het toepassen hiervan is lastig.
KNO-bereidingen: de top 3
Mondpasta’s, mondspoelingen, oordruppels en neussprays
Wat is de overeenkomst tussen corticosteroïden, midazolam en tacrolimus? Bij de LNA-helpdesk staan deze stoffen bovenaan de lijst van veelgestelde vragen over bereidingen voor keel, neus en oor.
Nierfunctiewaarden en reden van voorschrijven centraal
Districtsledenbijeenkomsten 11 tot en met 27 februari
Aanstaande districtsledenbijeenkomsten staan twee onderwerpen centraal: uitwisseling van nierfunctiewaarden en de vermelding van de reden van voorschrijven op het recept. De bijeenkomsten vinden plaats van 11 tot en met 27 februari.
Informatorium 2014 beschikbaar
Veel nieuwe middelen bij diabetes en kanker
Recent is de editie 2014 van het Informatorium Medicamentorum uitgebracht, met daarin 37 nieuwe geneesmiddelen. Verwerking van SmPC’s en behandelrichtlijnen leidt jaarlijks tot duizenden wijzigingen.
Hulp bij nierfunctiebewaking
KNMP-ondersteuning en -producten
De Geneesmiddelenwet is 1 augustus 2013 gewijzigd inzake uitwisseling van laboratoriumwaarden. De KNMP ontwikkelde producten voor opvragen, bewaren en toepassen van nierfunctiewaarden in de medicatiebewaking.
Wie de pleister past …
Wondverbandwijzer
Verbanden zijn er in veel soorten en maten. Door de grote verscheidenheid is een overzicht moeilijk te verkrijgen. Als hulpmiddel is de Wondverbandwijzer beschikbaar op de KNMP Kennisbank.
Apothekersassistenten hebben één gezamenlijke stem
Ledenwerfactie verenigt achterban Optima Farma
Apothekersassistenten praten mee over belangrijke ontwikkelingen in de farmacie. Ze vormen een belangrijke schakel in de zorg voor de patiënt, aldus Rik van der Meer en Léon Tinke van de KNMP. Tijd voor een sterke, representatieve beroepsorganisatie.
Codeïne niet bij CYP2D6 UM
Persbericht EMA 28-06-2013 over aanpassingen productinformatie codeïne
Het EMA heeft onderzoek gedaan naar de veiligheid en effectiviteit van codeïne voor pijnbestrijding bij kinderen. De conclusie over de invloed van CYP2D6 UM geldt ook voor volwassenen.
Formats voor veiliger zorg
Uniforme toedienlijst en verbeterd medicatieoverzicht beschikbaar
Er is hard gewerkt aan een uniforme toedienlijst en een verbeterd medicatieoverzicht. Nu kunnen deze in de praktijk gebruikt worden. Softwarehuizen implementeren de formats in hun (Z)AIS.
Platform stimuleert farmaceutisch praktijkonderzoek
PRISMA-symposium over onderzoek op 20 mei 2014
Wetenschappelijk praktijkonderzoek is essentieel voor het aantonen van de meerwaarde van de apotheker. PRISMA, een netwerk voor praktijkonderzoekers, biedt een platform om de onderzoeksresultaten te delen. De bestuursleden geven hun visie.
Bereiden in opleiding verzekerd
Apothekersorganisaties en ROC’s ondertekenen intentieverklaring
KNMP, SBA, NVZA en Vereniging Doorleverende Bereidingsapotheken (VDB) ondertekenden op 3 maart een intentieverklaring met tien ROC’s. Aanleiding is de opdeling per 1 augustus 2016 van het vak ‘bereiden’ in de apothekersassistentenopleiding in een basisdeel ‘productzorg’ en een keuzedeel ‘bereiden en aseptisch handelen’. Hiermee committeren partijen zich aan het organiseren van voldoende opleidings- en stageplaatsen.
Recalls van geneesmiddelen
Oranje hand envelop
Bij recalls van geneesmiddelen is het belangrijk dat apothekers tijdig over juiste en volledige informatie beschikken, bijvoorbeeld met de oranje hand envelop. CBG, IGZ en KNMP zijn in overleg om dit nog beter te regelen.
Representatieve werknemersorganisatie LAD zet in op cao
KNMP en LAD werken samen
De Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) zal als representatieve werknemersorganisatie trachten een cao tot stand te brengen voor apothekers in loondienst. De KNMP zal daarbij de beroeps- en vakinhoudelijke kernwaarden bewaken. Daarover hebben de KNMP en de LAD deze maand een samenwerkingsovereenkomst gesloten.
Kinderformularium: werk aan de winkel
Zo blijft het Kinderformularium actueel en in beweging
Het updaten van de monografieën en de uitvoering van drie gesubsidieerde projecten zorgen voor een bewegend Kinderformularium.
Farmaciegeschiedenis herleeft in loods in Urk
Farmaceutisch Historisch Erfgoed
Wat heeft Urk, het pittoreske vissersplaatsje in Flevoland, met de farmacie? Alles! Op het bedrijventerrein van Urk, te midden van palingrokerijen en bouwbedrijven, staat een loods die bij binnenkomst omgetoverd blijkt te zijn tot Farmaceutisch Historisch Erfgoed.
Completer beeld medicatie patiënt
Nieuwe LSP-functies geven nieuwe mogelijkheden
Via het Landelijk Schakelpunt (LSP) konden apothekers, (waarnemend) huisartsen en specialisten – na toestemming van de patiënt – al medicatiegegevens delen. Nu kunnen zij ook gegevens over intoleranties, contra-indicaties en allergieën (ICA) opvragen via het LSP. Ook nieuw is de LSP Signaalfunctie.
KNMP Farmanco
Melden geneesmiddeltekorten essentieel
Het LNA heeft eind 2013 een klanttevredenheidsonderzoek uitgevoerd over KNMP Farmanco. U beloonde ons met het mooie rapportcijfer 7,9. Daarnaast kregen we waardevolle input voor verdere ontwikkeling.
LHV-voorzitter: ‘Apotheker in de wijk is cruciaal’
Deskundigheid apothekers hoog gewaardeerd in imago-onderzoek
Als het aan minister Schippers van VWS ligt, krijgt de samenwerking tussen apothekers, artsen en wijkverpleegkundigen een forse impuls. De brief van de minister aan de Kamer hierover – die verscheen als uitkomst van het Bestuurlijk Overleg Farmacie – werd breed opgepikt door de landelijke media.
Therapietrouw door interventie op maat
Pro-actief ingrijpen, communicatie en monitoring als effectieve strategie
Bij eerste en tweede uitgifte is het van belang pro-actief te handelen als een patiënt zijn medicatie niet (tijdig) komt ophalen, blijkt uit onderzoek. Dan is er winst te behalen, omdat de patiënt vaak in deze periode besluit wel of niet zijn medicatie volgens afspraak te gebruiken.
Waakzaamheid geboden bij gliclazidetablet
Omzetting van 30 mg tablet naar 80 mg niet vlekkeloos
Mevrouw Revens is opgenomen in het ziekenhuis. Thuis gebruikte zij drie tabletten gliclazide 30 mg eenmaal per dag. In het ziekenhuis is dit omgezet naar gliclazide 80 mg eenmaal per dag. Gaat dit wel goed?
‘Medicijnen moeten u beter maken. Niet slechter’
Campagne Nierstichting
De Nierstichting start 16 mei de campagne ‘Medicijnen moeten u beter maken. Niet slechter’. Samen met de KNMP wil de Nierstichting mensen bewust maken van de nierfunctie en de invloed daarvan op de werking van geneesmiddelen.
Stichting steunt KNMP-leden in acute financiële nood
Financieel ondersteuningsvehikel voor apothekers
De Stichting Ondersteuningsfonds KNMP helpt, onder voorwaarden, leden die in financiële problemen zijn geraakt. Het gaat daarbij niet om steun aan apotheekbedrijven, maar om het lenigen van persoonlijk leed.
Nieuw zakboek gereed
Zakboek Interacties oncologische middelen 2014
De derde editie van het zakboek Interacties oncologische middelen, voorheen Oncolytica interacties genoemd, is gereed.
‘We hebben de stem van de assistenten broodnodig’
Collectief lidmaatschap Optima Farma borgt kwaliteit apotheekteam
Optima Farma is de beroepsvereniging van apothekersassistenten, farmaceutisch managers en consulenten. Een sterke organisatie is onontbeerlijk voor de professionalisering van het vak en de kwaliteit van het apotheekteam. Het lidmaatschap biedt bovendien het handboek De apothekersassistent en een geaccrediteerde nascholing. Apotheker Harm Sanders sloot een groepslidmaatschap af voor zijn team.
Meer voorlichting over DOAC’s nodig
Patiënten goed geïnformeerd over medicatiebelang, niet over bijwerkingen
Met de therapietrouw van gebruikers van directe orale anticoagulantia (DOAC’s), die nu vijf jaar op de markt zijn, lijkt het goed te gaan. Een stageonderzoek bij de KNMP voor de master farmacie wees uit dat vier van de vijf patiënten een hoge therapietrouw hadden.
Start kwaliteitsvisitaties
Opleidingsapotheken openbare farmacie gevisiteerd
Het grootste deel van de vervolgopleiding tot openbaar apotheker vindt sinds 2012 plaats in de praktijk. Een goede opleidingsplek is van essentieel belang voor het slagen van de opleiding. Daarom start de Specialisten Registratie Commissie Openbare Farmacie halverwege dit jaar met visitaties van opleidingsapotheken.
Opiumwetmiddelen mee op reis: verklaring noodzakelijk
(Schengen)verklaring voor methylfenidaat en dexamfetamine
Geneesmiddelen zoals methylfenidaat en dexamfetamine vallen onder de Opiumwet. Om geneesmiddelen die een opiumwetmiddel bevatten legaal mee op reis te nemen, is een verklaring nodig. De benodigde verklaring en procedure zijn afhankelijk van de bestemming.
Apotheek.nl nu ook als app beschikbaar
Informatie makkelijk vindbaar op de Appotheek
Ruim anderhalf miljoen bezoekers per maand bekijken de informatie op de publiekswebsite apotheek.nl. Met de opkomst van smartphones, de beschikbaarheid van mobiel internet en de vraag vanuit het publiek waren er redenen genoeg om deze informatie ook via een nieuw kanaal aan te bieden: de app.
Uw apotheker in 2020
Toekomstvisie Farmaceutische Patiëntenzorg
De film ‘Uw Apotheker in 2020’, een toekomstvisie waarvoor apothekers het afgelopen jaar hun inbreng hebben geleverd, geeft een indruk van hoe de farmaceutische patiëntenzorg er in 2020 zal uitzien. Deze week presenteerde het KNMP-bestuur de film tijdens de Algemene Vergadering.
Medicatiebewaking ‘niet beoordeeld’
Nieuwe middelen met medicatiebewaking ‘niet beoordeeld’ worden herkenbaar
Nieuwe geneesmiddelen waarbij de medicatiebewaking nog niet volledig is, kunt u binnenkort herkennen. Dit op verzoek van zorgverleners, die zich hiervan niet altijd bewust zijn.
Apotheker verankerd in de eerstelijnszorg
Keuzevrijheid voor huisarts, apotheker en wijkverpleegkundige blijft overeind
Eindelijk viel donderdagavond 5 juni het verlossende woord: de apotheker krijgt een uitzonderingspositie als het gaat om selectieve contractering van de zorgverzekeraar. De eerste lijn wordt uitgezonderd van de wijziging van artikel 13 Zorgverzekeringswet (Zvw).
WSO voor bredere erkenning van rol openbaar apotheker
Doorontwikkeling richtlijnen en indicatoren essentieel voor zorgverlenersrol
De professionele standaard farmaceutische zorg zal uiteindelijk de huidige Nederlandse Apotheek Norm (NAN) vervangen. De overgang naar het zorgverlenerschap van apothekers in de geïntegreerde eerstelijnszorg vraagt hierom.
Medicatiebewaking op orde
Wat er in uw AIS zit en hoe u dit kunt gebruiken in de dagelijkse praktijk
Hoe goed kent u uw apotheekinformatiesysteem? Benut u het optimaal? Op deze en andere vragen geeft het Handboek Medicatiebewaking antwoord.
Warenwetartikelen met FNA-licentie
Producten van farmaceutische kwaliteit
In de apotheek worden naast geneesmiddelen ook producten verstrekt die onder de Warenwet vallen, zoals natriumfluoridemondspoeling. In de praktijk kan dit verschil maken. Hoe kan een apotheker hiermee omgaan?
Medicatiebewaking op nierfunctiewaarden
Nieuw ondersteuningsmateriaal voor apothekers
Er is nieuw materiaal over medicatiebewaking op nierfunctiewaarden: een Kennisdocument, een aflevering van KNMP-tv en een FTO-presentatie. Een totaaloverzicht van alle ondersteuning is beschikbaar op de KNMP-website.
Standaarden voor Zelfzorg 2014
Herziening van gebundelde zelfzorgstandaarden verschenen
De zevende, herziene druk van het boek Standaarden voor Zelfzorg is uit. Nieuw zijn de Standaard Kinderziektes, aandacht voor medische zelfzorghulpmiddelen en afstemming met het NHG.
Groot draagvlak LOA-leden voor beleidsspeerpunten 2015
Meer dan 80% van de LOA-leden heeft ingestemd met de speerpunten voor 2015, middels een enquête of deelname aan de regionale ronde tafels afgelopen voorjaar. Rob Freitag, voorzitter van de KNMP-sectie Landelijke Openbare Apotheken (LOA): “We hebben extra accenten gekregen vanuit de dagelijkse praktijk, voor ons van onschatbare waarde.”
DM2-patiënt wil zorg op maat
Patiënt verwacht van apotheker informatie over bijwerkingen en vergoedingen
Welke zorg wenst een diabetespatiënt van de openbaar apotheker? Een kwalitatief stageonderzoek voor de Master Health and Life Sciences aan de Vrije Universiteit geeft hierop een antwoord.
Conceptrichtlijn Bereiden: nadruk op zorgaspect
Herziene richtlijn Bereiden ter commentaar op KNMP-website
Dagelijks komt het voor: een patiënt heeft een geneesmiddel nodig dat niet als geregistreerd handelsproduct verkrijgbaar is. De apotheker gaat dan na of het geneesmiddel voor zijn patiënt kan worden bereid.
Nieuwe wet vraagt verandering personeelsbeleid werkgevers
Cursus Wet Werk & Zekerheid voor apothekers
Door invoering van de Wet Werk & Zekerheid (WWZ) op 1 januari en 1 juli 2015 vinden in het arbeidsrecht ingrijpende wijzigingen plaats. Het is belangrijk dat werkgevers zich goed laten informeren over de arbeidsrechtelijke gevolgen. Daarom organiseert de KNMP met advocatenkantoor Ten Holter Noordam de cursus Wet Werk & Zekerheid.
Standaard Ketenzorg Antistolling herzien
Landelijke Standaard Ketenzorg Antistolling (LSKA) 2.0
In de Landelijke Standaard Keten Antistolling 2.0, de opvolger van de LSKA, staat beschreven waar afspraken over antistollingsbeleid moeten worden gemaakt in en tussen eerste en tweede lijn. Op lokaal niveau zullen de zorgverleners nader invulling aan deze afspraken geven. De LSKA 2.0 is in augustus 2014 verschenen.
Begeleiding Op Maat voor Medicatiegebruik
Ketenzorg op maat voor therapietrouw vanaf de start van medicatie
Verbetering van therapietrouw vergt een individuele benadering door een multidisciplinair team. Onderzoek in de regio Eindhoven moet het effect van dergelijke interventies aantonen.
Dé therapieontrouwe patiënt bestaat niet
Therapietrouw bevorderen in de apotheek is maatwerk
De apotheker en het team vervullen een belangrijke rol in het begeleiden van de patiënt om geneesmiddelen veilig, effectief en doelmatig te gebruiken. Bijvoorbeeld door het opsporen, bespreken en zo mogelijk oplossen van belemmeringen bij het gebruik.
Nieuwe betrouwbare leverancier
Eerste laboratorium met predicaat ‘betrouwbaar’
Door gezamenlijke inspanning van de KNMP en de NVZA worden al vijftien jaar lang periodiek audits uitgevoerd bij leveranciers van grondstoffen, verpakkingen en medicinale gassen. Voor het eerst is ook een laboratorium geauditeerd.
Begeleidingsgesprek nieuw geneesmiddel
Nieuwe naam ‘eerste uitgifte’ per 1 januari 2015
Het afgelopen jaar hebben patiënten u veel vragen gesteld over de eerste uitgifte. Oorzaak is de discussie over de inhoud van de werkzaamheden en de kosten ervan. De overheid heeft bepaald dat per 1 januari 2015 de naam ‘eerste uitgifte’ verandert in ‘begeleidingsgesprek nieuw geneesmiddel’.
Antipsychotica: invloed CYP1A2
CYP1A2-genotype: geen invloed op effect van roken bij clozapine en olanzapine
CYP1A2 is nauw betrokken bij het metabolisme van clozapine. De belangrijkste genvarianten van CYP1A2 blijken echter geen invloed te hebben op de plasmaconcentratie van clozapine.
LNA: meer dan alleen bereiden
Uitkomst klanttevredenheidsonderzoek
De LNA-helpdesk ontvangt vragen die rechtstreeks uit de praktijk van openbare apotheken en ziekenhuisapotheken komen. Jaarlijks beantwoordt de helpdesk ruim vierduizend vragen op het terrein van productzorg.