2015
KNMP
Therapietrouw: patiënt kan steuntje in de rug gebruiken
Samenwerking nodig voor goed gebruik geneesmiddelen
Hét risicoprofiel van de therapieontrouwe patiënt bestaat niet. Bevorderen van therapietrouw is maatwerk en een gezamenlijke taak van patiënt, voorschrijver, apotheker, team en wijkverpleegkundige. Samenwerkingsafspraken, een goede taakverdeling en het uitwisselen van informatie zijn essentieel.
Over claims, declaraties, vorderingen en verjaring …
Wanneer kan een zorgverzekeraar nog een vordering indienen bij een apotheker?
Hoe lang mag en kun je wachten met het instellen van een claim? Binnen hoeveel jaar dien je een rekening aan een patiënt te sturen? Anders gezegd: wanneer kan een patiënt met succes stellen: apotheker, u bent te laat met het indienen van de vordering. De vraag speelt ook bij het declaratieverkeer met zorgverzekeraars.
Pilot voor verbetering therapietrouw van start
Gooische Apothekersvereniging hoopt dat therapietrouwinterventie navolging krijgt
De Gooische Apothekersvereniging SAGO startte een initiatief om therapietrouw te verbeteren. Met succes. Ook de huisartsen zijn enthousiast. Samen met de KNMP en Stichting Health Base heeft SAGO een interventie ontwikkeld die overal inzetbaar is. Zo kan het project navolging krijgen in andere regio’s.
RiFaS: gebruiksvriendelijker
Beschermingsadvies bij VTGM nu in één oogopslag zichtbaar
Een patiënt levert een recept in voor dertig Camcolittabletten van 400 mg. In de la ligt een pot met honderd losse tabletten. Is het veilig om de pot aan te breken en dertig tabletten uit te vullen?
Farmaciestudenten en KNMP halen banden aan
Aandacht voor fundamenten apothekersvak bij aanvang masterstudie
KNMP-bestuurssecretaris Rob de Wolf startte afgelopen jaar namens het KNMP-bestuur een nieuwe traditie. Het betrof de ceremoniële overhandiging van het Handvest van de apotheker aan studenten van de masteropleiding farmacie aan de School of Pharmacy van de Universiteit Utrecht.
Fluoropyrimidinemetabolisme
Grote invloed van genetische variaties in het metaboliserende enzym
Genetische variaties in het fluoropyrimidinemetabolisme verhogen het risico op ernstige toxiciteit. Omdat de benodigde dosisverlaging verschilt, is het aantal contra-indicaties uitgebreid.
Informatorium 2015: 35 nieuwe middelen
Nieuwe geneesmiddelinformatie voor astma en COPD
Het Informatorium Medicamentorum is afgelopen week in een nieuwe editie uitgebracht. Hierin zijn 35 nieuwe geneesmiddelen opgenomen, waaronder middelen voor astma en COPD.
Nierfunctiewaarden: uitwisseling kan beter
160 apothekers uit heel Nederland vulden vragenlijst in
Het proces rondom het opvragen van nierfunctiewaarden, nodig voor een goede medicatiebewaking, mag wel wat efficiënter. Dat komt naar voren uit een stageonderzoek.
Unie KBO vraagt apothekers voorlichting te geven
Samenwerking met patiëntenorganisaties en ouderenbond gestart
De KNMP en de ouderenbond Unie KBO slaan de handen ineen om ouderen via regionale bijeenkomsten gericht te informeren over veilig medicijngebruik.
KNMP farmanco: nu ook in de KNMP kennisbank
Informatie over geneesmiddelentekorten
Informatie over geneesmiddeltekorten van KNMP farmanco is sinds januari 2015 ook te raadplegen in de KNMP kennisbank. De eigen website www.farmanco.knmp.nl blijft daarnaast in de lucht.
‘Professionele Standaard sluit zorg op maat niet uit’
Richtlijnen voor farmaceutische zorg worden pas ingevoerd na toetsing
Focus, een heldere kwaliteitsnorm en duidelijkheid, dat is wat de Wetenschappelijke Sectie Openbaar Apothekers (WSO) van de KNMP wil realiseren met het routeplan voor de Professionele Standaard. Hierbij horen richtlijnen en meetinstrumenten. WSO-bestuurslid Steven Verhagen-Smits: “We willen met het routeplan onze leden helpen om hun zorg aan de patiënt te perfectioneren. En om te innoveren.”
Nieuwe regeling voor precursoren explosieven
Beperkingen voor particulieren door aanvullende regels
Sommige grondstoffen en producten kunnen, naast hun normale toepassingen, ook misbruikt worden voor het maken van drugs of explosieven. Nieuwe wetgeving over precursoren voor explosieven verplicht het melden van verdacht gedrag en beperkt de verkoop van chemicaliën aan particulieren.
Petrus Nylandts De Nederlandtse Herbarius of Kruydt-boeck
Bij het boekhistorisch onderzoek dat Marjolein de Vos sinds 2014 verricht naar de collectie van dr. D.A. Wittop Koning besteedt zij extra aandacht aan boekbindingen, herkomst en gebruikerssporen. Tot op heden heeft zij al veel belangrijke vondsten gedocumenteerd.
Farmacogenetica op de KNMP-innovatieagenda
Farmacogenetica staat op de KNMP-innovatieagenda. Er volgen analyses van markt, stakeholders en wet- en regelgeving. Daarna wordt farmacogenetica groot uitgezet. Nu is het beperkt tot medicatiebewaking bij bepaalde patiënten.
Medicatiebewaking op farmacogenetica
Ondersteuningsmateriaal voor apothekers
Voor apothekers die zich willen verdiepen in farmacogenetica heeft de KNMP informatie beschikbaar. Afhankelijk van de ontwikkelingen komt daar de komende periode nog meer ondersteuningsmateriaal bij.
KNMP-beleid: deskundigheid, ICT, haalbare richtlijnen
Zo geeft de KNMP vorm aan de Toekomstvisie 2020
Veilige, farmaceutische patiëntenzorg binnen het zorgnetwerk. Dat is de Toekomstvisie 2020 van de KNMP-leden. Om deze visie te realiseren, zet de KNMP in op kwaliteitsverbetering door haalbare richtlijnen, passende (na)scholing in de eerste lijn en adequate ICT. De laatste stand van zaken.
Clavulaanzuur is beperkende factor
Dosering amoxicilline + clavulaanzuur bij verminderde nierfunctie
Bij verminderde nierfunctie neemt de klaring van clavulaanzuur af en daardoor neemt het risico op bijwerkingen toe. Clavulaanzuur is alleen beschikbaar in vaste combinaties met amoxicilline.
Simpliciaverzameling: een zeldzaamheid
Botanicus zoekt nog onbekende privé-exemplaren
Eeuwenlang hebben apothekers (in spe) simpliciaverzamelingen gebruikt, vooral bij de voorbereiding op examens of het afnemen daarvan. Botanicus Raymond van der Ham wil de ontwikkeling van dit fenomeen vastleggen.
‘Dit prachtige vak voor ieder zichtbaar maken’
De missie van WSO-bestuurslid Adrienne van Strien
Als bestuurslid van de Wetenschappelijke Sectie Openbaar Apothekers (WSO) zet apotheker Adrienne van Strien zich in voor het vak openbare farmacie. “Een prachtig beroep waarop we trots mogen zijn”, vindt ze. “We hebben de afgelopen jaren een enorme kwaliteitsslag gemaakt. Deze willen we graag zichtbaar maken.”
Practical Pharmaceutics
Internationale uitgave van Nederlandse Recepteerkunde
De nieuwe druk van Recepteerkunde komt in mei in het Engels uit. Productzorg en bereiding worden als Practical Pharmaceutics Nederlandse exportproducten.
Opzienbarend oordeel over het begeleidingsgesprek
Geschillencommissie: patiënt mag € 6 weigeren
Een patiënt die een begeleidingsgesprek voor € 6 weigerde, kreeg van de geschillencommissie gelijk. De apotheker had moeten informeren over de kosten, de verzekeraar over het eigen risico.
Taakverdeling bij GDV moet duidelijker
Enquête naar samenwerking apothekers en GDV-bedrijven
De meeste apothekers laten geïndividualiseerde distributievormen (GDV) geautomatiseerd door bedrijven verpakken. Voor een samenwerking volgens de richtlijn moet de taakverdeling duidelijker geregeld worden, wijst een enquête onder apothekers uit.
Handen ineen bij geneesmiddeltekort
KNMP, Longfonds en CBG werken samen aan alternatief voor Theolair
Steeds vaker krijgt de patiënt aan de balie te horen dat een geneesmiddel er niet is. Zo ook bij het geneesmiddel Theolair dat voor een specifieke groep astma- en COPD-patiënten het laatste redmiddel is. De KNMP zocht samen met het Longfonds en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen naar een oplossing.
Apps, pills & bytes
PRISMA symposium 2015 in het teken van e-health
De farmaceutische patiëntenzorg van de toekomst zal steeds meer gebruikmaken van informatietechnologie. Daarover gaat het jaarlijkse PRISMA symposium, met deze keer de naam Apps, pills & bytes, dat op 19 mei plaatsvindt in Amersfoort.
Een beeld zegt niet altijd meer dan duizend woorden
Onderzoek pictogrammen balieklapper
Een laaggeletterde patiënt heeft moeite informatie in een geneesmiddelbijsluiter en op een etiket te lezen en te begrijpen. Pictogrammen kunnen dan een hulpmiddel zijn. Maar worden pictogrammen juist geïnterpreteerd?
Nieuwe declaratiestandaard
Weinig hinder verwacht voor apotheken
De implementatie van de nieuwe declaratiestandaard farmacie in het apotheekinformatiesysteem (AIS) per 1 juli vindt vooral op de achtergrond plaats. De verwachting is dat apotheken van dit proces, waarbij alle AIS-leveranciers zijn betrokken, weinig hinder zullen ondervinden.
Hoe en wat over opiaten op reis
Ook voor benzodiazepinen en codeïne verklaring vereist
Met de zomervakantie in zicht, wordt reizen met opiaten weer actueel. De belangrijkste informatie op een rij.
Eerste Kamer nu aan zet
Wetsvoorstel cliëntenrechten gegevensverwerking
Wat krijgt voorrang: privacy of patiëntveiligheid? Op 26 mei 2015 beslist de Eerste Kamer daarover. En daarmee eindigt een lang en bewogen wetgevingstraject rondom de rechten van de patiënt bij elektronische gegevensuitwisseling.
Privacy versus patiëntveiligheid
Districtsledenbijeenkomsten bieden apotheker handvatten in privacyproblematiek
Privacy in de apotheek staat soms op gespannen voet met de patiëntveiligheid. Wat doe je bijvoorbeeld als een patiënt weigert zijn gegevens beschikbaar te stellen? Afleveren? Weigeren? Mag dat? Over al dit soort vragen gaat het in de districtsledenbijeenkomsten in mei en juni.
Unieke farmaceutische advertenties ontsloten
Promotiemateriaal van Apotheek Haagse Ziekenhuizen te zien in Urk
Brieven, folders, wetenschappelijke artikelen én diverse soorten reclame-uitingen, gerangschikt op naam van het geneesmiddel. Sinds kort is een groot deel van het archief van de Apotheek Haagse Ziekenhuizen te zien in het Centrum voor farmaceutisch erfgoed in Urk.
GPK- en PRK-namen in G-Standaard gewijzigd
Aanpassing voorschrijfnamen fenytoïne nodig om verwarring te voorkomen
De sterkte-aanduiding in de voorschrijfnaam en de naam van het generieke productniveau voor fenytoïneproducten in de G-Standaard kon verwarring geven. Daarom is deze aangepast.
Pseudodubbelmedicatie
Met de informatie in de G-Standaard was het vanaf 1 augustus 2014 mogelijk te bewaken op alle combinaties van antitrombotica. Per 1 mei 2015 kan dat op de combinatie van: • laaggedoseerde salicylaten; • overige antitrombotica.
Nu ook parenteralia VTGM voor kinderen
Doseringsinformatie gebaseerd op het Kinderformularium
Kinderen zijn geen kleine volwassenen. Dit geldt ook bij het toedienen van parenterale geneesmiddelen. Sinds kort is Parenteralia VTGM uitgebreid met informatie voor kinderen.
Professionaliteit en dilemma’s
Bijeenkomst over de professionaliteit van de apotheker op 27 juni
Onderdeel van de professionaliteit van de apotheker is het herkennen van praktische ethische dilemma’s [1]. Maar waar gaan farmaceutische ethiek en dilemma’s over?
Folder biedt patiënt uitleg over vergoeding bereide medicijnen
Gezamenlijke voorlichting over apotheekbereidingen
Een patiënt komt bij u aan de balie met een recept voor oxybutynineblaasspoeling. Bij het aanschrijven van het recept ziet u dat de patiënt dit middel niet vergoed krijgt. Met een nieuwe publieksfolder legt u de patiënt makkelijker uit wanneer zorgverzekeraars een bereiding wel en niet vergoeden.
Kosten besparen door effectief personeelsmanagement
Nieuwe KNMP-cursus over arbeidsrecht
Hoe ga je om met een disfunctionerende werknemer? Of met een medewerker die al lang ziek is? Deze en andere praktische zaken komen aan de orde in de nieuwe KNMP-cursus Effectief personeelsbeleid. De cursus helpt werkgevers bij de uitvoering hiervan, zodat zij kosten kunnen besparen.
Declaratiewijzigingen op koers
Nieuwe declaratiestandaard heeft geringe veranderingen tot gevolg
De geplande veranderingen in het declaratieverkeer per 1 juli liggen op koers. Dat blijkt uit recent overleg en een rondgang langs betrokken instanties. Wat merkt de apotheker hiervan?
Verpakking, etiket en bijsluiter
Afleveringsaspecten niet-gestandaardiseerde bereiding gecontroleerd
Bij een niet-gestandaardiseerde apotheekbereiding moet de apotheker zelf de juiste verpakking kiezen en zorgen voor correcte etikettering en toepasselijke informatie voor de patiënt. De LNA-preparatencontrole laat een gunstig beeld zien.
LOA: professionele standaard moet wel praktisch zijn
Bestuurslid Dick Bouma bewaakt uitvoerbaarheid farmaceutische zorg
Het routeplan voor de professionele standaard geeft evidence-based richtlijnen voor openbaar apothekers. “Toepassing van de richtlijnen moet niet voor capaciteitsproblemen zorgen”, meent LOA-bestuurslid Dick Bouma.
Training voorziet in behoefte
Apothekers willen zich graag bekwamen in therapietrouwbevordering
Met een speciale training en website voor apothekers wil de KNMP therapietrouw bevorderen. Apothekers zijn enthousiast. Patiëntgerichte medicatiebegeleiding kan namelijk hét verschil maken. Alleen al door verkeerd gebruik van cardiovasculaire middelen vallen jaarlijks 1660 doden.
Medicatiebewaking voor MDL-patiënten
Veiligheid geneesmiddelen bij maag-, darm- en leveraandoeningen
De G-Standaard bevat verschillende contra-indicaties voor patiënten met aandoeningen van slokdarm, maag, darm of lever. Bewaking op deze contra-indicaties draagt bij aan veilig medicijngebruik onder deze patiënten.
Handelsproducten niet altijd uitwisselbaar
PRK geen goed handvat; zorgverleners moeten zelf alert zijn
U krijgt in de apotheek een generiek voorschrift binnen. Kunt u nu elk van de bijbehorende handelsproducten afleveren? Het antwoord hierop is nee. Deze handelsproducten zijn niet altijd uitwisselbaar.
KennisTest Menstruatieklachten
Het geven van het beste advies is uw prioriteit. Laat daarom uw team de KNMP KennisTesten doen!
De kern van professionaliteit
SIG EFF helpt apotheker ethisch te werken
De Special Interest Group Ethiek en Filosofie van de Farmacie (SIG EFF) ontwikkelt inzichten, methoden en producten die de apotheker helpen om zijn functie als zorgverlener, onderzoeker of farmaceutisch deskundige op een professionele en ethisch verantwoorde wijze te realiseren. Daartoe worden erkende experts geraadpleegd.
Golf aan publiciteit na onderzoek onder assistenten
Agressie aan de balie neemt verontrustende vorm aan
Dat de helft van de apothekersassistenten wekelijks of dagelijks agressie ondervindt van patiënten en zelfs wordt bedreigd en geïntimideerd, was de belangrijkste uitkomst van het onderzoek van het SIR Instituut, waarmee de KNMP op 15 juli naar buiten trad. Wat volgde was een hausse aan publiciteit.
Als het slikken van medicijnen lastig is
KNMP-toolkit Slikproblemen beschikbaar
Een tablet of capsule doorslikken … Het lijkt makkelijk, maar voor een deel van de patiënten is het slikken van geneesmiddelen lastig. De KNMP-toolkit Slikproblemen attendeert patiënten erop slikproblemen te melden aan de apotheek.
Eerste bestuursverkiezing van de BO3-sectie
Leden hebben unieke kijk op farmacie
Leden van de BO3-sectie kiezen tijdens de ledenvergadering op 10 september hun eerste bestuur. De kandidaten zijn Maayke Fluitman, Linda Härmark en Richard van Slobbe.
Medicatiegebruik laaggeletterde centraal in grote KNMP-campagne
Motto ‘Kunt u dat even uitleggen?’ moet taboe doorbreken
Met de landelijke campagne ‘Kunt u dat even uitleggen?’ wil de KNMP het maatschappelijk probleem van laaggeletterdheid en medicatiegebruik aanpakken. De campagne wil apothekers ondersteunen bij het verhogen van therapietrouw en het verbeteren van medicatieveiligheid bij deze patiënten.
Nu ook medicijnteksten over kindergebruik op apotheek.nl
Betrouwbare consumenteninformatie over on- en off-label-gebruik
De moeder van Saar (9) staat ongerust bij u aan de balie. Saar heeft last van een steeds terugkerende blaasontsteking. De arts heeft daarom nitrofurantoïnecapsules voorgeschreven ter profylaxe. In de bijsluiter las ze echter dat dit middel niet gebruikt mag worden bij kinderen jonger dan 12 jaar. Wat nu?
Onderzoeksbeleid van de KNMP krijgt vorm
Doeltreffende en doelmatige farmaceutische patiëntenzorg staat voorop
Binnen de KNMP is de Wetenschappelijke Sectie Openbaar Apothekers opgericht om de openbaar apotheker met vier ‘o’s in de zorg te verankeren: ontwikkeling, opleiding, ondersteuning en onderzoek. De laatste pijler heeft als belangrijkste doel het praktisch handelen van de openbaar apotheker op wetenschappelijk gefundeerde wijze inzichtelijk te maken, te verbeteren en te vernieuwen.
RiFaS onder de loep
Uitkomst klanttevredenheidsonderzoek door het LNA
Het Laboratorium der Nederlandse Apothekers (LNA) heeft afgelopen juni onder ruim honderd apothekers een klanttevredenheidsonderzoek gehouden over RiFaS. De meeste gebruikers beoordelen het instrument met een rapportcijfer 7 of 8.
Geneesmiddelinformatie nu sneller beschikbaar
Informatorium vaker geactualiseerd
Het Informatorium wordt op de Kennisbank nu elke twee weken geactualiseerd in plaats van elke maand. Zo kunt u sneller dan voorheen over belangrijke geneesmiddelinformatie beschikken.
Schatkamer van de farmaciehistorie
Open dag bij Centrum voor Farmaceutisch Erfgoed
Onder meer historische apparatuur voor de analyse van geneesmiddelen en simpliciaverzamelingen zijn zaterdag 10 oktober te zien tijdens een open dag in De Eenhoorn, het Centrum voor Farmaceutisch Erfgoed in Urk. Bezoekers kunnen die dag ook het naastgelegen Trefpunt Medische Geschiedenis bezoeken.
Browser belangrijk voor weergave KNMP Kennisbank
Verouderde versies niet meer ondersteund
Voor een goede weergave van de KNMP Kennisbank adviseert de KNMP de gebruikers hun internetbrowsers te actualiseren. Vanaf januari 2016 is het niet meer mogelijk om de applicatie te raadplegen via Internet Explorer 8 of lager.
Kinderformularium wordt gezien als officiële richtlijn
Aantal projecten verbetert medicijngebruik kinderen
Adviezen voor veel gebruikte medicijnen bij een verminderde nierfunctie, een rekenmodule om fouten bij kinderdoseringen te beperken en speciale medicijnteksten over gebruik bij kinderen op apotheek.nl. Sinds maart 2014 heeft het Kinderformularium enkele belangrijke projecten uitgevoerd.
Therapietrouw: praktische info op vernieuwde site
KNMP biedt tools en therapietrouwtrap
Een handleiding voor de implementatie van de MeMO-aanpak en de Telefonische Start Begeleiding, en de therapietrouwtrap; op de vernieuwde site www.knmp.nl/therapietrouw is veel praktische informatie te vinden om therapietrouw te bevorderen.
Zorgen om benzylpenicilline
Patiëntenzorg kan niet zonder productzorg
Al geruime tijd zijn Natrium-penicilline G en Penidural niet beschikbaar. De apotheker kan dan veel voor de patiënt betekenen, dankzij zijn kennis van productzorg. Hij wordt daarbij gesteund door het Laboratorium der Nederlandse Apothekers (LNA).
Forse verlaging KNMP-contributie
Korting van 23% gaat per 1 januari 2016 in
De zakelijke KNMP-contributie voor apotheekbedrijven gaat volgend jaar fors omlaag. Het gaat om een korting van 23% ten opzichte van de zakelijke contributie van dit jaar. De nieuwe tarieven voor de basismodule en de bereidingsmodule gaan op 1 januari 2016 in en gelden voor twee jaar.
Klachtenafhandeling aangepast
Nieuwe Wet kwaliteit klachten en geschillen zorg
De Eerste Kamer nam begin oktober de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) aan. Dit gebeurde na een wetgevingstraject van ruim zeven jaar en ondanks fundamentele en principiële bezwaren van de gezamenlijke eerste lijn. De nieuwe wet treedt op 1 januari 2016 in werking.
Hulp bij keuze morning-afterpil
Advies noodanticonceptie aangepast; klant kiest zelf
Het advies voor noodanticonceptie is aangepast. Er is geen voorkeur meer voor levonorgestrel of ulipristal, de keuze is nu aan de klant. De nieuwe keuzehulp helpt bij het adviseren.
Betrouwbare leveranciers behouden certificaat
GDP voor grondstoffen sinds september 2015 van kracht
Door een gezamenlijke inspanning van KNMP en NVZA zijn dit jaar vier audits uitgevoerd bij Westfalen, Duchefa, Brocacef Supplies&Services en Spruyt hillen. Alle leveranciers hebben hun certificaat behouden.
Ziekenhuizen spelen vitale rol bij resistentiepreventie
Farmaceutisch Historische Dag: ‘Van gist naar antibiotica’
Onder de codenaam Bacinol startte in de Tweede Wereldoorlog een geheim project om in Nederland penicilline te produceren. Het was een van de interessante weetjes tijdens de Farmaceutisch Historische Dag op 5 november in Delft, met als thema ‘Van gist naar antibiotica; productie, gebruik, resistentie’.
KNMP-SIG-dag 2015 waardevol
Special Interest Groups versterken elkaar door kennis en kunde te delen
Special Interest Groups (SIG’s) zijn belangrijk voor de KNMP, en het is van belang dat deze groepen nauw samenwerken met het bestuur van de Wetenschappelijke Sectie Openbaar Apothekers (WSO). Dat was de boodschap van WSO-voorzitter Peter Wognum op de eerste gezamenlijke SIG-dag.
Overgevoeligheid azathioprine
Dosisaanpassing bij overgevoeligheid voor azathioprine of tioguanine
Patiënten kunnen door een genetische variatie overgevoelig zijn voor azathioprine en tioguanine. Behandeling is in dit geval mogelijk met een lagere dosering.
Declaratiestandaard vordert
Aanvankelijk strubbelingen rond invoering
De declaratiestandaard houdt de gemoederen onder apothekers bezig. Maar er zijn de laatste maanden stappen gezet die hoopgevend zijn. Het aandeel bestanden dat in eerste instantie bleef ‘steken’, is gedaald van zo’n 3,5% naar 1,5%. Dat blijkt uit recente cijfers van de KNMP.
Europa bindt strijd aan met nepgeneesmiddelen
Ieder doosje krijgt uniek serienummer dat wordt opgeslagen in databank
Elke geneesmiddelverpakking in Europa beschikt vanaf 2019 naast de productcode ook over een uniek serienummer. Die maatregel is bedacht om geneesmiddelvervalsing tegen te gaan en patiëntveiligheid te waarborgen.
‘De eerste keer’
KNMP-campagne over eerste uitgifte
De KNMP start in januari de publiekscampagne ‘De eerste keer’ om uit te leggen wat de apotheker doet bij de terhandstelling met begeleidingsgesprek. Dit gebeurt in aansluiting op afspraken met de NZa, nadat deze de zogenoemde knip uit de eerste terhandstelling had gehaald. De campagne komt tot stand na consultatie van onder meer de WSO, de LOA, de Consumentenbond, de NPCF, ZN en praktijkapothekers.
KNMP Kennisbank: nieuwe thema-indeling per januari
Voortdurend verbeteren om beter aan te sluiten op praktijk
Het KNMP Kennisbankteam werkt voortdurend aan verbetering om beter aan te sluiten op de praktijk. Per januari 2016 verandert de indeling van thema’s, waardoor bestanden beter vindbaar zijn voor gebruikers.