2018
Met StiPCO naar de herregistratie
Drie vliegen in één klap met nascholingen binnen programma
Bezig met de herregistratie als openbaar apotheker? StiPCO biedt uitkomst. Met de scholingsvorm ‘toetsing’ bijvoorbeeld. “StiPCO-scholingen focussen juist op die competenties die verplicht zijn.”
Falsified Medicines Directive in vogelvlucht
In de strijd tegen geneesmiddelvervalsingen wordt een nieuwe Europese wet van kracht, de FMD. Elke verpakking van een receptplichtig geneesmiddel in Europa krijgt vanaf 9 februari 2019 een unieke identificatiecode, die is vastgelegd in een centrale databank. Apotheekhoudenden geven dan alleen geneesmiddelendoosjes met geldige identificatiecodes uit.
Kwaliteitsindicatoren 2017: Uitvraag 19 maart - 16 april
Van maandag 19 maart tot en met maandag 16 april vindt de uitvraag kwaliteitsindicatoren 2017 plaats. Ook dit jaar wordt samengewerkt met Desan.
Meldcode over kindermishandeling en huiselijk geweld
Hoe om te gaan met signalen over kindermishandeling en huiselijk geweld? Een meldcode van de KNMP geeft antwoord op vragen over dit onderwerp. In de meldcode stelt de KNMP vast welke stappen openbaar apothekers kunnen zetten.
Overeenkomst IGJ en SFK met handtekeningen bezegeld
Josée Hansen, hoofdinspecteur bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en manager Ronald van der Vaart van de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) hebben met hun handtekeningen een eerder gesloten overeenkomst bevestigd. Dankzij een tool van de SFK kunnen apothekers voortaan hun In Manu Medici (IMM)-opiumwetrecepten digitaal laten inzien door IGJ.
KNMP-regiobijeenkomsten 2018 in teken van geneesmiddelsubstitutie
De KNMP-regiobijeenkomsten staan dit jaar in het teken van geneesmiddelsubstitutie. Onderwerpen als biosimilars, het patiëntenperspectief en het nocebo-effect zullen de revue passeren. De reeks bijeenkomsten vindt plaats van 20 februari t/m 8 maart in de regio’s Assen, Amsterdam, Eindhoven, Arnhem en Dordrecht.
ZonMw stelt subsidie beschikbaar voor onderzoek
ZonMw stelt een subsidie beschikbaar voor onderzoek vanuit het programma Goed Gebruik Geneesmiddelen. De studie moet een bekend probleem uit de dagelijkse praktijk oplossen en de resultaten moeten nationaal direct implementeerbaar zijn. Geïnteresseerden kunnen tot 20 maart 2018 een aanvraag doen.
KNMP gaat gestaag door met aanpak regeldruk apothekers
De KNMP gaat gestaag door met de aanpak van regeldruk. Er spelen diverse initiatieven waarbij de apothekersorganisatie is betrokken.
Nieuwe geneesmiddelen bij reuma en kanker verwerkt in het IM
36 nieuwe stoffen in Informatorium 2018
Het Informatorium Medicamentorum (IM) 2018 is uit in boekvorm. Met 36 nieuwe stoffen is het naslagwerk weer volledig actueel. Abonnees ontvangen het boek per post en bestellen kan via knmp.nl/im.
Wel of niet genotyperen? Nieuwe KNMP-adviezen bieden uitkomst
De farmacogeneticawerkgroep van de KNMP maakt sinds kort adviezen over de noodzaak om te genotyperen wanneer de patiënt start met een nieuw geneesmiddel. De werkgroep gaf tot nu toe alleen medicatieadviezen voor patiënten met een afwijkend genotype.
Internetconsultatie beschikbaar voor wijziging Wet BIG-II
Het ministerie van VWS stelt een internetconsultatie beschikbaar voor een wetsvoorstel tot wijziging van de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG-II). De reactietermijn van de internetconsultatie eindigt op 18 februari 2018.
Beeldschat uit KNMP-archief
Geneesmiddelfolders illustreren contemporaine geschiedenis apothekers
Vanaf deze week op weg naar alle leden: het jubileumboek Geneesmiddel in beeld. Een stuk KNMP-geschiedenis dat voorheen verborgen was, maar nu toch in de openbaarheid komt.
Minister Bruins: ‘Expertise apotheker is keihard nodig’
“De apotheker wordt steeds belangrijker.” Dit stelde Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg, in het theater Diligentia tijdens het afscheidssymposium van algemeen directeur Léon Tinke van de KNMP op 31 januari.
Goede zorg bij geïndividualiseerde distributievormen
Geneesmiddelverstrekking op maat
De meeste apothekers maken afspraken met zorginstellingen over de werkwijze rond Geïndividualiseerde Distributievormen (GDV). Toch voeren vrijwel alle apotheken tussentijds handmatige wijzigingen door. Dit blijkt uit een enquête naar de invoering van de richtlijn.
Vervangend medicijn vergoed vanuit basisverzekering
Als apothekers bij een tekort een vervangend geneesmiddel leveren dat niet is geregistreerd in Nederland kan dit voortaan vergoed worden uit de basisverzekering. Dat heeft de ministerraad op voorstel van minister Bruno Bruins voor medische zorg besloten.
KNMP: vergunningsplicht is administratieve last
De KNMP beschouwt een voorgenomen vergunningsplicht door een aanpassing van de Wet toetreding zorgaanbieders als een extra administratieve last. Dit schrijft de KNMP in een gezamenlijke brief met de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) aan de Tweede Kamer. Het parlement buigt zich volgende week over een aanpassing.
Jaarlijks onderzoek naar patiëntervaringen gestart
Het jaarlijks onderzoek naar patiëntervaringen in de apotheek is gestart. Apotheken dienen minimaal 70 ingevulde vragenlijsten aan te leveren voor het onderzoek. De helft moet gaan over patiëntervaringen bij een eerste uitgifte. Patiënten kunnen de vragenlijst invullen tot 14 mei 2018.
Interactiebewaking QT-verlengers vernieuwd
In de G-Standaard van april 2018 komt een nieuwe versie van de interactiebewaking op QT-verlengers beschikbaar. Deze bewaking is herzien door een speciaal daarvoor opgerichte KNMP-werkgroep. De nieuwe bewaking is genuanceerder doordat de QT-verlengers ondergebracht zijn in verschillende categorieën. Aanleiding voor de herziening is kritiek vanuit de praktijk op de huidige medicatiebewaking voor QT-verlengde medicatie, zowel op het advies als op de hoeveelheid signalen.
Call 2018: KNMP subsidieert vijf praktijkonderzoeken
Innovatie van farmaceutische patiëntenzorg
Risicostratificatie, deprescribing, valpreventie en hypoglykemie: dat zijn de thema’s van de door de KNMP toegekende onderzoeksbudgetten van de call 2018. Een gesprek met de onderzoekers.
Vervoer medicijnresten en gebruikte naalden, wat moet je weten?
Regels vervoer gevaarlijke stoffen op een rijtje
Mogen apothekers wel of niet gebruikte naalden en medicijnafval vervoeren? Volgens de Inspectie Leefomgeving en Transport mag het, wanneer aan bepaalde voorwaarden voldaan wordt.
Problemen met de inzameling van medicijnafval? Meld het de KNMP
Moet u nog steeds betalen voor het (laten) afvoeren van het medicijnafval dat patiënten bij uw apotheek inleveren? Meld dat dan vóór 9 maart bij de KNMP. Met steun van het ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM) wil de KNMP bewerkstelligen dat in 2018 alle Nederlandse gemeenten goede afspraken hebben gemaakt met apothekers over de inzameling en verwerking van dit medicijnafval. Kosteloos voor de apotheker.
KNMP Voorjaarscongres: korting voor vroegboekers
Deelnemers van het KNMP Voorjaarscongres krijgen korting als ze zich vóór 8 maart inschrijven. Zo zijn de kosten voor KNMP-leden die vooraf betalen € 105. Wie zich aanmeldt aan de balie betaalt € 140.
Zorgverzekeraars schrappen 17 formulieren bijlage 2
Zorgverzekeraars schrappen per 1 maart 2018 17 formulieren voor bijlage 2-geneesmiddelen. Dit gebeurt na eerder overleg en constructieve samenwerking tussen de KNMP en zorgverzekeraars over een beperking van administratieve lasten.
Invullen WSO-tabblad bij indicatoren levert waardevolle informatie op
Het bestuur van de Wetenschappelijke Sectie Openbaar apothekers (WSO) vraagt bij het invullen van de jaarlijkse uitvraag van de kwaliteitsindicatoren speciale aandacht voor het WSO-tabblad, omdat dit waardevolle informatie oplevert voor openbaar apothekers.
Beslisboom laat zien of verwerkersovereenkomst AVG nodig is
Een beslisboom verwerkersovereenkomst, beschikbaar via knmp.nl, laat zien of apotheken een overeenkomst moeten sluiten met partijen die hun persoonsgegevens verwerken. De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) vereist dat apotheken hierover afspraken maken en dat deze per 25 mei 2018 zijn vastgelegd in een verwerkersovereenkomst.
Herverkiezing LOA en WSO: stemmen tot 9 maart
Tijdens de gecombineerde sectieledenvergadering van de sectie Landelijke Openbare Apotheken (LOA) en de Wetenschappelijke Sectie Openbaar apothekers (WSO) op 13 maart wordt de uitslag van de herverkiezing van LOA-bestuursleden Aris Prins en Frank Verheijen en WSO-bestuurslid Marcel Kooij bekendgemaakt.
KNMP Voorjaarscongres: Patient power
Programma 13 maart, Beatrix Theater Utrecht
Het KNMP Voorjaarscongres vindt plaats op dinsdag 13 maart met als thema 'Patient power'. De dag is voor openbaar apothekers geaccrediteerd met 5 uur en voor ziekenhuisapothekers met 4 uur.
Workshops over implementatie KNMP-richtlijn Diabetes
De KNMP houdt in het voorjaar van 2018 op verschillende locaties in het land workshops over de conceptrichtlijn Diabetes Mellitus type 2. Leden zijn uitgenodigd tijdens deze workshop de richtlijn te beoordelen op inhoud, uitvoering en haalbaarheid in de praktijk.
Nog één stap naar de StiPCO-tegemoetkoming 2017
Het uitbetalingsformulier van StiPCO al ingevuld? Zo’n 500 openbaar apothekers hoeven alleen nog maar deze kleine stap te zetten om de StiPCO-tegemoetkoming over 2017 te ontvangen.
Geen artsenverklaring nodig voor import Ascorbinezuur en Amoxicilline parenteraal
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft besloten dat vanwege tekorten van Ascorbinezuur en Amoxicilline apothekers tijdelijk producten mogen afleveren uit andere EU-lidstaten zonder vooraf individuele toestemming aan te vragen bij de Inspectie. Ook hoeven zij geen artsenverklaringenadministratie meer bij te houden.
KNMP Kennisbank: gebruiksgemak met modern design
Een nieuw jasje voor de digitale informatiebron in de apotheek
De KNMP Kennisbank heeft een redesign gekregen. De nieuwe vormgeving komt overeen met het ontwerp van de websites apotheek.nl en KNMP Farmanco.
‘A tribute to Peter de Smet’
“De patiënt centraal stellen betekent dat je zorg verleent vanuit het perspectief van die patiënt”, zegt Nicky Britten, professor Applied Health Care Research aan de Universiteit van Exeter.
‘Samenwerken en het eens worden’
“Je moet mensen niet voorschrijven wat ze moeten doen: u moet meer bewegen of u moet elke dag een pilletje innemen. Wat wij – dokters en apothekers – beter kunnen doen, is in gesprek gaan met de patiënt en hun denkbeelden serieus nemen”, benadrukt kinderarts Paul Brand van Isala in Zwolle en sinds kort actief als coach van medisch specialisten (in opleiding).
‘Apothekers nemen abonnement op data patiënt’
Door alle websites en apps van apotheken, ziekenhuizen en huisartsen raken patiënten de weg kwijt, stelt Lucien Engelen, directeur van het Radboudumc RE-shape Center for Healthcare Innovation in Nijmegen.
‘Begin met een gelijkwaardige houding’
Een gelijkwaardige houding aannemen en openstaan voor de wensen van je patiënt. Dat is de basis van patient empowerment, zegt Marieke Meijs, gevestigd apotheker St Antonius Apotheek locatie Nieuwegein; vanaf half maart is ze werkzaam in het Prinses Máxima Centrum in Utrecht. “Door ruimte te bieden voor vragen gaan patiënten de apotheker ook meer zien als een volwaardig behandelaar.”
De grootste misverstanden over het aanstellen van een FG
Volgens de regels van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) zijn apothekers vanaf 25 mei 2018 verplicht een Functionaris voor de Gegevensbescherming (FG) aan te stellen. Maar hoe dat moet? Daar bestaan nog wel wat misverstanden over. Dit zijn de vier grootste.
Kwaliteitsindicatoren 2017: zes zaken om op te letten
De uitvraag van de kwaliteitsindicatoren over 2017 start bijna. Dit jaar duurt de uitvraag twee weken korter dan voorheen: van 19 maart tot en met 16 april. Om direct aan de slag te kunnen, vraagt de KNMP samen met de SFK aandacht voor onderstaande checklist. Zes zaken om op te letten.
‘Patiënt wijzen op apotheek.nl: maak het gemeengoed’
Gelanceerde video’s profileren de apotheker als medicijnexpert
Collega-apothekers geven op apotheek.nl via gratis online video’s per medicijn patiënteninformatie. Want van laaggeletterd tot digital native: de patiënt is gebaat bij medicijnuitleg in beeld.
WSO-klapper: een must have voor goede en verantwoorde zorg
Een naslagwerk voor binnen en buiten de openbare farmacie
WSO-leden hebben inmiddels de ordner ‘Aanbevelingen en samenvattingen voor de Professionele Standaard Farmaceutische zorg voor de Openbaar Apotheker’ ontvangen. “Apothekers krijgen zo in één oogopslag inzicht in wat het leveren van goede en verantwoorde zorg in de praktijk betekent”, aldus WSO-bestuurslid Adrienne van Strien.
'Met biosimilars potentieel € 350 miljoen besparen’
KNMP-regiobijeenkomsten in teken van geneesmiddelsubstitutie
De grootste kans op nocebo-effecten bij negatieve communicatie en een potentiële besparing van € 350 miljoen door biosimilars. Dit komt aan bod tijdens de vijf KNMP-regiobijeenkomsten van 20 februari tot en met 8 maart.
Erepenning KNMP voor Peter de Smet
Onderscheiding tijdens Voorjaarscongres met thema Patient power
Peter de Smet heeft op 13 maart 2018 de erepenning van de KNMP gekregen. Voorzitter Gerben Klein Nulent onderscheidde hem tijdens het Voorjaarscongres in het Beatrix Theater.
Apothekers draaien in 10% gemeenten nog op voor rekening medicijnafval
Apotheken moeten in 38 van de 380 Nederlandse gemeenten nog steeds betalen voor het vrijwillig inzamelen en afvoeren van medicijnafval van burgers. Dat blijkt uit een derde landelijke inventarisatie van de KNMP, uitgevoerd in maart 2018.
KNMP vraagt aandacht voor selectieve contractering inzake hulpmiddelen
De KNMP vraagt aandacht voor de selectieve contractering van zorgverzekeraars inzake hulpmiddelen. Dit staat in een brief van de apothekersorganisatie aan de Tweede Kamer. Bij diverse zorgverzekeraars is de apotheek bij voorbaat uitgesloten.
'Pakketadvies staat haaks op regeerakkoord'
Het advies van het Zorginstituut Nederland (ZIN) om middelen als vitamine D en paracetamol (1000 mg) uit het basispakket te verwijderen staat haaks op het regeerakkoord. Dit stelt de KNMP samen met KBO-PCOB en het Reumafonds in een brief aan de VWS-ministers Bruins en De Jonge.
SKGE kent voor het eerst claim patiënt toe
De Stichting Klachten en Geschillen Eerstelijnszorg (SKGE) heeft voor het eerst een claim van een patiënt aan een apotheker deels toegekend. De claim bedroeg ruim € 16.000, waarvan de apotheker € 1.850 moet uitbetalen.
Reinier Bax vanaf juni 2018 nieuwe voorzitter LOA
LOA-bestuurslid Reinier Bax volgt in juni 2018 LOA-voorzitter Dick Bouma op. Bouma treedt oktober dit jaar uit het bestuur. Een nieuw bestuurslid zal in dezelfde maand gekozen worden.
Kosteloos te bestellen: flyers over apotheek.nl
KNMP-leden kunnen de vernieuwde flyer over de publiekswebsite apotheek.nl gratis bestellen bij de KNMP en tijdens het ter hand stellen van een geneesmiddel meegeven aan de patiënt. De flyer attendeert de patiënt, ook laaggeletterde medicijngebruikers, op de mogelijkheid om via apotheek.nl betrouwbare en onafhankelijke informatie over een geneesmiddel te zoeken.
Coproductie tussen de KNMP en praktijk
Apothekers participeren in ontwikkeling nieuwe richtlijnen
De betrokkenheid van apothekers bij de ontwikkeling van nieuwe KNMP-richtlijnen is veel groter door een vernieuwde aanpak. Tijdens workshops in het hele land kunnen apothekers opmerkingen en aanvullingen geven op de conceptrichtlijn. Zo komen meer onderwerpen aan de orde dan in de voorheen gebruikelijke enquête.
Medicijnresten: niet door het riool
Grote waardering voor inzet apothekers vanuit watersector
Er gebeurt in Nederland van alles om resten van geneesmiddelen uit het afvalwater te halen en te voorkomen dat deze stoffen in het riool terechtkomen. In de ‘Ketenaanpak Medicijnresten uit Water’ werkt de Rijksoverheid met andere overheden en een brede vertegenwoordiging van stakeholders om dit probleem aan te pakken. Ook de KNMP zet zich hiervoor in.
Wat moet een apotheker weten over diabetes?
Moeten alle apothekers hetzelfde kennisniveau over diabetes hebben? Wat zijn de laatste ontwikkelingen in de farmacotherapie bij diabetes? En hoe werk je op dit onderwerp het beste samen met andere zorgverleners? Dit zijn de vragen die aan bod komen tijdens de SIG-bijeenkomst ‘Diabetes: specialiseren kun je leren’ op 17 april 2018 in Nieuwegein van 09.30 tot 13.30 uur.
Ruim zestig te schrappen regels in strijd tegen bureaucratie
Een einde aan afvinklijstjes, controleren om het controleren en elke wijziging van een zorgplan laten ondertekenen. In totaal 62 ‘schrappunten’ zijn eind maart 2018 overhandigd aan minister Bruno Bruins van Medische Zorg door VvAA-bestuurslid Miriam Stoks en LOA-bestuurslid Aris Prins om de administratieve lasten van zorgverleners te halveren.
Overeenkomst vergoeding Ventolin Diskus recall
GSK en de KNMP hebben overeenstemming bereikt over een vergoeding van de Ventolin Diskus recall. GSK compenseert apothekers die producten uit de betrokken partij (786F) hebben ontvangen eenmalig met € 200. Daar bovenop komt nog € 10 per teruggebracht Ventolin Diskus 200mcg uit de betrokken partij.
Sectie AGM: voor een levendig debat
Een podium voor apothekers buiten de openbare en ziekenhuisfarmacie
De sectie AGM houdt een aantal keren per jaar bijeenkomsten over een actueel onderwerp. Zo ontstaat in Bilthoven een levendig debat tussen apothekers uit diverse disciplines over magistrale bereidingen 3.0.
Pleidooi voor nog sterkere zorgfunctie apothekers
De rek is eruit voor de Nederlandse apotheek
Met de vergrijzing in Nederland melden zich de komende jaren aan de apotheekbalie patiënten die intensieve farmaceutische zorg behoeven. Dit heeft consequenties voor het werk en de rol van de apotheker. Het rapport ‘Versterking van de zorgfunctie van openbaar apothekers’ kijkt vooruit en komt met adviezen.
Minister Bruins tevreden over resultaten Farmabuddy
Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg is erg tevreden over de resultaten van het Farmabuddy-project. Dit staat in een Kamerbrief van dinsdag 3 april over een viertal projecten in de farmacie. “Het werken als farmabuddy is een mooi voorbeeld van hoe het apotheekteam zijn zorgverlenende functie kan uitbreiden en inzetten voor het verbeteren van de zorg in de eerste lijn.”
Tweede druk boekje Wijs met medicijnen
Het boekje Wijs met medicijnen, over veilig medicijngebruik door ouderen, is toe aan een tweede druk. De eerste vijfduizend exemplaren waren snel op door de succesvolle bijeenkomsten voor senioren in samenwerking met KBO-PCOB. Apothekers die daar spreken, mogen de boekjes gratis uitdelen.
LNA-koelkastprocedure geactualiseerd
De LNA-procedure ‘Omgaan met koelkastproducten’ is uitgebreid. De procedure is aangevuld met een werkwijze en tabel voor wanneer producten bij een afwijkende temperatuur zijn bewaard.
Collega’s coachen naar tailor-made advies
Tien apothekers in najaar beschikbaar om intervisiegroepen te begeleiden
De openbaar apothekers die deelnemen aan de opleiding tot intervisiecoach leren een stapje terug te doen: “Apothekers zijn nogal oplossingsgericht. Maar het advies moet vanuit de deelnemer zelf komen.”
DLB: Goede zorg begint met een goed gesprek
Vervolg op het Voorjaarscongres Patient Power
De komende districtsledenbijeenkomsten (DLB’s) vinden plaats van 29 mei tot en met 14 juni 2018 en hebben als thema ‘Goede zorg begint met een goed gesprek’. De Haagse actualiteit en beleidsontwikkelingen staan op het programma en de AV wordt voorbereid. De workshop ‘Kennismaking met consultvoering’ biedt apothekers een nieuwe manier van contact leggen met de patiënt.
Apothekers maken 545 keer melding van datalek
Apothekers maakten 545 keer melding van een datalek in 2017. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) ontving vorig jaar 10.000 meldingen van datalekken. De meeste meldingen, 3.105 in totaal, kwamen uit de sector zorg en welzijn.
KNMP is aangesloten bij Pact voor de Ouderenzorg
De KNMP is aangesloten bij het ‘Pact voor de Ouderenzorg’ dat minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) heeft gesloten met organisaties die met deze zorg te maken hebben.
PRISMA-symposium 2018: aanmelden mogelijk
Het PRISMA-symposium met de titel ‘Deprescribing: meer gezondheid met minder medicatie’ vindt plaats op 15 mei 2018 in de Eenhoorn te Amersfoort.
Praktijktoets richtlijn diabetes leidt tot veel aanpassingen
Intensieve ledenparticipatie bij implementatie richtlijnen onmisbaar
In 33 openbare apotheken is met een praktijktoets de haalbaarheid van de kernaanbevelingen uit de richtlijn diabetes onderzocht. Het gevolg: een flink aantal vervallen, aangepaste of duidelijker geformuleerde aanbevelingen.
Meer praktijkonderzoek en betere faciliteiten gewenst
Een bredere basis nodig voor het apothekersvak
Meer apothekers zouden zich met praktijkonderzoek moeten bezighouden en ze verdienen een betere begeleiding. Dat vindt het KNMP-bestuur. “Tijdens een serie invitational conferences zoeken we uit hoe onderzoek, onderwijs en beleid beter met elkaar vervlochten kunnen worden”, aldus Sijtze Blaauw.
Apothekers in de media door stijgende geneesmiddelentekorten
Kwartaal in beeld
De geneesmiddelentekorten zorgen ook in 2018 voor aandacht in de media. Voorts is er belangstelling voor een rapport van adviesbureau Berenschot, gemaakt in opdracht van de KNMP. Hierin wordt het verband tussen tekorten en het preferentiebeleid blootgelegd.
KNMP: betere controle op productie geneesmiddelen
De controle op de productie van geneesmiddelen moet scherper en frequenter. Dit stelt voorzitter Gerben Klein Nulent van de KNMP namens de apothekersorganisatie naar aanleiding van een uitzending van het televisieprogramma Zembla. “Vooropgesteld: de kwaliteit van de geneesmiddelen in Nederland is in beginsel goed. Maar onze zorgen nemen toe door de productie op afstand. Daarnaast is ook de duurzaamheid van belang.”
Eric Janson nieuwe directeur KNMP
Eric Janson is per 17 april 2018 de nieuwe directeur van de KNMP. De 56-jarige Janson heeft een brede ervaring in de gezondheidszorg en was eerder directielid en bestuurder in de ziekenhuiswereld. Hij zegt zich te verheugen op zijn entree in de farmacie. “Als student geneeskunde kwam ik in Groningen de apothekers al tegen. Maar later uiteraard ook in de ziekenhuizen.”
Apotheekbereiding nodig voor goede zorg op maat
Richtlijn Bereiden gaat uit van zorg voor individuele patiënt
Apotheekbereidingen zijn weer actueel. Een toenemend aantal geneesmiddeltekorten, steeds duurdere medicijnen en therapie op maat voor de individuele patiënt. In al deze situaties kan een apotheekbereiding uitkomst bieden.
Steun voor rapport Versterking zorgfunctie openbaar apothekers
Contracteerpartijen terughoudend over ander model bekostiging
De vier grote contracteerpartijen in de farmacie zaten op uitnodiging van de bestuurscommissie Dynamo aan tafel met input voor het rapport Versterking van de zorgfunctie van openbaar apothekers. Ze reflecteren, nu de inkt is opgedroogd.
Bijna 80% meer opvragingen uit het LSP
Het aantal opvragingen van medicatiegegevens uit het Landelijk Schakelpunt (LSP) is tussen 2015 en 2017 met 78% toegenomen tot ruim 35 miljoen. Dit blijkt uit het rapport Effecten en baten gebruik zorginfrastructuur dat VZVZ opstelde met koepelorganisaties van zorgaanbieders en met Zorgverzekeraars Nederland.
Ruim 600 klachten voor zorg openbare apotheken
Tegen openbare apotheken zijn in 2017 5 geschillen en 609 klachten ingediend door patiënten. Voor de huisartsen waren dit er respectievelijk 76 en 639. Dit blijkt uit rapportages van de Stichting Klanten en Geschillen Eerstelijnszorg (SKGE) en Quasir.
Strijd tegen regeldruk farmacie eerder marathon dan sprint
‘Samenwerking en vooruitkijken is van groot belang’
De strijd tegen regeldruk in de farmacie lijkt eerder op een marathon dan een sprint. Diverse initiatieven zijn en worden genomen, maar steeds weer doemen nieuwe hindernissen op. De KNMP is een betrokken partij.
KNMP in Nieuwsuur over geneesmiddelentekorten
De KNMP heeft in Nieuwsuur gereageerd op de toename van geneesmiddelentekorten. Actuele aanleiding is een brandbrief van de Vereniging van Verslavingsgeneeskunde aan het ministerie van VWS over het niet beschikbaar zijn van cruciale medicatie.
Doseringsadviezen 235 geneesmiddelen bij dialyse
De doseringsadviezen van alle 235 geneesmiddelen bij dialyse zijn beschikbaar. Voorschrijvers en apothekers kunnen de adviezen raadplegen via de medicatiebewaking in de arts- en apotheekinformatiesystemen, KNMP Kennisbank en het IM.
Declareren: vraag of patiënt verblijft in Wlz-instelling met behandeling
“Vraag aan de patiënt, of aan diens familie, of hij in een Wlz-instelling mét behandeling verblijft. Declaraties voor patiënten die verblijven in een Wlz-instelling met behandeling zijn bestemd voor de betreffende Wlz-instelling, en niet voor de zorgverzekeraar.” Dit concludeert Claudia van Waardhuizen, beleidsadviseur van de KNMP, na constructief overleg met Zorgverzekeraars Nederland (ZN).
Verwisselen insulines Fiasp en Tresiba
Novo Nordisk waarschuwt voor het risico op verwisseling tussen de insulines Fiasp en Tresiba. Geadviseerd wordt patiënten die beide insulines gebruiken hierop te attenderen.
‘Onderwijs en onderzoek zijn even belangrijk’
Een gelijkwaardig aanzien van onderwijskwaliteiten en wetenschappelijke merites
Hoogleraren en hoofddocenten worden vooral benoemd op basis van hun wetenschappelijke output en niet op de kwaliteit van hun onderwijs. “Het opzetten van onderwijs vergt net zoveel energie als het doen van onderzoek. Het is net zo nuttig en belangrijk”, aldus Martina Teichert.
Aangepast advies dreigend tekort van Bactroban Neuszalf 2%
GSK heeft het advies van 26 maart 2018 voor het dreigende tekort aan Bactroban Neuszalf 2% op twee punten aangepast. Dit gebeurde in overleg met CBG en IGJ. De wijzigingen van het advies staan in een nieuwe versie van de Direct Healthcare Professional Communication (DHPC).
CYP2B6 heringedeeld: nieuwe contra-indicaties
Aan CYP2B6 zijn 3 nieuwe contra-indicaties met de variant *5 toegevoegd om verwarring en daardoor onterechte dosisverlagingen van efavirenz te voorkomen. Het Geneesmiddel Informatiecentrum (GIC) van de KNMP adviseert apothekers om in het AIS te controleren of patiënten aan CYP2B6-contra-indicaties zijn gekoppeld en hen om te zetten naar de juiste contra-indicatie als zij de *5-variant hebben.
‘Met z’n drieën hebben we een nieuw middel gekozen’
Deelnemers KNMP-pilot testen farmacogenetica in de praktijk
Nu de KNMP Farmacogenetica Pilot bijna een jaar loopt, zijn twee deelnemende apothekers zo mogelijk nog enthousiaster over de mogelijkheden. “Als we over dertig jaar terugkijken, dan denken we: jee, dat ging nog zonder DNA-test. Dat was echt een schot hagel.”
Uitleg over implementatie AVG met cursus
De KNMP legt in de cursus ‘AVG in de openbare apotheek’ uit hoe apothekers stapsgewijs kunnen voldoen aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming die op 25 mei ingaat. Deelnemers kunnen daarnaast kennis nemen van de informatie en hulpmiddelen van de KNMP. Ook is er veel ruimte voor vragen. De cursus is in juni op vijf plekken in het land.
StiPCO 2017: intervisie neemt hoge vlucht
Intervisie neemt een hoge vlucht binnen het StiPCO-scholingsaanbod. In 2017 is 12,5% van het totaal aantal gevolgde uren binnen het programma gewijd aan deze scholingsvorm. Dit blijkt uit cijfers over de deelname aan StiPCO vorig jaar.
Oproep aan apothekers: attendeer patiënten op onderzoek naar Lyme
Apothekers kunnen patiënten met de ziekte van Lyme (of een andere tekenbeetziekte) via posters en kaartjes attenderen op een onderzoek op Tekenradar.nl naar de gevolgen van de aandoening. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
StiPCO komt naar je toe dit najaar
Vier scholingsdagen in de regio, keuze uit twintig workshops
Vier dagen, vier locaties, en vier goed gevulde programma’s: in september biedt de Wetenschappelijke Sectie Openbaar apothekers (WSO) van de KNMP de StiPCO-dagen aan.
‘Starten met medicatie is makkelijker dan stoppen’
Het PRISMA-symposium in het teken van deprescribing
Stoppen met medicatie is makkelijker gezegd dan gedaan. Door de vergrijzing en de toegenomen aandacht voor profylactische medicatie in richtlijnen is het aantal patiënten met polyfarmacie de afgelopen jaren sterk gestegen. Bij de oudste oudere kunnen veel geneesmiddelen ook ongewenste bijwerkingen hebben. Maar stoppen met medicatie zit nog niet in ons systeem. Het PRISMA-symposium had dit jaar het thema deprescribing.
KNMP oneens met besluit kabinet over vitaminen uit basispakket
De KNMP is het oneens met het besluit van het kabinet om het advies van het Zorginstituut Nederland (ZIN) over vitaminen, mineralen en paracetamol te volgen. Door de maatregel verdwijnt een aantal producten per 1 januari 2019 uit het basispakket. Voorzitter Gerben Klein Nulent van de apothekersorganisatie: “Een kwetsbare groep patiënten wordt hiervan de dupe. Dit is slecht voor de volksgezondheid en qua besparing is het een kwestie van penny wise, pound foolish.”
ZN informeert over declareren sinds controles op samenloop Wlz en Zvw
De enige manier om een rekening voor een patiënt in een Wlz-instelling met verblijf en behandeling betaald te krijgen, is door deze in te dienen bij de Wlz-instelling. Welke instelling dat is, deelt de zorgverzekeraar zoveel mogelijk in de retourinformatie bij afgekeurde declaraties. Het hangt van de specifieke situatie af of de Wlz-instelling de declaratie gaat betalen. Dit geeft Zorgverzekeraars Nederland (ZN) aan op haar website in een geüpdatet document met veelgestelde vragen over de samenloop van de Zorgverzekeringswet (Zvw) en de Wet langdurige zorg (Wlz).
Aandacht maakt alles mooier, ook het gesprek met de patiënt
Richtlijn consultvoering uitgebreid aan bod tijdens de districtsledenbijeenkomsten
Een farmaceutisch consult is niet zo snel goed of fout. Het gaat er om dat je een relatie opbouwt met de patiënt. Tijdens de districtsledenbijeenkomsten komt de ontwikkeling van de richtlijn Consultvoering uitgebreid aan bod. Apothekers krijgen handvatten om het consult in te zetten in de apotheek en in workshopsetting wordt de conceptrichtlijn Consultvoering bijgeschaafd.
Apothekers betrokken bij MedMij
Patiënten kunnen in 2020 hun eigen dashboard beheren
Apothekers worden betrokken bij de voorbereidingen voor de introductie van MedMij. Patiënten kunnen dankzij dit programma vanaf 2020 via een eigen dashboard beschikken over hun gezondheidsgegevens. Goede samenwerking met en tussen zorgverleners is bepalend voor het succes.
‘UZI-medewerkerspas niet op naam’ nog steeds niet aan te vragen
De ‘UZI-medewerkerspas niet op naam’ is nog steeds niet aan te vragen, ondanks eerdere toezeggingen daartoe door het CIBG. De overheidsinstantie stelt nog niet te weten wanneer deze wel kan worden aangevraagd. In een brief vragen eerstelijnsorganisatie InEen, de KNMP en de Landelijke Huisartsen Vereniging om opheldering.
Autorisatie zorgstandaard ADHD
De KNMP is gevraagd om de zorgstandaard ADHD te autoriseren. De zorgstandaard is ontwikkeld door een brede afvaardiging van partijen in de geestelijke gezondheidszorg in samenwerking met het netwerk Kwaliteitsontwikkeling GGZ. De conceptzorgstandaard wordt voorgelegd aan apothekers voor instemming. Reageren kan tot 25 juni.
Reminder: jodiumtabletten beschikbaar
Apothekers kunnen via hun groothandel jodiumtabletten bestellen. De adviesprijs voor de verkoop is 2,95 euro. De tabletten zijn ook in de G-Standaard opgenomen.
Wisseling van de wacht bij de LOA
Reinier Bax volgt Dick Bouma op als voorzitter
Reinier Bax volgt Dick Bouma per juni op als voorzitter van sectiebestuur LOA. In een interview blikken de oude en de nieuwe voorzitter terug op wat de LOA de afgelopen jaren heeft bereikt. Ook bespreken ze de toekomst: de gevolgen van het regeerakkoord en de weg naar een nieuw bekostigingsmodel.
KNMP stelt e-learning over laaggeletterdheid beschikbaar via CME-Online
De KNMP stelt in samenwerking met het online nascholingsinstituut CME-Online de e-learning ‘Bevorderen van juist medicijngebruik onder laaggeletterden’ beschikbaar. De ruim 13.000 CME-Online-geabonneerde apothekersassistenten kunnen zo gebruikmaken van de e-learning. De cursus is met 1 punt geaccrediteerd.
Specialiseren kun je leren: aanvullende kennis als apotheker
WSO stelt conceptstandpunt ‘Ontwikkeling bijzondere bekwaamheden openbare farmacie’ op
De Wetenschappelijke Sectie Openbaar apothekers (WSO) heeft een conceptstandpunt opgesteld over de ontwikkeling van bijzondere bekwaamheden binnen de openbare farmacie. Dit is een eerste verkenning om mogelijke verdere specialisatie binnen het apothekersvak te onderzoeken. Regionaal zijn er al apothekers die extra kennis en kunde hebben en sparringpartner zijn in de eerste lijn.
Tekort
‘Te is nooit goed.’ Door het aanbestedingsbeleid van de zorgverzekeraars blijft die ‘te’ aan de orde van de dag. Geneesmiddelen moeten geproduceerd worden tegen te lage kosten, fabrikanten hebben te weinig voorraden, de arbeidsomstandigheden zijn te treurig, duurzaamheid is te vaak niet aan de orde. Dit alles leidt tot geneesmiddelentekorten, dat merken we dagelijks in de apotheek.
Doorgeleverde morfinecassettes blijven tot nader order vergoed
Zorgverzekeraars hebben aangegeven tot nader order de doorgeleverde morfinecassettes van grootbereiders nog wel te vergoeden, in ieder geval tot 1 augustus. De vergoeding geldt ook voor infuuszakken en spuiten. Dit blijkt uit navraag van de KNMP bij zorgverzekeraars.
Minister Bruins over magistrale bereiding: meer helderheid en minder belemmeringen
VWS-minister Bruno Bruins wil meer helderheid en minder belemmeringen rondom de magistrale bereiding. Dit schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer, waarin de minister voor Medische Zorg een pakket aan maatregelen aankondigt om de uitgaven voor genees- en hulpmiddelen te beheersen.
Goede zorg
Op de afgelopen districtsledenbijeenkomsten is enthousiast en interactief gesproken over goede zorg. Goede zorg is onze taak als apotheker en dat willen we laten zien. In de dagelijkse praktijkvoering loopt het wel eens anders. Het is dan ook niet voor niets dat er een Professionele Standaard is. Apothekers zijn verantwoordelijk hiervoor en geven zelf richting, koers en invulling. Ook onbewust, bleek uit gesprekken die ik voerde. “Goede zorg, dat doe je toch gewoon. Soms pak ik die oranje klapper erbij. Effe gauw checken of ik aan alles heb gedacht, super handig”.
Weer vergoedingsstatus wondverband en compressiemiddelen in G-Standaard
Zorgverzekeraars Nederland (ZN) beoordeelt sinds juni 2018 weer op landelijk niveau de vergoedingsstatus van wondverband- en compressie-hulpmiddelen. Hierdoor is in de G-Standaard zichtbaar wanneer verbandhulpmiddelen niet vergoed worden. Wanneer is aangegeven dat er wel vergoed wordt, is dit nog wel steeds afhankelijk van het inkoop-beleid van de individuele zorgverzekeraar.