2021
Minister wil in gesprek over grotere vaccinatierol apotheken
Demissionair minister Hugo de Jonge (VWS) wil in gesprek met apothekers over een mogelijke uitbreiding van hun rol bij de COVID-19-vaccinatie. Daarmee reageert De Jonge op vragen van het Tweede Kamerlid Jan Paternotte (D66) tijdens het Kamerdebat over het coronavirus.
Terminologie
In ons huidige bestaan als openbaar apotheker spelen twee termen een grote rol: ‘doelmatig’ en ‘zichtbaarheid’. Als je doelmatig vertaalt als “je doel zo matig mogelijk bereiken” dan kom je aardig in de buurt van hoe dit begrip nu wordt uitgelegd.
Nictiz: openbare consultatie over richtlijn Uitwisseling laboratoriumgegevens
Nictiz start een openbare consultatie over de onlangs geactualiseerde richtlijn Uitwisseling laboratoriumgegevens. Dat meldt de kennisorganisatie voor digitale informatie-uitwisseling in de zorg op haar website.
Europese Commissie vraagt naar ervaringen buitenlandse recepten
De Europese Commissie (EC) onderzoekt ervaringen van Nederlandse apothekers bij het verwerken van recepten uit het buitenland. Daartoe zet de EC een online enquête uit. Aanleiding is een mogelijke herziening van de Europese richtlijn over grensoverschrijdende gezondheidszorg.
Regionalisering
De inrichting van de Nederlandse gezondheidszorg spitst zich steeds meer toe op de behoeften en mogelijkheden binnen de regio. Voor de openbare farmacie vraagt deze ontwikkeling om een integrale ondersteuning vanuit het bestuur en het bureau. De leden van de KNMP hebben hieraan behoefte, zo bleek tijdens de jongste Algemene Vergadering.
Informeel
Om voor de KNMP zo goed mogelijke resultaten te boeken hebben wij als bestuurders zeer regelmatig overleg met verschillende stakeholders. De verschillende overheidsinstanties, de zorgverzekeraars en de andere zorgkoepels treffen we op gezette momenten in bestuurlijke overleggen met een agenda.
Face to face-panelbijeenkomsten over preventierol van apothekers
Welke rol willen openbaar apothekers de komende jaren spelen op het gebied van preventie? En wat is daarvoor nodig? Om hierover een visie te bepalen houdt de KNMP vier face to face-panelbijeenkomsten
KNMP: ‘PPI’s moeten beschikbaar blijven voor wie erop zijn aangewezen’
Protonpompremmers (PPI’s) moeten beschikbaar blijven voor mensen die daadwerkelijk zijn aangewezen op deze maagzuurremmers. Dat zegt de KNMP in een reactie op het Zorginstituut Nederland, dat concludeert dat PPI’s vaak onterecht worden voorgeschreven.
KNMP-publieksfolders blijvend in ontwikkeling
Check of uw voorraad publieksfolders nog actueel is
De KNMP-publieksfolders zijn in de apotheek een bekend verschijnsel. De kleurige folders bevorderen verantwoord geneesmiddelengebruik en ondersteunen de zorgverlening door de apotheker. “De folders zijn een voorbeeld van service aan de patiënt op het gebied van farmaceutische zorg en voorlichting. De KNMP zorgt ervoor dat de folders up-to-date zijn en inspelen op de laatste ontwikkelingen.”
Vergezicht
Afgelopen weekend reed ik met mijn zoontje en een goede vriend en zijn zoons op de mountainbike een rondje Holterberg. Na een stevige klim kwamen we bovenop de Holterberg aan.
Online KNMP Najaarscongres: inschrijving vanaf nu mogelijk
De inschrijving voor het online KNMP Najaarscongres 2021 op dinsdag 12 oktober is geopend. Het congres wordt live uitgezonden vanuit het World Forum te Den Haag en heeft als thema: Duurzame farmacie, samen doen. Schrijf u in vóór 1 oktober.
Online farmacie
Vrijwel elke apotheek in Nederland heeft een website en biedt via deze website online diensten aan. Patiënten kunnen alle (herhaal)recepten indienen, waarbij de apotheker zo nodig overleg heeft met de voorschrijver, die hij kent.
Tweejarige KNMP-opleiding tot kaderapotheker van start
De digitale kick-off van de tweejarige KNMP-opleiding tot kaderapotheker vond 14 september plaats. De opleiding biedt openbaar apothekers de kans zich verder te specialiseren op inhoudelijk gebied en een spilfunctie te vervullen in de regio.
KNMP in gesprek over regionalisering met apothekersorganisaties
De KNMP is met regionale apothekersorganisaties in gesprek over ontwikkelingen rondom regionalisering. Tijdens de netwerkdag op 15 september kwamen rollen en verwachtingen bij verdere regionalisering in de zorg aan de orde. Ook werd de opzet van het KNMP-programma Regionalisering toegelicht.
Nieuwe rubriek in IM: Verminderde leverfunctie
Inclusief links naar de medicatiebewakingstekst levercirrose
Doseeradviezen bij verminderde leverfunctie zijn sinds kort terug te vinden in het Informatorium Medicamentorum (IM) in de nieuwe rubriek ‘Verminderde leverfunctie’ (L.). Deze rubriek is bij ongeveer 170 stoffen voorzien van doseeradviezen. De inhoud van de nieuwe rubriek sluit aan op de G-Standaard medicatiebewakingsadviezen van de contra-indicatie Levercirrose.
Campagne, recall en aandacht voor vaccinatie
Kwartaal in beeld: de maanden juli, augustus, september van 2021
De KNMP-campagne ‘Goed voorbereid op reis’, een recall voor een aantal sartanen en aandacht voor de vaccinatie komen naar voren in de zomermaanden, een nieuwsluwe periode. Apothekers laten in de media zien waar ze voor staan.
Tekenbeet
Een tijdje terug had ik, na een potje tennis in bosrijk gebied, een teek op mijn been. Na het verwijderen, ontstond een dag later een rode ring. Uit overleg met de huisarts bleek dat ik, volgens protocol, een kuurtje doxycycline nodig had.
KNMP: ook aandacht voor werk in farmaceutische patiëntenzorg
In het actieprogramma ‘Werken in de zorg’, dat het personeelstekort in de zorg moet terugdringen, moet ook aandacht komen voor werken in de farmaceutische patiëntenzorg. Dat stelt de KNMP in aanloop naar de VWS-begrotingsbehandeling in de Tweede Kamer.
33 namen van apothekers op door de koning onthuld Holocaustmonument
Op het Holocaust Namenmonument in Amsterdam, dat 19 september is onthuld door koning Willem-Alexander, staan 33 namen van Joodse apothekers die zijn omgekomen tijdens de holocaust. Bij de realisatie van het monument zijn de apothekersnamen door de KNMP geadopteerd.
Aanmelding voor KNMP Zorginnovatieprijs 2022 is geopend
De KNMP vraagt apothekers om mee te dingen naar de KNMP Zorginnovatieprijs 2022. Bijzondere zorginnovaties, initiatieven die de zorg in beweging krijgen of ideeën die bijdragen aan de zorg van de patiënt, kunnen tot en met 2 januari 2022 worden ingediend.
Apotheek.nl in race voor vierde award ‘Website van het Jaar’
De KNMP roept apothekers in Nederland op zich hard te maken voor Apotheek.nl. De medicijnwebsite maakt voor het vierde jaar op rij kans op de award ‘Website van het Jaar’. Stemmen kan tot en met 17 november 2021.
Verdiepen
Onlangs mocht ik in Urk te gast zijn bij de Stichting Farmaceutisch Erfgoed, waar prof. dr. Toine Pieters een zeer interessant programma had samengesteld over vaccinaties.
Leren afleren
DLW’s vanaf 9 november: vaccins en rol van apotheker
Een nieuwe reeks districtsledenwebinars (DLW’s) vindt plaats van 9 tot en met 24 november 2021 voor KNMP-leden. Het thema is ‘De life cycle van het vaccin, wanneer en op welke manier spelen apothekers een rol?’.
Panelbijeenkomsten openbaar apothekers over KNMP-visie Huisapotheek
De KNMP nodigt openbaar apothekers uit mee te denken over de visie Huisapotheek. Geïnteresseerde leden kunnen zich inschrijven voor een van de vijf online panelbijeenkomsten in de periode van 9 tot en met 23 november 2021.
Rij veilig met medicijnen: adviezen geactualiseerd
Voor ieder geneesmiddel is een individueel advies opgesteld
De KNMP stelt nieuwe adviezen beschikbaar voor geneesmiddelen die de rijvaardigheid van de patiënt beïnvloeden. De apothekersorganisatie heeft hiervoor subsidie ontvangen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW). Daarmee zijn nieuwe adviezen uitgewerkt en de huidige adviezen geactualiseerd. Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) vermeldt deze informatie op de website rijveiligmetmedicijnen.nl.
KNMP Studentenprijzen voor jong farmacietalent
De KNMP Studentenprijs 2021 is toegekend aan Eline Giraud (Utrecht), Carlijn Lems (Leiden Academic Centre for Drug Research, LACDR), Fenna de Vries (Leiden) en Lisa Wibier (Groningen). Zij zijn voor deze prijs voorgedragen door hun hoogleraren en docenten op grond van uitstekende studieresultaten, motivatie en inzet. De KNMP Studentenprijs wordt jaarlijks uitgereikt tijdens het KNMP Najaarscongres en omvat een geldbedrag van € 1000.
Veilige principes
Hopelijk kent u ze nog, de veilige principes in de medicatieketen uit 2016. We zijn alweer vijf jaar verder, maar helaas geen reden voor een lustrumfeest. Dit ondanks het vervolgtraject ‘Veilige principes verder in praktijk’. Ja, er zijn stappen gezet, maar de keten blijft kwetsbaar.
Farmaceutisch Historische Dag vindt plaats op 23 november
De Farmaceutisch Historische Dag, met als thema ‘Relatie apotheker en arts’, vindt plaats op 23 november 2021. Openbaar en ziekenhuisapothekers kunnen zich hiervoor aanmelden.
Tientallen apotheken zijn testlocatie voor Testen voor Toegang
Er zijn tientallen apotheken die momenteel als testlocatie fungeren voor Testen voor Toegang. Deze apotheken werken samen met een testaanbieder die deel uitmaakt van dit landelijk programma. Daardoor kunnen mensen in apotheken antigeentesten laten afnemen.
Norm regelt bereikbaarheid van de dienstapotheken
Afspraken over bereikbaarheid farmaceutische zorg tijdens ANW-uren
Om de toegankelijkheid van farmaceutische zorg tijdens avond-, nacht- en weekenduren voor nu en de toekomst goed te regelen, heeft de Stichting Dienstapotheken Nederland een bereikbaarheidsnorm ontwikkeld. Het stichtingsbestuur vertelt over de inhoud en achtergrond van deze norm.
IT-evolutie
De IT-systemen in de apotheek zijn onze dagelijkse instrumenten. Een stroomstoring laat je direct merken dat je zonder werkende IT eigenlijk beter de deur kunt sluiten.
Vitamine D: vóór december geen aanvullend pakketadvies
Het Zorginstituut Nederland brengt vóór december 2021 geen aanvullend pakketadvies uit over vitamine D aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De Adviescommissie Pakket (ACP) binnen het zorginstituut wil zich nader beraden over het advies.
KNMP-bestuurders op internationale podia
KNMP-bestuurders spraken recent op internationale podia over onder meer geneesmiddelentekorten, bekostigingssystematiek en gegevensuitwisseling tussen zorgverleners.
Twee apotheekbereidingen per 2022 niet langer vergoed
Bij de wegwerpspuiten met heparine is geen sprake van rationele farmacotherapie
De aanspraakstatus van een aantal apotheekbereidingen verandert per 1 januari 2022 van ‘vergoed’ in ‘vergoeding onder voorwaarde’ en ‘niet vergoed’. Dat blijkt uit het overzicht van (doorgeleverde) apotheekbereidingen die de zorgverzekeraars hebben bekendgemaakt.
Rijden met morfine, dexamfetamine en medicinale cannabis
In Nederland geldt per geneesmiddel een door de KNMP ontwikkeld advies met betrekking tot de rijvaardigheid van de patiënt. Daarnaast zijn er in 2017 wettelijke grenswaarden opgesteld voor drugs in het verkeer. Deze grenswaarden gelden voor dexamfetamine, morfine en medicinale cannabis, ook wanneer deze middelen op recept zijn voorgeschreven.
Afstoffen
Wat velen al zagen aankomen, gebeurde op 2 november toen het kabinet in een persconferentie weer een aantal maatregelen moest aankondigen om de coronapandemie te beteugelen. Maatregelen die ook impact hebben op het dagelijks werk van de apotheker. Daarom zijn we op het verenigingsbureau direct samen met het bestuur in actie gekomen om te bezien hoe te handelen om de leden ook nu weer effectief te ondersteunen.
Friese apothekers starten in november met vaccinatiepilot
Een aantal Friese apothekers start deze maand met een pilot waarbij apotheken worden ingericht als vaccinatielocatie. Dat schrijft demissionair minister Hugo de Jonge (VWS) in een stand van zakenbrief over COVID-19 aan de Tweede Kamer.
Partijen willen geld vrijmaken voor Kickstart Medicatieoverdracht
VVD, D66, CDA en ChristenUnie willen geld vrijmaken voor het programma Kickstart Medicatieoverdracht. Tijdens de VWS-begrotingsbehandeling in de Tweede Kamer dienden deze partijen een amendement in om hieraan budget toe te kennen.
Vertrouwen
Onlangs mocht ik twee interessante trainingen volgen over het voeren van onderhandelingen, één in theorie en één met een praktijkoefening. Dan krijg je weer eens scherp welke fases er in het gehele proces zitten.
Apothekers informeren in wijken met lage coronavaccinatiegraad
Apothekers in wijken van grote steden waar de vaccinatiegraad achterblijft, worden gevraagd informatiemateriaal over de coronavaccinatie te delen. Dat schrijft demissionair minister Hugo de Jonge (VWS) aan de Tweede Kamer in een stand van zakenbrief over het coronavirus.
Evaluatie (Ont)Regel de Zorg: ‘Structureel onderdeel van het zorgbeleid’
‘Ontregelen’ moet een structureel onderdeel worden van het zorgbeleid, over meerdere kabinetsperiodes heen. Dat staat in de evaluatie van het actieprogramma (Ont)Regel de Zorg. Doel van dit programma is de regeldruk in verschillende zorgsectoren tegen te gaan, waaronder de farmacie.
KNMP-brochure over vergoeding apotheekzorg 2022 per zorgverzekering
Opnieuw stelt de KNMP een brochure beschikbaar die inzicht geeft in hoe zorgverzekeraars omgaan met de vergoeding van apotheekzorg. Apothekers kunnen de brochure kosteloos bestellen bij de KNMP. Ook is deze als download beschikbaar.
Rondetafeldiscussie landelijk opererende internetapotheken
KNMP-leden kunnen maandag 29 november online een rondetafeldiscussie volgen over landelijk opererende internetapotheken. Tijdens de sessie, die duurt van 15.00 tot 17.00 uur, gaan apothekers en vertegenwoordigers van internetapotheken in gesprek over de opkomst van internetapotheken.
Regie in de regio
Eerder deze maand mocht ik aanschuiven bij de regionale bestuurderstraining die de KNMP mogelijk heeft gemaakt. Tijdens de eerste dag werden bestuurders uit diverse regio’s geïnformeerd over landelijke ontwikkeling, multidisciplinaire samenwerking, de tragedy of the commons en de langzame, maar onomkeerbare transitie van patient-based naar population-based bekostiging.
Prestatie GDV
Al enige tijd wordt gesproken over de wenselijkheid van een abonnementssysteem op Geïndividualiseerde Distributievorm (GDV, oftewel Baxter)-medicatie vanuit de openbare apotheek. De insteek van de KNMP is dat daarover valt te praten, maar als onderdeel van een herziening van de gehele bekostiging van de apotheek.
Paul Blokhuis (VWS): ijzeren voorraad tweeënhalve maand
Fabrikanten en groothandels moeten vanaf 1 juli 2022 een ijzeren voorraad van tweeënhalve maand aanhouden, heeft demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) besloten. Eerder was sprake van een termijn van vijf maanden.
Herregistratieplicht BIG-zorgverleners nog steeds uitgesteld
BIG-zorgverleners hoeven zich, in verband met de coronacrisis, nog steeds niet te laten herregistreren. Minister Hugo de Jonge van VWS heeft nog geen besluit genomen over het moment waarop de herregistratieplicht weer ingaat.
Aanmoedigingsprijzen voor vier eerstejaars farmacie
KNMP-vicevoorzitter Nicole Hunfeld heeft 29 november de Jong Talent Aanmoedigingsprijzen uitgereikt aan vier studenten farmacie en (bio)farmaceutische wetenschappen. De KNMP is sponsor van de prijzen. Hunfeld: “Het is goed te zien dat deze faculteiten zulke talentvolle farmaciestudenten opleiden.”
FMD-scanner-tool voor check instellingen klaar voor gebruik
De Falsified Medicines Directive (FMD)-scanner-tool is klaar voor gebruik. Hiermee kunnen apotheekhoudenden hun scanner makkelijker controleren op onjuiste instellingen en waar nodig opnieuw (laten) instellen.
Vacuüm
De zorg zucht: oplopende COVID-besmettingen, trage booster-toedieningen, moe en uitvallend personeel en te weinig bedden. De Twijfeltelefoon voor coronavragen wordt veelvuldig gebeld met terechte vragen over aandoeningen. Aandoeningen waarover weinig concrete informatie is te vinden.
Terugbetaalregelingen: mooi gebaar, wel meer gedoe
51.000 patiënten in Nederland maken gebruik van de terugbetaalregeling
Per openbare apotheek maken gemiddeld 25 patiënten gebruik van een terugbetaalregeling. In de meeste gevallen gaat het om ADHD-medicatie. Uit de praktijk blijkt echter dat de terugbetaalregeling bij minder reguliere geneesmiddelen als Acecort of Fludrace niet altijd even soepel verloopt. Daarom hierbij tekst en uitleg voor het apotheekteam over de achtergrond en uitvoering van de terugbetaalregelingen.
Continuïteit
December is de maand waarin je reflecteert op het aflopende jaar en vooruit kijkt naar wat komen gaat. Terugblikkend kunnen we stellen dat corona wederom van grote invloed is geweest op ons leven, zakelijk en privé.
Familie
Wat leuk dat ik uitgerekend in dit themanummer over apothekersfamilies een column mag schrijven. Dit is voor mij namelijk bekend terrein. Mijn echtgenote Anne-Marie Prins-Jacobs is openbaar apotheker in Den Haag, en haar beide ouders zijn eveneens apotheker geweest. We hebben een schitterend vak, waarbij de opvolging nogal eens overgaat naar een volgende generatie.
Vaccinatiepilot met Friese apothekers succesvol afgerond
Fijnmazig vaccineren door apothekers in de wijk draagt bij aan het verhogen van de vaccinatiegraad. Dat is de uitkomst van een pilot van Friese apothekers en GGD Fryslân. Daarmee is de pilot succesvol afgerond. Komende maanden gaat GGD Fryslân zich verder richten op het verhogen van de booster-vaccinatie- en testcapaciteit. De KNMP en GGD GHOR Nederland voeren momenteel overleg over bredere inzet van apothekers bij het prikken in de wijk.
Jaar in beeld
Pandemie in teken van vaccineren en zelftesten
De apotheker heeft zichzelf in 2021 zichtbaarder gemaakt dan ooit. Tijdens de coronapandemie is de apotheker betrokken bij het vaccinatieproces, bij de introductie van zelftesten, blijft de farmaceutische patiëntenzorg in Nederland 24/7 gewaarborgd en vaccineren in Friesland zelfs apothekers tijdens een pilot in samenwerking met de GGD.