2024
PRISMA-symposium 2024 open voor abstracts en inzendingen
Apothekers kunnen tot 15 april 2024 hun abstract indienen voor het PRISMA-symposium 2024. Abstracts die aan de voorwaarden voldoen, komen in aanmerking voor een presentatie op het PRISMA-symposium 2024.
Behandeling
Afgelopen jaar sloot ik op deze plek af met een zieke medicatievoorziening. Vanwege de druk op de betaalbaarheid zijn beschikbaarheid en kwaliteit in het geding.
Duurzaam compliment
Het jaar is nog maar net gestart en de nare geneesmiddeltekorten vliegen ons om de oren.
Top 10 van meest gelezen items van 2023 op KNMP.nl
Met de start van het nieuwe jaar, werpt de KNMP een blik op de tien meest gelezen items van 2023, uiteenlopend van geneesmiddelentekorten tot de winnaar van de KNMP Zorginnovatieprijs.
‘Wij leiden professionals op, die trots dit vak uitdragen’
Charlotte Jacobs Instituut leidt de toekomst van de openbare farmacie op
Charlotte Jacobs plaatste in 1887 een opmerkelijke advertentie in het Pharmaceutisch Weekblad, waarin ze uit principe vrouwelijke apothekersassistenten zocht voor haar net geopende apotheek. Deze stap markeerde het begin van een indrukwekkende carrière voor Jacobs, die twintig jaar lang de enige vrouwelijke apotheker in Nederland was. De KNMP heeft het opleidingsinstituut naar haar vernoemd, vanwege de leidende rol die Jacobs vervulde.
Publiekscampagne ‘Samen met je apotheker’ opnieuw te zien
De publiekscampagne ‘Samen met je apotheker’ is tot en met 25 februari 2024 opnieuw met advertenties te zien op sociale media en websites.
Ook apothekers en hun teams hebben de mogelijkheid de campagne te promoten. Zij kunnen gratis posters bestellen, video’s downloaden voor het wachtkamerscherm, en beeldmateriaal en voorbeeldteksten voor sociale media gebruiken.
Leren samenwerken
De registratie als specialist betekent voor de openbaar apotheker onder meer verplichte nascholing om in aanmerking te komen voor herregistratie. Continu leren vormt de basis voor de garantie dat de apotheker qua kennis en competenties bij de tijd blijft en patiënten optimale zorg kan verlenen.
Wens of utopie?
Al een behoorlijk aantal jaren werk ik in de openbare apotheek. Ooit gestart met allerlei idealen en dromen. In de jaren is de apotheek flink veranderd, maar de idealen blijven. Dromen helaas ook.
Aantal geneesmiddelentekorten in het jaar 2023 hoger dan ooit
Het aantal geneesmiddelentekorten in Nederland in het jaar 2023 is hoger dan ooit. KNMP Farmanco telde een aantal van 2292 in het afgelopen jaar, tegenover 1514 in 2022.
Inschrijving geopend KNMP Voorjaarscongres 2024 over oog en oor
De inschrijving voor het KNMP Voorjaarscongres 2024 op 12 maart is geopend. Het thema is ‘Oog en oor: ik zie en hoor je’.
Nieuw: 54ste editie van het Informatorium Medicamentorum
Onderscheid dosering volwassenen en kinderen gerealiseerd
De nieuwe editie van het Informatorium Medicamentorum (IM) is beschikbaar. De geelgekleurde uitgave bevat 77 extra pagina’s aan informatie ten opzichte van de vorige editie. Zo zijn er veertig nieuwe geneesmiddelteksten toegevoegd en is veel informatie geactualiseerd. Een opvallende vernieuwing is de uitbreiding van de doseringsinformatie.
Apothekers gezocht voor de SIG Instellingsfarmacie
De KNMP en NVZA zijn voor de SIG Instellingsfarmacie op zoek naar apothekers die verantwoordelijk zijn voor de farmaceutische zorg van cliënten/bewoners van instellingen.
Toekomst
2024 is nog maar net begonnen als we bij het verenigingsbureau alweer met volgend jaar en verder bezig zijn. Vanuit het KNMP-bureau denken we, acterend in een breed veld van stakeholders, continu na over de toekomst en adviseren we het bestuur. Dan hebben we het niet alleen over de kaders van 2025, maar ook over de hele (beleids)strategie voor de komende jaren.
I have a dream
De afgelopen weken waren geneesmiddelen volop in de media. Naast uitgebreide aandacht voor de geneesmiddelentekorten waren ook bijwerkingen van COVID-19-vaccinaties en de miljardeninvesteringen voor de productie van semaglutide in het nieuws. Hoe deze nieuwsberichten over geneesmiddelen positief te associëren met kennis, kunde en werkzaamheden van apothekers is een vraag die mij in deze mediawervelwind bezighield.
Wetswijziging voorschrijven abortusmedicatie uitgesteld
De inwerkingtreding van het wetsvoorstel waarmee huisartsen abortusmedicatie kunnen voorschrijven, is uitgesteld. Dat betekent dat openbaar apothekers voorlopig ook geen recepten voor abortusmedicatie van huisartsen kunnen verwachten.
KNMP Voorjaarscongres: rol van de apotheker bij oog- en oorproblemen
Wat is de rol van de apotheker bij droge ogen? Welke geneesmiddelen kunnen oog- en oorproblemen veroorzaken als bijwerkingen? Onder meer deze vragen passeren de revue tijdens het KNMP Voorjaarscongres 2024, dat plaatsvindt op dinsdag 12 maart in Utrecht.
Adviezen bij ramadan en geneesmiddelengebruik
De ramadan begint zondagavond 10 maart. Apothekers kunnen met patiënten in gesprek om hen speciale adviezen voor hun geneesmiddelengebruik mee te geven.
Apothekerinclusief
In de hectiek van alledag zijn we in de apotheek vooral bezig om iedereen weer (veilig) te voorzien van medicatie, maar staan we weinig stil bij de veranderingen die op ons gaan afkomen. Nu kunnen we afwachten, maar hoe zien wij als apothekers onze eigen toekomst?
Koppel
Ik ben er eentje. U misschien ook? Farmakoppels worden ze genoemd.
Kwaliteitsindicatoren 2023 invullen kan vanaf 2 april
Openbaar apothekers en apothekers die dienst- of instellingsapotheken beleveren, kunnen tussen 2 april en 21 mei 2024 de kwaliteitsindicatoren over 2023 invullen. De uitvraag vindt jaarlijks plaats en richt zich nadrukkelijk op drie KNMP-richtlijnen uit de Professionele Standaard.
Nieuwe adviezen antipsychotica bij obesitas en na bariatrische chirurgie
Nieuwe adviezen voor de diverse antipsychotica, lithium en methylfenidaat na bariatrische chirurgie en bij obesitas met BMI ≥ 40 kg/m2 (voorheen morbide obesitas) zijn per 1 maart beschikbaar.
Gehoord en gezien
Een belangrijke factor binnen het verenigingsleven is dat je je als lid volledig thuis voelt. Dat je je gehoord en gezien voelt binnen je eigen vereniging.
Herziening adviezen deelname aan verkeer bij opioïdgebruik
De KNMP heeft, samen met apothekers, artsen en specialisten op het gebied van rijvaardigheid, de verkeersdeelname-adviezen herzien voor opioïden.
Verenigd
In aanloop naar de Algemene Vergadering gaat het bestuur in het kader van de verenigingsdemocratie altijd in gesprek met de klankbordgroepen. Op 4 maart trapte district West af in de Alexanderzaal van de KNMP.
Contracteerproces
Jaarlijks bekijkt de KNMP hoe het contracteerproces van de openbare apotheken is verlopen. De NZa doet via de Handvatten Contractering pogingen het proces te verbeteren. Ook het Integraal Zorgakkoord zou tot verbetering moeten leiden. En is het contracteerproces verbeterd?
Zichtbaarheidstraining van VJA en KNMP in Jaarbeurs Utrecht
De KNMP en de Vereniging van Jonge Apothekers (VJA) organiseren een training voor apothekers om hen te ondersteunen in het vergroten van hun zichtbaarheid. Met de training krijgen deelnemers praktische tips om hun profilering online en in de apotheek te versterken.
Contracteerproces 2024 in kaart gebracht: snelheid toegenomen
De KNMP heeft met een enquête onder de zes zorgmakelaars voor de openbare farmacie het contracteerproces 2024 in kaart gebracht. Uit de enquête blijkt onder meer dat de snelheid van het proces is verbeterd ten opzichte van 2023.
KNMP kwartaal in beeld
Geneesmiddelentekorten: volop debat in media en politiek.
KNMP Farmanco presenteert traditioneel aan het begin van het jaar de cijfers van de geneesmiddelentekorten. Zo ook in januari, wanneer blijkt dat het aantal tekorten over 2023 verder is opgelopen naar 2292. Dit nieuws domineert de berichtgeving over geneesmiddelen in de media en reikt tot in de Tweede Kamer.
‘Gewoon doen, lokale media staan te springen om kopij’
Media weten je te vinden als je eenmaal in hun rolodex staat
De lokale krant en radio, daar is openbaar apotheker Hans Mulder regelmatig te zien en te horen. Zichtbaarheid via lokale media staat hoog in het vaandel bij de Zandvoortse apotheker. “Je laat zien dat je midden in de maatschappij staat, mensen weten je te vinden.”
Dezelfde zeiljas
Het KNMP Voorjaarscongres ‘Oog en Oor: ik zie en hoor je’ was een succes! Je neemt altijd weer een aantal praktische zaken mee naar de apotheek. Naast dat het congres altijd een mooi wetenschappelijk programma heeft en er accreditatie is te verdienen, is er ook een andere belangrijke reden om naar Utrecht te gaan. Het is een weerzien met collega’s die je op een bepaald punt in je leven hebt leren kennen en met wie je allemaal een verschillende relatie hebt.
Tweede Kamer wil strategie voor nationale apothekerskast
De Tweede Kamer wil een strategie voor een zogenaamde ‘nationale apothekerskast’. Die oproep deed VVD-Kamerlid Judith Tielen, samen met Wieke Paulusma (D66) en Julian Bushoff (GroenLinks-PvdA), in een motie die unaniem werd aangenomen.
Carrièrepaden
Circa zestig Apothekers Geneesmiddel en Maatschappij (AGM) kwamen onlangs bij de KNMP in Den Haag bij elkaar om de bijzondere carrièrepaden die we bewandelen te delen. Acht apothekers gaven inspirerende presentaties over hun werkzaamheden bij onder andere het ministerie van Defensie, Zorginstituut Nederland (ZiN), Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) en de farmaceutische industrie.
Minister Dijkstra kijkt naar proces rondom tekorten
Minister Pia Dijkstra (VWS) gaat na of het proces rondom tekortenbesluiten kan worden versneld. Ze meldde dit tijdens het Vragenuurtje in de Tweede Kamer op dinsdag 2 april. Ook wil de bewindsvrouw kijken naar de aanleg van voorraden grondstoffen. In een brief voorafgaand aan het geneesmiddeldebat van 30 mei komt de minister hierop terug.
Uitvraag over kwaliteitsindicatoren 2023 van start
De uitvraag van de kwaliteitsindicatoren over 2023 is van start en loopt tot en met 21 mei 2024. Openbaar apothekers en apothekers die dienst- of instellingsapotheken beleveren, hebben dinsdag 2 april een uitnodiging en link voor de enquête ontvangen van ICT-partner Desan.
Klimmen op de ladder
Het fietspad is soms een terrein vol risico’s. Hippe bakfietsouders naast elkaar blokkeren de volledige breedte, scholieren slaan linksaf zonder omkijken of senioren kijken juist wél eerst om wanneer ik op volle snelheid bel om ze te passeren. We leven niet altijd en overal de regels na en meestal verloopt dit zonder kleerscheuren.
DLB’s vanaf 30 mei: ‘Passende zorg in tijden van schaarste’
Een nieuwe reeks districtsledenbijeenkomsten (DLB’s) vindt plaats van 30 mei tot en met 6 juni 2024. Het thema van de bijeenkomsten is ‘Passende zorg in tijden van schaarste’. De DLB’s worden fysiek georganiseerd op vijf plekken in Nederland en zijn alleen toegankelijk voor KNMP-leden. Leden zijn welkom op elke locatie.
Innovatief
Apothekers zijn uitvinder van Aspirine, penicilline, Coca-Cola, het tbc- en poliovaccin, vaseline, Novocaïne en ook de E-sigaret. Kortom: innovaties op basis van productkennis. Onze visie ‘Apotheker 2040’ stelt: “Autoriteit op het gebied van werking van geneesmiddelen.” Een openbaar apotheker is generalist. Daar hoort kennis van bereiden van geneesmiddelen bij. Binnen de KNMP is het LNA nog steeds een waardevol kenniscentrum. En wat is het dan jammer dat daar steeds minder aandacht voor lijkt te zijn in onze opleidingen.
KNMP, NVZA en NFU onderzoeken verspilling
De KNMP, NVZA en de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) doen onderzoek naar geneesmiddelverspilling in het kader van de Green Deal Duurzame Zorg 3.0 (GDDZ). Apothekers kunnen in een vragenlijst verbeterinitiatieven aangeven voor het tegengaan van geneesmiddelverspilling.
Sectie Landelijke Openbare Apotheken (LOA) zoekt twee nieuwe bestuurders
De Sectie Landelijke Openbare Apotheken (LOA) is op zoek naar twee nieuwe bestuurders. Het betreft per 27 juni 2024 één zetel voor een vertegenwoordiger van zelfstandige apotheken en één zetel voor een vertegenwoordiger van ketenapotheken.
‘Minder medicatieverspilling hard nodig voor het milieu’
Groot netwerk belangrijk voor behalen doelen duurzame zorg
‘Medicijnen over? Laat het milieu niet in de steek en lever ze in bij je apotheek!’ Dat is de boodschap die de zorg- en watersector ook dit voorjaar weer onder de aandacht brengt tijdens de Week van Ons Water, van 27 april tot en met 12 mei. Jaarlijks komt minstens 190 ton aan medicijnresten in ons oppervlaktewater terecht.
Eenheid van taal
Wat na vier jaar voorzitterschap van de KNMP regelmatig opvalt, is dat de eenheid van taal in ons stakeholdersveld soms ver te zoeken is. We zoeken allemaal naar onze eigen woorden en kiezen voor onze eigen definities. Omdat het zo uitkomt. Beter is het als je appels met appels kunt vergelijken en peren met peren. Toch lukt dat vaak niet.
VWS stelt begroting voor apotheekzorg bij
Omdat geneesmiddelprijzen achterblijven bij de verwachte inflatie heeft het ministerie van VWS de begroting voor apotheekzorg voor 2024 van € 5,7 miljard met € 220 miljoen naar beneden bijgesteld. Om dekking te vinden voor de afgestelde bezuiniging op het GVS wordt de WGP aangescherpt en codeïne uit het verzekerde pakket geschrapt.
RALPH de vis
Recent is bij het ministerie van VWS het kunstwerk ‘RALPH de vis’ onthuld. RALPH staat voor Return All Left Over Pharmaceuticals. Dit kunstwerk is gemaakt door studenten van de Wageningen Universiteit. RALPH de vis staat symbool voor resten medicatie die in het oppervlaktewater belanden en is gemaakt van honderden doosjes geneesmiddelen. Van Nederlands antibioticum tot buitenlands Grieks geneesmiddel. RALPH is dus ook divers en inclusief en past prachtig in de sustainable development goals en de Green Deal Duurzame Zorg.
Onderzoek naar versnelde uitlevering G-Standaard
Z-Index wilt een pilot starten om sneller informatie te delen.
Op verzoek van diverse afnemers van de G-Standaard wil Z-Index een pilot starten om sneller informatie te delen bij een tekortenbesluit, bij nieuwe generieke geneesmiddelen en bij een tijdelijk tekort aan een preferent geneesmiddel. Inmiddels is een onafhankelijke programmamanager aangesteld voor een plan van aanpak.
KNMP Actueel op 14 mei over duurzaamheid en vergoeding Mitz-voorziening
Webinar over duurzaamheid en vergoeding Mitz-voorziening
Periodiek praten bestuurders van de KNMP de leden online bij over actualiteiten. Leden zijn van harte uitgenodigd voor de eerstvolgende KNMP Actueel op dinsdag 14 mei om 13.00 uur, dit keer onder meer over duurzaamheid en Mitz.
Diabetescrisis!
Voor de verandering een keer een overschot in plaats van tekort. Uit onderzoek van Maastricht University bleek dat naast de 1,1 miljoen type 2-diabeten er meer dan 1,4 miljoen prediabeten in Nederland zijn. Het is in onze leefomgeving extreem moeilijk alle verleidingen te weerstaan met al het eten om ons heen en de sterke lobby van de voedselindustrie. Toch denk ik dat er in educatie en in de richtlijnen ook nog een hoop winst te behalen is.
Nieuwe kennisdocumenten over medicatie bij ouderen
Vanuit de multidisciplinaire richtlijn Polyfarmacie bij ouderen zijn vijf nieuwe kennisdocumenten ‘Minderen en stoppen van medicatie’ ontwikkeld. De documenten gaan over antidepressiva, antipsychotica, benzodiazepinen, anti-epileptica en opioïden.
Vergoedingsregeling voor gebruik gezondheidsdata in Mitz
KNMP en Zorgverzekeraars Nederland hebben overeenstemming bereikt over een nieuwe vergoedingsregeling voor apotheken die toestemmingen van patiënten vastleggen voor het uitwisselen van hun gezondheidsdata in Mitz. Zodra de regeling beschikbaar is, informeert de KNMP de leden daarover.
CJI Horizondebat gaat vooraf aan diplomering
Openbaar apothekers blijken uitstekende debaters
De nieuwste lichting openbaar apothekers heeft 1 maart 2024 het herziene curriculum van de vervolgopleiding Openbare Farmacie met goed gevolg afgerond. Zij hebben zich daarna officieel geregistreerd als specialist. Voor het eerst was er voorafgaand aan de diplomering een CJI Horizondebat.
SIG Diabetes zoekt mensen met passie
Special Interest Group verbetert farmaceutische zorg voor diabetespatiënt
Ben jij gepassioneerd over het verbeteren van de farmaceutische zorg voor mensen met diabetes mellitus? Sta je te popelen om jouw expertise in te zetten voor het ontwikkelen van richtlijnen en onderzoeksvragen die het leven van deze bijzondere groep patiënten positief kunnen beïnvloeden? Dan is de SIG Diabetes dé plek voor jou.
Oproep aan coalitie voor meer ruimte expertise apothekers
De KNMP roept de coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB op tot meer ruimte voor de expertise van apothekers. “Hun potentieel als medicatiespecialist kan nog beter worden benut om bij te dragen aan het versterken van de eerstelijnszorg”, aldus KNMP-voorzitter Aris Prins.
Hoop, lef en trots?
Zo’n twee weken terug werd het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB gepresenteerd. Onder het mom van Hoop, Lef en Trots worden langs tien hoofdpunten plannen voorgeschoteld.
Betrouwbaar
De eerste letter van onze naam brengt verplichtingen met zich mee. Van de Koninklijke NMP mag je verwachten dat ze betrouwbaar is.
Vaak alternatief verstrekt met andere werkzame stof
In één op de zeven gevallen krijgt de patiënt een geneesmiddel met een andere werkzame stof als door leveringsproblemen naar een alternatief moet worden gezocht. Dat blijkt uit een analyse die de KNMP door de Stichting Farmaceutische Kengetallen liet uitvoeren.
KNMP waarschuwt voor risico’s uitstroom geneesmiddelen
De KNMP ziet grote risico’s voor passende zorg, nu Zorginstituut Nederland een grotere uitstroom van goedkope geneesmiddelen uit het verzekerd pakket voorbereidt. Recent adviseerde het Zorginstituut de minister van VWS al over codeïne.
‘Te gek dat je belt om dit voor mijn baby te checken’
Je wilt deze patiënten aan je binden
De dankbaarheid is groot wanneer openbaar apotheker Marcel van den Bosch-Niestijl belt met een zwangere patiënt over de medicatiehistorie. “Goh, doen jullie dat?”, is dan een veelgehoorde reactie. Waarop hij antwoordt: “Je draagt het meest prille patiëntje bij je, dus ook daar ga ik als apotheker voor zorgen.”
VWS doet onderzoek naar proces medicatieoverdracht
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) doet onderzoek naar de tevredenheid onder zorgverleners over het huidige proces van medicatieoverdracht. Hiervoor worden openbaar apothekers uitgenodigd een vragenlijst in te vullen.
Complexe materie
Onlangs werden in een boeiende bijeenkomst van de sectie Apothekers Geneesmiddel en Maatschappij uitdagingen en kansen van geneesmiddelproductie in Nederland en Europa vanuit verschillende perspectieven belicht. Ik hoef u niet uit te leggen dat het veel complexer is dan het lijkt.
Taakherschikking
Medicatiebewaking is een dermate vanzelfsprekend proces binnen de apotheek dat we er nauwelijks meer bij stilstaan dat het een essentieel deel van het bestaansrecht van ons beroep is. Geen beroepsgroep heeft meer geleerd over doseringen, interacties en contra-indicaties dan de apotheker. Best bijzonder daarom dat ook voorschrijvers de medicatiebewaking beschouwen als onderdeel van hún vak. Hoeveel medicatiebewaking hebben onze patiënten nodig?
Groen licht voor herziene richtlijn Medicatiebewaking
De herziene KNMP-richtlijn Medicatiebewaking is geautoriseerd. In de richtlijn staan aanbevelingen voor het uitvoeren van medicatiebewaking door de openbaar apotheker in vier stappen: signaleren, analyseren, afhandelen en evalueren.
Richtlijn Hypercalciëmie in de palliatieve fase op diverse punten aangepast
De multidisciplinaire richtlijn Hypercalciëmie in de palliatieve fase is herzien onder begeleiding van Palliatieve Zorg Nederland (PZNL). De KNMP heeft bijgedragen via de klankbordgroep. Op diverse punten is de medicamenteuze behandeling aangepast.
Tekortenproblematiek hoog genoteerd op alle agenda’s
Het tweede kwartaal van 2024
Voor het tweede achtereenvolgende kwartaal van 2024 is er in de media en de politiek volop aandacht voor de geneesmiddelentekorten. De problematiek staat hoog genoteerd op alle relevante agenda’s. Apothekers roeren zich, in het belang van de patiënten die in de knel komen doordat steeds vaker geneesmiddelen niet beschikbaar zijn.
PrEP-medicatie vanaf augustus via de openbare apotheek
PrEP-medicatie wordt vanaf 1 augustus weer volledig via de openbare apotheek verstrekt. Dat stelt openbaar apothekers in staat om veilig gebruik van PrEP te bewaken. Momenteel ontvangt een gelimiteerd aantal mensen medicatie via de GGD.
Stratego
Als je bij Stratego de vlag van je tegenstander verovert, heb je gewonnen. Een belangrijke spelregel is dat een stuk maar vijf keer dezelfde zet mag doen. De VIPP farmacie, waarin gefaciliteerd wordt dat we data kunnen gaan delen met alle zorgverleners, lijkt nu op het eindspel in Stratego. Weinig stukken nog op het bord, steeds dezelfde zet van veel partijen: waar staat de vlag? Hoe kan ik winnen? Toch gaat het niet om ‘winnen’.
Natrappen
“De duels zijn stevig, er wordt met passie gestreden”, horen we deze dagen rondom het EK voetbal. Ten tijde van het schrijven van deze column lezen we over ons eigen Oranje: ”Nederland slaat modderfiguur” en “wanvertoning”; kwalificaties die je niet wilt zien en horen over ons voetbalsysteem, maar ook zeker niet over ons zorgsysteem.
NZa scherpt verplichte informatievoorziening aan
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) scherpt de verplichte informatieverstrekking van zorgaanbieders over contractering aan. Zorgaanbieders moeten deze informatie ‘actief en aantoonbaar’ verstrekken aan patiënten. Omdat dit voor apothekers onwerkbaar is, kunnen zij deze verplichting invullen via narrowcasting in de apotheek.
Rik van Aalst benoemd tot nieuw lid commissie LOA
Rik van Aalst is door de Algemene Vergadering (AV) van 26 juni benoemd in de commissie van de sectie Landelijke Openbare Apotheken (LOA). Van Aalst is mede-eigenaar en beherend apotheker bij Service Apotheek Van Weringh in Wageningen.
Minder onterechte signalen bij bewaking nierfunctie
Gewijzigde Medisch Farmaceutische Beslisregels sluiten beter aan bij praktijk
Een 35-jarige patiënt komt in de apotheek met een recept voor ciprofloxacine. In het systeem is twee jaar geleden vastgelegd dat de nierfunctie 113 ml/min is. Er verschijnt een signaal dat deze te oud is, terwijl opnieuw prikken niet hoeft bij jonge patiënten met een goede nierfunctie. Dit soort onterechte signalen zijn straks verleden tijd door verbeterde MFB’s.
Onze vereniging
De laatste maanden werd voor mij nog eens heel duidelijk wat de kracht van onze vereniging is. Na een grondige analyse bleek de ICT-voorziening van de KNMP toe aan een flinke vernieuwing. Van losse systemen naar één systeem, beveiliging op het hoogste niveau en inzet van de nieuwste technieken. Dat is wat er nodig is om als apothekers goed en efficiënt ons werk te kunnen doen.
KNMP Mediatheek biedt materialen voor en door apothekers
De KNMP introduceert de KNMP Mediatheek, dé centrale plek met materialen voor en door apothekers. In de KNMP Mediatheek vinden leden video’s, foto’s, socialmediaposts, pers- en mediaberichten, te gebruiken voor hun eigen communicatiekanalen. Ook kunnen zij patiënten, stakeholders en andere zorgverleners hiernaar verwijzen.
Grijze thee?
Bij de afgelopen Algemene Vergadering eind juni, zwaaide in de Alexanderzaal de enige vrouw af bij het College van Afgevaardigden (CvA). Het theeassortiment in de vergaderzaal is inmiddels diverser dan de leden aan tafel.
Bereiding mineralengeneesmiddel wordt ook in 2025 vergoed
Doorgeleverde bereidingen met magnesium, kalium en zink blijven ook in 2025 vergoed als de patiënt deze ter hand gesteld krijgt door de openbare apotheek. Dat is na overleg tussen het ministerie van VWS en het Zorginstituut Nederland besloten.
Vroegboekkorting congres geldig tot 13 augustus
KNMP-leden die zich voor 13 augustus aanmelden voor het najaarscongres profiteren van een vroegboekkorting. Tot die datum betalen zij € 130,- (excl. btw en servicekosten). Daarna bedragen de kosten € 170,- (excl. btw en servicekosten).
Benchmarkverslagen van kwaliteitsindicatoren klaar
De benchmarkverslagen kwaliteitsindicatoren farmacie over 2023 zijn beschikbaar. Desan, IT-partner van de KNMP, heeft alle deelnemende apotheken op 1 augustus een bericht gestuurd over het benchmarkverslag.
Eerstelijnszorg
Begin dit jaar hebben een hele rits organisaties van eerstelijnszorgverleners de Visie eerstelijnszorg opgesteld. De KNMP was daar uiteraard onderdeel van. De visie geeft de openbaar apotheker een sterkere positie in de eerste lijn, als vaste partner van onder anderen de huisarts en de wijkverpleegkundige.
(Spier)spanning
Regelmatig voel ik me als apotheker een soort Sherlock Holmes. Ook recent was dat het geval. Een van de artsen kwam vragen waarom baclofentabletten niet werden toegediend bij haar patiënt. Mijn ‘niet pluis’-alarm ging meteen af.
Wijziging medicatiebewaking in de G-Standaard op overgevoeligheden NSAID’s
Nieuwe indeling sluit aan bij inzicht en ervaring tweede lijn
Voor gebruikers van de G-Standaard vindt per 1 oktober 2024 een wijziging plaats in de medicatiebewaking op overgevoeligheden voor NSAID’s. De groepen ‘azijnzuurderivaten’ en ‘salicylaten’ komen dan te vervallen. Deze wijziging komt voort uit de gezamenlijke pilot van Stichting Health Base en de KNMP voor de standaardisering van overgevoeligheidsgroepen.
AGM
Zoals u weet zijn actieve leden die bijdragen aan de commissies en besturen van de KNMP altijd zeer welkom. In het bestuur van de sectie Apotheker Geneesmiddel en Maatschappij (AGM) komt in december van dit jaar een vacature vrij die wij graag vervullen, zodat we in 2025 compleet verder kunnen met onze ambities en doelen.
KNMP-richtlijn Ter hand stellen aangevuld met twee noten
De KNMP-richtlijn Ter hand stellen heeft een aanvulling gekregen met twee noten. Het gaat om noot 45 ‘Ter hand stellen’ en noot 46 ‘Afspraken met externen’. De aanbevelingen in de KNMP-richtlijn zijn onveranderd gebleven.
Minder onnodige signalen na herziening van MFB’s bij verminderde nierfunctie
De herziene Medisch Farmaceutische Beslisregels (MFB’s) voor dalteparine, enoxaparine en nadroparine bij verminderde nierfunctie zijn per 1 september 2024 beschikbaar in de G-Standaard.
Kwaliteitsscores nu ook spiegelen aan regio, keten
Nieuwe opzet benchmarks draagt bij aan verbetering
Openbaar apothekers kunnen hun scores voor de kwaliteitsindicatoren farmacie 2023 voor het eerst spiegelen aan benchmarks binnen de regio, keten of formule. Voorheen was het alleen mogelijk deze scores te vergelijken met de landelijke cijfers. Daarnaast is de opzet van de rapporten voor openbaar, dienst- en instellingsapothekers herzien en zijn de rapporten als geheel te downloaden.
Zorg aan patiënten met diabetes beter in beeld
Rapportage toont kant-en- klare patiëntselecties voor aanvullende zorg
De behandeling van patiënten met diabetes is complex. Met gemiddeld zeshonderd diabetespatiënten per openbare apotheek is het aanpassen van de farmacotherapie als gevolg van nieuwe inzichten een behoorlijke klus. De nieuwe KNMP/SFK-rapportage Diabetes helpt daarbij.
Consult
Drie jaar geleden werd de KNMP-richtlijn Consultvoering geautoriseerd. Een farmaceutisch consult is een belangrijk instrument voor de apotheker om individuele zorg te leveren.
Apotheek.nl wil zevende award Website van het Jaar
Apotheek.nl gaat voor het zevende jaar op rij voor de award Website van het Jaar in de categorie gezondheid. De KNMP roept apothekers, apothekersassistenten en apotheekmedewerkers op om te stemmen op Apotheek.nl. Stemmen kan tot en met 18 oktober 2024.
Nieuwe reeks DLB’s ‘Bij de tijd blijven in samenwerking’
Een nieuwe reeks districtsledenbijeenkomsten (DLB’s) vindt plaats van 12 tot en met 28 november 2024. Het thema van de bijeenkomsten is ‘Bij de tijd blijven in samenwerking’.
Ongelijkheid
Het ligt alweer achter ons, maar op de warmste dag van het jaar werd gemeld dat er een ‘koelte-ongelijkheid’ bestaat in Nederland. We maken ons druk dat niet iedereen op die enkele warme dagen voldoende koeling vindt.
Abortusmedicatie vanaf 2025 ook via openbare apotheek
De Wet afbreking zwangerschap wijzigt per 1 januari 2025, waardoor legale medicamenteuze afbreking van de zwangerschap via de huisarts mogelijk is. Daardoor kunnen openbaar apothekers het verzoek krijgen abortusmedicatie ter hand te stellen, wat volgens WSO-bestuurder Jeroen Mentink “een voorbeeld is van de invulling van onze rol als zorgverlener”.
Rumoerig afscheid van zomer met acties rond CAO Apotheken
Het derde kwartaal van 2024
Het derde kwartaal van 2024 kent een rumoerig einde door acties rondom de Cao Apotheken. Op meerdere plekken in het land voeren apotheekmedewerkers actie voor een betere beloning. In de zomermaanden is er uiteraard aandacht voor de geneesmiddelentekorten. Ook profileren apothekers zich door over hun expertise te vertellen.
VWS-begroting 2025: Wgp, beschikbaarheid geneesmiddelen en meer
De beschikbaarheid van geneesmiddelen in de apotheek is in 2025 een belangrijk aandachtspunt. Dat staat in de begroting van het ministerie van VWS voor 2025. Verder wil VWS de Nederlandse markt aantrekkelijker maken voor fabrikanten door te kijken naar prijs- en vergoedingsinstrumenten, zoals de Wet geneesmiddelenprijzen (Wgp) en het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS), maar ook het preferentiebeleid.
Stoptober
De maand oktober is een maand waarin veel mensen keuzes maken. Stop je met roken? Stop je met werken tijdens actieweken rondom de cao? Welke politieke keuzes maak je? Het komt allemaal voorbij.
Passende zorg
Woensdag 18 september 11:52. Met het stoppen van de reanimatie is de passende zorg voor mijn schoonvader volbracht.
Nieuwe materialen: leerlingen inspireren voor apothekersvak
De KNMP heeft op 25 september – Wereld Apothekersdag – materialen ontsloten die apothekers kunnen gebruiken bij het geven van voorlichting over het vak. De materialen bestaan uit onder meer presentaties, lesplannen en opdrachten die kunnen worden ingezet voor jong en oud.
Extra adviezen bij afbouwen en stoppen van medicatie
Switchen van antipsychotica en antidepressiva ook relevant
In het Informatorium Medicamentorum (IM) en op Apotheek.nl is nu extra informatie te vinden over het afbouwen en stoppen van medicatie. Een goede afbouwstrategie is namelijk cruciaal, vooral bij het staken van pijnmedicatie en psychofarmaca. De IM-rubriek geeft apothekers praktische handvatten voor het veilig afbouwen van medicatie. Ook op Apotheek.nl is nieuwe informatie toegevoegd.
Introductie subsidiedesk voor apothekersorganisaties regio
De KNMP en VvAA introduceren een subsidiedesk voor regionale apothekersorganisaties voor hulp bij het aanvragen van subsidies. Beide organisaties hebben als doel om zoveel mogelijk subsidiegelden daar te krijgen waarvoor ze zijn bedoeld: de zorg.
Nieuwe Zorgstandaard Somatische screening
Er is een nieuwe Zorgstandaard Somatische screening ontwikkeld door Akwa-GGZ, in samenwerking met verschillende zorgpartijen, waaronder de KNMP en de NVZA. De WSO ziet kansen in deze zorgstandaard voor de (instellings)- apotheker in de regionale samenwerking.
Dossier op KNMP-site met veelgestelde vragen en antwoorden abortusmedicatie
Veelgestelde vragen en antwoorden en meer informatie over abortusmedicatie staan nu centraal verzameld op KNMP.nl in een zogeheten dossier. Apothekers vinden hier ook een patiëntenfolder en handige links en documenten.
KNMP Kennisbank: vernieuwde vormgeving en update techniek
De KNMP Kennisbank krijgt op 5 november een vernieuwde vormgeving. Ook wordt een technische update gedaan, waardoor de stabiliteit van het platform verder verbetert.
Van Berckel eerste AGM'er in rol districtsafgevaardigde
Wouter van Berckel is sinds 25 september afgevaardigde voor District Zuidwest II van de KNMP. En dat is uniek, want hij is de eerste Apotheker Geneesmiddel & Maatschappij (AGM) die deze rol op zich neemt.
AGM-profiel
Tijdens de afgelopen bijeenkomst van de Apothekers Geneesmiddel en Maatschappij (AGM) op 7 november in de Jaarbeurs blikten we vooruit naar de toekomst van de AGM. Er staan spannende ontwikkelingen voor de deur!
Minister: onderzoek bekostiging van apotheekzorg in eerste lijn
Minister Fleur Agema van VWS gaat samen met de KNMP en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) onderzoeken hoe via de bekostiging meer zorg mogelijk kan worden gemaakt in de openbare apotheek. Dat blijkt uit de brief die de minister naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.