KNMP
KNMP steunt het CBG-onderzoek naar status UAD-geneesmiddelen
De KNMP steunt het onderzoek van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) naar de indelingsstatus van Uitsluitend Apotheek en Drogist (UAD)-geneesmiddelen. De medicijnautoriteit verricht dit onderzoek op verzoek van het ministerie van VWS en de Tweede Kamer.
Met elkaar op weg naar een betere digitale toekomst
‘Ontwikkeling gegevensuitwisseling gaat apotheker tijd schelen’
De digitale medische gegevensuitwisseling is in beweging. Er vinden ontwikkelingen plaats die van invloed zijn op de dagelijkse werkzaamheden in de apotheek. Wat betekent dit in de praktijk? En hoe werken de KNMP en Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) hierin samen? Tijdens het halfjaarlijks bestuurlijk overleg gaan beide organisaties hierover met elkaar in gesprek.
53ste editie informatorium medicamentorum is uit
Recordaantal nieuwe geneesmiddelen opgenomen in het IM.
De vernieuwde editie van het Informatorium Medicamentorum (IM) is uit. De 53ste uitgave van het IM bevat 52 nieuwe stofmonografieën, een recordaantal ten opzichte van de vorige edities. Ook beschikt deze hernieuwde druk over een onderscheid in dosering voor volwassenen en kinderen bij een aantal hoofdstukken en meerdere tabellen.
Themakalender 2023: overzicht van speciale dagen en weken geüpdatet
Online én offline aan de slag met bepaalde themaweken en -dagen in de apotheek? De KNMP stelt een overzicht beschikbaar van een aantal dagen en weken die interessant kunnen zijn om aandacht aan te besteden.
KNMP Zorginnovatieprijs: de stemming is geopend
De stemming voor de KNMP Zorginnovatieprijs 2023 is geopend. KNMP-leden kunnen tot en met 20 februari hun stem uitbrengen op een van de genomineerde innovaties.
KNMP Voorjaarscongres Psychofarmaca: inschrijven
De inschrijving voor het KNMP Voorjaarscongres 2023 is geopend. Het congres vindt plaats op dinsdag 14 maart in het Beatrix Theater te Utrecht en heeft als thema ‘Psychofarmaca, stof tot nadenken’.
Inzichtelijk
Met gepaste trots zag ik afgelopen weken onze collega-apothekers landelijke, regionale en lokale media te woord staan over de geneesmiddelentekorten. Door de buitenwereld worden die optredens nog wel eens opmerkelijk bevonden. De tekorten brengen een negatieve connotatie met zich mee. En dat zou effect hebben op hoe er naar ons wordt gekeken. “Moeten we wel meewerken aan zulke reportages?”, vragen ook sommige collega’s zich af.
Organisaties in de zorg uiten hun zorgen over geneesmiddelentekorten
De beschikbaarheid van generieke geneesmiddelen komt steeds verder onder druk te staan door het huidige beleid. Deze waarschuwing geven zorgorganisaties KNMP, FMS, LHV, NHG, NVZA en Patiëntenfederatie Nederland in een gezamenlijke brief aan de minister van VWS.
Apothekers aan zet bij maken IZA-regiobeelden en -plannen
Apothekers zijn aan zet bij de (door)ontwikkeling van regiobeelden om de zorgbehoefte en het zorgaanbod in kaart te brengen. Deze regiobeelden worden, in het kader van het Integraal Zorgakkoord (IZA), gebruikt voor nieuwe plannen over de inrichting van regionale zorg.
Farmacogenetica
Variatie in genen heeft invloed op de effectiviteit en de toxiciteit van geneesmiddelen. Het meenemen van farmacogenetica in de medicatiebewaking zorgt ervoor dat geneesmiddelen nog meer op maat kunnen worden toegepast.
Voorschrijven
De medicijntekorten zijn recordhoog en zorgen dagelijks voor veel frustratie en tijdverspilling. Niet ondenkbaar is dat alle ongewenste wisselingen een negatief effect zullen hebben op het behandelresultaat. Alle tekortenellende heeft ook een keerzijde: nog nooit is er zo’n groot beroep op de expertise en creativiteit van de apotheker gedaan als nu.
Aandacht voor chemokuren in Informatorium Medicamentorum
Belangstelling uit de praktijk voor meer chemokuren in IM
Om het complexe vakgebied van medicamenteuze kankerbestrijding beter toegankelijk te maken is het Informatorium Medicamentorum (IM) uitgebreid met een groep chemokuren. Het hoofdstuk, dat inmiddels 36 chemokuren belicht, heeft als doel oncolytische combinatietherapie inzichtelijk te maken voor apothekers in alle lagen van de gezondheidszorg.
Herziene KNMP-richtlijn over zorg voor patiënten met GDV geautoriseerd
De herziene KNMP-richtlijn Zorg voor patiënten met geneesmiddelen in een geïndividualiseerde distributievorm (GDV) is geautoriseerd. Daarmee vervangt de herziene richtlijn de in 2013 vastgestelde KNMP-richtlijn GDV.
WSO- en LOA-webinar over KNMP-richtlijn Praktijkvoering
De Wetenschappelijke Sectie Openbaar apothekers (WSO) en de commissie Landelijke Openbare Apotheken (LOA) nodigen apothekers uit voor een gezamenlijk webinar over de KNMP-richtlijn Praktijkvoering, die in het najaar van 2022 is geautoriseerd.
GPTW
De vier letters boven deze column zeggen u wellicht niks, maar staan voor Great Place To Work. Dat is een traject waarmee het bureau van de KNMP volop en onder begeleiding bezig is.
KNMP-publiekscampagne ‘Vriendelijk verzoek van uw apotheker’ van start
De KNMP is begin januari de publiekscampagne ‘Vriendelijk verzoek van uw apotheker’ gestart. In 2023 geldt een aantal veranderingen in de apotheek die vragen kunnen oproepen bij patiënten.
KNMP Jaarplan beschikbaar: Apothekers werken samen
Het jaarplan 2023 van de KNMP met als titel Apothekers werken samen is beschikbaar. “Het gaat om samenwerken met alle apothekers, met de collega’s in de zorg, met onze belangrijke stakeholders en samen met de patiënt”, aldus KNMP-voorzitter Aris Prins.
‘Soms moet je verder kunnen kijken dan alleen de regels’
Naast openbaar apotheker in Bennekom is Harm Geers (1970) sinds september jongstleden ook directeur van het in juni gelanceerde Charlotte Jacobs Instituut. Aan Geers de opdracht apothekers klaar te stomen voor de toekomst. Die opdracht neemt hij uiterst serieus. “Je kunt heel veel betekenen voor patiënten, dat is écht zo.”
Een jaar vol uitdagingen, geneesmiddelentekorten, maar ook goed nieuws
KNMP jaar in beeld
Voor de apotheker blijkt 2022 een jaar vol uitdagingen. Nu de pandemie minder ernstige gevolgen heeft, richt de aandacht zich op de dagelijkse gang van zaken. Zoals gebruikelijk houden de geneesmiddelentekorten de gemoederen bezig. Maar er is ook goed nieuws. Apothekers verschijnen steeds vaker in beeld en Apotheek.nl is prijswinnend.
Tweede Kamer stemt in met onderzoek naar agressie en intimidatie
De Tweede Kamer wil meer geld voor onderzoek naar – en aanpak van – agressie en intimidatie in de eerstelijnszorg, zoals in apotheken.