KNMP
Grijze thee?
Bij de afgelopen Algemene Vergadering eind juni, zwaaide in de Alexanderzaal de enige vrouw af bij het College van Afgevaardigden (CvA). Het theeassortiment in de vergaderzaal is inmiddels diverser dan de leden aan tafel.
KNMP Mediatheek biedt materialen voor en door apothekers
De KNMP introduceert de KNMP Mediatheek, dé centrale plek met materialen voor en door apothekers. In de KNMP Mediatheek vinden leden video’s, foto’s, socialmediaposts, pers- en mediaberichten, te gebruiken voor hun eigen communicatiekanalen. Ook kunnen zij patiënten, stakeholders en andere zorgverleners hiernaar verwijzen.
Onze vereniging
De laatste maanden werd voor mij nog eens heel duidelijk wat de kracht van onze vereniging is. Na een grondige analyse bleek de ICT-voorziening van de KNMP toe aan een flinke vernieuwing. Van losse systemen naar één systeem, beveiliging op het hoogste niveau en inzet van de nieuwste technieken. Dat is wat er nodig is om als apothekers goed en efficiënt ons werk te kunnen doen.
Minder onterechte signalen bij bewaking nierfunctie
Gewijzigde Medisch Farmaceutische Beslisregels sluiten beter aan bij praktijk
Een 35-jarige patiënt komt in de apotheek met een recept voor ciprofloxacine. In het systeem is twee jaar geleden vastgelegd dat de nierfunctie 113 ml/min is. Er verschijnt een signaal dat deze te oud is, terwijl opnieuw prikken niet hoeft bij jonge patiënten met een goede nierfunctie. Dit soort onterechte signalen zijn straks verleden tijd door verbeterde MFB’s.
Rik van Aalst benoemd tot nieuw lid commissie LOA
Rik van Aalst is door de Algemene Vergadering (AV) van 26 juni benoemd in de commissie van de sectie Landelijke Openbare Apotheken (LOA). Van Aalst is mede-eigenaar en beherend apotheker bij Service Apotheek Van Weringh in Wageningen.
NZa scherpt verplichte informatievoorziening aan
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) scherpt de verplichte informatieverstrekking van zorgaanbieders over contractering aan. Zorgaanbieders moeten deze informatie ‘actief en aantoonbaar’ verstrekken aan patiënten. Omdat dit voor apothekers onwerkbaar is, kunnen zij deze verplichting invullen via narrowcasting in de apotheek.
Natrappen
“De duels zijn stevig, er wordt met passie gestreden”, horen we deze dagen rondom het EK voetbal. Ten tijde van het schrijven van deze column lezen we over ons eigen Oranje: ”Nederland slaat modderfiguur” en “wanvertoning”; kwalificaties die je niet wilt zien en horen over ons voetbalsysteem, maar ook zeker niet over ons zorgsysteem.
Stratego
Als je bij Stratego de vlag van je tegenstander verovert, heb je gewonnen. Een belangrijke spelregel is dat een stuk maar vijf keer dezelfde zet mag doen. De VIPP farmacie, waarin gefaciliteerd wordt dat we data kunnen gaan delen met alle zorgverleners, lijkt nu op het eindspel in Stratego. Weinig stukken nog op het bord, steeds dezelfde zet van veel partijen: waar staat de vlag? Hoe kan ik winnen? Toch gaat het niet om ‘winnen’.
PrEP-medicatie vanaf augustus via de openbare apotheek
PrEP-medicatie wordt vanaf 1 augustus weer volledig via de openbare apotheek verstrekt. Dat stelt openbaar apothekers in staat om veilig gebruik van PrEP te bewaken. Momenteel ontvangt een gelimiteerd aantal mensen medicatie via de GGD.
Tekortenproblematiek hoog genoteerd op alle agenda’s
Het tweede kwartaal van 2024
Voor het tweede achtereenvolgende kwartaal van 2024 is er in de media en de politiek volop aandacht voor de geneesmiddelentekorten. De problematiek staat hoog genoteerd op alle relevante agenda’s. Apothekers roeren zich, in het belang van de patiënten die in de knel komen doordat steeds vaker geneesmiddelen niet beschikbaar zijn.
Richtlijn Hypercalciëmie in de palliatieve fase op diverse punten aangepast
De multidisciplinaire richtlijn Hypercalciëmie in de palliatieve fase is herzien onder begeleiding van Palliatieve Zorg Nederland (PZNL). De KNMP heeft bijgedragen via de klankbordgroep. Op diverse punten is de medicamenteuze behandeling aangepast.
Groen licht voor herziene richtlijn Medicatiebewaking
De herziene KNMP-richtlijn Medicatiebewaking is geautoriseerd. In de richtlijn staan aanbevelingen voor het uitvoeren van medicatiebewaking door de openbaar apotheker in vier stappen: signaleren, analyseren, afhandelen en evalueren.
Taakherschikking
Medicatiebewaking is een dermate vanzelfsprekend proces binnen de apotheek dat we er nauwelijks meer bij stilstaan dat het een essentieel deel van het bestaansrecht van ons beroep is. Geen beroepsgroep heeft meer geleerd over doseringen, interacties en contra-indicaties dan de apotheker. Best bijzonder daarom dat ook voorschrijvers de medicatiebewaking beschouwen als onderdeel van hún vak. Hoeveel medicatiebewaking hebben onze patiënten nodig?
Complexe materie
Onlangs werden in een boeiende bijeenkomst van de sectie Apothekers Geneesmiddel en Maatschappij uitdagingen en kansen van geneesmiddelproductie in Nederland en Europa vanuit verschillende perspectieven belicht. Ik hoef u niet uit te leggen dat het veel complexer is dan het lijkt.
VWS doet onderzoek naar proces medicatieoverdracht
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) doet onderzoek naar de tevredenheid onder zorgverleners over het huidige proces van medicatieoverdracht. Hiervoor worden openbaar apothekers uitgenodigd een vragenlijst in te vullen.
‘Te gek dat je belt om dit voor mijn baby te checken’
Je wilt deze patiënten aan je binden
De dankbaarheid is groot wanneer openbaar apotheker Marcel van den Bosch-Niestijl belt met een zwangere patiënt over de medicatiehistorie. “Goh, doen jullie dat?”, is dan een veelgehoorde reactie. Waarop hij antwoordt: “Je draagt het meest prille patiëntje bij je, dus ook daar ga ik als apotheker voor zorgen.”
KNMP waarschuwt voor risico’s uitstroom geneesmiddelen
De KNMP ziet grote risico’s voor passende zorg, nu Zorginstituut Nederland een grotere uitstroom van goedkope geneesmiddelen uit het verzekerd pakket voorbereidt. Recent adviseerde het Zorginstituut de minister van VWS al over codeïne.
Vaak alternatief verstrekt met andere werkzame stof
In één op de zeven gevallen krijgt de patiënt een geneesmiddel met een andere werkzame stof als door leveringsproblemen naar een alternatief moet worden gezocht. Dat blijkt uit een analyse die de KNMP door de Stichting Farmaceutische Kengetallen liet uitvoeren.
Betrouwbaar
De eerste letter van onze naam brengt verplichtingen met zich mee. Van de Koninklijke NMP mag je verwachten dat ze betrouwbaar is.
Hoop, lef en trots?
Zo’n twee weken terug werd het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB gepresenteerd. Onder het mom van Hoop, Lef en Trots worden langs tien hoofdpunten plannen voorgeschoteld.