KNMP
Vaccineren
In deze Sinterklaastijd kan het verkeren, misschien mogen apothekers wel gaan vaccineren. De bestaande maatschappelijke infra-structuren, lijken in de praktijk vaak meer op betonnen muren.
De farmacie levert
Als ik om me heen iemand achteloos hoor zeggen dat ie “een kuurtje” heeft gehad of “een pijnstillertje” nodig had, roep ik vaak: “Gered door de farmacie!” Ik hoef u niet uit te leggen dat de huidige samenleving heel veel te danken heeft aan ons vakgebied.
KNMP steunt gezamenlijk pleidooi voor richtlijngericht voorschrijven
De KNMP roept minister Tamara van Ark (Medische Zorg) op om op basis van beroepsrichtlijnen besparingen op geneesmiddelen te realiseren. Dat staat in een gezamenlijke reactie op het uitstel van de herziening van het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS).
Apotheek.nl voor derde jaar op rij beste gezondheidswebsite
Apotheek.nl scoort bij de verkiezing ‘Website van het Jaar’ een 9,6 en wint hiermee, net als in 2018 en 2019, de titel ‘Beste website’ in de categorie Gezondheid.
KNMP en CBG presenteren ‘Medicijnen in het kort’
De KNMP en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) komen met een nieuwe, ingekorte vorm van medicijninformatie: ‘Medicijn in het kort’. Patiënten raken hiermee in één oogopslag geïnformeerd over het gebruik van hun geneesmiddel, de gunstige effecten ervan en de meest voorkomende of belangrijkste bijwerkingen.
Webinar ‘Betrouwbare Geneesmiddelinformatie op de KNMP Kennisbank’
Het webinar ‘Betrouwbare geneesmiddelinformatie op de KNMP Kennisbank’, met onder meer inzicht in de zoekfuntie, vindt plaats op 3 december 2020.
Minste weerstand
De afgelopen maanden worden we continue uitgedaagd én opgedragen om ons handelen, ons gedrag, aan te passen. Hierdoor zijn we ons er bewuster van dan ooit hoe complex het is om gewoontes los te laten. Gedrag veranderen is moeilijk, zeker als we, zoals bij corona, er niet zelf voor kiezen en niet voor onszelf, maar voor anderen moeten veranderen. Psychologen geven aan dat we zo zijn geprogrammeerd dat ons brein er, onbewust, voor kiest om met weinig moeite voldoende te bereiken.
Gebruikers rifas over het algemeen tevreden
‘Het onderzoek leidde tot verbeteringen binnen RiFaS’
Apothekers beoordelen het Risico-instrument Farmaceutische Stoffen (RiFaS) gemiddeld met een rapportcijfer van 7,5. Dit blijkt uit een klanttevredenheidsonderzoek van het Laboratorium der Nederlandse Apothekers (LNA) onder apothekers over RiFaS. Op basis van de bevindingen van dit onderzoek is een aantal verbeteringen in RiFaS doorgevoerd.
Signaalmoeheid slaat toe vanwege dubbelmedicatie
Op zoek naar balans tussen medicatie-veiligheid en signaalmoeheid
Apothekers geven aan veel signaalmoeheid te ervaren op het gebied van dubbelmedicatie. Dit blijkt onder meer uit onderzoek naar signaalmoeheid in de openbare apotheek en ziekenhuisapotheek. Om de medicatiebewaking op dubbelmedicatie te verbeteren en zo de signaalmoeheid onder apothekers te verminderen heeft de KNMP de Werkgroep Dubbelmedicatie opgericht.
Modernisering GVS met jaar uitgesteld naar 1 januari 2023
Minister Tamara van Ark (VWS) stelt de modernisering van het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) met een jaar uit naar 1 januari 2023. Dit schrijft de bewindsvrouw in een brief aan de Tweede Kamer.
CBG: Bacicoline-B is eind 2020 weer beschikbaar
Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) verwacht dat Bacicoline-B eind 2020 weer beschikbaar is. Dat stelt het CBG in een publicatie op zijn website.
Zichtbaarheidstest
We hebben een schitterend vak. Maar wordt het apothekersvak wel voldoende gewaardeerd? De KNMP heeft vorig jaar een stakeholdersonderzoek laten doen. Een paar conclusies: de apotheker is voor honderd procent onzichtbaar en heeft geen profiel.
DLW’s ‘Richting 2021’ vanaf 17 november van start
De districtsledenwebinars (DLW’s) gaan vanaf 17 november 2020 van start. Door het verloop van de coronapandemie maken de fysieke KNMP-bijeenkomsten in de regio opnieuw plaats voor digitale bijeenkomsten. Het thema van de zes digitale bijeenkomsten is ‘Richting 2021’.
De publiekswebsite Apotheek.nl heeft een grondige metamorfose ondergaan.
Vernieuwde publiekswebsite Apotheek.nl live
Met een nieuwe vormgeving, een verbeterde indeling van de content en een aangepaste rubriek ‘bijwerkingen’ wil het team achter Nederlands beste medicijnwebsite de online ervaring van de maandelijks gemiddeld 1,7 miljoen bezoekers verder optimaliseren.
Astma en COPD
Patiënten hebben baat bij goede longmedicatie om benauwdheid te verminderen en verergering te voorkomen. Goed betekent hier goed ingesteld en toegepast! Op beide aspecten zijn nieuwe inzichten vertaald in de zorgstandaarden en in het Zorgpad Inhalatiemedicatie van Long Alliantie Nederland (LAN).
‘Bieden van hulp geeft een dankbaar gevoel’
Openbaar apotheker, wees voorbereid op melding huiselijk geweld
In tijden waarin ons sociale restricties worden opgelegd is het voor slachtoffers van kindermishandeling en huiselijk geweld lastiger om hulp te vragen. Zorgverleners zijn moeilijker te bereiken en er is minder sociale controle. De apotheker heeft in deze tijd naast zijn signaleringstaak ook een andere belangrijke functie: hulp verlenen wanneer een patiënt het codewoord ‘Masker 19’ gebruikt.
MFB’s vervangen klassieke interactiebewaking G-Standaard
De klassieke medicatiebewaking op interacties in de G-Standaard is vervallen. Sinds 1 november 2020 bevat de G-Standaard alleen nog interactiebewaking op basis van Medisch Farmaceutische Beslisregels (MFB’s).
Apothekers betrokken bij proeftuinen voor verbetering therapietrouw
ZonMw honoreert vier onderzoeksprojecten gericht op verbetering van therapietrouw bij thuiswonende patiënten. Daarbij zijn ook apothekers en apotheken betrokken.
‘Mensen kunnen meer doen dan direct naar de arts gaan’
Rian Lelie-van der Zande: taak voor apotheker als vraagbaak bij zelfzorg
Veertig jaar KNMP en een leven lang actief binnen de farmacie; ook na haar formele afscheid van de KNMP blijft Rian Lelie-van der Zande betrokken. Ze hoopt in 2021 haar promotieonderzoek ‘Versterking van zelfmanagement’ af te ronden. Voor de apothekers ziet ze in de komende jaren een belangrijke rol weggelegd als vraagbaak bij zelfzorg.
Medicatiebewaking innoveert: meer MFB’s in G-Standaard
Ook resterende klassieke medicatiebewaking wordt, waar mogelijk, omgezet naar MFB’s
Aan de vernieuwing van de medicatiebewaking in de G-Standaard is de afgelopen jaren hard gewerkt. En met resultaat: vanaf november 2020 kunnen apothekers de eerste stap in signaalreductie merken, doordat meer bewaking plaatsvindt op basis van Medisch Farmaceutische Beslisregels (MFB’s). Dan vervallen de klassieke interactiebestanden uit de G-Standaard en zijn de interacties alleen nog als MFB beschikbaar.