KNMP
Oproep aan coalitie voor meer ruimte expertise apothekers
De KNMP roept de coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB op tot meer ruimte voor de expertise van apothekers. “Hun potentieel als medicatiespecialist kan nog beter worden benut om bij te dragen aan het versterken van de eerstelijnszorg”, aldus KNMP-voorzitter Aris Prins.
SIG Diabetes zoekt mensen met passie
Special Interest Group verbetert farmaceutische zorg voor diabetespatiënt
Ben jij gepassioneerd over het verbeteren van de farmaceutische zorg voor mensen met diabetes mellitus? Sta je te popelen om jouw expertise in te zetten voor het ontwikkelen van richtlijnen en onderzoeksvragen die het leven van deze bijzondere groep patiënten positief kunnen beïnvloeden? Dan is de SIG Diabetes dé plek voor jou.
CJI Horizondebat gaat vooraf aan diplomering
Openbaar apothekers blijken uitstekende debaters
De nieuwste lichting openbaar apothekers heeft 1 maart 2024 het herziene curriculum van de vervolgopleiding Openbare Farmacie met goed gevolg afgerond. Zij hebben zich daarna officieel geregistreerd als specialist. Voor het eerst was er voorafgaand aan de diplomering een CJI Horizondebat.
Vergoedingsregeling voor gebruik gezondheidsdata in Mitz
KNMP en Zorgverzekeraars Nederland hebben overeenstemming bereikt over een nieuwe vergoedingsregeling voor apotheken die toestemmingen van patiënten vastleggen voor het uitwisselen van hun gezondheidsdata in Mitz. Zodra de regeling beschikbaar is, informeert de KNMP de leden daarover.
Nieuwe kennisdocumenten over medicatie bij ouderen
Vanuit de multidisciplinaire richtlijn Polyfarmacie bij ouderen zijn vijf nieuwe kennisdocumenten ‘Minderen en stoppen van medicatie’ ontwikkeld. De documenten gaan over antidepressiva, antipsychotica, benzodiazepinen, anti-epileptica en opioïden.
Diabetescrisis!
Voor de verandering een keer een overschot in plaats van tekort. Uit onderzoek van Maastricht University bleek dat naast de 1,1 miljoen type 2-diabeten er meer dan 1,4 miljoen prediabeten in Nederland zijn. Het is in onze leefomgeving extreem moeilijk alle verleidingen te weerstaan met al het eten om ons heen en de sterke lobby van de voedselindustrie. Toch denk ik dat er in educatie en in de richtlijnen ook nog een hoop winst te behalen is.
KNMP Actueel op 14 mei over duurzaamheid en vergoeding Mitz-voorziening
Webinar over duurzaamheid en vergoeding Mitz-voorziening
Periodiek praten bestuurders van de KNMP de leden online bij over actualiteiten. Leden zijn van harte uitgenodigd voor de eerstvolgende KNMP Actueel op dinsdag 14 mei om 13.00 uur, dit keer onder meer over duurzaamheid en Mitz.
Onderzoek naar versnelde uitlevering G-Standaard
Z-Index wilt een pilot starten om sneller informatie te delen.
Op verzoek van diverse afnemers van de G-Standaard wil Z-Index een pilot starten om sneller informatie te delen bij een tekortenbesluit, bij nieuwe generieke geneesmiddelen en bij een tijdelijk tekort aan een preferent geneesmiddel. Inmiddels is een onafhankelijke programmamanager aangesteld voor een plan van aanpak.
RALPH de vis
Recent is bij het ministerie van VWS het kunstwerk ‘RALPH de vis’ onthuld. RALPH staat voor Return All Left Over Pharmaceuticals. Dit kunstwerk is gemaakt door studenten van de Wageningen Universiteit. RALPH de vis staat symbool voor resten medicatie die in het oppervlaktewater belanden en is gemaakt van honderden doosjes geneesmiddelen. Van Nederlands antibioticum tot buitenlands Grieks geneesmiddel. RALPH is dus ook divers en inclusief en past prachtig in de sustainable development goals en de Green Deal Duurzame Zorg.
AGM-bijeenkomst over geneesmiddelproductie terug naar Europa
De commissie Apotheker Geneesmiddel & Maatschappij (AGM) houdt op woensdag 22 mei 2024 een fysieke bijeenkomst in Utrecht met als thema ‘Geneesmiddelenproductie naar Europa: uitdagingen en kansen’.
VWS stelt begroting voor apotheekzorg bij
Omdat geneesmiddelprijzen achterblijven bij de verwachte inflatie heeft het ministerie van VWS de begroting voor apotheekzorg voor 2024 van € 5,7 miljard met € 220 miljoen naar beneden bijgesteld. Om dekking te vinden voor de afgestelde bezuiniging op het GVS wordt de WGP aangescherpt en codeïne uit het verzekerde pakket geschrapt.
Eenheid van taal
Wat na vier jaar voorzitterschap van de KNMP regelmatig opvalt, is dat de eenheid van taal in ons stakeholdersveld soms ver te zoeken is. We zoeken allemaal naar onze eigen woorden en kiezen voor onze eigen definities. Omdat het zo uitkomt. Beter is het als je appels met appels kunt vergelijken en peren met peren. Toch lukt dat vaak niet.
‘Minder medicatieverspilling hard nodig voor het milieu’
Groot netwerk belangrijk voor behalen doelen duurzame zorg
‘Medicijnen over? Laat het milieu niet in de steek en lever ze in bij je apotheek!’ Dat is de boodschap die de zorg- en watersector ook dit voorjaar weer onder de aandacht brengt tijdens de Week van Ons Water, van 27 april tot en met 12 mei. Jaarlijks komt minstens 190 ton aan medicijnresten in ons oppervlaktewater terecht.
Sectie Landelijke Openbare Apotheken (LOA) zoekt twee nieuwe bestuurders
De Sectie Landelijke Openbare Apotheken (LOA) is op zoek naar twee nieuwe bestuurders. Het betreft per 27 juni 2024 één zetel voor een vertegenwoordiger van zelfstandige apotheken en één zetel voor een vertegenwoordiger van ketenapotheken.
KNMP, NVZA en NFU onderzoeken verspilling
De KNMP, NVZA en de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) doen onderzoek naar geneesmiddelverspilling in het kader van de Green Deal Duurzame Zorg 3.0 (GDDZ). Apothekers kunnen in een vragenlijst verbeterinitiatieven aangeven voor het tegengaan van geneesmiddelverspilling.
Innovatief
Apothekers zijn uitvinder van Aspirine, penicilline, Coca-Cola, het tbc- en poliovaccin, vaseline, Novocaïne en ook de E-sigaret. Kortom: innovaties op basis van productkennis. Onze visie ‘Apotheker 2040’ stelt: “Autoriteit op het gebied van werking van geneesmiddelen.” Een openbaar apotheker is generalist. Daar hoort kennis van bereiden van geneesmiddelen bij. Binnen de KNMP is het LNA nog steeds een waardevol kenniscentrum. En wat is het dan jammer dat daar steeds minder aandacht voor lijkt te zijn in onze opleidingen.
DLB’s vanaf 30 mei: ‘Passende zorg in tijden van schaarste’
Een nieuwe reeks districtsledenbijeenkomsten (DLB’s) vindt plaats van 30 mei tot en met 6 juni 2024. Het thema van de bijeenkomsten is ‘Passende zorg in tijden van schaarste’. De DLB’s worden fysiek georganiseerd op vijf plekken in Nederland en zijn alleen toegankelijk voor KNMP-leden. Leden zijn welkom op elke locatie.
Klimmen op de ladder
Het fietspad is soms een terrein vol risico’s. Hippe bakfietsouders naast elkaar blokkeren de volledige breedte, scholieren slaan linksaf zonder omkijken of senioren kijken juist wél eerst om wanneer ik op volle snelheid bel om ze te passeren. We leven niet altijd en overal de regels na en meestal verloopt dit zonder kleerscheuren.
Uitvraag over kwaliteitsindicatoren 2023 van start
De uitvraag van de kwaliteitsindicatoren over 2023 is van start en loopt tot en met 21 mei 2024. Openbaar apothekers en apothekers die dienst- of instellingsapotheken beleveren, hebben dinsdag 2 april een uitnodiging en link voor de enquête ontvangen van ICT-partner Desan.
Minister Dijkstra kijkt naar proces rondom tekorten
Minister Pia Dijkstra (VWS) gaat na of het proces rondom tekortenbesluiten kan worden versneld. Ze meldde dit tijdens het Vragenuurtje in de Tweede Kamer op dinsdag 2 april. Ook wil de bewindsvrouw kijken naar de aanleg van voorraden grondstoffen. In een brief voorafgaand aan het geneesmiddeldebat van 30 mei komt de minister hierop terug.