Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

KNMP

Bruins blij met MFB voor opioïdengebruik

Apothekers ondersteunen de strijd tegen onverantwoord gebruik van opioïden. Dat laat minister Bruno Bruins van Medische Zorg blijken in een brief over de actie-agenda opioïden.

PW43 - 25-10-2019 | door KNMP

Nieuw op Apotheek.nl: verbeterde voorleeshulp en ‘videotheek’

Apotheek.nl biedt twee vernieuwde functies die bijdragen aan de toegankelijkheid van de medicijnteksten: een verbeterde voorleeshulp én een compleet overzicht met alle video’s van de website.

PW43 - 25-10-2019 | door KNMP

Ranitidine

Apothekers hebben de afgelopen weken uiterst effectief en efficiënt gehandeld om de enorme ranitidine-recall te verwerken. 150.000 gebruikers van ranitidine zijn persoonlijk aangesproken om hun mogelijk vervuilde geneesmiddel terug te brengen naar de apotheek.

PW43 - 25-10-2019 | door Gerben Klein Nulent, voorzitter KNMP

Denken en doen vanuit patiënt en stakeholders

Toekomstvisie 2025 wordt met leden steeds verder ingekleurd

De apotheker zorgt voor goed en veilig gebruik van geneesmiddelen. Als medicatiespecialist zoekt hij verbinding met de patiënt, maar ook tussen eerste en tweede lijn. Hij neemt initiatief in de ketensamenwerking én is letterlijk zichtbaar. De stip op de horizon van de KNMP Toekomstvisie 2025 tekent zich steeds verder af.

PW42 - 18-10-2019 | door KNMP

Lisdexamfetamine valt niet onder Nederlandse Opiumwet

Het ADHD-geneesmiddel lisdexamfetamine is onlangs op de markt gekomen. De KNMP attendeert apothekers erop dat lisdexamfetamine niet onder de Nederlandse Opiumwet valt, dit in tegenstelling tot dexamfetamine. In enkele andere landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, valt het middel wél onder de nationale Opiumwet.

PW42 - 18-10-2019 | door KNMP

Farmacie Mondiaal beschrijft veertig jaar farmaceutische ontwikkelingshulp

KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent ontving uit handen van scheidend Farmacie Mondiaal- bestuurslid Richard van Slobbe het jubileumboek ‘Farmacie Mondiaal en haar voorgangers, 1979-2019’ met als ondertitel ‘Veertig jaar farmaceutische ontwikkelingshulp’. Arjo Roersch van der Hoogte schreef het boek ter ere van het 40-jarig bestaan van de organisatie.

PW42 - 18-10-2019 | door KNMP

Desoxyribonucleïnezuur

DNA is de belangrijkste drager van erfelijk materiaal. Ons DNA bepaalt wie we zijn, tot welk soort we behoren. De genetische code in het DNA is onze individuele, unieke blauwdruk. Op basis van deze inzichten evolueert het geneesmiddel, blockbusters worden personalised medicines. Apothekers spelen een rol vanaf ontwikkeling tot juiste toepassing van het geneesmiddel. Dat is nou eenmaal ons DNA, toch?

PW42 - 18-10-2019 | door Maayke Fluitman, voorzitter AGM

Interventies therapietrouw bij elkaar op één plek

KNMP adviseert bij Interventienet.nl

Het Nivel, Radboudumc en de Sint Maartenskliniek hebben Interventienet.nl ontwikkeld, dé vindplaats voor interventies voor therapietrouw. De KNMP is vertegenwoordigd in de adviescommissie van het initiatief. “Er zijn genoeg projecten en tools om de therapietrouw te bevorderen, maar het is vaak onduidelijk waar je ze kunt vinden.”

PW40/41 - 04-10-2019 | door Ilse Boekweg

Niet-pluisgevoel leidend bij melding FMD

Alleen bij een niet-pluisgevoel moeten apothekers de verpakkingen van UR-geneesmiddelen met een Falsified Medicines Directive (FMD)-alert melden bij de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Dat heeft de IGJ besloten omdat het aantal alerts nog te hoog is om elke melding op individueel niveau nader te onderzoeken.

PW40/41 - 04-10-2019 | door KNMP

KNMP verheugd met hulp bij tegengaan medicijntekorten

Geneesmiddelentekorten krijgen steeds bredere aandacht en erkenning, stelde de KNMP vast op de Wereld Apothekers Dag op 25 september. Zo trok minister Bruno Bruins van Medische Zorg vorige week aan de bel over de verdubbeling van tekorten.

PW40/41 - 04-10-2019 | door KNMP

Ontmoetingen

Voor de bestuurders en een aantal medewerkers van de KNMP is de agenda deze weken behoorlijk volgepland. De herfst staat traditioneel in het teken van tal van ontmoetingen met de leden. Afgelopen woensdag gingen we tijdens de jaarlijkse BIO Meeting met circa honderd actieve leden in gesprek over de Toekomstvisie 2025 waaraan al sinds het voorjaar wordt gewerkt.

PW40/41 - 04-10-2019 | door Eric Janson, algemeen directeur KNMP

KNMP Najaarscongres 2019

Beatrix Theater Utrecht

PROGRAMMA

PW40/41 - 04-10-2019 | door KNMP

‘Geef concrete bewaaradviezen voor medicatie’

Bij het bewaren van geneesmiddelen door patiënten thuis gaat nog veel mis. TNF-alfaremmers en andere biologicals liggen niet in de koelkast, geneesmiddelen zijn over de datum of de bijsluiter is niet meer aanwezig.

PW40/41 - 04-10-2019 | door KNMP

‘Wijkverpleegkundigen hebben veel kennis’

“Wijkverpleegkundigen en thuiszorgmedewerkers komen achter de voordeur van patiënten waar ze problemen zien die in 50% van de gevallen medicatie­gerelateerd zijn, zoals slikproblemen. Apothekers zijn hiervan vaak niet op de hoogte”, zegt Carolien Sino, instituutsdirecteur Verpleegkundige Studies Hogeschool Utrecht. “Thuiszorgmedewerkers en wijkverpleegkundigen zijn de ogen en oren van apothekers, maar maken apothekers daar wel genoeg gebruik van?”

PW40/41 - 04-10-2019 | door KNMP

Oproep voor herdefiniëren rol apothekers

“Voor de functie van de apotheker als behandelaar is te weinig evidence, daarom moeten apothekers op zoek naar een niche waar hun werkelijke meerwaarde ligt ten opzichte van artsen”, zegt klinisch geriater/klinisch farmacoloog Rob van Marum, werkzaam in het Jeroen Bosch ziekenhuis in Den Bosch en bijzonder hoogleraar farmacotherapie aan het VUmc. “Bekijken we studies zoals HARM kritisch, dan is de relatie tussen klinische problemen – zoals vallen – en medicijnen zelden een-op-een aantoonbaar. Richtlijnen voor medicatiebeoordelingen zijn onder meer gebaseerd op deze studies, en die blijken dan ook vaak niet doelmatig te zijn.”

PW40/41 - 04-10-2019 | door KNMP

Langer thuis

‘We willen prikkelen om zorg te veranderen’

Apothekers zijn veel bezig met medicatiebeoordelingen voor ouderen, maar de meest kwetsbare patiënten eruit lichten, dat is volgens ziekenhuisapotheker en voorzitter van de programmacommissie Patricia van den Bemt nog een hele uitdaging. “Het gaat daarbij vooral om de ongewenste polyfarmacie binnen deze groep. De effectiviteit vergroten van medicatiebeoordelingen is ook een van de onderzoeksvragen van de KNMP Kennisagenda.”

PW40/41 - 04-10-2019 | door KNMP

Processierups, zomer en een apotheker in de Tweede Kamer

Derde kwartaal in beeld 2019

Apothekers begeleidden patiënten om goed voorbereid op reis te gaan. Ook stonden ze klaar om tijdens de hitte adviezen te geven. De geneesmiddelentekorten kregen opnieuw media-aandacht en apotheker Bart Smals nam definitief zitting in de Tweede Kamer.

PW39 - 27-09-2019 | door KNMP

Uitbreiding vergoeding apotheekbereidingen

Als een geregistreerd geneesmiddel niet wordt toegelaten tot het pakket vanwege te hoge kosten, kan de apotheekbereiding voortaan wél worden vergoed. Dat schrijft minister Bruins in de VWS-begroting 2020.

PW39 - 27-09-2019 | door KNMP

Verkiezingen bestuurslid WSO: twee kandidaten zijn bekend

De apothekers Rogier Larik en Philip Noordholland Reekers stellen zich kandidaat voor de vacante positie in het bestuur van de Wetenschappelijke Sectie Openbaar apothekers (WSO). WSO-leden kunnen tot vrijdag 4 oktober stemmen op de kandidaat van hun keuze.

PW39 - 27-09-2019 | door KNMP

Internationaal

In Abu Dhabi vond afgelopen week het 79ste internationale apothekerscongres FIP plaats. Duizenden apothekers uit meer dan 110 landen kwamen in het emiraat bijeen. Ook de Nederlandse apothekers waren goed vertegenwoordigd. Een aantal van hen gaf (poster)presentaties en dan blijkt weer hoe ver de Nederlandse farmacie ontwikkeld is. In de dagelijkse praktijk ben je je daar meestal niet zo van bewust, maar op zo’n internationaal congres des te meer.

PW39 - 27-09-2019 | door Gerben Klein Nulent, voorzitter KNMP

Document acties

Back to top