KNMP
Kwaliteitsindicatoren 2018: Laatste dagen uitvraag
Komende maandag 15 april is de laatste dag van de uitvraag kwaliteitsindicatoren 2018. De enquête van de apotheek moet op 15 april volledig ingevuld en doorgestuurd zijn naar Desan om een individuele benchmark te krijgen, de gegevens naar IGJ te versturen en in de openbare dataset te komen.
Overbrugbaar
Samen met de voorzitter had ik onlangs weer ons kwartaaloverleg met de besturen van de jonge apothekers. Voor mijn gevoel verandert dat overleg en zijn de contacten met onze jonge leden het afgelopen jaar hechter geworden. Natuurlijk komen de actualiteiten tijdens zo’n overleg aan bod, maar ook de zichtbaarheid van de apotheker. Iets waar deze jonge apothekers zich sterk voor maken. Het draait daarbij om de vragen: hoe staan wij als apothekers bekend? En: hoe willen we bekendstaan?
Informatie over anticonceptie aangevuld en herzien
Nieuwe content op de KNMP Kennisbank
Is een vrouw direct beschermd tegen zwangerschap als zij overstapt van de pil naar de spiraal? Wat is het advies bij doorbraakbloedingen tijdens gebruik van een sub-30-pil? Voor dit soort vragen en meer kunnen gebruikers de nieuwe informatie over anticonceptie op de KNMP Kennisbank raadplegen.
Een goede opleiding verbeteren
De eerste aanbevelingen uit evaluatie centraal cursorisch onderwijs toegepast
Een opleiding moet je blijvend evalueren en verbeteren, vindt opleidings-directeur Annemieke Floor-Schreudering. “Na de herziening van het opleidingsplan in 2015, is vorig jaar het centraal cursorisch onderwijs geëvalueerd en we kregen een dikke voldoende. Maar ook 38 handvatten voor verbetering.”
Advies verlengd: anticonceptiepil maximaal 3 maanden meegeven
Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert apothekers nog steeds om maximaal voor drie maanden de anticonceptiepil levonorgestrel/ethinylestradiol 150/30 µg mee te geven. Dit om het risico op tekorten te verkleinen. De voorzorgsmaatregel is van toepassing tot en met 31 mei 2019 en wordt ondersteund door de KNMP.
Vaccinatiealliantie van start
Staatssecretaris Blokhuis (VWS) is met de Vaccinatiealliantie van start gegaan. Apothekers leveren hieraan hun bijdrage door kennis en expertise in te zetten om de vaccinatiegraad te verhogen. Met de Vaccinatiealliantie verbindt Blokhuis apothekers, jeugd- en huisartsen, doktersassistenten, communicatiedeskundigen, wetenschappers en beleidsmakers.
Ervaringen met apotheekzorg voor oudere patiënten gezocht
De KNMP hoort graag van apothekers wat zij in hun apotheek doen om gedragsveranderingen bij oudere patiënten te signaleren – bijvoorbeeld als zij zien dat hun gezondheid of zelfredzaamheid achteruitgaat. In het kader van het VWS-programma Langer Thuis gaat de KNMP goede voorbeelden, knelpunten en wensen inventariseren.
Mooie stap voorwaarts
We weten dat meer dan 90% van de bevolking minimaal 1 ‘actionable gen’ heeft. En 10% van de bevolking zelfs 4 of meer. Farma-cogenetica is dan ook niet voor niks een van de speerpunten van het WSO-bestuur. Op dit moment werken het Amsterdam UMC en het LUMC samen in een initiatief waarbij patiënten een pas mee krijgen met een QR-code. Via deze code is op de website mijnDNAmedicatiepas.nl het farmacogenetisch profiel van de patiënt in te zien.
Een ijzeren voorraad, nog meer vervuiling en illegale middelen
Kwartaal in beeld
Wanneer de KNMP half januari met het nieuwsbericht komt dat de geneesmiddelen-tekorten weer zijn gestegen, pakken de media dit massaal op. Ook de reuring rondom de sartanen is nog niet voorbij. Verder komt de apotheekbereiding tweemaal in het nieuws, net als de verkoop van illegale geneesmiddelen.
Informatieveiligheid checken op smartphone, tablet of pc
Advies op maat over veiligheid van patiëntgegevens met Apotheektool NEN 7510
Snel en gemakkelijk checken of de apotheek voldoet aan de eisen voor informatiebeveiliging in de zorg. Dat kan met de Apotheektool NEN 7510 voor informatieveiligheid.
Nog één stap naar de StiPCO-tegemoetkoming 2018
Het StiPCO-uitbetalingsformulier al ingevuld? Zo’n 300 openbaar apothekers hoeven alleen nog maar deze kleine stap te zetten om de StiPCO-tegemoetkoming over 2018 te ontvangen.
VWS: Nederland bereidt zich onverminderd voor op no deal Brexit
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft zich goed voorbereid op een no deal Brexit scenario bij de invoer van geneesmiddelen. Dat schrijft minister Bruins (VWS) in een brief aan de Tweede Kamer. Bruins stelt dat vrijwel alle belangrijke groothandels na een no deal Brexit geneesmiddelen kunnen blijven invoeren vanuit het Verenigd Koninkrijk (VK).
Zorg aan achteraf onverzekerde patiënt toch vergoed
Apothekers kunnen de zorg aan een patiënt die bij declaratie onverzekerd blijkt te zijn, toch vergoed krijgen. Dit is het gevolg van een wijziging van de Subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg aan onverzekerden. Het ministerie van VWS voert dit per 1 maart 2018 – met terugwerkende kracht – door.
Oud en wijs
Vorige week stond op deze plaats een enthousiast verhaal over samenwerken. Daar haak ik even op aan. Tijdens de recente regiobijeenkomsten kwam meermaals naar voren dat apothekers worstelen met ons imago. Veelal als gevolg van vervuilingen en tekorten. Wat dubbel frustrerend is, omdat wij hier én geen schuld aan hebben én omdat dit ons veel extra tijd kost.
Ruim 1250 apothekers naar de Utrechtse Jaarbeurs
Onco-logica: het KNMP Voorjaarscongres 2019
De uitreiking van de KNMP Zorginnovatieprijs, een nieuwe WSO-bestuurder, de herbenoeming van de LOA-voorzitter, speerpunten van de KNMP Onderzoeks-agenda 2025 en gastsprekers over oncologie. Allemaal onderwerpen die aan bod kwamen op het KNMP Voorjaarscongres 2019.
Samenwerken
Herken je dat gevoel, dat je vol enthousiasme uit een vergadering of van een bijeenkomst komt? Geïnspireerd, vol energie om aan de slag te gaan. Ik had de afgelopen week het geluk veel van dit soort momenten te hebben. En de gemeenschappelijke deler was elke keer: samenwerken.
KNMP: apotheker beoordeelt zelf papieren recept passant opiaat
De openbaar apotheker dient altijd zelf een papieren recept van een passant voor een opiaat (opiumwetgeneesmiddel Lijst I) te beoordelen. Dit stelt de KNMP in haar standpunt over het onderscheppen van een vervalst opiaatrecept van een passant. Openbaar apothekers kunnen een daarvoor opgesteld stappenplan als uitgangspunt gebruiken om het risico op ter hand stellen van opiaten op een vervalst recept te minimaliseren.
Minister Bruins: niet handhaven op zichtbaar voeren BIG-nummer
Minister Bruins heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gevraagd na 1 april 2019 niet te handhaven op de verplichting om het BIG-nummer te vermelden. Eerst dient het overleg en de nadere besluitvorming plaats te vinden over de situaties waarin het BIG-nummer moet worden vermeld. Dat schrijft de bewindsman in een brief aan de Tweede Kamer.
Kwaliteitsindicatoren 2018: landelijke uitvraag van start
De landelijke uitvraag van de kwaliteitsindicatoren is maandag 18 maart van start gegaan en loopt tot en met 15 april. De indicatoren zijn dit jaar gebaseerd op de KNMP-richtlijnen Geïndividualiseerde Distributievorm, Medicatiebewaking en Diabetes.
Inzicht in informatieveiligheid met Apotheektool NEN 7510
Met de Apotheektool NEN 7510 voor informatieveiligheid zien openbaar apothekers in één oogopslag wat zij al doen om de persoonsgegevens van hun patiënten te beveiligen, en welke punten zij nog kunnen oppakken. Na het beantwoorden van vragen over de informatiebeveiliging in hun apotheek ontvangen zij een rapport op maat, dat toont welke maatregelen nog nodig zijn.