KNMP
Financiële hulp voor apothekers in nood
KNMP Ondersteuningsfonds helpt individuele apothekers met geldproblemen
Stichting Ondersteuningsfonds KNMP helpt apothekers die persoonlijke financiële problemen hebben. Onlangs zijn de statuten van het fonds gewijzigd. Niet alleen Nederlandse apothekers kunnen nu financiële hulp krijgen, maar bijvoorbeeld ook buitenlandse apothekers die naar Nederland zijn gevlucht.
IGJ: gefaseerde invoering FMD
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) handhaaft vanaf 9 februari 2019 nog niet meteen op alle eisen die vanuit de Falsified Medicines Directive (FMD) worden gesteld. Dit is gisteren bekendgemaakt tijdens het jaarlijkse Bogin symposium. De Nationale Medicijn Verificatie Organisatie (NMVO), waar de KNMP onderdeel van uitmaakt, heeft nauw overleg met IGJ over het vaststellen van de fasering.
MFB’s en kwaliteitsbeleid
Afgelopen jaren hebben we in de openbare apotheek maar liefst een paar miljoen keer een MFB afgehandeld. Een MFB is een medisch farmaceutische beslisregel en komt naar boven op basis van patiëntkenmerken en medicatiehistorie. Bij een mogelijke verbetering in het medicatiegebruik wordt een interventievoorstel gemaakt. Hierdoor kunnen we complicaties door verkeerd of onnodig medicijngebruik voorkomen, maar ook zorgen voor een betere en effectievere farmacotherapie.
Zwolse pilot: labwaarden met een druk op de knop in het AIS
Koppeling met huisarts en lab maakt inspoelen labwaarden in AIS mogelijk
Labwaarden vanuit het laboratorium automatisch in het apotheekinformatie-systeem (AIS). De oplossing komt steeds dichterbij. In omgeving Zwolle is men bezig met een pilot. “Een heleboel regio’s weten dat dit eraan zit te komen. Apotheken willen zo snel mogelijk aangesloten worden.”
Apotheek.nl wint publieksprijs voor beste website 2018
Apotheek.nl is door het Nederlandse publiek verkozen tot Beste Website van het Jaar 2018 in de categorie Gezondheid. De award ‘Website van het Jaar’ is de grootste online publieksprijs die jaarlijks wordt uitgereikt. Het team achter Apotheek.nl nam op donderdagavond 22 november in Amsterdome de prijs in ontvangst.
DVN: apothekers wisselen glucosemeters sporadisch
Apothekers verzoeken gebruikers van bloedglucosemeters slechts sporadisch om te wisselen van meter. Dit concludeert Diabetesvereniging Nederland (DVN) na een inventarisatie van gebruikerservaringen over meterwissels.
LSP-verbeterplan blauwdruk sectorbrede ICT-projecten
'Het succes zat hem onder meer in een gezamenlijke business case'
Het verbeterplan van het Landelijk Schakelpunt (LSP) is de afgelopen jaren een vliegwiel gebleken voor breed gebruik van het LSP. Een leverancier en een gebruiker blikken terug op het succes van het traject en geven aan wat dit voor de zorg-ICT in de toekomst kan betekenen. “In 2018 is het aantal succesvolle bevragingen bij het LSP nog steeds aan het toenemen.”
Onlosmakelijk
Sommige combinaties zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden: Jut en Jul, olie en azijn of boerenkool en rookworst. In de apotheek kennen we ook genoeg combinaties van middelen die vrijwel altijd samengaan. Foliumzuur en methotrexaat is een overduidelijk voorbeeld.
Aandachtspunten voor overstap naar de biosimilar insulines
Voor diabetespatiënten die zijn ingesteld op de insuline Lantus en die overstappen naar een biosimilar insuline zijn aandachtspunten opgesteld. Samen met VGZ, de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF) en Diabetesvereniging Nederland (DVN) heeft de KNMP deze punten ontwikkeld.
Minister Bruins: startschot voor beter vindbare medicijninformatie
Minister Bruno Bruins (VWS) heeft op donderdag 15 november het startschot gegeven voor beter vindbare en betrouwbare medicijninformatie op het internet. De KNMP en zes andere zorgorganisaties tekenden op hetzelfde moment een intentieverklaring hiervoor. De eerste stap die ze met elkaar zetten, is het aan elkaar koppelen van vier websites: Apotheek.nl, CBG-meb.nl, Lareb.nl en Thuisarts.nl.
Antistolling: een bloedserieuze zaak
Sprekers districtsledenbijeenkomsten aan het woord over DOAC’s
De districtsledenbijeenkomsten (DLB’s) hebben als thema antistolling. Het betreft een gevarieerd programma. Een aantal antistolling-experts geeft een kennisupdate over de DOAC’s. Deze experts lichten toe waarom het bijwonen van deze DLB-reeks de moeite waard is. “Door de opkomst van de DOAC’s verandert de taak van de apotheker.”
Refusal tijdelijk beschikbaar
Het CBG geeft aan dat het ontwenningsmiddel disulfiram (Refusal) 250 mg tabletten (RVG 03182) tijdelijk weer beschikbaar is. De beperkte voorraad van disulfiram die nog verkrijgbaar was, is verwerkt tot tabletten waardoor er nu tijdelijk weer Refusal te krijgen is.
Foliumzuur toch verzekerd vanuit het basispakket
Foliumzuur 5 mg blijft in 2019 vergoed vanuit het basispakket. Het valt toch niet onder de middelen die per 1 januari uitstromen uit het pakket. Dit schrijft minister Bruins van VWS in een brief aan de Tweede Kamer.
Bureau
Alexanderpraat
‘Wat gebeurt er eigenlijk op het KNMP-bureau?’ deze vraag is mij regelmatig, vaak met een licht kritische ondertoon, gesteld sinds ik algemeen directeur ben van de KNMP. Ongeveer zestig procent van mijn collega’s is betrokken bij de producten en diensten die we aanbieden aan apothekers en andere zorgverleners. Een groot deel van het werk van deze collega’s vindt achter de schermen plaats. Zo werken GIC-mede-werkers aan het actueel houden van het Informatorium Medicamentorum (IM).
FMD: ondanks impasse financiering, eerste voorbereidingen mogelijk
De financiering voor de start en invoering van de Falsified Medicines Directive (FMD) voor apotheken is nog steeds niet gerealiseerd. Contracteerpartijen hebben de afgelopen maanden na overleg met VWS, gesproken met de zorgverzekeraars over de bekostiging van FMD. Apothekers kunnen wel al de essentiële voorbereidingen treffen, zodat zij deze niet halsoverkop hoeven doen als duidelijkheid over de financiering verkregen is.
Een kwestie van vertrouwen
Vertrouwenspersonen leggen uit hoe zij apothekers ondersteunen
Apothekers moeten een plek hebben waar zij met hun verhaal terecht kunnen. De KNMP heeft twee vertrouwenspersonen. Contact zoeken met de vertrouwenspersonen kan altijd, met alle vertrouwelijke kwesties die met het apothekersvak te maken hebben. “De regie ligt bij de persoon die de melding maakt.”
Zorgen voor, zorgen over...
Alexanderpraat
Onze expertise kunnen we als apothekers, als we ons even onthouden van onze grondhouding om volledig en precies te zijn, opsplitsen in twee terreinen. Product- en patiëntenzorg. Daar waar de een zich meer focust op het geneesmiddel, het product, heeft de ander vooral oog voor het individu, de patiënt. Deze twee verschillende invalshoeken herkennen we duidelijk in de diversiteit aan werkterreinen van apothekers.
‘We kregen recent veel vragen van media over oxycodongebruik’
De SFK Helpdesk beantwoordt veelgestelde en bijzondere vragen
Apothekers consulteren de Helpdesk van de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) rond de 7500 keer per jaar. In een interview geven medewerkers van de SFK antwoord op vragen die vaak binnenkomen bij de helpdesk en ze geven tips voor optimaal gebruik van SFK-producten.
In hart en nieren
SIG-dag HVZ staat in het teken van de nieren
Hart- en vaatziekten (HVZ) zijn onlosmakelijk met de nieren verbonden. Veel patiënten met hartfalen, angina pectoris, een hartinfarct of beroerte hebben een verminderde nierfunctie. Vandaar dat de Special Interest Group (SIG) HVZ op 8 november een SIG-dag organiseert met aandacht voor patiënten met hart- en vaatziekten en nierproblemen.
Lijst uitstroom geneesmiddelen beschikbaar
De lijst van geneesmiddelen, die per 1 januari 2019 het basispakket uitstromen, is bekendgemaakt door de Rijksoverheid.