KNMP
Recall Jakavi wegens vervalsing
Fisher Farma roept in overleg met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) diverse charges van het middel Jakavi (15 mg) terug op patiëntniveau, wegens vervalsing. Dat meldt de IGJ op haar website. Een deel van de vervalsingen is waarschijnlijk ook al bij een kleine groep Nederlandse patiënten terechtgekomen. Jakavi wordt alleen op recept verstrekt via apotheken in het ziekenhuis, het is een zogenaamd overgeheveld geneesmiddel.
Datagedreven
De afgelopen jaren is het aantal recalls gelijk gebleven. Dat blijkt uit de laatste drie Jaarbeelden van IGJ, waarin de recallcijfers staan benoemd. Maar u heeft waarschijnlijk eenzelfde gevoel als ik: er zijn steeds meer geneesmiddelen waarmee ‘iets’ aan de hand is.
Apotheekbereidingen: vergoeding 2019 bekend
De zorgverzekeraars hebben bekendgemaakt welke (doorgeleverde) apotheekbereidingen zij vanaf 1 januari 2019 vergoeden en welke niet. Sinds 2016 besluiten zorgverzekeraars gezamenlijk welke doorgeleverde bereidingen voor vergoeding in aanmerking komen.
Apothekers waarderen StiPCO-dagen met 8,1
Openbaar apothekers waardeerden de StiPCO-dagen met een 8,1. Ook beveelt 96% de scholingsdagen aan bij collega-apothekers. Dit blijkt uit een evaluatie onder 430 deelnemers. Zij konden op elke StiPCO-dag hun eigen programma samenstellen uit twintig workshops passend binnen het thema ‘De openbaar apotheker 2020: expert, coach en teamspeler’.
Lever een bijdrage aan het verminderen van medicijnafval
KNMP zoekt apothekers voor onderzoek omvang probleem medicijnafval
Tonnen vol, grote tijdsinvestering, spillage en afvalwater met medicijnresten. Medicijnafval zorgt voor een algehele belasting op het milieu. Toch weten we nog weinig over medicijnafval. De KNMP roept apothekers op om zich aan te melden voor onderzoek naar medicijnafval, dat dit najaar in samenwerking met de Universiteit Leiden van start gaat.
De KNMP start met de Onderzoeksagenda 2025
De KNMP start met de ontwikkeling van de Onderzoeksagenda 2025 voor de farmacie. De agenda identificeert en prioriteert onderzoeksvragen die de farmaceutische zorg middels wetenschappelijk onderzoek verder brengen. Apothekers kunnen nu vragen opgeven waarop ze door onderzoek voor 2025 antwoord willen hebben.
Full English Brexit
Dagelijks in het nieuws en niemand weet waar het precies heengaat: de Brexit. Het LOA-bestuur houdt de ontwikkelingen in de gaten. Wat gaat dit betekenen voor de Nederlandse apotheken? Twee weken geleden werd een Brexit-bijeenkomst georganiseerd door de overheid voor beroeps- en brancheorganisaties. Doel was de organisaties alert maken op de grote impact van de Brexit. Maar zo lang geen scenario gekozen is, blijft het gissen.
‘Het zalfpotje had eeuwenlang in de gracht gelegen’
De LNA Helpdesk beantwoordt veelgestelde en bijzondere vragen
Jaarlijks komen tienduizenden vragen van apothekers binnen bij de helpdesks van de KNMP en SFK. De medewerkers achter de helpdesks bespreken veelvoorkomende en lastige vragen, tips en bijzondere zaken. De helpdesk van het Laboratorium der Nederlandse Apothekers (LNA) is deze keer aan de beurt. Apothekers consulteren deze helpdesk voor vragen over productzorg rond de 3000 keer per jaar.
Verkennen, verdiepen en verbreden in Nationaal Farmaceutisch Museum
Drie nieuwe, verfrissende digitale tentoonstellingen
De website van het Nationaal Farmaceutisch Museum (NFM) heeft een flinke make-over gehad. Het virtueel museum geeft het publiek een inkijk in wat de farmacie te bieden heeft. Toine Pieters, hoogleraar Geschiedenis van de farmacie: “In het NFM laten we zien wat geneesmiddelen door de eeuwen heen hebben betekend voor de mens.”
Het KNMP-voorschrift van de basisinstellingen AIS herzien
De KNMP heeft samen met apothekers en softwareleveranciers het voorschrift over basisinstellingen van het apotheekinformatiesysteem (AIS) herzien. Apothekers kunnen met de aangepaste instellingen testen of het systeem een melding geeft wanneer er geen kinderdosering is voor het betreffende geneesmiddel.
Substitutie
De apotheker tracht de meest optimale combinatie tussen patiënt en geneesmiddel te bewerkstelligen. Om tot deze match te komen is soms substitutie van het geneesmiddel nodig. Bij geneesmiddelsubstitutie moet de apotheker een balans vinden tussen de verwachtingen en behoeftes van de individuele patiënt, de wensen van de voorschrijver en de solidariteit met de maatschappij. Daarbij neemt hij ook de vergoeding van het geneesmiddel in acht.
Jacco Pesser nieuw bestuurslid LOA
Apotheker Jacco Pesser is verkozen tot het nieuwe bestuurslid van de sectie Landelijke Openbare Apotheken (LOA). Dit gebeurde tijdens de LOA-sectieledenvergadering op het KNMP Najaarscongres van dinsdag 9 oktober in Utrecht. De leden van de sectie LOA konden tot en met 5 oktober hun stem uitbrengen.
Handleiding Substitutie na 5 jaar grondig herzien
De handleiding Geneesmiddelsubstitutie is na vijf jaar inhoudelijk grondig herzien. Naast de herziening van de handleiding gaat vanaf november het traject ‘Verantwoord Wisselen’ van het ministerie van VWS van start.
Kwartaal in beeld
Over tekorten aan de pil(len), valsartan en antidepressiva
Door een beperkte beschikbaarheid van anticonceptiepillen komen de geneesmiddelentekorten in Nederland weer in de media. Veel aandacht in het derde kwartaal van 2018 gaat uit naar de terugroepactie van valsartan, mede geïnitieerd door de KNMP.
Jaap Claessens nieuw bestuurslid AGM
Apotheker Jaap Claessens is verkozen tot het nieuwe bestuurslid van de sectie Apotheker Geneesmiddel & Maatschappij (AGM). Ook zijn AGM-bestuursleden Maayke Fluitman en Linda Härmark herbenoemd voor een tweede bestuurstermijn. Dit gebeurde tijdens de sectieledenvergadering op dinsdag 25 september in Utrecht.
Minister Bruins: apothekers mogen samenwerking meer opzoeken
Als apothekers de samenwerking in de eerste lijn meer opzoeken, draagt dat bij aan goede kwaliteit van zorg. Dit zei minister Bruins van Medische Zorg en Sport tijdens de laatste StiPCO-dag op donderdag 27 september in Rotterdam.
Valsartan
Alexanderpraat
De vervuilde valsartan heeft de apothekers de afgelopen maanden behoorlijk beziggehouden, en aan de Alexanderstraat in Den Haag was het niet anders. De impact van het advies van het KNMP-bestuur richting de leden is stevig geweest. Voor de binnen- en de buitenwereld. Veel apothekers begrepen waarom het bestuur zo handelde, sommigen vonden het advies aan de late kant en anderen oordeelden dat een recall een IGJ-aangelegenheid is.
Van berg literatuur naar bruikbare informatie
Medicatiebewaking maag, darm en lever
Of er nou een KNMP Najaarscongres over maag, darm en lever (MDL) is of niet, de medicatiebewaking en -begeleiding van de KNMP over dit onderwerp is altijd actueel. De apothekers van het Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC) maken van een berg literatuur bruikbare contra-indicaties (CI’s) en patiënteninformatie.
KNMP Najaarscongres 2018: Maag, darm & lever
KNMP Najaarscongres 2018 vindt plaats op dinsdag 9 oktober in het Beatrix Theater te Utrecht.
Apotheek.nl genomineerd voor Website van het Jaar 2018
De KNMP-publiekswebsite Apotheek.nl is een van de twaalf genomineerden in de verkiezing Website van het Jaar 2018 in de categorie Gezondheid. Genomineerden maken kans op een award voor beste of populairste website. Het Nederlandse publiek kan stemmen op Apotheek.nl tot en met vrijdag 19 oktober.