Uitgaven aan farmaceutische zorg stegen in 2019 met 1,9%
Stijgingspercentage hoger dan afgelopen jaren maar lager dan minister voorzag
De uitgaven aan extramurale farmaceutische zorg omvatten de door apothekers bij verzekeraars gedeclareerde kosten voor de geneesmiddelen en de vergoeding voor de bijbehorende apothekerszorg. De geneesmiddelenkosten maken ruim 70% van de uitgaven uit. De overige uitgaven bestaan voor 99% uit de tarieven die apothekers en zorgverzekeraars zijn overeengekomen voor de farmaceutische zorg die direct betrekking heeft op het verstrekken van geneesmiddelen. De overige 1% declareerden apotheken voor farmaceutische zorgpres-taties. Daarvan hebben de meeste – meer dan 50% – betrekking op de farmaceutische begeleiding bij opname of ontslag uit het ziekenhuis.
Hoewel de uitgavenstijging hoger is dan de afgelopen jaren, is het voor de minister van VWS een meevaller. Bij het vaststellen van de Rijksbegroting voor 2019 was nog rekening gehouden met een toename van 3,1%. Die meevaller bedraagt ruim € 55 miljoen als de uitgavenstijging geldt voor de gehele extramurale geneesmiddelensector inclusief de apotheekhoudende huisartsen.
VERSCHILLEN
De uitgaven aan farmaceutische zorg zoals zorgverzekeraars die ervaren, verschillen van de uitgaven zoals de SFK die berekent. In de eerste plaats neemt de SFK de btw niet mee in de uitgaven. Andere verschillen zijn het gevolg van contractafspraken met verzekeraars die kunnen leiden tot correcties achteraf op de declaraties van apothekers.
Ook maakt de overheid in toenemende mate geheime inkoopafspraken – financiële arrangementen – met fabrikanten van nieuwe, dure geneesmiddelen die leiden tot onbekende kortingen op de officiële inkoopprijzen.
Verder leiden couvert-afspraken tussen zorgverzekeraars en fabrikanten ertoe dat de geneesmiddelenkosten lager uitkomen dan die door apothekers zijn gedeclareerd. Tot slot rekent de SFK de eigen bijdragen voor geneesmiddelen volledig toe aan de uitgaven, terwijl zorgverzekeraars die kosten tot een bedrag van € 250 per kalenderjaar per patiënt bij de patiënt in rekening brengen.
DATA EN FEITEN 2020
Deze en andere ontwikkelingen binnen de openbare farmacie komen aan de orde in het deze week verschenen Data en feiten, met cijfers over 2019. Via de website van de SFK kunt u een gratis pdf-versie downloaden of een papieren exemplaar bestellen.
Stichting Farmaceutische Kengetallen: info@sfk.nl