Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Declaraties apothekers € 5,4 miljard in 2023

Door openbaar apothekers gedeclareerde farmaceutische zorg steeg met 6,2%

PW35 - 30-08-2024 | door SFK
De uitgaven aan farmaceutische zorg binnen het basispakket via openbare apotheken stegen in 2023 met ruim € 300 miljoen tot € 5,4 miljard. Daarmee groeiden de uitgaven met 6,2% ten opzichte van 2022. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

De uitgaven aan extramurale farmaceutische zorg omvatten de gedeclareerde geneesmiddelenkosten plus de gedeclareerde vergoeding voor de geleverde farmaceutische zorg. De geneesmiddelenkosten maken bijna 75% van deze uitgaven uit. Het overige deel bestaat voor 98% uit tarieven die apothekers en zorgverzekeraars overeenkwamen voor de zorg die direct betrekking heeft op het verstrekken van geneesmiddelen.

De andere 2% declareerden apothekers voor zorgprestaties die niet zijn gerelateerd aan een verstrekking. Het merendeel (48%) van de uitgaven aan deze zorgprestaties brachten apothekers in rekening voor farmaceutische begeleiding vanwege ontslag uit, of opname in, het ziekenhuis of bezoek aan de polikliniek.

 

Stijging

De gestegen uitgaven zijn hoger dan de raming van het ministerie van VWS in de begroting voor 2023. Destijds werd in 2023 een daling van 4,2% verwacht. Net als in 2023 is de stijging van de uitgaven grotendeels toe te schrijven aan middelen met aanvullende voorwaarden voor de vergoeding ervan. Nieuwe diabetesmiddelen zorgen voor een toename van de uitgaven met € 55 miljoen. Vooral de uitstroom van vitamine D en mineralen uit het verzekerde pakket, dempte de stijging van de uitgaven met ongeveer € 115 miljoen.

 

Verschillen

Zorgverzekeraars en de overheid ervaren de uitgaven lager dan de SFK berekent. Afspraken tussen verzekeraars en apothekers, fabrikanten en de overheid én fabrikanten en verzekeraars, leiden tot andere (geneesmidddel)prijzen dan de door apothekers gedeclareerde kosten.

Volgens recente cijfers van het Zorginstituut Nederland verrekenden zorgverzekeraars zo achteraf ruim € 607 miljoen (tegenover € 460 miljoen in 2022). Verder rekent de SFK eigen bijdragen toe aan de uitgaven, terwijl verzekeraars die tot een bedrag van € 250 per kalenderjaar bij de patiënt in rekening brengen.

Deze feiten en andere ontwikkelingen binnen de openbare farmacie komen aan de orde in de deze week verschenen jaarlijkse publicatie van de SFK: Data en feiten. Deze publicatie is te downloaden via sfk.nl/d&f.

 

Document acties

Back to top