Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Overzicht diabeteszorg met nieuwe rapportage

FTO-modules blijven ook benaderbaar in SFK Select

PW37 - 13-09-2024 | door SFK
Met de nieuwe rapportage Diabetes bieden de KNMP en de SFK informatie om apothekers optimaal te ondersteunen bij het verlenen van farmaceutische zorg aan een diabetespatiënt. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

De nieuwe rapportage Diabetes bestaat uit drie onderdelen: 1. patiënt in beeld; signaleert patiënten die mogelijk geen optimale farmacotherapeutische behandeling krijgen, 2. apotheek in beeld; meet de kwaliteit van de farmacotherapie met indicatoren en 3. arts in beeld; toont patiëntaantallen per behandeling per huisarts voor het FTO. De inhoudelijke onderbouwing is de KNMP-richtlijn Diabetes Mellitus type 2.

 

Signalen

Patiënten die mogelijk geen optimale farmacotherapeutische behandeling krijgen, worden aangemerkt met een actueel aandachtspunt. Zo dienen gebruikers van SGLT-2-remmers alert te zijn op schimmelinfecties als bijwerking. Het signaal toont de patiënten die SGLT-2-remmers gebruiken en starten met een antimycoticum, waarbij de artikelnaam van het antimycoticum en afleverdatum ervan worden getoond als aanvullende informatie.

 

Indicatoren

De indicatoren die voor het thema Diabetes in de KISS Matrix zijn opgenomen, bevatten binnen de behandelstappen nu het onderscheid tussen wel of geen cardiovasculair risico op basis van afleverdata. Daarnaast staat er een aantal diabetesindicatoren in die vooral zijn gericht op huisartsen, afkomstig uit de Monitor Voorschrijven Huisartsen (ontwikkeld door het IVM). Een voorbeeld hiervan is ‘Therapiekeuze (middel)-langwerkende insulines - nieuwe gebruikers’.

 

FTO

Het IVM ontwikkelt pasklaar FTO-werkmateriaal, veelal op basis van NHG-Standaarden. Voor diabetes heeft het IVM twee modules ontwikkeld, namelijk Diabetes mellitus type 2 en Doelmatig gebruik insulines. De vragen uit deze modules zijn ook opgenomen in de nieuwe rapportage Diabetes. Ze zijn herkenbaar aan de verwijzing ‘IVM’ in de titel van het overzicht. De uitwerking van deze FTO-modules blijft daarnaast ook separaat benaderbaar via de rapportage-omgeving in SFK Select. Vanuit de KNMP-richtlijn zijn de FTO-vragen compleet gemaakt.

 

Zie ook het andere artikel in dit PW-nummer.

 

Stichting Farmaceutische Kengetallen: info@sfk.nl

 

Document acties

Back to top