Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Vaste rubrieken

Apotheek.nl wint zevende award bij verkiezing Website van het Jaar

Apotheek.nl wint de zevende award op rij voor Website van het Jaar, in de categorie ‘gezondheid’. De award werd voor het eerst gewonnen in 2018.

PW48 - 29-11-2024 | door KNMP

VWS: aanwijzing IGJ in kader tekortenbesluiten

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft besloten de IGJ op zeer korte termijn een aanwijzing te geven om tijdens een tekort tijdelijk niet handhavend op te treden tegen een overtreding van de inzet van vergelijkbare geneesmiddelen uit het buitenland. Dat schrijft de bewindspersoon in een brief aan de Tweede Kamer.

PW48 - 29-11-2024 | door KNMP

Flexibiliteit

In de dagelijkse omgang met geneesmiddelentekorten passen apothekers vaak maximale flexibiliteit toe. Op is geen optie voor apothekers als het om medicatie gaat. Alle zeilen worden bijgezet om de patiënt toch te helpen en dat lukt heel vaak.

PW48 - 29-11-2024 | door Aris Prins, voorzitter KNMP

Preventie

De zorgkosten reizen de pan uit, het aantal zorgbehoevenden neemt ieder jaar fors toe en om al die mensen adequaat te kunnen helpen zou in 2040 een op de vier Nederlanders in de zorg moeten werken. De zorgdoemscenario’s zijn niet van vandaag of gisteren en zullen ook niet verdwijnen. Want ook als je alle prognoses zonder overdrijving op een rijtje zet, zoals het RIVM doet, zie je overal een stijgende lijn opdoemen.

PW48 - 29-11-2024 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Hamsteréééén!

Sommige patiënten duiken vol overgave in de hamstersport.

Het is weer die tijd van het jaar: de dagen worden korter, de winkels liggen vol met lekkernijen, en apotheken? Die liggen vol met recepten voor drie maanden aan medicatie, terwijl wij die herhaalmedicatie recentelijk nog hebben klaargezet.

PW48 - 29-11-2024 | door Yassir Boubkary, apotheker in Rotterdam en e-healthspecialist 1 reactie

Nieuw middel voor patiënten met SARS-CoV2 krijgt positief advies

De Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP heeft een positief advies uitgebracht voor een handelsvergunning voor het immunosuppressivum vilobelimab (Gohibic). Dit middel is bedoeld voor de behandeling van volwassenen met SARS-CoV2-geïnduceerd acute respiratory distress syndrome (ARDS) die systemische corticosteroïden krijgen.

PW48 - 29-11-2024 | door PW

Nog altijd minder eerste uitgiftes dan in 2019

Bijna 30 miljoen keer een voor de patiënt nieuw geneesmiddel verstrekt

Openbare apotheken verstrekken in 2024 naar verwachting 29,7 miljoen keer een geneesmiddel met een eerste uitgifte. Daarmee is het aantal eerste uitgiftes nog altijd lager dan in de pre-coronaperiode 2015-2019, toen het ieder jaar net boven de 30 miljoen uitkwam. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

PW48 - 29-11-2024 | door SFK

Reminder in app voor patiënt

Wekker gaat af en pop-up verschijnt op moment van inname.

In drie apotheken in de regio Leiden wordt gekeken of een app en extra begeleiding voor bewuster medicijngebruik en betere therapietrouw zorgen. Openbaar apotheker Hester Spronk ziet positieve effecten. “Mensen waarderen de reminders.”

PW48 - 29-11-2024 | door Linda de Jonge

Herexamen 2024 PW48

Welk advies over het gebruik van rivaroxaban geeft u?

PW48 - 27-11-2024 | door Anke Lambooij, apotheker Instituut Verantwoord Medicijngebruik

KNMP verlengt vanwege succes de campagne ‘Samen met je apotheker’

De KNMP verlengt vanwege succes nogmaals de campagne ‘Samen met je apotheker’. De campagne wordt vanaf 18 november een maand onder de aandacht gebracht van het Nederlandse publiek, waarmee de rol van de apotheker als medicatiespecialist wordt onderstreept.

PW47 - 22-11-2024 | door KNMP

Vergoeding van apotheekzorg 2025 inzichtelijk op baliekaart

De KNMP maakt met een baliekaart eenvoudig inzichtelijk hoe zorgverzekeraars de apotheekzorg in 2025 gaan vergoeden. Dit overzicht laat zien welke soorten farmaceutische zorg bij de lokale apotheek worden vergoed vanuit de basisverzekering.

PW47 - 22-11-2024 | door KNMP

Groene impact

Mijn 11-jarige zoon weet dat ik met duurzame zorg bezig ben. Een van de leukste en meest impactvolle projecten is de paracetamolchallenge. Het idee van de challenge is om 25% minder intraveneuze paracetamol voor te schrijven en voor tabletten te gaan. Dit scheelt een zestienvoud aan CO2, maar ook geld, afval en tijd.

PW47 - 22-11-2024 | door Nicole Hunfeld, bestuurslid KNMP

Dagelijks 50.000 zakjes medicatie

Ivo Schueler voelt zich helemaal thuis in de baxter-business.

Van logistiek en techniek wordt hij blij. Dus daarom voelt apotheker Ivo Schueler, directeur van Apotheek De Hoofdrol, zich helemaal thuis in de baxter-business. Plannen voor de toekomst zijn er volop: “We zijn altijd aan het innoveren.”

PW47 - 22-11-2024 | door Annemiek Veelenturf

Nieuw combinatiepreparaat voor de behandeling van allergische rinitis

Er is een nieuw combinatiepreparaat op de markt voor de behandeling van seizoensgebonden en niet-seizoensgebonden allergische rinitis.

PW47 - 22-11-2024 | door PW

Preferente verpakking is niet altijd passend

Apothekers breken verpakkingen aan om de juiste hoeveelheid te verstrekken

Apothekers verstrekken in principe de hoeveelheid geneesmiddel die artsen voorschrijven. De verpakkingsgrootte sluit echter niet altijd aan op de voorgeschreven hoeveelheid. De SFK onderzocht bij welke geneesmiddelen het meest overblijft na aanbreken van een verpakking. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

PW47 - 22-11-2024 | door SFK

Is het B1?

Een op de zes mensen in Nederland is laaggeletterd.

Een op de zes mensen in Nederland is laaggeletterd. De meerderheid van hen heeft Nederlands als moedertaal. Laaggeletterden hebben zoveel moeite met lezen en schrijven dat het hen nadelig beïnvloedt in het dagelijks leven. Dit kan ook invloed hebben op het begrijpen en gebruiken van informatie over gezondheid en geneesmiddelen.

PW47 - 22-11-2024 | door Iris Beerthuis,apotheker en brand engagement manager Radioligandtherapy bij Novartis

Klein steentje

Gemiddeld noemt Marjolein Chung zichzelf als het om duurzaam leven gaat. Ze probeert haar steentje bij te dragen, maar is niet superfanatiek. Nooit meer vliegen gaat haar te ver, maar ze rijdt wel bewust een elektrische auto.

PW47 - 22-11-2024 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Herexamen 2024 PW47

Welke bijwerking van statines overweeg je als iemand binnen enkele maanden na de start van een statine last krijgt van visusklachten, wat mensen meestal formuleren als ‘slechter zien’?

PW47 - 20-11-2024 | door Rike van Eekeren, apotheker bij Bijwerkingencentrum Lareb

Nederlandse lijst van kritieke geneesmiddelen gepubliceerd

De Nederlandse lijst van kritieke geneesmiddelen is gepubliceerd. Deze bestaat uit een lijst voor volwassenen en een lijst voor kinderen. Hierop staan geneesmiddelen die voor de Nederlandse gezondheidszorg van groot belang zijn.

PW46 - 15-11-2024 | door KNMP

RESV

Binnen de Visie eerstelijnszorg 2030 heeft de openbaar apotheker een stevige positie in het hechte wijkverband, samen met de huisarts, wijkverpleging en sociaal domein-professional. Om deze wijkteams lokaal goed te laten samenwerken, moet er op regionaal niveau ondersteuning komen van het Regionaal Eerstelijns Samenwerkingsverband, afgekort RESV. Onthoud de afkorting, deze gaat u de komende jaren vaker horen.

PW46 - 15-11-2024 | door Jos Lüers, bestuurslid KNMP

Document acties

Back to top