Vaste rubrieken
Vitamine B6
Goede voorlichting helpt patiënten weloverwogen beslissingen te nemen.
Vitamine B6 speelt een essentiële rol in de stofwisseling, het immuunsysteem en het functioneren van zenuwen. Maar een teveel kan schadelijk zijn. Lareb heeft opnieuw aandacht gevraagd voor zenuwschade door vitamine B6-supplementen. Inmiddels hebben we 238 meldingen van zenuwpijn ontvangen.
Nieuw middel voor behandeling atopische dermatitis en prurigo nodularis
De Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP heeft aanbevolen om een handelsvergunning te verlenen voor het middel nemolizumab (Nemluvio). Het is geïndiceerd voor de behandeling van matige tot ernstige atopische dermatitis bij patiënten vanaf 12 jaar die in aanmerking komen voor systemische therapie.
120.000 onverzekerden gebruikten geneesmiddelen
740.000-maal een geneesmiddel verstrekt aan een onverzekerde
Openbare apotheken verstrekten in 2024 aan 120.000 mensen zonder zorgverzekering geneesmiddelen. De meest gebruikte geneesmiddelgroepen zijn antibiotica, maagmiddelen en pijnstillers. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Militairen inzetbaar houden
Chantal van der Vegt werd officier apotheker na opleiding bij defensie.
Na het volgen van een opleiding bij defensie, werd Chantal van der Vegt officier apotheker. “Ons belangrijkste doel is militairen zo lang mogelijk inzetbaar te houden. Dat vergt soms out of the box-denken.”
Herexamen 2025 PW3
Wie verleent toestemming voor leveren geneesmiddel via verpakking uit ander land?
‘Op is geen optie’ is de titel van de nieuwe publiekscampagne
Campagne toont hoe apotheker tot het uiterste gaat bij geneesmiddeltekort
‘Op is geen optie’ is de titel van de nieuwe publiekscampagne over de rol van de apotheker bij geneesmiddelentekorten. Met de nieuwe campagne wil de KNMP zichtbaar maken dat de apotheker tot het uiterste gaat voor de patiënt om bij een tekort alsnog de medicamenteuze behandeling voort te zetten. De campagne gaat op 15 januari 2025 live bij het Nederlandse publiek. KNMP-leden kunnen alvast materialen downloaden en bestellen.
Samen vooruit
Het klinkt zo simpel. Samen vooruit. Gewoon samen en vooruit. Maar, wie is samen? Wat is vooruit? Wat voor mij vooruit is, kan voor een ander achteruit zijn. “Doe een stapje naar voren, en een stapje terug.” Het werk van bestuurders in de zorg is vaak net als een dans. Je kan in je eentje dansen. Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder. “It takes two to tango”, en met meer mensen dansen is nog leuker. Een dans gaat niet enkel vooruit, maar beweegt ook opzij en naar achter.
Nieuw
Het jaar is nieuw, maar de kwesties die zich ook in 2025 onmiddellijk aandienen zijn oude bekenden waar je niet altijd blij van wordt. Geneesmiddelentekorten bijvoorbeeld. In dit eerste PW van het jaar maken we opnieuw de balans op en zoomen we in op de impact die de tekorten hebben op patiënten.
Nieuwjaarswens
We werken samen en leren van elkaar.
Daar waar voor velen op 1 januari een nieuw jaar begint, begint dat voor onze collega’s in spe vaak rond 1 september, met de start van het academisch jaar. In mijn ogen een heel bijzonder en feestelijk moment wanneer een nieuw cohort start bij de master.
Nieuw combinatiepreparaat voor vorm van pulmonale hypertensie
Voor patiënten met pulmonale arteriële hypertensie (PAH) is een nieuw combinatiepreparaat in de handel.
Toenemende concentratie op geneesmiddelenmarkt
Steeds meer geneesmiddelen met groot marktaandeel voor één generieke fabrikant
Een divers aanbod vanuit meerdere leveranciers draagt bij aan de leveringszekerheid van geneesmiddelen. De SFK onderzocht de ontwikkeling van het aantal leveranciers van generieke geneesmiddelen en hun marktaandelen. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Erfgoed blijft boeien
Wim Rakhorst zet zich in voor de geschiedenis van de farmacie.
Oude gewichten, zoals het medicinale pond in de vorm van een half ei, behoren tot de favoriete museumstukken van Wim Rakhorst, vrijwilliger bij de Stichting Farmaceutisch Erfgoed. Vooral omdat apothekers ze – “heel eigenwijs” – ook nog in het metrieke tijdperk gebruikten.
Herexamen 2025 PW1en2
Met welke geneesmiddelen geeft medicinale cannabis een farmacokinetische interactie?
Pembrolizumab breder inzetbaar na positieve beoordeling van de CHMP
Na een positief oordeel van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP is het indicatiegebied van het monoklonale antilichaam pembrolizumab (Keytruda) opnieuw uitgebreid.
Tekorten en acties rondom Cao Apotheken tekenen 2024
Apothekers staan regelmatig in het middelpunt van de belangstelling in 2024. Zij spreken in diverse media over actuele zaken, zoals de geneesmiddelentekorten en acties van apotheekmedewerkers voor een betere Cao Apotheken. Ook in het laatste kwartaal van dit jaar verschijnen apothekers op televisie, de radio en in de krant.
Wijzigingen op een rij die de apotheek in 2025 raken
Ook in 2025 verandert het een en ander voor apotheken en apothekers. Hieronder staan de belangrijkste wijzigingen.
Europapa
In 2024 mocht ik namens de KNMP voorzitter zijn van de PGEU. Een eervolle en belangrijke rol, die door de meesten binnen onze beroepsgroep als ‘ver van mijn bed’ wordt beschouwd. Ook in de politiek wordt Europa door bepaalde partijen als niet belangrijk geacht. Toch was dat niet mijn ervaring in 2024, want wettelijke bepalingen in Europa hebben gevolgen voor Nederland en de huidige geneesmiddelenvoorziening.
Netwerk krijgt veel navolging
Apothekers ervaren LANA inmiddels als een vanzelfsprekendheid.
Als de nieuwe voorzitter van het Leids Academisch Netwerk Apotheken (LANA) wil Amar Levens nog zichtbaarder maken wat het netwerk allemaal doet en er ook masterstudenten actiever bij betrekken. “Het netwerk is inmiddels een vanzelfsprekendheid onder apothekers.”
Terwijl u wacht
Wat gebeurt er achter de balie?
De laatste column van het jaar 2024. Een jaar waarin weer van alles en nog wat is gebeurd. Tekorten als nog nooit tevoren, het jaar waarin assistenten voor het eerst gingen staken en voor mij persoonlijk het jaar waarin ik de opleiding tot kaderapotheker startte. In deze tijd van staken werd het mij via diverse sociale media helaas weer duidelijk dat de patiënt lang niet altijd ziet wat wij allemaal aan waarde toevoegen aan zijn of haar journey.
Dromen
Dromen, daar begint het vaak mee. Soms al voor of tijdens de studie, vaak gedurende het werkzame leven. Dromen van zelfstandigheid, een eigen onderneming buiten de farmacie. Bij velen blijft het bij af en toe aangenaam wegdromen, maar er is ook een aantal apothekers dat rigoureus kapt met het werk in de apotheek en een totaal andere weg inslaat. Kiezen voor een ommezwaai. Pianist worden, paardencoach, huisarts of directeur van een kerkgenootschap. Dat zijn de mensen die we in dit eindejaarsnummer van 2024 portretteren.